Miért Nincs Igaza Az Azonnali.hu Újságírójának?

Szeretnék pontosítani és tisztába tenni néhány kijelentést, tényt és információt, amely az Azonnal.hu-n „Miért nincs igazuk a kanadai kamionosoknak és miért nincs igaza Trudeaunak?” c., Karóczkai Balázs által írt cikkben olvasható. Nem azért, mert ki akarom oktatni Balázst, vagy mert én mindenkinél is jobban tudom, Azért írom ezt a cikket, mert a 6,5 évnyi kanadai tartózkodásom alapján úgy gondolom, hogy egy kicsit jobb, pontosabb rálátásom van a kanadai helyzetre.

Rögtön előljáróban, ha valaki szeretné 2 mondatban letudni ezt az egészet:

Ilyen az, amikor az okos hülyéskedik.
És Ottawa utcáin pedig az látható, amikor a hülye okoskodik.

Részletesebben

 • Miért nincs igazuk a kanadai kamionosoknak és miért nincs igaza Trudeaunak?”
 • Már a kérdés feltevése is rossz. Helyesen: Miért nincs igazuk a kanadai kamionosoknak?, vagy Miért nincs igazuk a kanadai kamionosoknak és miért van igaza mindenki másnak?.
 • „Alapvetően mindkét oldalnak vannak igazságai, és egy egészséges közbeszédben és demokráciában nem a sárdobálás és a horogkeresztes zászló lengetése lenne a helyén való megoldás, hanem az alapproblémák felderítése után olyan megoldást kéne találni, ahol megmarad a káposzta, és a kecske se pusztul bele a koronavírusba.”
 • Alapvetően az egyik oldalnak egyáltalán nincs igaza. És ez az oldal a tüntetőké.
 • Egy egészséges közbeszédben nem jutnak szóhoz konteó-hívő, a tudományos eredményeket, fizikai, kémiai, biológiai tényeket tagadó, a modern medicínát elutasító személyek, csoportok.
 • Egy egészséges demokráciában nincs helye semmiféle szélsőséges eszmének, sem a jobb oldalon, sem a bal oldalon, nincs helye a nemi identitáson, szexuális irányultságon, vagy a rasszon alapuló megkülönböztetésnek.
 • Kanadában nincs helye az európai felmenőkkel rendelkező kaukázisu nagyrasszhoz tartozó emberek (tehát az európai fehérember) bevándorló-ellenességének, felsőbbrendűségének.
 • A problémára az egyik megoldást már megtalálták 1910-es évek végé, a spanyolnátha idején (moss kezet, takard el az orrod/szád, tarts távolságot/ne menj közösségbe, fertőtleníts!), a másikat pedig 2020. év végén, amikor az első COVID-19 elleni védőoltásokat embereken is tesztelni kezdték és az eredmények alapján az oltóanyagok hatásosnak bizonyultak.
 • A Liberális Párt győzött a 2019-es kanadai országos választásokon, majd a 2021-es szeptemberi „újra”választást (megerősítő választást) is Justin Trudeau pártja nyerte meg! Ezzel szemben a szélsőjobbos Maverick Pártnak (ha jól tudom, jogi értelemben nem is igazán felelnek meg egy párt kritériumainak) csak valahol a statisztikai hibahatár környékén sikerült szavazatokat szereznie. VAJON MIÉRT? Mert lehet, hogy csak egy egészen marginális réteg kíváncsi a szélsőséges gondolatvilágukra? Vagy lehet, hogy nem kellett volna halálos fenyegetést küldeni a miniszterelnöknek?
 • „A tüntetés alapját az adja, hogy a mindig kirivó zoknit hordó Justin Trudeau vezette szövetségi kormány úgy döntött: január 15-től az Egyesült Államok felől csak az léphet be Kanadába, aki megkapta a kínai koronavírus ellen kifejlesztett oltást, ellenkező esetben két hétig karanténba kell vonulnia.”
 • Ne keltsük a hangulatot, Balázs, nem kell KI-HANG-SÚ-LYOZ-NI, hogy a koronavírus Kínából indult, mert ez teljesen mindegy és különben is, ma már mindenki tisztában van ezzel.
 • TÉVEDÉS! Az Egyesült Államokból már 2021-ben is csak úgy lehetett beutazni Kanadába (mindegy, hogy földön, vizen, vagy repülőtéren), hogy vagy volt oltása a határátlépőnek, vagy karanténba vonult. Először Kanada Kormánya által kijelölt karanténhotelbe, majd a saját ingatlanában kell karanténba vonulnia annak, aki oltás nélkül kíván belépni Kanadába. Ez összesen egy 2 hétes időszak, a karanténnak pedig egy negatív teszt birtokában vethetett véget a 14. napot követően.
 • A karanténhotel kb. 1.800 CAD-os díját természetesen a határátlépő fizette és fizeti. Addig kellett ott tartózkodnia az országba beutazónak, amíg a határárlépéskor elvégzett COVID-19 teszt eredményei meg nem érkeztek hozzá, ez általában 2-3 napot vett igénybe.
 • Ezalól az észak-amerikai árufuvarozók kivételt képeztek egészen 2022. Január 15-ig, innentől kezdve ugyanúgy kezelik őket, mint Január 15. előtt mindenki mást, aki be akart utazni Kanadába. Nem vettek el tehát tőlük semmit, hanem a kivételezett státuszuk ért véget kb. 23 hónap után.

Azonban, ha a kanadai kamionos el sem tudja hagyni a hazáját, mert oltás nélkül NEM(!!) engedik be az Egyesült Államok területére, akkor azzal sem kell foglalkozni, hogy hogyan fog hazatérni az Kanadába!

Ugyanis az Egyesült Államok is a már említett 2 hetes karanténnal járó szabályozást tart fent az oltatlanokkal szemben és ezalól a kanadai és a mexikói kamionosok (tehát a nemzetközi, szárazföldi árufuvarozásban résztvevők) nem képeznek kivételt.

 • „Kényelmes lenne beállni valamelyik álláspont mögé, aztán a másik félre rámondani, hogy ők a covidióták…”
 • Ez nem kényelem kérdése! Aki a bárki által elvégezhető tudományos megfigyeléseket. kisérleteket, vizsgálatokat élből elutasítja, aki kézzel fogható tények hiányában tagadja egy világmértű járványt kiváltó vírus létezését, tagadja az évtizedek velünk élő és 99%-ban hatékony védőoltások létjogosultságát, az egy konteó-hívő covidiota!
  Mindenki más pedig tanult és okos, racionális gondolkodásra képes, az együttélés szabályait elfogadó és betartó állampolgár.
 • Továbbá végtelenül

fárasztó és kiábrándító, hogy 2022-ben még mindig arról kell beszélni, hogy a védőoltás működik, hogy a maszk és a kézmosás hatékony, hogy aki közösségben élve másoktól függ, annak be kell tartania a közösségi játékszabályokat!

Hidd el, Balázs, hogy nagyon sokan vannak, akik 23 hónap után kezdik rettentően unni az oktondi, szándékosan értetlen, a modern orvoslást elutasító, a tudományos tényeket tagadó, oltás-ellenes, konteó-hívő lényeket embertársaikat!

Napról napra többet tudunk a minket körülvevő Univerzumról, napról napra okosabbak vagyunk, tudományos felfedezéseket teszünk annyit és olyan gyarkran, mint még soha az emberiség történetében! És mégis, simán belefér, hogy egy egészen kis csoport hatalmas zajt tud kelteni a hülyeségével!

Nem meghallgatni kellene őket, hanem BEÜLTETNI AZ ISKOLAPADBA! Mert látszólag mindent is elfelejtettek, amit fizikából, kémiából, biológiából, de legfőképp földrajzból tanultak!

fotó: chapay / Pixabay
 • „abortuszpártiak és az oltásellenesek is elővették az én testem, én döntésem érvet”
 • Uhh, már nagyon vártam a szexista kártya kijátszását! Balázs, valóban abortuszpártiak csak és kizárólag azon nőnemű emberek lehetnek, akik fogamzásra képesek – mások maximum szolidaritást vállalhatnak velük. De átérezni, átélni nem fogják tudni a helyzetüket olyanok, akik nem tudnak (még) teherbe esni. Ha ez megtörtént, akkor csak Ők, a nőnemi egyedek tudják kihordani a terhességet és megszülni az utódo(ka)t.
 • Mivel az elmúlt kb. 1.000 évben mindig a csúnya öreg politikus bácsik és cölibátust fogadó öreg férfiak mondták meg törvények útján a nőknek, hogy mit tehetnek meg és mit nem tehetnek meg a saját méhükkel. Teljesen helyénvaló hát, hogy az én testem, az én döntésem elvet vallják! Ezt nem kell tovább magyarázzam, ugye?

Viszont: a koronavírust életkortól, nemtől függetlenül BÁRKI elkaphatja és TOVÁBB is adhatja. De! Attól, hogy én férfiként egy várandós nőismerősőm megölelem, még nem leszek terhes. De áldott állapotától függetlenül: bármilyen, cseppfertőzéssel terjedő vírust, baktériumot átadhat nekem, bármikor!

Remélem, érthető a 2 dolog közti HATALMAS különbség!

 • „ahelyett, hogy megvizsgálnánk mit is állít a másik fél, egyszerűen csak semmibe vesszük, mert szerintünk ő hülye, amiért nem ért velünk egyet”
 • Nem kell egyetértened az adott ország PTK-jával, BTK-jával, de a törvények akkor is vonatkoznak rád. Be kell tartanod őket, akkor is, ha úgy gondolod, hogy a jogalkotó hülye volt. Ugyanakkor egy demokráciában megvan a lehetőség arra, hogy törvénymódosítást kezdeményezzen egy állampolgár. Erre azonban nem a blokád, a csendháborítás, garázdaság és mások semmibevétele a legjobb útja.
 • Kezdjük először azokkal, akik szerint tudatlan, szélsőjobboldali söpredék tüntet, és emiatt nem kell foglalkozni azzal, hogy valójában miről is szól a tüntetés.”
 • És fejezzük is itt be talán. Balázs cikkét Február 1-én publikálta az Azonnali.hu. Azóta kiderült, hogy Ottawa utcáin, a határátkelőknél tudatlan, szélsőjobboldali söpredék kelti a feszültséget.
 • Ez a tüntetés talán az első napon szólt az oltatlan kamionosok panaszairól, majd a második naptól pedig átterelődött a fókusz a kanadai szélsőjobbos csoportokra és lett az egészből egy: bevándolás-ellenes, LMBTQI-ellenes, iszlám-ellenes, afro-amerikai-ellenes, oltás-ellenes, kormány-ellenes tiltakozás!
 • Megjelentek a horogkeresztes és a konföderációs zászlók, a szobrokat lehugyozók és a nemzeti hősök emlékművét meggyalázó, azokból viccet csináló ostoba csőcselék. És ezek a lények elvették a figyelmet azokról, akik még 23 hónap után sem értették meg, hogy kivételezett státuszuk nem tart örökké.

A szélsőjobb megjelenése és térnyerése pedig invalidált mindent, mondom MINDENT(!!), amit az oltás-ellenes kanadai kamionosok mondani, vagy elérni akartak…

 • Sajnos az oltás-ellenes kanadai kamionosok azt sem érik fel ésszel, hogy ők továbbra is csak egy nagyon hangos kisebbség! Akit kénye-kedve szerint ugráltat a szélsőjobb… hmm, ki is őrzi a széf kulcsát? Akarom mondani: kinek a nevén fut a GoFundMe gyűjtés? És hogyan került rá olyan hirtelen olyan sok pénz? Azt gondolhatod, hogy nem a nép egyszerú gyermeki adták össze…

„A kamionsofőrök száma Kanadában 2021-ben: 324.200 fő, ebből 20.000 fő 6,169%-t, 50.000 fő pedig 15,422%-t jelent.

Kanada lakosságának száma 2021 év végén körül-belül 38.500.000 lakos volt.
Az 50.000 kamionos tüntető a lakosság 0,129%-t jelenti, a 20 ezer meg még kevesebbet.
Ha fél millió lakos támogatja őket (otthon, a karosszékben a Facebook előtt ülve),
akkor az 550.000 ember sem több 1,428%-nál.”

 • Nem is igazán tudják, hogy mit akarnak, nem is igazán tudják, hogyan működik a kanadai közigazgatás, lövésük sincs arról, hogy miről rendelkezhet és miről nem rendelkezhet Kanada Kormánya és nem tudják, hogy mi az, ami a Tartományi Kormányzatok határkörébe tartozik:

„az egésznek se füle, se farka, se értelme. Viszont legalább vicces: videó #1, videó #2, videó #3, videó #4, videó #5 és ha nem volna még elég, akkor videó #6.”

 • Sőt, arról is meglehetősen kevés fogalmuk van, hogy mi az, amiről pedig az Egyesült Államok különböző hatóságai rendelkeznek, amikor határvédelemről, közegészségügyről van szó! Arról nem is beszélve, hogy Biden-t, vagy a CDC-t egyáltalán nem érdekli, hogy ki és miért tüntet egy másik ország fővárosában!

Innen is látszik, hogy ez az egész cirkusz teljesen felesleges, semmi értelme nincs és semmi eredményen nem lesz.

 • És attól, hogy egymástól függetlenül a kanadai tartományok, területek enyhítenek a szigoron és feloldanak bizonyos korlátozásokat, az még nem jelenti azt, hogy nem hozhatnak újabb korlátozó rendelkezéseket, amikor egy újabb variáns elszabadul! Ha tetszik, ha nem, a tartományok, területek minden áron meg fogják védeni a saját egészségügyüket és nem fogják megengedni, hogy a kórházaik, egészségügyi személyzetük a teljesítőképességük határára kerüljön.
 • „adott egy munkásréteg, amelynek a munkája abból áll, hogy naponta 8-10-12 órát vezet; néha megáll meginni egy kávét a benzinkúton; amíg felpakolják a teherautót, szót vált a telephelyen valakivel; majd ugyanezt megismétli akkor, amikor épp lerakodják a rakományt.
  Talán ebből a kis munkaköri leírásból is kitűnik, hogy alapvetően nem a kamionsofőrök terjesztik a járványt, amikor a nap 24 órájából legalább 20-at alapvetően egyedül – vagy ha párosan vezetnek, akkor társával – tölt a kamionfülkében, kevés emberrel érintkezik, így a munkája miatt nem túl nagy a valószínűsége, hogy helyi gócpontokat alakít ki.”
 • Munkásréteg? Welcome to 1982. Kádár elvtárs mikor bukkan fel??
 • Helyesen: Adott egy munkakör, ahol az abban dolgozók munkája abból áll, hogy naponta (24 óra alatt) maximum 14 órányi munkát végezhetnek (ami egy kis csalással esetenként van, hogy 16-17 órásra sikerül – de ezt a törvény a helyzettől függő mértékben bünteti, ha erről hatósági személy bizonyítékot talál!): ez lehet járművezetés, vagy le/felrakodás, vagy papírmunka elvégézése, illetve szerelés, karbantartás, tankolás, rakomány ellenőrzés!
  Nem néha, hanem naponta akár többször is megállnak kávéért, illetve reggeliért, ebédért, nasiért, amelyet nem csak a benzinkúton, hanem egy gyorsétteremben is megvehetnek. Megállnak még azért is, mert el kell menniük a mosdóba, naponta akár többször is. És az igényesebb sofőrök naponta legalább egy alkalommal meg is fürdenek valamelyik kamionos (pl. Flyling J, Husky/ESSO Cardlock, Petro Pass, CO-OP Cardlock) benzinkúton.
  És néha meg kell állniuk a kereskedelmi járművek ellenőrző-állomásán papírmunka- és/vagy járműelllenőrzésre.
  És mivel az idejük nagyobb részét töltik egyedül a fülkében, pihenő idején gyakran elegyednek beszélgetésbe egymással akár a parkolóban, akár az étteremben, vagy a kamionos váróban a kamionos benzinkúton, tv-nézés közben.
 • Minden egyes, fentebb említett esetben legalább 1, de inkább több emberrel kerülnek kapcsolatba hosszabb-rövidebb időre… És mivel nekik is van magánéletük, amikor éppen nem dolgozonak, találkoznak családtagokkal, rokonokkal, barátokkal, elmennek bevásárolni, autószerelőhöz, pizzériába, moziba, stb…
 • Vajon van-e a cikk szerzőjének hitelt érdemlő bizonyítéka arra, hogy alapvetően nem a kamionsofőrök terjesztik a járványt? Van esetleg saját tapasztalata?
fotó: Lázadó
 • „A kisujjeltartós elit a kamionsofőrökre eleve szeret söpredékként, feláldozható emberként tekinteni, miközben jelenlegi tudásunk szerint nélkülük az ellátási láncok megszakadnának: nem jut el az alapanyag a gyárba, nem lesz termék a boltok polcain, és a Wishről rendelt olcsó szarodat sem szállítja ki senki, mivel a szállítmányokat nem egy rejtélyes kobold hozza az éjszaka közepén, hanem előtte egy kamionsofőr adja át a futárnak.”
 • Senki sem tekint úgy a kamionsofőrökre, mint feláldozható söpredékre, Balázs! Ez honnan jön? Személyes tapasztalt innen Észak-Amerikából? Hány évet vezettél kamiont Kanadában, vagy az USA-ban?

Egyébként nem minden kanadai kamionsofőr nemzetközi kamionsofőr. Továbbá a kanadai kamionsofőrök kb. 90%-a be van oltva, azaz nagyjából 32.420 oltatlan kamionos lehet Kanadában – de közülük sem mindegyik járja az USA-t, hanem csak belföldön dolgozik (Halifax-tól Vancouver-ig, Winnipeg-től Whitehorse-ig bőven van hova jönni-menni), sőt, lehet, hogy városi sofőrként csak helyben jár.

 • Ugyanakkor vannak olyan logisztikai cégeknél dolgozó irodai alkalmazottak, akik szerint a kamionos egész nap nem igazán csinál semmit, csak bámul ki az ablakon… ha gondolod, akkor utazz el Calgary-ba, személyesen foglak bemutatni a hölgynek, aki így nyilatkozott a fülem hallatára a saját sofőrjeiről.
 • A kanadai kamionosok, akik most 50-60 évesek és már 2-3 évtizede csak ezt csinálják, meglehetősen elégedettek a helyzetükkel. Az egyikük pár évvel ezelőtt, amikor a problémák kerültek szóba, büszkén mondta, hogy „This is how we trucking, you know!”. Tahát le se szarta mindazokat az évek, évtizedek óta fennálló, a sofőröket jelentősen érintő problémákat, amelyekről megkérdeztem. Ugyanis a COVID-19 elleni védőoltás csak egy apró kis tényező az életükben, valahol a problémákat felsoroló hosszú lista legvégén áll. De ez mindegy is, hiszen a 324 ezer kanadai kamionsofőr kb. 90%-a önként beadatta a koronavírus elleni védőoltást és a maradék kb. 10% egy kis része ment tüntizni Ottawa-ba.
 • „Így ha egy szolidáris társadalomban szeretnénk élni, akkor nem ütődött barmozni kéne a kamionsofőröket, hanem elgondolkodni azon, hogy lehet nem szerencsés olyan járványügyi szabályokat hozni, amivel konkrétan hús-vér emberek megélhetését veszélyeztetjük,”
 • A kamionsofőrök egy része valóban ütődött barom, ez sajnos személyes tapasztalatom, több évig dolgoztam velük, láttam, hallottam eleget… de ugyanez más munkakörökre is érvényes, ahol a munkavégzéshez elég az alapfokú végzettség. Gondolom, te is sejted Balázs, hogy kamionsofőrnek nem a 4 nyelvet beszélő, 3 diplomás ember megy el dolgozni, aki az élethosszig tanulás híve és nyitottan, érdeklődően áll hozzá a világ történéseihez. Sokkal inkább az „egyszerű emberek” munkája a kamionvezetés.
 • Nem csak Kanadában voltak olyan járványügyi szabályok, amelyek hús-vér emberek megélhetését veszélyeztették: ez egy példa nélküli világjárvány volt. Szerinted mi lett volna a helyes döntés 2020-ban, mit kellett volna tenniük az országok vezetőinek?
  Tudod, hogy mi veszélyeztette még a hús-vér emberek megélhetését? Például amikor 2-4-6 hétig feküdtek valamelyik kórház intenzív osztályán és azóta is betegállományban vannak, mert nem tudnak megtenni úgy 12 lépést a lakásban, hogy ne fulladnának be… Vagy amikor belehaltak a koronavírus okozta megbetegedésbe és az özvegyük, vagy a gyermekük nem tudta átvenni a munkájukat.
fotó: Lázadó
 • „ráadásul olyan hús-vér emberek megélhetését, akiknek a munkája járványügyi szempontból nem számít túl nagy rizikófaktornak.”
 • Ezt honnan tudjuk? Mert forrás, hivatkozás nincs megadva a cikkben. Tényleg érdekel a dolog, nem kötekszem, szeretném tudni, hogy milyen felmérés, vizsgálat alapján lehet ezt ennyire magabiztosan kijelenteni?
 • „A kamionsofőröket – még ha nem is kommunikálják túlzottan jól – alapvetően ez zavarja, hogy miközben munkájukon igen sok múlik, nem becsülik meg őket, ráadásul még e szabály miatt a munkájuk és megélhetésük is veszélyben van.”
 • Nem a pandémia alatt zuhant le a kanadai kamionsofőrök renoméja a bányászbéka segge alá, hanem úgy 30-40 éve! És a többségüket (85-90%) eddig sem, most sem és ezután sem fogja ez zavarni a legkevésbé sem: „This is how we trucking, you know!”.
  De erről majd egy másik cikkben részeletesebben is kitérek.
 • Most, hogy halálra aggódta magát a magyarországi újságíró a kanadai kamionosok megélhetése miatt, gondoljuk arra is, hogy a szélsőjobban vállalt közösködés után milyen megbecsülésben lesz részük, miután elült a balhé és visszatérnek a dolgos hétköznapok?!

Részemről ennyi volt, már így is többet írtam erről a cikkről, mint amennyit akartam. És több időt, energiát fordítottam erre a nagyon hangos kisebbségre, mint amennyi kijárt volna nekik…

Még néhány dolog, amelyet nem árt tisztázni:

 • csak egyéni vállalkozó kamionosok, magánfuvarozók mentek el tüntetni, nem pedig a fuvarozócégek alkalmazottai céges kamionnal – de erről már beszéltünk a KBXRT07. epizódjában.
  Mondjuk, azt még nem igazán látom, hogyan fognak bevételt termelni, amíg tüntetnek a szélsőjobbos csoportokkal balhéznak? Ugye nem dolgoznak, bevétel sincs, mert minden kamionos teljesítménybéren van.
  Neeem! Nem, a GoFundMe-n összegyűlt pénz nem az övéké és nem ők, a kamionosok rendelkeznek felette!! De gondolom, ha jól viselkednek, akkor majd a szélsőjobbos párt odadob nekik egy kis aprót… S miután hazaértek, a bank elviszi a kamiont, az adóhatóság meg a céget és ugyanahhoz a kormányhoz mennek majd segélyért sírni, amelyik ellen nagypofával tüntiztek!
  Én szóltam előre és nagyon jól fogok szórakozni, ha igazam lesz. Nem szép dolog a káröröm, de legalább őszinte!
 • Aki dolgozni akart, az dolgozhatott, ha nem is napok alatt, de pár hét alatt találhatott munkát a pandémia alatt is. Ha nem is állandóra, legalább ideiglenes jelleggel. Bármi jobb, mint a $0-nyi heti/kétheti bevétel.

2020. márciusában beütött a pandémia és én április végével felmondtam az akkori munkáltatómnál (vendégmunkás voltam munkavízummal) és egy másik cégnél vállaltam állást.
Majd 2021-ben, már a PR-rel a kezemben, ismét munkahelyet váltottam.

 • Aki vendégmunkásként akart Kanadába jönni, az jöhetett a pandémia alatt is. Talán az ügyintézés lassabb volt az átlagosnál, de nem állt le!
 • Senki sem ment traktorokkal, mezőgazdasági gépekkel 500-600 km-es távolságból Ottawa-ba. Valamennyi traktor lassú jármű, max. 30 km/h-val tudnak haladni, de azt sem a 4-6 sávos autópályákon, mert oda nem mehetnek fel, mivel nem tudnak tartósa 60 km/h-val haladni. És ha még fékezetlen utánfutó is van utánuk kötve, plusz ugye konvojban haladnának, az átlagsebességük nem lenne több 8-9 km/h-nál.
 • Nem volt és most sincs Ottawa-ban 55.000 ezer kamionos, talán jó, ha Parlament Hill-nél és a környékén 500 kamion van, meg pár ezer szimpatizáns. Lehet úgy fotózni, videózni néhány járművet, hogy az soknak látszódjon.
 • 1.400.000 ember pedig soha nem is volt Ottawa-ban tüntetni, talán még a 14.000 is erős túlzás lenne. Aki ekkora számot hazudik, az még életénben nem látott 77.000 embert egy futball-stadionban, az 1,4 millió meg 18-szor ennyi lenne… mekkora apparátus kellene ekkora embertömeg szükségleteinek ellátásához? Mosdók, élelem, innivaló, stb., stb. ki és hogyan kommunikálna velük, hogyan mozogna ekkora embertömeg? Hol aludnának, hogyan jutnának haza, ki látná el őket és hogyan, ha orvosra lenne szükség? Ááá, baromság az egész!
 • Azok, akik kimentek az utak mellé zászlóval integetni, talán nem is voltak igazán tisztában azzal, hogy miről is szólt, vagy miről is akart szólni ez a tüntetés?! Megvezették őket is.
 • Néhány született kanadai állampolgár úgy emlegeti a kommunizmust, a diktatúrákat, mintha akár csak 1 napot is éltek volna az NDK-ban, vagy Észak-Koreában… Halovány emlékeik lehetnek a régmúlt híradásai alapján, vagy mások beszámolói alapján épülhetett bennünk ki a kép, hogy milyen volt az élet a vasfüggöny mögött.
  De a valóságban fogalmuk nincs, milyen volt a valódi keleti-blokk, mégis bőszen hasonlítják a ma Kanadáját az egykori Ceaușescu Romániájához, vagy ami még ennél is rosszabb, hogy a Sztálini Szovjetunióval említik egy lapon szülőhazájukat…

Akinek nem inge, ne vegye magára! Nem kell velem egyetérteni sem! Bla-bla-bla…

Szerintem magyarországon élve mindegy kellene, hogy legyen, hogy miért balhézik pár ezer ember az egyik kanadai városban. Vannak Magyarországon ennél sokkal fontosabb, azonnali megoldásért kiáltó problémák is.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Lázadó


nyitókép: Lázadó