Canada Day 2022

Boldog 155. Születésnapot Kanada! Rendszeres hallgatóinknak már nem kell bemutatni a Július 1-i dátumot: 1867-ben ezen a napon írták alá a konföderáció megalapításáról szóló dokumentumokat, hogy így megszülethessen Kanada Domínium. Hogy az ország jobban kifejezhesse függetlenségét Nagy Britanniától, az 1950-es években a Domínium Napból Kanada Nap lett.

Ez a nap a kanadaiak számára körül-belül olyan, mint Magyarországon az Augusztus 20., az államalapítás ünnepe: napközben country hangulatban sül az AAA minőségű Alberta-i marha-steak és a hot-dog virsli a BBQ-n, a hűtőben ott a sör, este pedig jön a tüzijáték. A nyaralási szezon ezzel a hosszú hétvégével veszi kezdetét és nagyon sokan fent a hegyekben töltik a következő napokat kirándulással, piknikeléssel, vagy éppen síeléssel.

a 2021. évi Kanada Napi tüzijáték Calgary-ban

Zene és tánc

Az alábbiakban meghallgathatjátok Tate McRae egyik legnépszerűbb nemzetközi slágerét, a 2020. Áprilisában megjelent You Broke Me First-öt. Tate 2003-ban, Calgary-ban született, méghozzá pont ma, Július 1-én:
Happy Birthday To You,
Happy Birthday To You,
Happy Birthday Dear Tate,
Happy Birthday To You!

YouTube csatornáját 2011-ben indított el Tate, aki nem csak hogy kiváló táncos, énekes, dalszövegíró, még remek szinkronszínész is. Tehetségei már egészen fiatalon megmutatkoztak, ezért tánc- és ének képzéseken vett részt. 12-13 évesen már showműsorokban és tehetségkutatókban szerepelt. Zenei karrierje 2019-ben indult be, de a dalai aránylag hamar több százmilliós meghallgatási mutatót értek el a streaming-szolgáltatóknál, közösségi médiában (Spotify, YouTube, TikTok). Csak az alábbi klipet majdnem 159 millióan látták az elmúlt bő évben!

Tate McRae és a 2020-as év egyik legnépszerűbb dala a „you broke me first”,
amelynek videóklipjét egy okostelefonnal rögzítettek Calgary-i egyik köztéri parkolójában.

Időjárás

A mai napra jellemzően Alberta-i nyári időjárás várható, ami annyit jelent, hogy az időjárás a legkevésbé sem lesz olyan kánikulai, mint az Magyarországon megszokott: napközben nem várható +24 °C foknál magasabb hőmérséklet.

Calgary időjárása Kanada 155. születésnapján: éjjel kellemesen friss, napközben enyhén nyárias
(táblázat forrása: TWN)

Sőt, aki szeretne, az még síelni is elmehet a Kanadai Sziklás-hegységbe (pl. Banff Sunshine Village)! A rendelkezésre álló információk alapján 1991-ben fordult elő utoljára, hogy Kanada Napon az Alberta-i síközpontok nyitva tartottak: „On Tuesday, June 28, we at Banff Sunshine Village will once again welcome skiers and snowboarders back to our Rocky Mountain  slopes for some summer skiing and riding! With over 900 cm of Canada’s Best Snow landing on the slopes of Banff Sunshine Village this past ski and snowboard season, the Banff resort found itself with a surplus of snow this June – as the resort was scheduled to open for summer sightseeing.
Our goal is to open on June 28 and stay open (weather and conditions depending) until July 3.”

.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitófotó: Guillaume Jaillet / Unsplash