Nem A Hitelesség A Fontos, Hanem Én!

Aránylag kevés, Kanadával kapcsolatos esemény kerüli el a figyelmünket. Így aztán szembe jött velünk Tvrtko (született: Balogh Szilárd) legújabb élőzése a Facebook Televíziós Csatornán, amelyet a Vancouver-i Nemzetközi Repülőtéren (IATA: YVR, ICAO: CYVR) követett el. A legnagyobb jóindulattal mondom, hogy: bár ne tette volna.

Az videó erre a linkre kattintva tekinthető meg. A biztonság kedvéért, ha a Facebook Televíziós Csatorna véletlenül elkalibrálná a videó linkjét és az a későbbiekben már nem lehetne elérhető – még hajnal 3 órakor sem -, egy biztonsági másolat elhelyezésre került a szerverünkön.

Redskins (rézbőrű indián)

Az első és talán a legfontosabb a bejelentkezéssel kapcsolatban: Tvrtko-nak az Egyesült Államokban élve tudnia kellett volna, hogy Washington Redskins-es melegítőfelsőt (vagy bármilyen másik Redskins-es ruhadarabot) már nagyon nem illendő hordani, leginkább 2020. Július 23. óta.

Nem csak azért, mert az amerikai futballcsapatot ekkor nevezték át Redskins-ről Washington Football Team-re, majd 2022. Február 2-án Washington Commanders-re

… hanem mert az emberi jóízlés és a másik iránt érzett tisztelet miatt is nettó bunkóság az észak-amerikai őslakosokat rézbőrűnek hívni! Az Aloha-birodalom fővezérének minimum annyi jóízlése lehetne, hogy amíg egyik oldalról mézes-mázos szavakkal beszél a polinézekről (a Hawaii szigetek őslakos nemzettsége), addig a másik oldalról magasról szarik rá tesz a kontinentális Egyesült Államok őslakos törzseire. Ő, aki több évet élt az USA-ban. Ő, aki személyesen tudosított egy etnikai polgárháborúból éveken át!

Mielőtt „felállva tapsolnál” ehhez a világraszóló produkcióhoz, kérlek, olvass tovább!

Több téves állítást is felfedezni véltem a 11 és fél perces videóban, amelyet itt és most szeretnék kijavítani, pontosítani, kiegészíteni.

Vancouver

A város nem Kanada legnyugatibb részén fekszik, hanem az ország nyugati partvidékén. Mert Vancouver-től nyugatra még található egy egész sziget, nevezetesen Vancouver Island (Vancouver-sziget), amelynek területe nem elhanyagolható: 31,285 km2.

Kanada dél-nyugati partvidéke és a Vancouver-sziget
By User:Nikater – Own work by Nikater, submitted to the public domain.
Background map courtesy of Demis, Public Domain,

A szigeten található Brit Columbia tartomány fővárosa, Victoria is. Ami még nyugatabbra fekszik, mint Vancouver.

Őfelsége II. Erzsébet kanadai királynő

Nem, nem minden bankjegyen és pénzérmén látható az Ő arcképe, lásd:

… és még folytathatnám a felsorolást.

Kanada 10 tartományból és 3 területből álló föderáció, államformája: alkotmányos monarchia – tehát nem államszövetség, vagy államok szövetsége, mint például az Egyesült Államok. Ezért aztán II. Erzsébet nem államfője, hanem uralkodója Kanadának.

Kanada területe 9,984,670 km2

Ezzel a világ második legnagyobb országa.
És kicsengettek!
A földrajz órának itt van vége. Senkit sem érdekel, hogy adott ország hol lenne a randsorban, ha patakok, folyók, tavak, víztározók felületeit nem vennék számításba… különben is? Miért fontos ez? Országhatáron belül van, tehát az ország része!

Alanis Morissette

Édesanyja, Georgia Feuerstein, 1956-ban hagyta el Magyarországot, Alanis már Ottawa-ban (Ontario tartomány) született, 1974. Június 1-én, azaz tegnap ünnepelte a 48. születésnapját.

Ezt az egyetlen dalt találtam a YouTube-on, ahol (úgy tűnik, hogy) magyarul énekel:

És eme videó szerint a 2005-ös budapesti koncertjén nem szólalt meg magyarul:

További észak-amerikai, magyar felmenőkkel rendelkező hírességekről olvashatsz, ha az alábbi cikkünkre kattintasz:

315.000 magyar Kanadában???

Legutoljára 2021-ben volt népszámlálás, de már a 2016-os kanadai népszámlálás alkalmával is 348.085-en vallották magukat magyar származásúnak.

És a korábbi évek népszámlálási adatait figyelembe véve, ez a szám minden népszámlálás alkalmával emelkedett… Kanadában tehát nem 315 ezer magyar, hanem kb. 380-400.000 magyar élhet életvitel szerűen most, 2022 közepén. Erről majd pontos számot akkor tudhatunk meg, ha a 2021. évei népszámlálás adatai nyilvánosak lesznek.

Túró Rudi, Balla Sándor, Ontario – Ó, igen, nagyon jól emlékszünk arra a 2018. December 3-án, előre kitervelten végrehajtott Balla-interjúra. Kanadai magyarként azóta is kisért minket a szekunder szégyenérzet!

Ha lemaradtál, akkor kérlek, hogy most pótold be a hiányosságaid:

Fontos! Sajnos rossz hírünk van Tvrtko számára: nem tudom, hogy kié lehet, de hogy Balla Sándor NEM a kanadai magyarok első vezetője, az kb. 1.000.000%!! Sőt, nem csak hogy nem az első, hanem még a második, meg a harmadik se! Ez megint egy olyan kijelentés volt Szilárd, aminek semmi alapja nem volt, nincs és nem is lesz. Vankuver!

Esterhazy (SK), Otthon (SK), Wakaw (SK), Sokhalom (SK), Bashaw (AB), Bekevar, Kaposvar

NEM! A magyaroknak nem a hatása volt nagy, hanem az elszántsága, a munkakedve és a pénze.

A felsorolásban található településeknek történelmi magyar kötődése van, az első 5 még ma is lakott és fejlődő települések (pl. Otthon, vagy Sokhalom, azaz Stockholm), az utolsó 2, Bekevar és Kaposvar (mindkettő Saskatchewan tartományban található) viszont valamikor a II. világháború környékére teljesen elnéptelenedett!

Kaposvar alapítói Pennsylvania-ból jöttek a leendő Saskatchewan-ba (amely 1905-ben lett Kanada tartománya) Eszterházy Pál Oszkár vezetésével. Akinek állítólag semmi köze nem volt az Eszterházy családhoz, mert Packh János néven keresztelték meg még Magyarországon.

Az Eszterházy-val az Egyesült Államokból érkező 35 magyarországi telepescsalád megalapította Kaposvar-t, amely pár évtized alatt elnéptelenedett, ma már csak a templom és egy másik muzeális jellegű épület maradt meg a régi településből. Azaz nincs semmiféle külvárosa Esterhazy-nak, amit Kaposvar-nak hívnának: Kaposvar temploma kb. 5 km-re délre fekszik Esterhazy városának közigazgatási határától, a szántóföldek között, egy földút mentén…

Kaposvar, történelmi épületegyüttes, Saskatchewan, Kanada
By Kjfmartin – Own work, CC BY-SA 3.0

Esterhazy-t angol, német és svéd ajkú telepesek lakták az első években, a postahivatalt 1903-ban nyitották meg és a falucska – állítólag -, csak két évvel később, 1905-ben vette fel az Esterhazy nevet.

Aki az 1800-as/1900-as évek beli kanadai magyar telepesekről akar olvasni, az itt, vagy itt megteheti.
Figyesz, Szilárd?!

Itt a vége.

Végezetül pedig, Tvrtko, arra kérlek, hogy ne legyél már ennyire tapintatlan és

AZONNAL VEDD LE A REDSKINS-ES MACKÓFELSŐT!

Köszike!

+ 1 érdekesség

Ontario tartományban, Sudbury városának közelében van egy Hungarian Road (azaz: Magyar Út) nevű földút.
Amely egy zsákutca.

– Lázadó


nyitókép: Prawny / Pixabay