Kanada Képekben – Saskatchewan

Sorozatunk 5. részében az ország közepére, Saskatchewan tartományban kalandozunk, amely Alberta-val együtt, 1905. szeptember 1-én csatlakozott Kanada Domíniumhoz. Ez utóbbi latin eredetű szó, jelentése: „a Brit Birodalomhoz tartozó, de önálló államapparátussal rendelkező, különböző államformában működő ország, állam.” Röviden és tömören összefoglalva a tartomány déli fele úgy néz ki, mint az Alföld: farmok, szántók, legelők, folyók. Magyarországnál Saskatchewan tartomány mintegy 7-szer nagyobb területen fekszik, amelynek körül-belül 10%-t víz borítja: patakok, folyók, víztározók és 100.000 kisebb-nagyobb méretű tó. Lakosainak száma hozzávetőlegesen 1.182.000 fő (2020-as adat).
(nyitókép: Peacenik / Pixabay)

.

canada_alberta_&_saskatchewan_map_1905Kanada térképe 1905-ből: ebben az évben
születettek meg Saskatchewan és
Alberta tartományok

.

Saskatchewan.

Ha a tartomány nevét elsőre inkább érzed egy vicces kanadai nyelvtörőnek, akkor nincs semmi baj. Mindenkinek meg kell tanulnia helyesen kiejteni a cree (magyarul: krí), az Algonkin nyelvcsaládba tartozó, kanadai őslakos nemzetségtől származó nevet. Bár elsőre, meg talán még másodikra sem könnyű.

De nem kell megijedni, itt vagyok, segítek! Fonetikus így kell leírni: səˈskæəwən .

canada_b&w_map_saskatchewan_640
(illusztráció: Craig Clark / Pixabay & Lázadó)

.

Oké, oké, most már tényleg nem gonoszkodom tovább. Mutatok két autentikus kanadai videót, amelyek segítenek nekünk Saskatchewan helyes kiejtésének elsajátításában:

.

https://www.youtube.com/watch?v=ahS0AszYnpc&feature=youtu.be&t=97

Dana, az egyik legtehetségesebb online
kanadai angolt oktató kanadai nyelvtanárnő.
Saskatchewan-ra 1 perc 37 másodpercnél kerül sor.

.

Az ingyenesen elérhető oktató videóit a YouTube csatornáján tudod megnézni, meghallgatni. De az Ő munkásságát Saskatchewan-tól függetlenül is ajánlom szíves figyelmetekbe! Emellett Dana-t nevezhetjük akár kollégánknak is, egyrészt mert podcast-okat is készít (iTunes), másrészt a tananyagaiban nem csak az angol nyelvtan könnyebb elsajátításához nyújt segítséget és ad tanácsokat, hanem – a KanadaBanda-hoz hasonlóan -, ismeretterjesztő munkát is végez. Nyelvleckéiben „kanadaizmusokat” is tanít hallgatóinak, azaz a kanadai angol mellett az országról, a hétköznapokban használatos kifejezésekről, frázisokról, kanadai jellegzetéssekről is tudást kapsz.

A kanadaiak egyébként, ahogyan arról már talán több alkalommal is szót ejtettünk az egyes podcast epizódjainkban, kanadai angolt beszélnek. A kanadai angol csak kisebb részben azonos a brit angollal, de sok hasonlóságot mutat az amerika angollal, viszont a legkevésbé sem ausztrál angol: a kanadai angolnak tehát megvannak a maga sajátos kiejtési és szóhasználati jellemzői. Felületesen nézve ugyanolyan angol, mint amilyet az iskolai angol órán tanultál (tehát brit), de mélyebbre ásva rengeteg kisebb-nagyobb különbség fedezhető fel.

A Saskatchewan szó jelentése angolra fordítva: „swift flowing”, azaz sebes sodrású/gyors áramlású (például patak, vagy folyó). A tartomány jelmondata az Élő Égbolt Földje. A prérin a szemünk láttára elevedenik meg az égbolt, amely soha nem mutatja ugyanazt az arcát. A milliárdnyi különböző felhő alakzat napközben, vagy településektől távol az éjszakai csillagos égbolt olyan páratlan látványt nyújt, mint talán sehol máshol.

flag_saskatchewan_canada

A tartomány zászlaja 2 színű: a zöld a tartomány északi részén fekvő tajgát, a sárga a tartomány déli részén található prérit és búzamezőket jelképezi. A tartomány mezőgazdasága jelentős, az ország gabonatermésének 45%-t biztosítja, Kanada kenyereskosarának is nevezik a végeláthatatlan búzamezőknek köszönhetően. A zászlón látható virág, a narancsvörös szirmú préri liliom, a tartomány hivatalos virága 1941 óta. Tartományi székhelye: Regina, de a legnagyobb és legnépesebb városa Saskatoon, Kanadában itt a legmagasabb a napsütéses órák száma.

saskatchewan_saskatoon_river_city_sunset_640Saskatoon városának látképe
(fotó: james_nagarbaul / Pixabay)

.

A tartományban több magyar nevű, vagy magyar bevándorlók által elnevezett egykori és jelenlegi település is megtalálható, mint például:

Ezeken a településeken barangolva könnyedén találkozhatunk magyar eredetű utca nevekkel is.


Esterhazy városa Saskatchewan-ban

.

A mondhatni kötelező tudnivalók ismertetése után következzenek a kedvcsináló videók, amelyek általában rövidebbek, mint a korábban Alberta-ról, vagy Brit Columbia-ról szólóak, ezért most négyet is összegyűjtöttem nektek. Első ránézésre az előző két tartomány után talán egyhangúbbnak, kevésbé izgalmasnak tűnhetnek a tájak és városok, pedig ez egyáltalán nem így van! Turista látványosságokban bővelkedő és kanadai viszonylatban a magyar kötödésű helyszínekben kiemelkedően gazdag tartomány „Sask”, vagy „Saska(ugye, hogy lerövidítve egyszerűbb kimondani?).

Az alábbi kisfilmeket még akkor is érdemes végig nézned és gyönyörködni a képekben, ha nem, vagy csak kevésbé beszéled az angol nyelvet! Mert egy kép (jelen esetben a videók) többet mondanak ezer szónál.

De nem ússzátok ám meg ennyivel: itt van még két remek útifilm a tartomány látnivalóival. Alberta-val kapcsolatban is elmondtuk már párszor azt, ami – nnna még egyszer, utoljára: Saskatchewan-nal kapcsolatban is érvényes: a videók megtekintése alatt ne felejts el lélegezni!

.

Van még ott, ahonnan ez jött, azaz folytatása következik!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó