Az „Ötödik Évszak” Kanadában

A legutóbbi novelláskötet hosszúságú cikk után vissza a már megszokott kerékvágásba: ismét vannak linkek, fotók, videók és egy pár perc alatt elolvasható bejegyzés! Szomorúan kell bejelentenem, hogy ezt az idén sem ússzuk meg: itt az ötödik évszak! A tavasz, a nyár, az ősz és a tél mellé Brit Columbia (BC) egy ötödiket adott hozzá a naptárhoz: az erődtüzek évszakát. (eredetiben: “​In addition to spring, summer, fall and winter, B.C. has added a fifth season to its calendar — wildfire season” – Sarah Henderson, BCCDC). Az előbbi kijelentés a BC Centre for Disease Control (röviden: BCCDC, magyarul: BC Betegségellenőrzési Központ) egyik tudosától hangzott el idén májusban.

A mondatot annyival egészíteném ki, hogy ez a bizonyos „5. évszak” nem csak BC-re, azaz Brit Columbia-ra vonatkoztatható, hanem Alberta, Saskatchewan és Manitoba tartományokra is.

high-level-wildfire_2019_2.jpgerdőtűz az Alberta-i High Level környéki erdőben (fotó: cbc.ca)

A BC Centre for Disease Control (BC Betegségellenőrzési Központ) Kanada szerte vezető szerepet töltbe a betegségek felügyeletében, felderítésében, kezelésében, megelőzésében és az ezekkel kapcsolatos konzultációban. Weboldalukon több kiadványt is közzé tettek, amelyben arról tájékozódhatnak az érdeklődők, hogyan lehet felkészülni és mit lehet tenni, ha az erdőtüzek füstje által éeintett területen élünk, dolgozunk, vagy haladunk keresztül. A kiadvány itt érhető el (PDF fájl, méret: 2 MB). Emellett több más publikációjuk is elérhető weboldalukon, például beltéri hordozható légtisztító berendezésekről is (PDF fájl, méret: 1,1 MB).

A majdnem napra pontosan 3 éve történt Fort McMurray-i (Alberta)
erdőtűzről írt dal
és a helyszíni felvételekből készített videóklipje.

A tartományokban látható és érezhető füstnek nem csak a helyiek (Lator-t idézve: „Gyűlölöm!”), hanem az idén nyáron Kanada nyugati részére látogató turisták – például a Fotózz Kanadában projekttel érkező fotósok -, sem fognak örülni, mert a megszokotthoz képest drasztikus légköri különbség lesz megtapasztalható a természetben és a városokban.

ilyen volt Prince George-ban (BC) május közepén

Kanadában a télen tapasztalható gyakori havazás és tartósan megmaradó, néha nem kevés hó, a rövid nappalok és a nem ritka -20/-25 fokos fagy után a legkellemetlenebb és nehezebben elviselhető „időjárási jelenség” az erdőtüzekkel járó füst. Amely kisebb. vagy nagyobb mértékben – az erdőtüzek számától, intenzitásától és a széljárástól függően – akár hetekig is jelen lehet Alberta déli részein, így városunkban is. Akár több száz, vagy több ezer kilométeren át száll a füst minden irányba.

noaa_hysplit_model_2017aug_omszÍgy juthatott el 2017. augusztusában Európa
és így Magyarország fölé
is

az Alberta-i és Kaliforniai erdőtüzek füstje.
(kép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat / met.hu)

2019. május 28-a esti óráiban rendelkezésre álló adatok alapján, a teljesség igénye nélkül, következzenek a szomorú statisztikai adatok:

  • Brit Columbia: a 2019-es erdőtüzek száma összesen: 213 db (ebből 29 db az elmúlt 7 nap során keletkezett), cikkünk publikálásának idején is aktív erdőtüzek száma: 32 db (ebből 8 db az utolsó 48 órában keletkezett);
  • Alberta: a 2019-es erdőtüzek száma összesen: 499 db (219.237,82 hektáron (2.192,37 km2), ebből 6 db az elmúlt 24 óra során keletkezett), cikkünk publikálásának idején is aktív erdőtüzek száma: 22 db;
  • Saskatchewan: A 2019-es erdőtüzek száma összesen: 97 db – és jelen pillanatban keleti szomszédunk áll a legjobban etekintetben. Egyetlen erdőtűzzel kell megküzdeniük, amely „csak” egy 2 hektáros területen ég;
  • Manitoba: a 2019-es erdőtüzek száma összesen: 64 db, cikkünk publikálásának idején is aktív erdőtüzek száma: 16 db, az érintett terület nagysága: 7.820 hektár.

Fokozva a drámai hatást: most még csak május utolsó napjaiban járunk, a 3 nyári hónap és a szeptember még hátra van, egy nem annyira szép szóviccel élve: ez még csak a bemelegítés, a java még ezután jön.  🙁  🙁

high-level-wildfire_2019_4az erdőtűz High Level határában, május 18-án (fotó: (Chris Dechant (Facebook))

Sajnos, még mindig nem sikerült megfékezni a lángokat. És azt, hogy erre mikor kerülhet sor, jelenleg senki sem képes még csak megjósolni sem. A város és a környék lakosságát már evakuálták! A legszükségesebbek összecsomagolását követően az otthonát mindenkinek el kellett hagynia, a lakosság majd csak a tűzvész elmúlta után térhet vissza.

high_level_road_closed_ab-35_jpeg

Déli irányból High Level-be vezető AB-35 autópálya a várostól délre lezárásra került az erdőtűz miatt. Kerülni kelet felé a AB-697, AB-88 és AB-58 autópályákon lehet Fort Vermilion irányába. A 35-ös autópálya az egyetlen út, amelyen át Nortwest Territories Alberta-ból elérhető.

chuckegg_creek_firetovábbra is hatalmas füsttel ég az erdőtűz
High Level városától dél-nyugatra (a fotó május 24-én készült)
(fotó: wildfiretoday.com)

A FireSmoke.ca weboldalnak köszönhetően (a Magyarországon szokatlannak tűnő) füst előrejelzést az alábbi 2 link segítségével lehet megnézni.

Friss helyzetjelentés High Level-ből (Alberta):

A 2018-as kanadai erdőtüzekről és a hozzánk is elérő füstről, az oltási munkálatokról, a Martin Mars-ról a 17. adásunkban beszélgettünk tavaly októberben. És ajánljuk még az index.hu januári cikkét is, amelyben kanadai és amerikai tudosók munkájáról ír, akik azt kutatták Alberta-ban és az Északi Területeken, hogy milyen befolyással bír egy-egy erdőtűz a baktériumokra és gombákra.

* a borítóképen: a Chuckegg patak menti (High Level városától dél-nyugatra) tomboló erdőtűz látható, a légifelvétel 2019. május 19-én készült (fotó: Government of Alberta/The Canadian Press)

– Lázadó

2 hozzászólás “Az „Ötödik Évszak” Kanadában” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.