KB055 – Az Idegen Nyelv

Az első magyar nyelvű kanadai podcast 55. epizódját 2022. Februárjának végén rögzítettük. Csilla Punjabi volt a vendégünk, s inkább volt ez egy baráti beszélgetés, mint egy klasszikus interjú. A témáink között pedig az idegennyelv oktatása, tanulása, annak használata szerepeltek. Hibák és hasznos ötletek, elavult és új módszertan a nyelvtanulásban, tippek és tapasztalatok. Hogyan válhat hasznodra az idegennyelv elsajátítása? Sok kérdés és még több válasz tőlünk, nektek.

„Ha a nyelvet akarsz tanulni,
akkor nyelvet tanulj, ne nyelvről tanulj!”

Lator

Adás napló.

Beszélgetés az Ottawa-ban (Ontario, Kanada) élő Csilla Punjabi-val, aki sokkal több, mint egy nyelvtanár.

–>
illusztráció: Gerd Altmann / Pixabay
  • A magyar fiatalok a legkevésbé hajlandók idegen nyelvet tanulni az egész Európai Unióban
    (2018. Május)
    • “Egy 2018 áprilisában készített kutatás szerint a 15 és 30 éves kor közötti EU-s állampolgárok közül a magyarok mutatják a legkisebb hajlandóságot arra, hogy megtanuljanak egy idegen nyelvet.”
    • “Az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatóságának megrendeléséből készült felmérés szerint a korcsoportban a magyarok 38 %-ának nincs igénye a további nyelvek ismeretére, míg ugyanez az arány például Csehországban 29, Szlovákiában 22, Lengyelországban pedig 21 százalék – a 28 tagország átlaga 22 százalék.”
    • a magyarok állítják a legnagyobb százalékban (49%), hogy nem érzik problémának, ha csak egy idegen nyelvet ismernek (az EU-s átlag 33%).”
illusztráció: raphink / Pixabay
  • “amit mi brit angolként ismerünk, az ún. Received Pronunciation (RP), a másik pedig a General American (GA). A globális kommunikáció jelentős része a GA kiejtéssel zajlik, a filmipar és a média ezt használja leggyakrabban.” – Csilla Punjabi

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!


nyitókép: Biljana Jovanovic / Pixabay