KBXTR12 – A Korona És Az Árnyéka

Minden éremnek két oldala van. Sokan kedvelték II. Erzsébet királynőt és a brit uralkodói családot, de sokan vannak azok is, akik egyáltalán nem szerették Őt és a mai napig neheztelnek a királyságra. Valós események és alaptalan hazugságok, kedves gesztusok és hanyag magatartás: a kicsivel több, mint 70 év története kicsivel több, mint 60 percben – kanadai szemmel.

Adás napló.

II. Erzsébet a kanadaiaknak:

„kulcsfontosságú, hagyományainak és hiedelmeinek megtestesítőjéből melegen tisztelt, de nem különösebben jelentős alakjává vált. A kanadaiak jóindulatát leginkább magánszemélyként kamatoztatta, nem pedig egy intézmény örökletes vezetőjeként.”

Thomas Klassen,
(professor, School of Public Policy and Administration, York University, Canada)

  • Az 12. extra epizód a torony harangjátékával kezdődik. Az alábbi videó nagyon látványosan mutatja be a toronyot és az óraszerkezet és a harangok működését.
  • Kanadai vonatkozású cikkünk II. Erzsébet királynőről:

+ PRO

– CONTRA

  • II. Erzsébet királynő nem is brit, hanem német! Neki is voltak német származású felmenői. Na és?
  • Uju Anya tweet:
  • Residential School – a bentlakásos iskolák Kanadában:

.

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!


nyitókép: II. Erzsébet királynő a tiszteletére rendezett hivatalos vacsorán vesz részt, Ottawa-ban, Ontario tartományban, 1957-ben*. / Kanadai Tudományos és Technológiai Múzeum CN archívuma CN003814 – Department of Canadian Heritage.

* II. Erzsébet 1957-ben látogatott először Királynőként Kanadában, mindössze 4 napot töltöttek Ontario tartományban és megnyitották a parlament őszi üléseinek időszakát.