Szeptember 30: Az Igazság És A Megbékélés Nemzeti Napja

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi: Szeptember 30. már nem csak a narancssárga póló napja, hanem 2021-gyel kezdődően Az Igazság és a Megbékélés Nemzeti Napja is. Kanada így rója le tiszteletét a bentlakásos iskolák elveszett gyermekeinek és túlélőinek, családjaiknak és közösségeiknek.

A kanadai bentlakásos iskolák tragikus és fájdalmas emlékeiről, azok történelméről és utóhatásairól való nyilvános megemlékezés a megbékélési folyamat alapvető eleme. Ez a szövetségi ünnep a Parlament törvénymódosításai révén emelkedett hivatalos rangra. 2021. június 3-án a C-5 törvényjavaslat (Az Igazság és a Megbékélés Nemzeti Napja) királyi hozzájárulást kapott.

Az Igazság és a Megbékélés Nemzeti Napjának emlékére, valamint a túlélők, családjaik és közösségeik tiszteletére Kanada szerte különböző középületek szeptember 29-én és/vagy szeptember 30-án narancssárga kivilágítást kapnaknak este 7 órától napkeltéig.

Az Igazság és Megbékélés Bizottság (teljes nevükön: Truth and Reconciliation Commission of Canada – rövidítve: TRC (magyarul: Kanadai Igazság és Megbékélés Bizottság) jelentése megállapította, hogy az Indián Ügyek hivatala általában ellenezte az iskolában elhunyt őslakos gyermekek holttestének hazaküldését annak költségei miatt. Becslések szerint sok bentlakásos iskolában volt kijelölt temetkezési hely a magas halálozási arány miatt – de keves intézmény rendelkezik hivatalosan dokumentált adatokkal ezekről és még kevesebb temetkezési helyet gondoznak napjainkban.

Brit Columbiában működik az Indián Bentlakásos Iskolák Túlélőinek Egyesülete, az IRSSS. A TRC mellett az Ő weboldalukon érhető el az a 22 témát felölelő, összesen 94. pontot tartalmazó cselekvési terv (vagy ajánlások összessége), amelyet még 2015. júniusában adtak közre Ottawa-ban.

A CBC „Beyond 94” projektje szerint a 94 pontot tartalmazó cselekvési tervben szereplő tételek közül:

  • 13 már teljesült,
  • 29 folyamatban már van a folyamatbanvan,
  • további 32 pedig előkészítés előtt áll,
  • a maradék 20-ra pedig még várni kell.

Az listában az 58. ajánlás felszólítja a pápát, hogy kérjen bocsánatot a túlélőktől (azaz a volt diákoktól), a családoktól és az őslakos közösségektől a katolikus egyház által a bentlakásos iskolák működtetésében betöltött szerepéért. Az Első Nemzetek, az Inuitok és a Métis törzsek képviselőinek nemzetközi küldöttsége 2021. Decemberében találkozik Ferenc pápával a Vatikánban.

Május végén 215 névtelen sírt találtak Kamloops-ban, az egykori bentlakásos iskola kertjében. Az azóta eltelt időben egymás után találtak újabb és újabb jelöletlen temetkezési helyszíneket, névtelen sírokat. Szeptember végéig összesen

több, mint 6.500-t!

Ismerni a múltat, megérteni a jelent

Norman Yakeleya, a Dene törzs országos főnöke elmondta a kanadai Cabin Radio-nak, hogy „a Kanada Kormányát, valamint a katolikus és az anglikán egyházat felelősségre kell vonni tetteikért. Amit tettek, népirtás volt” – mondta.

„Testi fenyítéssel próbálták asszimilálni az őslakosokat. – Nem tudják és nem fogják megúszni.” – zárta le nyilatkozatát a törzsfő.

Az emberek azt gondolják, hogy a bentlakásos iskolák csak egy sötét fejezet a Kanada történelemben, de nem az. Az anyám nem egy lap a poros történelemkönyvben. Nagyon is élő. A túlélők még velünk vannak és nap, mint nap foglalkoznak traumájukkal, szenvedélybetegségeikkel és öngyilkossági gondolataikkal. Ez nagyon aktuális kérdés.”nyilatkozta Randal Bell, az Alberta Health Services senior tanácsadója.

Az alábbi képet az UNLEARN posztolta Facebook oldalán. Ők egy London-i (Ontario tartomány) társadalmi vállalkozás, amelynek szenvedélye, hogy dizájnnal inspirálja a kritikus gondolkodást. A tervezést arra használják, hogy elgondolkodásra késztessék és pozitív változásokat inspiráljanak az emberi jogokkal, a társadalmi igazságossággal és az esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdésekben.

A különböző cégek, szervezetek is támogatásukról biztosítják Kanada őslakosait a nem csak a közösségi médiában, hanem a való életben is. A Facebook-on (és Twitter-en is) a #orangeshirtday2021 címszó alatt gyűlnek a témával kapcsolatos bejegyzések:

https://www.facebook.com/universityofcalgary/photos/a.10153080927321821/10158154803516821/
https://www.facebook.com/Pizza73dotcom/posts/10165545481015162

További cikkeink a témában:

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó