Alberta-i Erdőtüzek 2019 [Frissítve!]

A pár nappal ezelőtt megjelent, Az „ötödik évszak” Kanadában c. cikkünk óta sajnos elmondható, hogy az elmúlt 36-48 órában az erdőtüzek terjedése, állapota nem hogy jobbra fordult volna, vagy stagnálna, hanem sokkal rosszabb lett. Óráról órára változik az egyes tüzek helyzete, de a negatív irányba. Az oltás folyamatos és sorozatossá váltak a kilakoltatások is. Linkek, fotók és híradó részletek cikkünkben.

(Nyitóképünkön: a High Level városának környékén égő erdőtűz kiterjedtsége május 21-én elérte a 80.000 hektárt (800 km2). Danny Green ezt a képet a város evakuálását követően hétfőn, május 20-én készítette.)

 


 

Frissítés #1: a kanadai idő szerint péntek este elérhető új információk alapján, Alberta-ban az erdőtüzek megfékezésén több, mint 2300 tűzoltó vesz részt, közülük kb. 600 fő más tartományokból érkezett. Az oltási munkálatokhoz 600 db helikoptert és 27 repülőgépet használnak. A száraz, alacsony páratartalmú, szeles időjárásnak köszönhetően a tüzek nagyon gyorsan tovább terjednek és az oltásban résztvevőknek valóban hatalmas kihívásokkal kell megküzdeniük.

wildfire_new_stat(forrás: https://calgary.ctvnews.ca)

Március 1-től május 31-ig összesen 522, nem pedig 502 db alkalommal gyulladtak tüzek, az érintett terület nagysága pedig 3.747 km2.

Az erdőtüzek füstjének egészségre gyakorolt hatásai sokkal komolyabbak, mint ahogyan azt sok ember érzékeli. „Alapvetően amikor az égő fa füstjét belélegzed, az pontosan ugyanolyan, mintha folyamatosan cigarettáznál. Nincs különbség.” – mondta Dr. Paige Lacy, az Alberta Respiratory Centre (Légzési Központ) kutatási igazgatója.

A Calgary Állatkert kurátora elmondta, hogy egyes állatok, mint például a madarak és a hüllők, érzékenyek a füstre. A teknősöket zárt térbe vitték, mivel ők, testfelépítésüknél fogva, nem képesek sem köhögni, sem tüsszenteni, s így a szervezetükbe került hamu és korom részecskéket eltávolítani. Az extrém levegőminőség miatt különleges eljárásokat vezettek be, s így még alaposabban megfigyelve az állatok füstre adott reakcióit.


 

Tegnap esti (május 30.) híradó részlet Edmonton-ról:

 

A május 30-i statisztikák alapján Alberta-ban 2019-ben:

  • eddig már 516 db erdőtűz volt,
  • jelenleg 29 különböző kisebb-nagyobb (hatalmas) erdőtűz ég a tartomány északi részén,
  • ebből tizet nem tudnak kontroll alatt tartani a tűzoltók,
  • már több, mint 720 ember dolgozik a lángok megfékezésén,
  • az érintett területek nagysága 3.747 km2 – összehasonlításul: Budapest területe 525 km2, tehát egy 7-szer akkora erdőség égett le és ég most is, mint amekkora Budapest.

Eddig már több, mint 10.000 embernek kellett elhagynia otthonát, a legkritikusabb tüzek High Level-től nyugatra, dél-nyugatra és délre, valamint Slave Lake-től észak/észak-keletre található.

 

extreme_fire_behaviour_on_the_chuckegg_creek_fire_may-29a Chuckegg patak mentén tomboló erdőtűz High Level közelében
(fotó: alberta.ca)

 

Az erdőtüzek terjedése az elmúlt 2 napban nagyon felgyorsult, a telefonomra telepített applikációban sorra érkeztek az értesítések. (Bővebb információ az Alberta Emergency Alert (AEA) alkalmazásról.) A sárga jelölés inkább csak figyelem felkeltés és előzetes tájékoztatásul szolgál. A piros, kritikus szintű értesítést kell nagyon, de nagyon komolyan venni és az megadottak szerint eljárni! Az abban foglaltak már nem csak jó tanácsokkal szolgálnak, hanem konkrét utasításokat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogyan mentheted a bőrödet baj esetén!

A raisztást nem lehet nem észrevenni, vagyis inkább lehetetlen nem meghallani: kérlek, tekerd fel a hangerőt!


Telefonon (hívás közben is!), televízió- és rádióműsor közben is
egyaránt hallható a figyelmeztetés.

 

Megmutatom a legelső alkalmat, amikor az Alberta Emergency Alert (AEA) riasztásával találkoztam 2015-ben. A riasztás azonnal megszakítja valamennyi rádióadást és televízió műsort, mindegy, mit nézel, az AEA üzenete teljes elsőbbséget élvez.

 

Az alábbi képernyőkép mentések a saját telefonomon készültek május 29-én és május 30-án, ahogyan látható, egyre nőtt a kritikus riasztások száma:

Az érintett területeken sorra evakuálták a kempingeket, a farmokon élőket és települések lakóit, megadva ehhez minden szükséges információt (lásd lentebb).

Az AEA alkalmazásban, illetve a weboldalon nem csak szöveges, hanem hang alapú tájékoztatás is elérhető, valamint térképen megtekinthetők az érintett területek. Itt is jól nyomonkövethető, hogyan terjed tovább az erdőtűz.

Az első képernyőkép mentés május 29-én kora délután, az utolsó május 31-én reggel készült:

 

Az alkalmazásban pedig eképpen történik meg a lakosság tájékoztatása:

Ahogyan látható, minden fontos információ és egy térkép is elérhető, hogy az érintettek 1-2 perc alatt teljes képet kapjanak a fenn álló helyzetről és arról, hogy mit kell tenniük, kihez fordulhatnak, ha kérdésük, problémájuk akadt, például külső segítségre szorulnak a tartózkodási helyük elhagyásában.

smoke_may-31_grande_prairie-abfüstös utcakép Grande Prairie belvárosából május 31-én, a reggeli órákban
(fotó: everythinggp.com)

 

A levegőminőséget az Environment and Climate Change Canada (ECCC) egy 10-es skálán osztályozza a levegőminőséget. Minél kisebb ez az érték, annál tisztább a levegő.

Jelenleg Albert nagy részén, így városunkban is, a 10-es skálán 11-re értékelhető a levegő minősége.

Az erdőtüzek füstje már előző nap este, május 30-án megérkezett a tartomány déli részeire. A naplemente sárgás színben „pompázott” és jól érzékelhetően lecsökkent a látótávolság. A füst szaga mindenhol érezhető, még a lakásokba is bejut. Ameddig a szél el nem fújja a füstöt, addig az kikerülhetetlenül ott van mindenhol.

Mivel az autónk csillaggarázsban (azaz a szabad ég alatt) parkol, reggelre virradóan fehér, aprószemű hamu és pernye lepte be.

Ezért aztán ma reggel az első utunk a Walmart-ba vezetett, ahol arcmaszkot vásároltunk. (termékfotó: formedica.com)

A maszk viselésével a levegőben megtalálható, apró szemű koromrészecskék belégzésének kb. 94%-át el tudjuk kerülni, de a füst édeskés szagát nem szűri ki.

Ilyenkor, amennyiben halaszthatatlan tennivalónk akad odakint, javasolt a maszk viselése és lassan sétálva közlekedni, orron át venni a levegőt. Mindennemű szabadtéri tevékenységet (pl. kertészkedés, sportolás) a legjobb el sem kezdeni, vagy azonnal felfüggeszteni, vagy a minimálisra csökkenteni (pl. kutyasétáltatás).

A füst, egyéntől függően, irritálhatja a szemet, a légutakat. Az idősebb korosztály és a krónikus tüdő- és légúti megbetegedésben szenvedőknek különösen nehez időszak ez. Elég csak pár percet kint tölteni a szabadban és jelentkezhetnek a tünetek. Ami engem illet, a füst csípi a szemem és reggel óta kapar a torkom.

Egyes vélemények szerint, ami High Level és Slave Lake környékén történt, az nem a véletlen műve. Több Facebook-kommentelő szándékosságot gyanít a háttérben, miszerint az olajipar ellenzői ilyen módszerrel akarják hátráltatni az Alberta északi részén jelen levő olajipari cégek munkáját a nyersolaj kitermelését. Szándékosságra a tűzek kitörésének helyszíne, egymáshoz közeli időpontja és számossága okán gyanakszanak. Továbbá a térségben nem volt vihar, tehát villámlás nem okozhatta az erdőtüzeket.

forrás: Canadian Severe Weather Spotters

 

Miért és hogyan alakulnak ki erdőtüzek?

A szakemberek szerint nagy számba száraz villámlások tehetők felelőssé, azaz amikor csapadék nélkül csap be a villám egy-egy fába, így semmi sincs, ami kioltsa a kialakulóban levő tüzeket. Továbbá egyes esetekben felelőssé tehető szélviharok esetén leszakadó elektromos vezetékek és emberi hanyagság is. Extrém esetben pedig szándékosság sem kizárható…

 

Miért égnek le az épületek?

carousel-firesmart

Mert túl közel épülnek az erdőhöz. Észak-Amerikában nem szokás hatalmas írtásokat kialakítani lakott épületek, városrészek körül. Éppen csak annyi fát vágnak ki, amely a kerthez szükséges. Azaz elmondható, hogy nem erdőségek húzódnak, fák állnak a házak körül, hanem házak, kisebb városrészek épülnek fel az erdőkben. És a vízzel szegényesen, de gyantával gazdagon ellátott, 15-20 méter magas egyedek által alkotott sűrű növésű fenyőerdőkben szemkápráztató terjednek a lángok.

a Paddle Prairie Métis Settlement porig égett ingatlana

 

Az erdőtüzek nem csak a környezetet terhetlik meg, hanem az érintett tartományok költségvetését, ahogyan a tüzek eloltásán dolgozókat is próbára teszi, nem különben civil lakosságnak is komoly próbatétel mind az evakuálás, mind az újra kezdés. Te mit csomagolnál össze és vinnél magaddal, ha azt mondanák, hogy 8 órán belül el kell hagynod az otthonod, amelyről elképzelhető, hogy a következő napon a lángok martaléka lesz? S csak azt viheted magaddal, ami az autódban elfér.

 

firesmoke-ca_20190601Az előrejelzés szerint június 1-én a füst eléri Yukon, az Északi Területeket,
Alaszkát, a Nagy-tavak vidékét és a teljes keleti partot.

 

Calgary-i híradó részlet május 30-án este:

Gyors időjárás jelentés május 31-én reggel, Calgary-ból:

 

Olvasónk által küldött, Calgary déli részein május 31-én készített fotók:

smoky_calgary_01smoky_calgary_02

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmet.

Lázadó