Partizán: Nem Rád, Hanem Érted Haragszom!

Július 11-én „Kicsoda Tóth Jakab?” címmel írtam egy e-mailt a Partizán alapító-főszerkesztőjének, Gulyás Mártonnak, amelyben éles kritikát fogalmaztam meg az egyik videójuk tartalmával kapcsolatban. Erre az e-mail-re a mai napig nem kaptam semmiféle visszajelzést. Még annyit se, hogy: „Köszönjük, de leszarjuk.”.

Ezzel a hallgatással az a Partizán és az a Gulyás Marci tüntet ki, amely 2021-ben a MÚOSZ Gazdaságpolitikai és Médiatudományi Szakosztály Gazdasági Újságíró Díját kapta.

A jól megérdelt szakmai elismeréshez ezúton is gratulálunk!

Sajnos a Partizánmédiának még rendes weboldala sincs: a partizan.hu-t megnyitva egy sablon WIX.com oldal (Looks Like This Domain Isn’t Connected To A Website Yet!) nyílik meg. Egy domain átirányítás nem kerül semmibe és elég egyszer beállítani. A Facebook-os impresszum (és a Partizán webáruháza) szerint az info-kukac cím az egyetlen e-mail fiók, amelyre levelet küldhetünk és azt gyanítom, hogy mivel Gulyás Márton neve van mellette, az e-mailek hozzá (is) érkeznek meg.

Vagy a spam (kéretlen levelek) mappába? Nem tudom.

De az biztos, hogy egy olyan közismert és a közösség ereje által finanszírozott YouTube csatornának, mint a Partizán, talán egy kicsit nagyobb figyelmet kellene fordítania a postafiókjának beállításaira és a beérkező levelekre legalább egy sablon választ illendő lenne küldeni. De persze csak akkor, ha a nézői visszajelzések minimálisan is fontosak a szerkesztőség számára. Saját tapasztalatom alapján úgy látom, hogy a jelen közösségi média/influenszer trendeknek megfelelően a Partizán is csak kinyilatkoztat, azaz egyirányú kommunikációt folytat (mi elmondjuk – te meghallgatod): válaszra, párbeszédre, vitára nem nyitottak.

Ez kinek a megrendelésére készült?

A Partizánmédián Július 11-én jelent meg egy anyag (címe: Kicsoda Elon Musk?), amely Elon Musk életét és munkásságát dolgozta fel. Véleményem szerint a lehető legrosszabb formában, a legellenségesebb módon, elfogultan, féligazságokkal és valótlan állításokkal, alapvető technológiai és üzletpolitikai tévedésekkel teli videót tettek közzé – a fene se tudja, hogy miért?

Az anyagban láthatóan/hallhatóan túlnyomó többségben vannak a negatívumok, precízen pontosan rezonálva a magyarok depresszív és áldozati bárány világszemléletével, a „nekünk semmi sem lehet elég jó + dögöljön meg a szomszéd tehene is és különben is, mindig mindenki minket bánt.” stílusban. Mert ugye a magyaroknak azért rossz, mert a Musknak meg jó.

((DuplaZárójeles: Lator és én nem egyszer futottunk már bele abba, hogy a Magyarországon a foteljeikben kényelmesen irigykedők megjegyzéseket tettek arra vonatkozóan, hogy MOST milyen jó nekünk, mi milyen könnyen beszélünk, stb.,
De!
Azt már nem voltak hajlandóak figyelembe venni, hogy mennyi energiánk, pénzünk, időnk van abban, hogy eljutottunk oda, ahol MOST tartunk! Nem a kemény munkát, a rengeteg lemondást, a befektetett időt és pénzt, nem a sok küzdelmet irigylik tőlünk, hanem az eredményeinket, amelyeket saját magunknak köszönhetünk.
Nem is olyan régen, elég hosszan, minderről is a 6 . Extra epizódban meséltünk!))

Nálam a Partizán ezzel az egyetlen videóval eljátszotta minden hitelét.

Ha más témában is ennyi fals információt, egyoldalú álláspontot, féligazságokat közölnek, akkor nem is értem, hogyan ajánlhattam más videójukat kanadai ismerősöknek?!

Szóval ez volt az utolsó videó, amelyet a Partizántól és/vagy Gulyás Marcitól megnéztem. A Partizán itt és most teljesen olyanná lett, mint a Magyar Közmédia. Miért? Mert bezárt a PestiTV, át akarták venni helyét? Ha igen, akkor qrva jó az irány, csak így tovább!

Tudom és értem, simán csak azt mondja majd Marci és Jakab, hogy ki a fenét érdekel, hogy eggyel több, vagy eggyel kevesebb hülye nézi meg a Partizán videókat?! OK, rendben, valószínúleg nem számítok egy szemernyit sem, mivel ingyen fogyasztottam a tartalmaikat. Egészen eddig. Mert mint írtam, itt volt a vége.

Így is szét vet az ideg, de gondolj bele, hogyan érezném magam most, ha hónapokon keresztül még pénzt is öltem volna ebbe a közmédia-szinvonalú bulvárba?!

Meglátásom szerint a Partizánnak – s vele együtt a videót jegyző Tóth Jakabnak -, egy

cinikus hangvételű, a végtelenségig elfogult,
féligazságokkal és hamis állításokkal teli

videót sikerült kibüfizni a YouTube-ra.

Az egész produktum nem több, mint egy demagóg stílusú, populista állításokkal, idejét múlt adatokkal hibát hibára halmozó zaj (lehetne információk halmaza is, de sajnos nem az!), s mindezt a valóságtól teljesen elrugaszkodva! Mindeközben pedig lényegi, igen fontos információk, tények, adatok nem hangzanak el, még utalás szintjén se! Legyünk őszinték: a Partizántól nem ezt szoktuk meg, a Partizántól nem ezt várjuk el.

Meggyőződésem, hogy az anyag egyetlen egy helyen mutatna jól. Ezt az amatőr fércművet a félrészeg Marsi Anikónak kellett volna felkonferálnia a TV2-n. Mert ez a videó Muskról, a SpaceX-ről, a Tesla-ról pontosan oda való. Olyan minőségű, olyan hangulatú, mint amikor a TV2 talpnyalijai Shóbinorbiról tolják a „széniddát-mentes” bullshit-et.

Marci, ha ezt olvasod – a neked címzett e-mail helyett(!) -, s nem értesz egyet az állításaimmal, semmi baj, csak akkor valószínűleg fogalmad sincs, hogy mihez adtad a nevedet! És akkor innentől kezdve ez lesz a legnagyobb problémája a Musk-ról szóló videótoknak.

Csak hogy egyet emeljek ki a sok ostobaság közül: hogyan lehet a legbiztonságosabb utascellájával rendelkező, a legmodernebb technológiákat felsorakoztató villanyautót – amelynek gyártója tagadhatatlanul forradalmat indított el a járműgyártásban és az újautó értékesítésben is -, az 1800-as évek végén megépített első automobilokhoz hasonlítani, vagy az 1900-as években gyártott kötöttpályás tömegközlekedési járművekkel egy lapon említeni?!

Ennyi erővel Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajója semmiben sem különbözik Christophorus Columbus (magyarul: Kolumbusz Kristóf) több, mint 500 éves hajójától – amellyel „véletlenül felfedezte”, azaz végre megtalálta az észak-amerikai kontinens keleti partjait -, hiszen mindkettőnek vannak vitorlái és mindkettő fent marad az óceán felszínén… vagy nem? Mert mint ismeretes, minden használati eszközünk, műszaki cikkünk pont olyan, pont úgy néz ki, pont úgy is működik, pontosan olyan anyagokból is áll, mint amikor azt feltalálták/először megépítették… vagy nem?

A Partizános Tóth Jakab szerint a 2010-es évek modern villanyautói pontosan olyanok,
mint az elmúlt évszázad áramszedős, kötöttpályás, gumikerekes tömegközlekedési járművei.

képernyőmentés: YouTube – Kicsoda Elon Musk? | PartizánInfo

Igen, jól érzitek, rettentően dühös vagyok! És csalódott is.

Az, hogy a 24.hu-n a Gelencsér süketel össze-vissza, az, hogy az ATV egyik műsorában meg a Knezsik beszél félre, valahol talán értem, nekik ennyire fussa, azon közönségeknek erre van igénye és pont. (Tisztelet a kivételnek, bla-bla.)
Nekik jó bent a sötétben, nekik nem kellenek bonyolult összefüggések, adatok, tudás se igazán. Még a végén összezavarnák őket tudományos fejtegetésekkel.

A Partizán esetében adott egy hatalmas elérésű, közösségi finanszírozásból fenttartott YouTube csatorna, remekebbnél remekebb anyagokkal, olyanokkal, amelyekre külföldön élve is hivatkozni tudok!

Érted, született kanadaiak nézik meg a Partizán videókat, miattam?!

Pont a Partizánnak, a független és (egészen eddig még) hiteles csatornának kellene a legfrissebb adatok alapján a legpontosabb és egyben objektív képet festenie akár egy híres emberről, akár technológiáról, akár a környezetvédelemről van szó! Ha a bulvárszenny kell, akkor majd megkeresem valamelyik magyar kereskedelmi-tv fél órás magazinműsorát. Vagy csak átkapcsolok a TLC-re, amikor valamelyik 128. rangú trash-reality megy adásban.

A szóban forgó videó 29. perce és 10. másodperce után nekem van másodlagos szégyenérzetem. Pont, amikor meglátsz egy ZS-kategóriás reklámot a TV-ben és PR-Marketinges szakemberként tudod, hogy amit a képernyőre került, az volt a legjobb, a legtetszetősebb ötlet a vállalati kreatívoktól.

Kérek minden kedves olvasót, hogy olvassanak bele a YouTube kommentekbe a Partizán videója alatt… én belenéztem és nagyon nem vagyok egyedül a véleményemmel! A publikálás óta eltelt 6 hét és 2 nap alatt (a cikk írásának pillantában) a YouTube összesen 145.762 darab megtekintést regisztrált a videón és mindössze kb. 3500 néző bökött rá a „thumbs up” ikonra, azaz

a nézők kb. 2,4%-a gondolta úgy, hogy jár az elismerés a tartalomért.

Ez nekem azt mondja, hogy a tartalom, a szerkesztői nézőpont megbukott!

Annyira szeretném tudni, annyira szeretném megérteni, hogy mi volt a célja ezzel a videóval Tóth Jakabnak, illetve Gulyás Marcinak?

  • Ez lett volna az egyik utolsó anyaga a PestiTV-nek, de mivel becsődölt a buli, átadták a teljes forgatókönyvet a Partizánnak?
  • Komolyan, kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy nekik feltétlen csinálni kell egy Musk-portrét?
  • Vagy lehet, hogy valaki(k) komoly pénzt adott ezért a borzasztó produktumért?
  • Ki volt az, aki azt mondta, amikor elkészült az anyag, hogy: „Baszki, én PON-TO-SAN EZT akartam!”?
  • Lehetséges volna, hogy a Partizánnál egyre inkább a mennyiség a fontos és nem pedig a minőség, mint nálunk, a Kanada Bandánál?

Akárhogyan is, jó lett volna ezekre a kérdésekre közvetlen Marcitól választ kapni… Szerintem ugyanannyi idő és energia befektetésével egy igazán remek, a nemzetközi összeállításban helytállni képes (referencia)anyagot is össze lehetett volna állítani. Csak egy

tényszerű, aktuális adatokkal dolgozó,
független nézőpontú videót kellett volna csinálni.

Opcionálisan meg lehetett volna kérdezni az adott szakterületek szakértőit is, vagy egy picit utánaolvasni a kérdéses témakörnek, már csak a hitelesség kedvéért.

Ez most nem sikerült. Nagyon nem.

A Partizán szerkesztősége helyében én azonnal levettem volna ezt a videót és ezután személyesen Gulyás Marcinak kellene elnézést kérnie ezért a rettenetért, továbbá megigérni a fizetős közönségnek, hogy ilyen többet nem fordul elő!

De talán jobb is így, végül is eggyel kevesebb magyar nyelvű tartalomforrással kell foglalkoznom. És az igazat megvallva, a fentiek ismeretében nem is kár értük. Marcitól és Jakabtól csak annyit kérek, hogy ráérő idejükben csak itt olvasgassanak!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: a Partizán kampány-kamionja egy, a 2010-es években készült, amerikai Kenworth W900B. Környezetvédelmi besorolása: rettenetesen rossz! Mással nem is lett volna érdemes útnak indulni Budapestről Hódmezővásárhelyre, csak is ezzel! A jármű értéke a Promenad24 szerint 150 millió Ft.