KB042 – A Szülőség Hivatás #1

Avagy: milyen apának lenni? Az első és az egyetlen, 100%-ban kanadai podcast 42. epizódjában egy hallgató által írt levélből kiindulva a két gyarkoló édesapa, két epizódon át beszélgetett a felelősségteljes hivatásukról. Az apaságról, a családfőségről, a szülőségről, a házastársi létről. A családtervezésről, az örömteljes, felejthetetlen pillanatokról, a kétségeikről, a feladatokról, a kihívásokról, a problémákról és a tapasztalati úton szerzett rutinról, tudásról. Daninak és kedves feleségének nagyon köszönjük a hónapokon át kitartó türelmét!
(fotó: PublicDomainPictures / Pixabay)

.

.

“A gyermekek a szeretetet
a rájuk fordított minőségi időben mérik.”

Adás napló.

Heti színes

> Meti Heteor: Kelt kritizálta miniszterelnökünket, mert az őslakosok földjén vezetett át egy olajvezetéket, meghallgathatod itt: 310. adás, 1óra 17perc 53mp-től.
>> Supporters of Wet’suwet’en hereditary chiefs block CN railway in East Vancouver all day Saturday,
>> pontosítás: a Coastal GasLink nem Vancouver környékén, hanem attól jóval északabbra, Kitimat mellett éri el a kikötőt,
>> Kanadai és amerikai csővezetékek térképe,
>> A kanadai földgáz- és kőolajvezetékek egy őslakos újságíró szemén keresztül,
>> A narancsságra póló története c. cikkünk a kanadai bentlakásos iskolákról.
> 20 perccel a jövőbe: Tétova Teve Club – az online tevefarm még ma is működik! A TTC Wikipédia szócikke. A Hősemberképző is elérhető.

Vigyázat! Amikor majd megsült a kolbász, majd jönnek a Gyorsreagálású Erők:

.

Hallgatói levél: milyen apának lenni?

A 42. és a 43. epizódok témáját Dani levele adta. Igyekeztünk a szokásunkhoz híven alapos részletességgel megválaszolni valamennyi feltett kérdést és hozzátenni minden olyan lényeges információt, ami eszünkbe jutott. Határtalan lelkesedéssel vetettük bele magunkat a válaszok tengerébe. Szemtől szembe kerültünk egy kezdő apuka kétségeivel és félelmeivel, kérdéseivel. Kötelező feladatok és kellemes pillanatok egy, a szülőséggel még csak ismerkedő apa hétköznapjaiban. Fel lehet készülni az apaságra, vagy majd szépen belerázódik az ember?

.

Beszéltünk az előkészületekről, a babavárás időszakától a szülés előtti utolsó heteken át, a kórházban töltött időn át, az első otthon töltött napokig, az együtt való játszás, a közös tanulás, az esti mese olvasásig számtalan témát felöleltek válaszaink. Milyen teendői vannak egy férjnek, a leendő apának a szülés előtti hónapokban, milyen feladatai lehetnek a szülés, a születés alatt és után? S milyen kihivásokkal kell szembesülnie az újdonsült kispapának már az első naptól kezdve, mi vár rá a „szürke” hétköznapok során, miben és hogyan változik meg az élete, miután már nem csak kettecskén vannak odahaza? Egy apának mennyire lesz más az élete az újszülött érkezése után és mennyire lehet könnyű/nehéz alkalmazkodni a megváltozott létszámhoz? Mennyi idő után érzi úgy az apa, hogy Ő már apa?

Hogyan alakul majd (át) a férj-feleség kapcsolat? Nem elég anyává és apává válni, feleségként és férjként is jól kell (együtt)működni. Hogyan és miként lehet egy személyben mindkét szerepben helytállni? Hogyan néz ki a szülői egység az újszülött mellett és előtt? Mire kell figyelni a kommunikációban, mennyire kell következetesnek lenni? Hogyan és miként és mikor kezdjenek el az ifjú szülők gyermeket nevelni? Tudtad, hogy a gyermeked a világ legtehetségesebb másológépe? Egy másodpercre se felejtsd el: a kisgyermek mindent lát és mindent hall, a kisgyermek mindent tőled les el, tőled tanul meg, és mindent rólad másol!

> Apás szülés podcast: sajnos már csak az utolsó 3 epizód érhető el.

.

FIGYELEM!
A téma itt nem ért véget, a folytatás a 43. epizódban hallható!

.

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!