Az 5. Évszak Kanadában (2021)

Elkezdődött az 5. évszak Alberta-ban és július 14-én Calgary-ban is. Ez az évnek az az időszaka, amikor az erdőtüzek füstje megtölti a levegőt szinte az egész tartományban. És napokon, heteken keresztül velünk marad az akár több száz kilométerre égő erdőségek tüzének füstfelhője. Bárhova mész, bármit csinálsz, mindig ott lesz, amíg több száz négyzetkilométeren égnek az erdőségek.

2019-ben írtam először az 5. évszakról és a kanadai erdőtüzekről (linkek a cikk végén), azóta pedig a helyzet változatlan: minden nyáron hol kisebb, hol nagyobb mértékben számolnunk kell erdőtüzekkel és annak hatásaival, így az eget sárgára festő füstfelhőkkel. Jobb esetben csak augusztus utolsó napjaiban telepszik rá Calgary-ra, rosszabb esetben már a nyár első felében. Városunkban az idén július közepén jött el az „ötödik évszak” ideje.

Úgy hallottam, volt olyan kommentelő a közösségi média felületein, aki annak örült, hogy most milyen jól megkapják a gonosz kanadiak! Ártottak az őslakosoknak, akkor tehát megérdemlik az erdőtüzeket.

Halkan jegyzem meg, hogy mindannyian, te is és én is:

EGY LEVEGŐT SZÍVUNK!!

Ahogyan arra már korábban is volt példa, úgy az idén is előfordulhat, hogy a kanadai erdőtüzek füstjét a felsőbb légáramlatok Európa, egészen pontosan a Kárpát-medence főlé fújják. Ugyan kisebb koncentrációban, de pontosan ugyanazt a füstöt fogod te is belélegezni a Balaton parton, amit mi itt, Alberta-ban (és BC-ben és Manitoba-ban).

Ugyanakkor a tűz és a füst nem válogat, ugyanúgy ártó és kellemetlen az őslakosoknak is, mint a bevándorló fehér embernek is, valamint az állat- és növényvilágnak is.

Erdő- és bozóttüzek füstfelhői Észak-Amerika felett 2021. Július 16-án. A széljárás nyugatról keleti/észak-keleti irányba viszi a füstöt.

Olyan pedig nincs, hogy „akkor menjenek oda a tűzoltók és oltsák el”. Egyrészt: a 15-20 méteres fenyőerdő 30 méteres lángokkal ég – ez egy panelház magassága.
Továbbá a szélerősségtől függően akár 50-60 km/h sebességgel és haladhatnak előre a lángok, akár több száz méteres szélességben is!

Másrészt a szakemberek pontosan tudják, hogy mit kell tenniük, de van, hogy több tucat légijárművel, tűzoltó helikopterekkel és vízbombázokkal sem tudják megfékezni a tüzek terjedését.

Aki még nem látta, feltétlen nézze meg a valós események alapján készült 2017-es A bátrak (Only The Brave) c. filmet! A film főszereplői, Josh Borlin, Jennifer Conelly, Miles Teller, Jeff Bridges, James Badge Dale kiváló alakítást nyújtanak. A vége főcímet is meg kell nézni, abban van a lényeg! A cikk elolvasása után az első dolgod legyen megnézni a filmet. Köszi!

Kanada 4 nyugati tartományában a cikk megírásának
napján közel 700 erdő- és bozóttűz égett.

BC (Brit Columbia)

Április 1-től kezdve a Július 16-i adatok alapján Kanada legnyugatibb tartományában 1.095 db erdőtűz keletkezett – ebből 146 db az elmúlt 5 napban. Ezekből 305 még ma is aktív, 18-t emberi mulasztás, 207-t villámcsapás okozott, a további tüzek keletkezésének okai még vizsgálják. 96 db erdőtűz felett nincs kontrollja a tűzoltóknak. Eddig 2.290,51 km2 vált a tüzek martalékává.

A tartományban általános vészhelyzetet hirdettek és már a Kanadai Fegyveres Erők is besegítenek a lángok megfékezésébe, továbbá az ország keleti tartományaiból is érkeztek tűzoltó csapatok segítséget nyújtani a helyi erőknek.

Az egyik legsúlyosabb és tűzeset Lytton-ban történt, ahol nem olyan régen minden történelmi melegrekord megdőlt a 49,6 °C-os csúccsal Június végén.

Az erdőtűz nagy gyorsasággal érte el a várost. A polgármester elmondása szerint az első füstfelhő megérkezése után 15 perccel a lángok is elérték a várost. Azonnali evakuálást rendelt el, így emberéletet nem követelt a katasztrófa. Néhány épület kivételével az egész város porig égett.

Így nézett ki a város előtte: Google Maps Street View. És így néz ki a város – illetve, ami maradt belőle -, most:

A fenti videón jól kivehető a szupermarket egykori és a CanadaPost érintetlenül maradt épülete.

Alberta

Az eddigi 914 erdőtűzben 257,28 km2-nyi terület égett le. A mai napon 87 tűz ég, ebből 23 az elmúlt 24 órában keletkezett.

A füst már 3. napja teríti be Calgary-t és szélesebb környékét, hol kisebb, hol nagyobb koncentrációban van jelen az erdőtüzek füstje.

Calgary füsttel borított belvárosa és környéke a keleti oldalról nézve 2021. jűlius 15-én. Előtérben a Max Bell Arena, előtte a Deerfoot Tr. (AB HWY-2) és a Bow folyó.
A teljes mérethez klikk a képre.
fotó: Lázadó

A két képernyőkép nagyjából 24 óra eltéréssel készült. Az első csütörtökön, 15-én, a második pénteken, 16-án. Azt gondoltuk, hogy a nagy kiterjedésű, sűrű füstfelhő Edmontonnon át halad tovább kelet felé, ehelyett dél-dél-keleti irányban oszlott fel, elérve Calgary-t is.

Saskatchewan

A tartományban 398 erdő- és bozóttűz volt eddig, jelenleg 187 aktív.

A füstös levegő és a hőhullám kombinációja megterhelheti a tüdőt, különösen a légzési nehézségekkel fenyegetett emberek vagy a szabadban dolgozók számára. A Saskatchewani Tüdő Egyesület mindenkinek azt tanácsolja, hogy vegye komolyan a figyelmeztetéseket. „Nincs semmi fontosabb, mint a lélegzés képessége, ezért mindig arra törekszünk, hogy az emberek minden lehetőséget megkapjanak a tiszta levegőre” – mondta Erin Kuan, az egyesület elnöke és vezérigazgatója. – „Nagyon komolyan kell vennünk ezeket a tűzeket.”

„A erőteljes testmozgás valójában akár 20-szorosára is
növelheti a szükséges oxigén mennyiséget”

– mondta. „És természetesen, ha a levegő minősége nem jó, korlátozni akarjuk a tüdőbe juttatott szennyező anyagok mennyiségét.”

Manitoba

Július 15-tel bezárólag 3.540,6 km2-nyi terület égett le, összesen 272 erdő- és bozóttüzet jelentettek a tartományi hatóságok ebben a szezonban. Ezekből 120 ma is aktív.

Ontario

Amíg nyugaton a száraz, napsütéses idő, a nagy meleg és a füst okoz problémákat, addig a tartomány középső területén 210 km/h sebességú (EF-2 erősségű) tornádó söpört végig: csütörtök délután Barrie városában tett tönkre ingatlanokat, autókat: 5 km hosszan és 100 m-es szélességben letartolt szinte mindent, ami az útjába került.

Natalie Harris házát csak részben rombolta le a tornádó. A Facebook-on osztotta meg az által készített videókat. egy és kettő.

A korábbi évek erdőtűzei Kanadában

Ha olvasni szeretnél a témában, az alábbi cikkeket ajánlom szíves figyelmedbe:

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: Calgary belvárosának látképe 2021. július 15-én
fotó: Lázadó