Harc És Veszély

Megint én szégyelem magam Magyarország – állítólagos – vezetője helyett. Orbán sajtótájékoztatót tartott és olyan kijelentéseket tett, amelyeket senki sem gondolt tovább, amelyeket egyetlen újságíró és bértollnok sem fejtett ki részletesebben, azaz senki sem vonta le a nyilvánvaló következtetéseket.

Orbán a magyarországi országgyűlési választások előtt, alatt és utána 3 nappal, a hivatalos sajtótájékoztatón is mondott olyanokat, amelyeket kiemelten fontosnak tartok megemlíteni és „lefordítani” magyarra.

Viktor adta. Az EU elvette.

Rezsicsökkentés. A Magyarországon elő állampolgárok Fidesz-szavazók állampolgári joga a

ReZSicSöKKeNtÉs,

amelyet Orbánnak sikerült mindentől és mindenkitől is megvédenie az elmúlt években – került, amibe került. Eddig. Na, de haladjunk időrendben.

2015. Február 18., rémHírTV, Megalakult az Első Nemzeti Közműszolgáltató:
„Magyarországon folyamatos árcsökkentést hajtunk végre, ezt

rezsicsökkentésnek nevezzük, és ez az olcsó orosz gáz nélkül, a biztosan érkező orosz gáz nélkül nem lett volna fenntartható.

Így, hogy megállapodtunk, ezt a munkát folytatni tudjuk” – jelentette ki Orbán Viktor.”

Orbán már így is rengeteget ártott

2019. Június 21., index.hu: A magyar kormány a rezsicsökkentés miatt blokkolta az uniós klímatervet

“Az Európai Tanács csúcstalálkozóján az előzetes tervek szerint bekerült volna a megállapodásba, hogy a tagállamok 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, amennyit ki is tudnak egyenlíteni, azaz ekkora kellett volna elérni a karbonsemleges energiatermelést. Orbánék tiltakozása miatt azonban ez a tétel mégis kimaradt a megállapodásból, amelybe végül csak a párizsi klímaegyezményre került be egy jóval általánosabb utalás.

A kormány közleménye most meg is indokolja a döntést:

az uniós karbonsemlegesség 2050-es tervét azért blokkolták, hogy megvédjék a rezsicsökkentést.

Atyuskának bankó, az EU-nak vétó: a becsicskulás magasiskolája

„Magyarország a 2030-ig teljesítendő vállalásait, ahogyan ígérte, úgy be is tartja. A megújuló és atomenergia együttes használatával 2030-ra a hazai áramtermelés akár 90%-a is szén-dioxid-mentes lehet. A 2050-re kitűzött klímasemlegesség (szén-dioxid-semlegesség) azonban óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar ipar számára. Az említett javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak. Azonban, ha az áramtermelést a megadott szempontok szerint kell kiváltani, úgy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedne ” – írják a közleményben.”.

Tovább is van, mondjam még?

Aztán telt, s múlt az idő és eljutottunk 2022. Február 1-hez: ezen a keddi napon, maga a fővezér jelentette ki – és nem is akár hol, hanem -, Moszkvában(!!), hogy:

„Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés,
ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés”

és:
„ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára 2-3-szorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartások számára. Ez alól Magyarország kivétel, ahol évek óta rezsicsökkentés van érvényben. Orosz gáz nélkül azonban ez nem lenne lehetséges.

Ha nem hiszel a fentebb linkelt fake news oldalnak, akkor itt a totálisan hivatalos és teljességgel hiteles és pártatlan kormany.hu, amely ugyanezt írja. Azaz: Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés – jelentette ki Orbán Viktor kedden Moszkvában.”

2022. Február 3-án, csütörtökön, a Híradó.hu arról számolt be, hogy:
Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés. Ezért van nagy jelentősége az összes magyar háztartás szempontjából, hogy ma sikerült megállapodnunk, vagy nagyon közel kerültünk ahhoz a megállapodáshoz, hogy egymilliárd köbméterrel több legyen az éves garantált orosz gáz Magyaroroszágon – mondta a miniszterelnök.„,

valamint:
„A miniszterelnök szerda este újabb poszttal jelentkezett, ebben megerősítette a fenti kijelentéseit:

lesz orosz gáz, lesz rezsicsökkentés.”.

2022. Február 9-én – mivel az ismétlés a tudás jó édesanyja -, Rezsi „pacalpörköltet eszem pacalpörkölttel” Szilárd azt találta mondani, hogy:

Rezsicsökkentés csak addig van, amig Orbán Viktor kormányoz,
de addig „betonbiztosan”!

Továbbá úgy fogalmazott, hogy:
„Aki nem akar évente félmillió forinttal több rezsiköltséget fizetni, az áprilisban velünk tart és ránk szavaz.

erről a fotóról csak a bogrács alatt égő tűz és a fehér pamutzokni hiányzik

A fentebb olvasott bölcseleteket tegyük el későbbre, még jól jöhet!

2022. Április 5-én aztán jött az évtizedes hidegzuhany, a megrendítő gazdasági sokk: kiderült ugyanis, hogy mennyibe kerül az „”olcsó”” orosz földgáz Magyarország számára? Erre a kérdésre a Népszava adta meg a választ: „Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – derítettük ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján.”

Ugyanennek a cikknek végén a Népszava azt írja, hogy:

„Az állami MVM tulajdonában lévő, központi gáznagykereskedő az adatbázis alapján végzett számításunk szerint januárban átlagosan már több mint 300 forintot fizetett a gáz minden köbméteréért. A KSH szerint 2014 óta 101 forintos magyar lakossági gázárban a hatóság körülbelül 50 forinton tartja nyilván ugyanezt a tételt. Vagyis

a magyar állam 6-szor többet fizet a gázért az oroszoknak, mint amennyit kér érte a háztartásoktól. A különbséget első körben az MVM-nek saját költségvetéséből kellene kigazdálkodnia, de ha ez nem megy, a központi költségvetés áll érte jót. Bár sokan ezzel indokolják az MVM tavaly év végi, 208 milliárdos állami tőkeemelését, szakértők szerint csak idén (tehát a parlamenti választások évében, 2022-ben – Lázadó), csak a földgáz „rezsicsökkentésének” fenntartása mintegy 1.000 milliárd forintos terhet ró az állami költségvetésre.

Orbán Viktor és a magyar kormány többi illetékesének kijelentése tehát, miszerint az orosz gázszerződés biztosítaná a rezsicsökkentés fenntartását, szintén valótlan.”

Nocsak, a kis hazudós, hát nem lebukott?

2022. Április 7-én az RTL Klub mintegy 30%-kal emelte a tétet, és azt mondták, hogy:

a rezsicsökkentés fenntartásának költsége idén elérheti az 1300 milliárd forintot, vagyis családonként 320 ezer forintjába is kerülhet az államnak, azaz az adófizetőknek.”

Nos, már csak 9 hónap és meglátjuk, hogy kinek volt igaza.

A választások előtt az olcsó orosz földgáz = ReZSicSöKKenTés!!!!4!!!!!! a hitvallás Fideszes körökben, aztán a választások utánra sikerült kideríteni, hogy a Kormány hónapokon át féknyúzt tolt, mivel

soha nem is létezett olcsó orosz földgáz

Meztelen a király

A 2022. Április 6-i miniszterelnöki sajtótájékoztatóból kiderült, hogy

a rezsicsökkentés jövője már egyáltalán nem függ az olcsó orosz földgáztól!!

De aki egy kicsit jobban odafigyelt, az már Április 3-án, az országgyűlési választások napján hallhatta, hogy Orbán sejtette eme tényt … amikor is a rezsicsökkentésre vonatkozó semmiféle korábbi, vagy újabb, már pontosított, vagy részinformáció nem hangzott el! Sőt, Orbán kifejezetten csak a tőle megszokott süketelést nyomta, muszájból. Úgy beszélt, mintha Magyarország a történelme során soha az életben nem vásárolt és használt volna fel földgázt.

a videóban 1 perc 07 másodpercnél hallható a lényeg

Aztán Orbán színt vallott Április 6-án, amikor sajtótájékoztatót tartott. Ekkor és itt, itt és ekkor tudhattuk meg a konkrétumoat. Újságíró kérdésre, hogy:
„konkrétan mitől függ, hogy megmaradhat-e a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában?”

azt a választ adta, hogy:

a gazdasági növekedés mértékétől„.

Figyelitek? Sehol semmiféle említése az 4 nappal korábban még éjjel-nappal hangoztatott „Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés!” mantrának. Érdekes fordulat.

Aztán az újságíró bácsi nem átallotta további kérdésekkel provokálni a régi-új miniszterelnököt:
„Ez mikor derülhet ki?” – folytatta: „Mert ugye eddig nem egészen adott erre pontos válaszokat korábbi kérdésekre.”

3 perc 34 másodperctől érdemes figyelni az elhangzottakat

Az újságírói kérdésre, észrevételre pedig jött egy olyan válasz, amire szerintem senki sem számított:

„Hát hogyha az Európai Unióban sikerül elfogadtatnunk, hogy az ETS rendszert függesszék föl, a bio hozzáadott ööö, anyagot, ööööö, az üzemanyag esetében azt vezessék ki, és az áram árának a kiszámolását azt szakítsák el a gázárétól,

AKKOR MEG TUDJUK VÉDENI
A REZSICSÖKKENTÉST!!!”

Teccikérteni??

 • Április 2-án, szombat éjfélig Magyarországon még a csapból is az folyt, hogy ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, mert ezt maga Orbán Viktor miniszterelnöki pozíciója garantálja (plusz a rezsicsökkentést megvédi a brüsszelita elit pusztításától, lásd például ezt a videót)
 • aztán Április 3-án, a választások napján, kezdődik a ködösítés, a mellébeszélés, azaz Orbán hozza a formáját a muszáj-sajtótájékoztatón,
 • majd Április 6-án, a hivatalos sajtótájékoztatón:
  • már egy árva szó sem hangzik el az olcsó orosz gázról (amiről ugye Április 5-én a Népszavának köszönhetően kiderült, hogy soha nem is volt olcsó, de még kedvezményesen megvásárolt se!), mint a rezsicsökkentés egyetlen és magasztos biztosítékáról, amit Orbán egymaga harcolt ki Putyin atyuskánál a magyar népnek és amit Orbán egymaga védett meg a brüsszelita elittől., a luxusban élő nyugatttól,
  • az új direktíva szerint a rezsicsökkentés zálóga a gazdasági növekedés – amely, ha nem előnyösen alakul a Fidesz számára, akkor Orbán megint előjöhet azzal a dumával, hogy: hát a brüsszelita elit ártott a magyaroknak! És abban biztosak lehetünk, hogy a magyar gazdaság növekedéséről, vagy stagnálásáról, netán visszaeséséről kizárólag az EU gazdaság-élénkítő intézkedései tehetnek majd, s véletlenül sem a Magyarország Kormányának rosszul meghozott döntései…
   És ezt követően majd Orbán szomorú szemekkel fogja előadni, hogy Ő mindent megtett, Ő megakarta védeni a rezsicsökkentést, de sajnos az örökké és állandóan a magyaroknak rosszat akaró Brüsszel legyőzte őt és ezért lett vége a rezsicsökkentésnek, az EU miatt fognak a magyar családok évente félmillió forinttal többet fizetni a gázért. Az egyedülállók, a kisvállalkozások, közelezek. na, azok majd nem, csak a magyar családok, persze.

Miért? Mert Orbán és a sleppje pontosan tudja, hogy az évenkénti akár csak 700 milliárd, de főleg az 1.300 milliárd forintos költségvetési extra kiadás már nem tartható tovább! És mint ahogyan azt az elmúlt 12 év rezsimje megmutatta:

olyan nem létezik, hogy Orbán valamit rosszul gondoljon, mondjon, vagy csináljon, náluk csak a sikerpropaganda az elfogadható és kívánatos!

Természetesen minden kedvezőtlen magyar gazdasági eredményért másnak kell felelősnek lennie, fent kell tartaniuk az ellenségképet, meg kell erősíteni az 1-bites szavazóban, hogy a Fidesz minden esetben tökéletes, tévedhetetlen, az Egy, a jó, a Minden!

De akkor ki lesz a hibás, a felelős, a gonosz? Az 1 évtizede 1/3-os kisebbségben vegetáló ellenzék? Vagy a háttérben meghúzódó Gyurcsány-szál? Vagy Brüsszel és a brüsszelita elit? Esetleg sorosgyuribácsi? Vagy maga Ukrajna elnöke? Vagy nemtom, a marslakók?

Háthogynepersze, hogy Orbán az Európai Uniót, a brüsszeli bürokratákat fogja hibáztatni, akik direkt csak azért emelik meg az energiaárakat, hogy a magyarokkal jól kib*sszanak!! Biztos vagyok benne, hogy nyugaton ingyen van a pénz, senkit sem érdekel tehát a rezsi, mert nyugaton alanyi jogon jár a minden is, csak az ártatlan szíriuszi szittya magyarországi magyaroknak kell fizetni a lakhatásért. Hát nem? Hát de.

Egy levegőt szívunk

Ami viszont az önfényezésnél és a mások hibáztatásnál is fontosabb, hogy Orbán – Putyin hű pincsikutyájaként – magasról tesz a klímavédelemre, a környezetkárosításra és olyat vár el az EU tagországaitól, ami egy ökológiai öngyilkossággal ér fel!

Ez az:

 • ETS rendszer felfüggesztése, és
 • a bioüzemanyagok arányának csökkentése a fosszilis üzemanyagokban.

Mi az ETS? Az EU Kibocsátáskereskedelmi rendszere egy törvényi erejű rendszer, amelyben a jogszabályi megfeleléshez évente jelenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásáról és más adatokról minden tagállami, a szabályozás alá vont vállalatnak, gyártónak, szolgáltatónak, üzemnek és gyáregységnek. Célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

illusztráció: Darwin Laganzon / Pixabay

És miért fontos annak életben tartása és hatályának kiterjesztése? Az ETS rendszerre, annak szigorítására azért van szüksége minden egyes élőlénynek, hogy a szüleid, a tiéd, a gyermeid és az unokáid élete jobb legyen, hogy ne fulladjunk meg holnapután a településeink levegőjét belélegezve! Hogy 5-7-10 évvel magasabb lehessen az átlagéletkora a magyar lakosságnak, hogy kevesebb legyen a légzőszervi megbetegedések száma, hogy kisebb legyen az egészségügyi kiadások összege, hogy jobb életminőséget érhessen el minden európai polgár.

Akit érdekelnek a részletek, az ETS rendszerről az alábbi linkeken olvashat bővebben:

Véleményem szerint az ETS rendszer jelen állapotásban nem kellően szigorú, jóval több iparágnak, szolgáltatási ágazatnak kellene a szabályozása alá tartoznia és nagyobb mértékben kellene csökkenteni a rendelkezésre álló kvótákat – különben te is, én is, mi is b*szhatjuk és olyan természeti katasztrófáknak nézünk elébe, amelyekkel nem találkozhattunk még az emberiség történelme során.

A fosszilis üzemanyagok felhasználását is csökkentenünk kell, ez nem kérdéses! Amikor a belső égésű motorral szerelt autók már a szalonból történő kigördülésükkor sem tudták betartani az EU által előírt környezetvédelmi normákat, amíg a magyar autópark átlagéletkora 15 év, amíg a villanyautók nem nyernek tömegesen teret az európai utakon, addig mindent meg kell tenni azért, hogy a benzint és a gázolajat valami ahhoz nagyon hasonlóval ki tudjuk váltani! És jelenleg nincs jobb alternatíva, mint a növényi eredetű bioüzemanyag!

Ha nem teszünk meg mindent és még egy picit többet a klímakatasztrófa elkerülése, illetve a további környezetkárosítások csökkentése érdekében, akkor nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni egy tonna búza, hogy kenyeret süthessünk és legyen mit enni, hanem az lesz a kérdéses, hogy egyáltalán lesz-e búza, amelyet learathatunk?

illusztráció: anncapictures / Pixabay

Szóval nem elég, hogy Orbán negyed magával 3 éve blokkolta az Európai Unió karbonsemlegességet 2050-re elérni kívánó tervét, de 2021-ben már az EU ETS rendszert is köpködni kezdte (gondolom, erre is Putyin kérte meg), mivel szerinte a környezetvédelem egy nyugati luxuscikk csupán, s erre a magyaroknak nem fussa. Hmm,

és erről, (közel) 12 évnyi kormányzás után, mégis ki tehet???

Nem, nem kell válaszolni, költői kérdést tettem fel csupán.

Egyáltalán nem tartom megvalósíthatónak, hogy az EU felköpjön és alá álljon, majd a teljes világ szeme láttára nevetségessé tegye magát és az évek, évtizedek alatt elért környezetvédelmi eredményeit egy nap alatt semmissé tegye!

Nem véletlen tehát, hogy Orbán olyat ajánl, olyan kér az Európai Parlamenttől, amelyről már előre tudja, hogy egyhangúan el fogják utasítani a tagállamok. Így aztán ismét az áldozati bárány szerepében tetszeleghet szimpatizánsai előtt… Egy qrvára szánalmas színjáték sokadik felvonása következik hamarosan – de ahogyan azt 2010 óta tapasztahatjuk, pontsoan erre a shitshow-ra van igénye több millió embernek Fidesz-szavazónak és talpnyalinak.

De miért zavarja Putyint az EU ETS rendszer?

Ha Európa fokozatosan csökkenti az Oroszországtól vásárolt földgáz és kőolaj mennyiségét, mert megújuló energiaforrásokra állnak át, az akár az Oroszország gazdaság összeomlásához is vezethet, mert jelen pillanatban semmi másuk sincs, amely ezen ásványkincsek exportjából származó bevételeket pótolni tudnák.

Putyin és Orbán, két jóbarát,
együtt szpják egymás fszát!

Azaz minél kevesebb földgázt és kőolajat ad el Oroszország a nyugati országok számára, annál kisebb lesz a GDP-jük, annál jobban szegényedik el az ország. Ez pedig a nacionalista és napóleon-komplexusos Putyin számára megengedhetetlen.

Putyinnak olyan mindegy, mi történik a nagyvilágban, amíg Ő és oligarhái a pénzüknél vannak az olajnak és földgáznak köszönhetően. De mivel Putyin buta, mint a szar, Ő sem tudja, hogy sem a kőolaj, sem a bankjegyek nem ehetők!

Jájj, de nagyon okos vagyol!

Magyarországon az elmúlt 12 év alatt megépített stadionok és kisvasút helyett

 1. támogatásra,
 2. kivitelezésre,
 3. használatba vételre kerülhettek volna az alábbiak:
 • köz- és lakóépületek hőszigetelése, a nyílászáróinak cseréje,
 • fűtéskorszerűsítés, légkondícionáló optimalizálás,
 • napelemek elhelyezése állami- és közoktatási intézmények, vasútállomások, buszpályaudvarok, gyárak, üzemek, lakóépületek tetejére, illetve azok udvaraira, mezőgazdaságilagi hasznosításra alkalmatlan területekre, stb.
 • szélgenerátorok számának gyarapítása,
 • állami intézmények és vállalatok járműparkjának optimalizálása, majd modernizálása,
 • a közösségi közlekedés támogatása és korszerűsítése, stb.
 • meg talán a hőerőművekkel, a távhő-vezetékekkel is lehetett volna kezdeni valamit…

Továbbiak, amelyek szintúgy elengedhetetlenek lettek volna az elmúlt 12 év alatt:

 • oktatás, oktatás és oktatás. Megtanítani az embereknek, hogyan tudják csökkenteni a saját karbon lábnyomukat („gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”), hogyan lehet takarékoskodni az energiával, hogyan lehet együtt tenni a környezetünkért, miért jobb az elektromos autózás, mint a benzin/dízel/hibrid, ha már egyszer autózni kell, vagy miért jobb a csomagolásmentes bolt, mint műanyag csomagolóanyagba csomagolt bármi stb.
 • korosztályonként – kezdve az óvodával, befejezve a nyugdíjas korosztállyal -, környezettudatos magatartásra oktató programok lettek volna indíthatók, hogy ne kelljen arra várni, hogy a legkisebbek felnőjenek. Hanem a gyermek, a szülő és a nagyszülő együtt tudják tisztábbá, zöldebbé tenni a saját szűk és tágabb környzetüket.

Ez lenne a hosszú távú rezsicsökkentés, nem pedig az, amikor állami beavatkozás miatt éveken át a piaci ár alatt kapja a fogyasztó az energiát! Aztán majdnem csődbe megy a MOL meg az MVM…

Szerintem

A Fidesz kormány, élén Orbánnal totális inkompetenciáról tesz tanúbizonyságot immáron sokadik alkalommal és ezt több millió magyar ember nem veszi észre! Egyáltalán nem hajlandóak foglalkozni a környezetvédelemmel, egyáltalán nem veszik komolyan a klímakatasztrófát, csak és kizárólag két dolog érdekli őket: a hatalom(vágy) és a mindig kicsit több pénz!

The „Magyar Szovjet Szocialista Népköztársaság” is loading …. 75%

Orbán ahelyett, hogy a valós problémákkal foglalkozna:

 • Putyin parancsára mindenhova ellenséget vízionál, akiket persze kivétel nélkül le is győz, ezzel is dicsőítve önmagát. Ahogyan az LMBTQ2I-kisebbségből is ellenség lett – s közben a saját kutyánk kölyke, a pedofil kaletagábor elsétált jobbra pénzbüntetéssel -, ugyanígy lett ellenség a környezetvédelemből is, mert a folyékony dinoszauruszok a legkevésbé sem egyeztethetők össze a zöld politikával, a környezetbarát gazdasági cselekvések pedig a korrupcióval és a mindig egy kicsivel több pénzzel a saját zsebükben.
 • az ország lakosságának nagyobb részét pedig szándékosan tartja sakkban a napi problémáikkal, hogy ne tudjanak a saját szűk környezetünkön kívül nagyobb, komolyabb problémákkal foglalkozni, hogy megrekedve egy minimalista szinten, ugyanazokat a köröket fussák újra és újra és újra…
illusztráció: Arek Socha / Pixabay

A Fidesz-választóinak meg szükségük van a hamis prófétára, aki a földi kánaánnal kecsegteti őket, miközben éppen az ellenkezője történik (csak nem hajlandóak észrevenni):

a földi poklot készíti elő a számukra is, amikor egyre-másra teszi semmissé a környezetvédelmi cselekvéseket és a már elért célokat!

Orbán környezetvédelmi politikáját – vagy legalább is azt, ami annak látszik -, a populizmus, az ostobaság és szolgalélek jellemzi: nem tudom, hogy mivel és hogyan vásárolta meg őt Putyin, de piszok jó munkát végzett – mindannyiuk kárára.

Ajánlott cikkek a témában:

Köszönöm a megtisztelő figyelmet.

– Lázadó


nyitókép: Telex videó & Lázadó