Queen Elizabeth Alexandra Mary II. (21 April 1926 – 8 September 2022)

II. Erzsébet királynő 1952. Február 6-án, 25 évesen lett uralkodóvá, 1953. Június 2–án koronázták meg és ma, 2022. Szeptember 8-án, életének 96. évében hunyt el. XIV. Lajos francia király után a második leghosszabb időn át (70 év és 214 nap) hatalmon lévő uralkodó volt, egy időben 56 nemzeté, az utóbbi 9 hónapban már csak 15 országé – köztük a Nemzetközösség tagjaként Kanadáé is.

Egy igazi egyéniség volt

II. Erzsébet még az előtt Kanada uralkodója is lett, hogy az országnak saját, egyedi zászlaja (1964), vagy hivatalosan elfogadott nemzeti himnusza (1980) lett volna (ez utóbbival egyébként egyidős vagyok).
Az idén 155. születésnapját ünneplő Kanada még csak 85 éves volt, mikor Erzsébet hercegnő az édesapjától, VI. György királytól megörökölte a trónt. Ekkor még nem sejthette senki sem, hogy a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó lesz belőle. Ezalatt a 70 év alatt generációk nőttek fel, államférfiak és államnők jöttek – és mentek… És Ő olyan volt, mint aki mindig itt volt velünk.

Erzsébet és Kanada

II. Erzsébet királynő élete során összesen 23 alkalommal látogatta meg Kanadát, az első és az utolsó látogatás között 59 év telt el. Alberta tartományban 6 alkalommal, a Kanada Banda Podcast-nak otthont adó Calgary városában pedig 4 alkalommal járt.

Erzsébet hercegnő 1947-ben házasodott össze Fülöp herceggel és csak pár évvel később, 1951-ben jártak először Kanadában, de akkor nem egy villámlátogatásra érkeztek, hanem partól-partig beutazták az országot, s így Alberta-t is. Királynővé koronázása előtt 111 nappal érkezett meg életében először a tartományba.

balról jobbra: Fülöp herceg, II. Erzsébet kiránynő és a Kanadai Királyi Légierő egyik tisztje.
Edmonton, Alberta, 1951

fotó: City of Edmonton Archives

A minden év júliusában megrendezett Calgary-i Rodeó 1951-ben az Ő tiszteletére egy rendkívüli rodeót tartott az ősz folyamán. Ezt követően a királynő még másik 3 alkalommal volt vendége a világraszóló, a világ legnépszerűbb rodeójának, a Calgary Stampede-nek.

Edmonton-i látogatásuk alkalmával több, mint 160.000 ember sorakozott fel az utcákon, hogy lássa a királyi pár 32 kilométeres körmenetét a tartomány fővárosában. Hogy ez milyen nagy szó volt akkoriban: a Magyarországnál 7,5-szer nagyobb Albert tartomány lakosságának száma 1951-ben még nem érte el a 940.000 főt!

Eme utazás alkalmával a Portage Avenue a 101. utcától a Kingsway-ig lebetonozásra került és a látogatás tiszteletére Princess Elizabeth Avenue-re (magyarul: Erzsébet hercegnő sugárútra) keresztelték.

A tartományi kormány által rendezett állami vacsorát a Hotel Macdonaldban tartották. Ezen kívül több más, hivatalos rendezvényen is részt vettek, s mielőtt tovább utaztak volna, a hercegi pár megnézett egy CFL football mérközést is (CFL – Canadian Football League – Kanadai Futball Liga), amelyen az Edmonton 4-1-re legyőzte a Winnipeg-et a nyugati elődöntőben.

II. Erzsébet 1957-ben látogatott először Királynőként Kanadában, mindössze 4 napot töltöttek Ontario tartományban és megnyitották a parlament őszi üléseinek időszakát.

Az 1959-es látogatásuk volt a leghosszabb: megszakítás nélkül 45 napot töltöttek Kanadában, összesen 90 helyszínt kerestek fel: meglátogatták mind a 10 tartományt és a 2 területet is (Nunavut csak 1999. Április 1-én lett különálló terület, előtte egységet alkotott az Északnyugati területekkel).

II. Erzsébet kiránynő és Fülöp herceg a 1959. évi Calgary Stampede-en.

Július 9-én érkeztek meg Calgary-ba, Őfelsége és Fülöp herceg részt vett a Calgary Stampede-n: megtekintették kocsiversenyeket és részt vettek egy grill-partyn is. A következő napon a királyi pár felszállt a Banff és Lake Louise felé tartó vonatra, hogy tovább utazzanak a nyugati partra és az északi területekre.

A királyi pár úton a Kanadai Sziklás-hegységbe, Calgary határában.
fotó: Calgary Herald, 1959. Július 10.

1964-ben Charlottetown, Quebec City és Ottawa szerepelt a meglátogatott városok listáján. 1967-ben Ottawa-ban és Montreal-ban töltöttek el 6 napot: részt vettek Kanada centenáriumi évfordulójának ünnepségein és látogatást tettek az Expo67 kiállításon is.

1970-ben ismét egy hivatalos látogatás keretében – a konföderációhoz történő csatlakozás 100. évfordulóján -, meglátogatták Manitoba tartományt és az Északnyugati területeket. Az 1971-es látogatás volt az első, amikor már a gyermekeikkel együtt érkeztek Kanadába, ekkor Brit Columbia centenáriuma miatt látogatták meg a tartományt.

1973-ban a királynő és a herceg Alberta, Saskatchewan, Ontario és Prince Edward Island tartományokat kereste fel, ez utóbbit a tartomány konfoderációhoz történő csatlakozásának 100. évfordulója alkalmából. Továbbá az RCMP (Kanadai Királyi Lovasrendőrség) 100 éves fennállását ünnepelték meg.

Egy Mountie (az RCMP egyik tisztje), II. Erzsébet kiránynő és Fülöp herceg
1973., Calgary, Alberta

Még ugyanebben az évben visszatértek Kanadába, ahol a Nemzetközösség gyúlésén a tagországok kormányfőivel találkoztak.

A tartományban tett megállója során Erzsébet királynő Pierre Trudeau, Kanada miniszterelnökével vacsorázott a Calgary belvárosában található Fairmont Palliser Hotelben, majd a következő napokban az 1973. évi Calgary Stampede-en is vendégeskedett.

II. Erzsébet királynő Pierre Trudeau-val, Kanada miniszterelnökével
közös vacsorán a Fairmont Palliser Hotelben
.
1973., Calgary, Alberta

1976-ban Új-Skóciában és Új-Brunswick tartományokban jártak. A Montreali Olimpia megnyitóján is részt vettek és megtekintették Anne leányuk lovasversenyeit.

1977-ben Erzsébet és Fülöp egy 5 napos Ottawa-i látogatással ünnepelték meg a 30. házassági évfordulójukat.

1978-ban Újfoundland-re, Saskatchewan-ba és végül Alberta fővárosába, Edmonton-ba látogattak a gyermekeikkel. A királynő ellátogatott az Albertai Törvényhozásba is, majd megnyitotta a Nemzetközösségi Játékokat, ahol a továbbiakban a gyermekeikkel vendégként vettek részt. A Nemzetközösség Stadiont kifejezetten erre az eseményre építették.
Az út során meglátogatta az Albertai Egyetemet, a Kinsmen Aquatic Centert és a Northern Alberta Jubilee Auditóriumot is.

II. Erzsébet királynő egy szervezővel beszélget a Nemzetközösségi Játékokon
Edmonton-ban, 1978. augusztus 5-én.

fotó: The Canadian Press

A királyi család részt vett Peter Lougheed, Alberta tartományi miniszterelnöke által szervezett banketten, amelyen a királynő országos televíziós beszédet mondott az egységes Kanada fontosságáról.

1982-ben 4 napot töltöttek Ottawa-ban: ekkor írták alá Kanada új Alkotmányát is.

1983: Erzsébet királynő és Fülöp herceg a háromnapos látogatásuk alatt bejárták Brit Columbia több városát is. 1984-ben ellátogattak Új-Brunswickba és Ontario-ba, a tartományok bicentenáriumi évfordulója alkalmából. Erzsébet királynő ezután egyedül indult Manitoba-i körútjára. 1987-ben a brit királyi pár több, mint 2 hétig tartózkodtak Kanadában, Brit Columbia, Saskatchewan és Quebec tartományokban tettek látogatásokat.

1990-ben Erzsébet királynő egyedül érkezett meg Red Deer-be (Alberta), ahol megnyitotta a Red Deer Hospital új gyermekosztályát, majd tovább utazott Calgary városába (Alberta). Itt találkozott Don Getty-vel, Alberta tartományi miniszterelnökével és feleségével, Margaret-tel, majd közösen látogatást tettek a város dél-nyugati sarkában található lovaspóló központba, Spruce Meadows-ba, ahol megnyitotta az azóta minden évben megrendezésre kerülő II. Erzsébet Királynő Kupa lovas versenyt.

II. Erzsébet királynő és Brian Mulroney, Kanada miniszterelnöke és felesége, elhagyja a Calgary-i koncerttermet a Calgary-i Filharmonikusok fellépése után, 1990. Június 28-án.
fotó: The Canadian Press

Őfelsége megnyitotta az Ezredek Múzeumát is a Calgary-i Kanadai Haderő Bázison, elment a McMahon Stadionba és beszéldet egy hivatalos ebédet követően. Ezt követően Ottawa-ban utazott, ahol a Kanada Nap alkalmából tartott ünnepségeken vett részt.

1992-ben Erzsébet királynő Ottawa-ba és Hull-ba látogatott, hogy megemlékezzen a Konföderáció 125. és uralkodóvá válásának 40. évfordulójáról. 1994-ben Erzsébet és Fülöp előbb Új-Skóciában, majd Brit Columbia-t jártak, ahol részt vettek a Nemzetközösségi Játékokon a tartomány fővárosában, Victoria-ban.

1997-ben a királyi pár Új-Fundlandra utazott, hogy megünnepeljék John Cabot (eredeti nevén: Giovanni Caboto, Itáliában született angol felfedező) érkezésének és Észak-Amerika fölfedezésének 500. évfordulóját. A rendelkezésre álló adatok alapján Cabot és legénysége 1497-ben, 52 nap hajózás után érték el a mai Kanada keleti partjaihoz, valószínűsíthetően Új-Fundland és Labrador tartománynál.
A későbbiekben királynő Ontario több városát is meglátogatta.

2002-ben Erzsébet királynő és Fülöp herceg 11 napos látogatást tettek Kanadában, a Nemzetközösségi Játékok Arany Jubileumán. Többek között ünnepi jéghoki korongot dobott egy Vancouver Canucks meccsen, meglátogatta az ismeretlen katona sírját Ottawa-ban, valamint részt vett egy ebéden a Rideau Hallban, 51 kiváló kanadai részvételével.

2005-ben a királyi pár 9 napos körutat tett Saskatchewan és Alberta tartományokban, hogy megünnepeljék a Konföderációhoz történő csatlakozásuk 100. évfordulóját. Utazásukat szinte teljes egészében végig kiseréte a zuhogó eső.

II. Erzsébet királynő és Ralph Klein, Alberta tartományi miniszterelnöke az Edmonton-ban tartott Alberta-i centenáriumi ünnepségeken a Nemzetközösség Stadionban, az esős időjárású Május 23-án, 2005-ben.
fotó: The Canadian Press

Edmonton-ba Viktória napján (Victoria királynő emléknapja, egész Kanadában munkaszüneti nap) érkezett meg a Nemzetközösség Stadionba, de az erőteljesen esős időjárás miatt több programot le kellett mondania. Őfelsége a tartomány történetében először intézett beszédet Alberta lakosaihoz.

Ennek az utazásnak az alkalmával Alberta tartományban két dolgot is átneveztek II. Erzsébet tiszteletére:

  • az Alberta-i 2-es főút (AB HWY-2) a Queen Elizabeth II Highway (QEII), valamint
  • az Alberta Tartományi Múzeum a Royal Alberta Múzeum nevet vette fel.

Az út során helikopteres körútra is elvitték az olajkitermelések helyszínei fölé. Később Calgary-ban a 190,8 méter magas Calgary Tower-t (1968 – 1971 között: Husky Tower) kivilágították, amikor Ralph Klein, Alberta tartományi miniszterelnöke által szervezett ebéd alkalmából. Ezt követően a királynő részt vett a Saddledome Stadionban 17.000 néző társaságában a centenáriumi ünnepségén. Ez a 2005-ös utazás volt az utolsó alkalom, amikor az uralkodó Albertában járt.

2010-ben utolsó alkalommal jöttek el Kanadában: Erzsébet királynő és Fülöp herceg összesen 9 napot töltött az országban: Halifax-ban (Új-Skócia) megtekintette a nemzetközi hadihajók flottilláját. Ezt követően Winnipeg-ben (Manitoba), Ottawa-ban, Toronto-ban és Waterloo-ban (Ontario) is jártak.

„kitartó szeretetet táplált a kanadaiak iránt

„Ő volt a királynőnk, Kanada létezésének majdnem felén keresztül. Nyilvánvaló, mély és kitartó szeretetet táplált a kanadaiak iránt. Erővel és bölcsességgel szolgált mindannyiunkat 70 éven át, miközben egy sokszínű, optimista, ambiciózus és rendkívüli országgá nőttünk ki magunkat.

Mint 12. kanadai miniszterelnökként nehezen hiszem el, hogy a legutóbbi beszélgetésem volt vele a legutolsó. Nagyon hiányozni fognak ezek a beszélgetések. Megfontolt volt, bölcs, kíváncsi, segítőkész, vicces és még sok minden más is. Egy bonyolult világban a kitartása, a kegyelme, az ereje és az eltökéltsége vigaszt és erőt adott mindannyiunknak.

Kanada gyászol.

Ő volt az egyik kedvenc emberem a világon és nagyon fog hiányozni.”

Justin Trudeau,
Kanada miniszterelnöke
2022. Szeptember 8.

.

Egy korszak lezárult.

Nem lesz még egy hozzá fogható uralkodó egyetlen országban sem.
96 évet élt, ebből az utolsó 7 évtizedet uralkodóként.
Bár királyi titulusa csak jelképes volt, személye és hagyatéka nagyon is valóságos!

Queen Elizabeth Alexandra Mary II.
(21 April 1926 – 8 September 2022)

.


nyitókép: II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Winnipeg-ben, az utolsó kanadai látogatásukon, 2010. Július 3-án. / Department of Canadian Heritage.

Cikkünk a The Canadian Press és a GlobalNews cikkeiben foglaltak felhasználásával készült.