Közlekedés Kanadában És Az USA-ban #1

Több olyan cikkünk is íródott már az elmúlt években, amelyek a kanadai és/vagy észak-amerikai közlekedési szabályokkal, KRESZ-táblákkal foglalkozik. És most itt a folytatás.

A nyitóképen egy két nyelvű STOP tábla látható, amelyet a Grey Eagle Casino parkolójában fotóztam Calgary-ban, 2021. nyarán. A STOP felirat angol és sarcee nyelveken olvasható, ez utóbbi a Tsuut’na (vagy: Tsuu T’ina, vagy: Tsúùt’ínà, jelentése: emberek a hódok között) őslakosok nyelve.

Kanadában több helyütt is találkozhatunk az őslakosok nyelvén is „beszélő” közlekedési táblákkal.

All Way Stop / 4 Way Stop / 3 Way Stop

Az egymást keresztező utak számától, a helyi szokásoktól függően hívják „all way stop”-nak, illetve „4 way stop”-nak is (egyes helyeken használt beceneve: „courtesy corners” – udvariassági sarok), mivel legtöbb esetben 2, egymást keresztező út találkozásánál helyezik ki a STOP táblákat. De természetesen T-kereszteződésekben is találkozhatunk STOP táblákkal, ekkor természetesen csak „3 way stop”-ról beszélünk.

És bárki, bármit mondjon, a szabályrendszer működik! Még a kétszer kétsávos utak kereszteződéseiben is. Mert a járművezetők által alkalmazandó szabályok a legkevésbé sem bonyolultak.

A STOP tábla lényege

Nem más, mint: „bring your vehicle to a complete stop”, azaz: állj meg, s maradj állva – általában véve néhány másodpercig –, de legalább is addig, amíg megbizonyosodsz arról, hogy megadtad az elsőbbséget mindenkinek, akinek kellett (gyalogos, kerékpáros, egyéb járművek) és ezután biztonsággal el tudod hagyni a kereszteződést (tehát nem ragadsz bent a kereszteződés közepén).

Hol kell megállni pontosan, ha STOP tábla van előtted?

  • Felfestés (útburkolati jelek) megléte estén a vonalnál, vagy az azt jelző útszéli tábla vonalában („Stop here”).
  • Ha nincsen felfestés, akkor akkor a gyalogátkelő (zebra) előtt kell megállni.
  • Ha nincs, vagy nem látható a gyalogátkelő/STOP vonal, mert például 15 centi vastag hó áll az úton (és a tartós -25°C fokban nem igazán olvad el heteken át – szóval nem a hülye amerikaiak miatt kell szövegesen is kiírni!), akkor a kereszteződés vonalától számított 3 méteren belül kell megállni úgy, hogy a gyalogosok átkelését ne akadályozzuk.
  • A STOP táblával szabályzott vasúti kereszteződések esetében a vasúti sínektől számítva legalább 5, legfeljebb 15 méteres távolságban kell megállni.
  • A megállást követően természetesen előrébb lehet gurulni, hogy jól beláthasd a keresztirányú forgalmat.

Továbbá meg kell állni minden olyan esetben, amikor STOP, vagy elsőbbségadás kötelező (macisajt) tábla hiányában a főútra hajtunk fel szerviz útról, mellékutcából, garázs kihajtóról, vagy parkolóból, sikátorból.

Nem a hülye amerikaiak miatt kell szövegsen is kiírni, hogy hol kell megállni, amikor piros a lámpa: Észak-Amerikában télen akár heteken át is hó boríthatja az utakat, ezért egyetlen útburkolati jel sem látható a járművezetők számára!
fotó: Dave Kramer

A lényeg, hogy mindig állj meg, ha STOP tábla van előtted! Azaz soha ne gurulj át STOP táblás kereszteződésen, mert ebből nagyobb baj lehet, mint abból, hogy nem álltál ott 1,001 másodpercig, csak 0,099-ig. Hidd el, a rendőrök „képesek kinőni a földből” és aztán meg is fognak állítani, de jóval hosszabb időre, mint 1,001 másodperc.

Elsőbbségi szabályok STOP táblás keresztezódésekben

  • Bármilyen járművet is vezetsz, minden esetben meg kell állni a STOP táblánál, „you must come to a full stop”.
  • Ugyanez a helyzet a 4 irányú STOP-nál is, bármelyik irányból is érkezik bármilyen jármű, meg kell állniuk.
  • Aki elsőnek érkezik, az hajthat át elsőnek a kereszteződésen.
  • Ha két jármű egyszerre érkezik a kereszteződésbe és egyszerre állnak meg, akkor a jobb kéz szabály lép életbe.
  • Ha két jármű egymással ellentétes irányból, de egyszerre érkezik meg a kereszteződésbe és egyidőben állnak meg, de az egyik bekanyarodni készül a keresztutcába, akkor az egyenesen haladó járműnek van elsőbbsége.

Továbbá Kanadában minden iskolabusznak és minden gyúlékony anyagot szállító járműnek kötelező megállnia a fényjelző berendezés, vagy a sorompó nélküli vasúti átjárókban. Szóval ha iskolabusz után, vagy gyúlékony anyagot szállító jármű (ez minden esetben szövegesen is fel van tüntetve a jármű hátulján) után haladsz, készülj arra, hogy meg fognak állni a vasúti átjárók előtt, ha azokban nincs lámpa/sorompó.

Az közlekedési szabályok 99,999%-a az észak-amerikai kontinensen országhatárra való tekintet nélkül azonosak! Valamennyi kanadai tartomány,és terület, illetve amerikai állam hivatalos weboldalán elérhetők a szabálykönyvek a közlekedők számára.

Szóval mindegy, hogy New Yorkban, vagy Vancouver-ben, Új-Skóciában, vagy Kaliforniában vezetsz, nagyon-nagyon nagy részben ugyanazok a közlekedési szabályok vonatkoznak rád. Mielőtt azonban a volán mögé ülsz, érdemes felfrissíteni az adott tartományra, területre, államra vonatkozó szabályokat.

További írásaink a témában:

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: Lázadó