Trópusi Hőség

Alighanem az évszázad legforróbb nyara tombol Nyugat-Kanadában ezen a héten! Sorra dőlnek meg a hőmérséklet rekordok az országnak ebben a sarkában. Brit Columbia-ban olyan csúcshőrmérsékleteket mértek az elmúlt 72 órában, amelyeket Nevada, vagy Arizona is megirigyelhetne: majdnem elérte az 50°C-t.

Ami sok, az sok(k)!

Június 30-án, szerdán várható csúcshőmérsékleti értékek Alberta-ban
klikk a képre a teljes mérethez
illusztráció: TWN

Kanadába költözésünk óta nem tapasztaltunk ilyen meleget Calgary-ban. Voltak korábban is nyári hőhullámok, de a mostani történelmi rekordokat dönt meg, nem csak Brit Columbia-ban (BC), hanem nálunk Alberta-ban is.

Történelmi melegrekordok Brit Columbia-ban
klikk a képre a teljes mérethez
illusztráció: TWN
Lytton, BC – a csúcshőrmérsékleti rekordok 72 óra alatt 3 alkalommal dőltek meg
Brit Columbia déli részén 6 napos trópusi forróság uralkodik…
klikk a képre a teljes mérethez
klikk a képre a teljes mérethez
klikk a képre a teljes mérethez
A 3-szoros rekordott megdöntő Lytton-ban ma is hőség tombolt.
klikk a képre a teljes mérethez
  • Történelmi jelentőségű, magas nyomású „kupola” borítja be Kanada két nyugati tartományát: Brit Columbia-t és Alberta-t.
  • Az életveszélyes hőség szerdán folytatódik BC déli részein és egész Alberta-ban.
  • A hőmérséklet csúcsértéke várhatóan eléri a 35°C-ot Alberta-ban és a 45°C BC belső területein.
  • Az éjszakai minimum hőmérséklet továbbra is magasan marad, BC egyes részein kora hajnalban sem lesz 25°C-nál hűvösebb.
  • Több város működtett „hűsítő központokat” és más közegészségügyi intézkedéseket léptettek életbe.
  • B.C. egyes részein és Calgary-ban is rossz a levegő minősége.

Éjszakai forróság

klikk a képre a teljes mérethez

A cikk írásakor odakint még mindig 31°C volt és van odakint (és idebent). Pedig a nap már nyugovóra tért 21:53-kor, most pedig 22:10 van. Bár, nekünk nem sok okunk van panaszkodni. Kamloops-ban, 5 perccel naplemente után még mindig 43°C volt … Szóval mi örülönk, hogy 12 fokkal „hidegebb” az időjárás.

És nem csak a hőség és annak egészségügyi hatásai miatt kell aggódni, hanem az erdőtüzek veszélye miatt is. Mind BC-ben, mint Alberta-ban extrém magas a veszélye annak, hogy erdőtüzek alakulnak ki. A városokban megrekedő szmog miatt amúgy is rossz a levegő minősége. Ha ehhez még hozzájönne az erdőtüzek füstje is, akkor lennék csak igazá nagy bajban.

Az vészhelyzeti szervek (rendőrség, tűzoltók, egészségügyi szolgálatok) és a természetvédelmisek mindent tőlük telhetőt megtesznek, hogy a helyzet ne súlyosbodjon. De sajnos, nem mindig alakultak szerencsésen a dolgok: az Alberta-i Evansburg-ben egy tűzoltóhelikopter zuhant le hétfő este, a tragédiának 1 halálos áldozata van.

Beszámoló a sivatagból

Ha valaki még emlékszik, 2018. májusában számoltam be arról, hogy milyen volt Baker-ben (Kalifornia, USA), a Mojave-sivatag szélén, amikor árnyékban mértünk 42°C-t. Aki még nem olvasta a cikket és még nem nézte meg a helyszínen készített videót, az most bepótolhatja a lemaradását:

Brit Columbia-ban a fentieket sikerült alaposan túlszárnyalni. Sőt, sem Las Vegas-ban, sem a már említett Baker-ben nem volt olyan hőség, mint 2.300 km-rel északabbra, a kanadai Sziklás-hegység ormai között Lytton-ban, vagy Kamloops-ban.

A Mojave-sivatagban 10 fokkal volt hűvösebb kedden, Június 29-én, mint Brit Columbia-ban, 2.300 km-rel északabbra a Sziklás-hegységben.
Kellemes sivatagi klíma a kanadai Szikás-hegységben tapasztalható majd 50°C képest…
klikk a képre a teljes mérethez

És mi várható a következő 7 napban?

Calgary-ban Július 1-én, Canada Day-en tetőzik a hőhullám, majd a hétvégével visszatér a hagyományos nyári időjárás (nappal 30°C alatt, éjszaka 15°C, vagy kicsivel alatta) és a hegyekben is visszatér az évszaknak és a tájegységnek megfelelő kellemes jűliusi idő. A Mojave-sivatag szélén, Baker-ben pedig az ott megszokott 40+ fokokkal kell számolni.

Calgary, AB
Lytton, BC
Baker, Kalifornia

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: TWN illusztráció