A Nők Ellen Elkövetett Erőszakról Énekelni Jó?! (18+)

Még él bennem a társadalomba vetett hit, miszerint van egy minimum szint, amelytől minden jóérzésű emberi lény, társadalmunk valamennyi tagja, igyekszik pozitív irányba eltávolodni. Aztán mindig történik valami, mindig jön valaki, aki rádöbbent, hogy mindig van egy picit lejebb, hogy mindig van lehetőség még mélyebbre süllyedni a mocsokba. Ezt most a második vonalas kormányzati szócsőként is funkcionáló tv2-nek sikerült elkövetnie.

Szerintem már vagy 10 éve is annak, amikor utoljára láttam zenés-táncos tehetségkutató műsort, vagy bármilyen másik, éneklős-táncolós show-műsort megnéztem a televízióban. Ahogyan már korábban írtam ennek a blognak a hasábajai: Magyarországnak nincs ennyi tehetsége és nincs is szüksége ennyi tehetségre! (Az Eurovíziós Dalfesztivál a műfaj legalja! Részemről ott eddig egyetlen értékelhető produktum született, az is 14 évvel ezelőtt. Ez a 2006-os nyertes dal volt: Lordi – Hard Rock Hallelujah)

Mivel nem követtem ezeket a műsorokat és nem követem őket most sem, ezért ha valami kirívó dolog történik egy ilyen show-músor keretein belül, azokról csak hír formájában értesülök (Telex, index, 24, stb.), azaz megesik, hogy pár napos/hetes késéssel jutnak el hozzám az információk.

Milanovich Dominika Nemierőszak-dalt énekelni mekkora party, öcsém! A Sztárban sztár adásáról c. véleménycikke csak 1 napos volt, amikor rátaláltam a Dívány oldalán. Nem idézem be a cikket egy az egyben, bár kétségtelen, hogy megérdemelné! A lényeg annyi, hogy a Sztárban sztár produkcióban sikerült fullba nyomni a kretént, gyakorlatilag az egész stábnak.

A műsorban a Robin Thicke és Pharrell Williams énekesek 2013-ban megjelent, Blurred Lines c., nem kicsit szexista dalát sikerült elénekelnie az egyik férfi előadónak. Az amerikai énekesek plagizáltak (ellopták/lemásolták egy 1977-es dal zenéjét a szerző engedélye nélkül) és ezért összesen 12,4 milliós USD büntetést kellett fizetniük. Van ez így, a legjobbakkal is megesik.

DE!

Van még másik, ennél sokkal nagyobb probléma is a dallal, szám szerint kettő. Az egyik, hogy a dalhoz készített videóklipben nőket szextárgyként kezelnek. A másik probléma a dalszöveg: „Ja, volt egy ribancom, de nem volt olyan rossz, mint te / Szóval keress fel, amikor erre jársz / És adni fogok neked valamit, ami elég nagy ahhoz, hogy kettéhasítsa a seggedet.

Romantikus és tiszteletteljes, igaz? Mert a nők (értsd a szeretteid is, a feleséged, az anyád, a testvéred, a nagykorú lányod) igazából mind olyan anális szexre vágynak, amitől fizikai sérüléseik lesznek…” – teszi fel a kérdést Dominika véleménycikkében. Ha ott állnál vele szemben és 30 másodperced lenne a kérdés teljeskörű, őszinte megválaszolására, te mit mondanál???

.

A „tudom, hogy te is akarod” (angolul: „I know you want it”) mondat a dalban összesen 18 alkalommal hangzik el. Hogy ezzel mi a baj?

Itt a megfejtés: „az Unbreakable (magyarul Megtörhetetlen) nevű projekt keretében nemi erőszak túlélőinek részvételével készültek fényképek. Mindegyikük feltartott egy táblát, amelyen azok a mondatok szerepeltek, amiket a bántalmazójuk mondott nekik, miközben megerőszakolta őket. Hihetetlen megrázó volt, tényleg. És van tippetek, mi volt az egyik leggyakoribb mondat? Az, hogy: „tudom, hogy te is akarod”. Mert ezzel az elkövetők azt fejezik ki, hogy nem fogadnak el nemet az áldozattól, mintegy felülírják az akaratát, a valóságát, miközben semmiben veszik a határait és a testi integritását.” – fogalmazta meg Dominika.

Ahogyan a Van Mentség A Nemi Erőszak Elkövetésére? c. cikkemben írtam: egy jóérzésű, a nőket – itt most kérlek, gondolj a kedves édesanyádra, nővéredre/húgodra, a feleségedre, a lányodra -, az embertársait elfogadó és tisztelő, empatikus, törvénytisztelő ember nem csinál viccet abból, nem üti el ostoba poénnal azt, hogy 35 nővel szemben történhetett szexuális bűncselekmény, még akkor sem, ha mindez most még csak vád, csak feltételezés!” Ezt annyival tudnám most kiegészíteni, hogy a viccelődésen túl egyetlen show-műsorban sem lenne szabad megjelenési lehetőséget biztosítani ennek a kultúrszennynek.

Szarkazmus a legmagasabb szinten!!
„Szórakozni megyek ma este és azt akarom, hogy megerőszakoljanak.
Melyik szoknya mondja azt a srácoknak, hogy az akaratom ellenére szexelniük kell velem?”
Egy 2010-es skót reklámfilm az áldozathibáztatás ellen.

.

Domi cikkét tehát erre a linkre kattintva tudod elolvasni és kérlek is rá, hogy olvasd el! És ha már ott jársz, olvasd el ezt is: az ELTE junior kutatói készítettek egy kutatást a magyarországi nemierőszak-mítoszokról 2016-ban. Elgondolkodtató és (számomra) felháboritó eredményt mutattott meg a tanulmány a magyar társadalomról.

A Unbreakable projekt 2011-ben indult, majd 2015-ben felfüggesztette készítője. 2017-ben azonban, szerencsére, újraindult a projekt! Az fotók közül kiválogattam nektek párat, de persze, ez itt csak a jéghegy csúcsának legteteje, ha van gyomrotok a továbbiakhoz, akkor klikk ide:
> Unbreakable Tumblr
> Unbreakable Instagram

Ha még mindig nem világos, hogy mi a baj a dalszöveggel, hogy miért felzaklató és megalázó egyesek számára a képi világa és a mondanivalója, akkor itt van nektek negyven, teljesen véletlenszerűen kiválasztott érv! Az Unbreakable Tumblr oldalán pedig ott van még sok másik, nagyon-nagyon hosszasan lehet görgetni az oldalon, hogy újabb és újabb fotókkal szembesülhessünk, szinte végtelen személyes tragédia „elevenedik” meg a fotókat látva, a szövegeket olvasva.

FIGYELEM! Az alábbiak a 40 db, a nyugalom megzavarására, felháborodásra, az embertársainkból történő kiábrándulásra alkalmas szöveg és kép látható! A képek tartalmának egyezése a valósággal nem a véletlen műve.

Justin-nak hívnak. Gyermekmolesztálás áldozata vagyok.
Azt mondták nekem, hogy az én hibám volt. Ezt mondták azért, hogy elhallgattassanak.
Nem az én hibám volt. Soha nem fognak újra elhallgatatni..
„Soha, senki nem fog úgy szeretni, mint én, ugye tudod? Ez mind megkapod.” – 8 éves voltam.
„Te meleg vagy. Ezt akarnod kell.” – az egyik legjobb barátom, mielőtt egy kábellel megvert volna, hogy ne álljak ellen. Én 13 éves voltam, Ő pedig 14. Csak 1 héttel előtte vallottam be neki, hogy meleg vagyok.
„Legyél jó kislány! Ne szólj egy szót se, OK?” Némaság.
„Ne aggódj, állítólag a fiúknak ez tetszik.”
„Ha csak egy hangot is hallatsz, vagy bárkinek elmondod, akkor megölök mindenkit, akit szeretsz.” – mondta a férfi a hotelben. Én 12 éves voltam.
„Nem erőszak volt, IGEN-t mondtál.” – s közben kést szorított a torkomhoz! Én 14, Ő 17 éves volt.
Összesen 61 alkalommal erőszakolt meg 12 hónap alatt.
Amikor kdierült, hogy terhes vagyok, leütött. Amikor magamhoz tértem, már az ágyhoz voltam kötözve. Megvárta, amíg magamhoz térek, majd elkezdte a hasamat ütlegelni, hogy elvetéljek. Nem vetéltem el.
A szüleim, a családom, a barátaim úgy hiszik, hogy beleegyezéses szex volt, mert Ő [a fiú] megfenyegetett, hogy megöl, ha nem egyezem bele.
„De ugye még mindig szeretsz, baby?” Nem. Nem szeretlek!
„Csak nyugi … előbb vége lesz, mint észrevennéd.” „Csak még egyszer…” „Végül is BOLDOGNAK kellene lenned, hogy mi vettük el a szüzességedet.” (- anyám barátjának fia és annak legjobb haverja)
9 éves voltam és a nagymamám azt mondta az első nemi erőszakomról, hogy: „A te hibád volt” 🙁
„Tudom, hogy akarod!”
„Tudod, hogy akarod… Egy ribanc vagy.” (a vadidegen, aki megerőszakolt)
„Kelj fel és takarítsd fel pisádat és töröld le a könnyeidet a képedről! Úgy nézel ki, mint egy őrült kurva! Ez vagy te. Egy őrült kurva, aki pokollá teszi az életem.” – mondta az exem, miután 4-szer bordán rúgot és 8-szor fejbe ütött, amíg össze nem pisiltem a nadrágom, mikor magzatpózban próbáltam védeni magam a padlón feküdve.
„Te csak egy hülye kurva vagy és ezért erőszakoltak meg téged a fiúk!!!” – az ex-barátom mondta, amikor 28 éves koromban zaklatott
„Ne sírj, gyors lesz!” – mondta a 4 erőszaktevő.
„Erősebbnek kellett volna lenned ennél.” – mondta az apám.
„Hogy voltál képes így megcsalni?” – kérdezte a barátom.
„Tudod, hogy mindig is ezt akartad.” – mondta a legjobb barátom 6 év ismeretség után.
„Sikíts és megöllek!” „Ha elmondod bárkinek is, én megöllek!”
„Senki sem fog hinni egy olyan kövér lotyónak, mint te!” – mondta a támadóm.
18 éves voltam, szűz és be lettem drogozva. Első éves voltam az egyetemen és az első alkalom volt, hogy nem otthon laktam. Megfélemlítettek. Most már bátor vagyok és a világ tudja, hogy Ő mit tett velem.
„Esetleg úgy is csinálhatnál, mint aki élvezi.” – mondta, miközben megerőszakolt.
Én azt mondtam: „NEM!” Ő meg azt: „Igen”.
„Szeretnél látni egy hernyót? Gyere, tedd ide a kezed és ébreszd fel!” – amikor ezt történt, 9 éves voltam.
„Fogd le!” „Azt mondjuk, hogy sajnáljuk, ha a péniszeinkhez.” – 7 éves voltam.
„El is fenekelhetnélek, vagy leszopod a farkam!” – mondta a legjobb barátom APJA, mielőtt megerőszakolt volna. 8 éves voltam.
„Megtaníthatlak, hogyan kell szexelni.” – 9 éves voltam.
„Biztos, hogy nem csak álmodtad?” – kérdezte az egyik családtagom, amikor 12 évesen elmondtam neki, hogy mi történt velem.
„Ne izgulj, te akartál felnőtt lenni, itt a lehetőség!” – mondta a támadóm. 12 éves voltam.
Most a kétszeres életfogytiglanját tölti.
„Milyen szép lány vagy. KUSSOLJ! NE SIKÍTS!”
„Hálásnak kellene lenned, hogy veled teszem ezt, én azt a lányt kapom meg, amelyiket CSAK AKAROM!”
„Olyan jól esik egy olyan fiatal lányt tartani a kezemben, mint te.” – mondta a démonom, 14 éves voltam.
„Senkinem sem kell tudni. Csak jól érzem magam.” – zaklató 1.
„Te kibaszott kurva, ne hazudj: te akartad!” – zaklató 2.
„Ez nem erőszak volt! Csak egy vicc voltál.”
„Nem? Ez mind, amit mondani tudsz?”
„Ez a mi kis titkunk lesz! Nem bízol bennem?”
„Egy senki vagy!”
„Fordulj meg és kussolj!” „Ez csak egy játék.” – mondta Ő. Én 5 éves voltam.
„Ez jól esik?” – ez volt az apám.
Miután feljelentettem, a családom felét elveszítettem.
Nem emlékszem egyetlen szavadra sem, de emlékszem a gusztustalan önelégült vigyorgásodra, mint aki büszke arra, amit tett.
Én 8 éves voltam, amikor elloptad a mosolyomat.
Most itt vagyok, hogy elmondjam: visszavettem a mosolyomat!
„De te akartad!”
„Ez jó érzés?” – Én 3 éves voltam.
„Ne mond el anyádnak. Ez a mi titkos kis játékunk. Egyébként sem hinne neked.” – mondta a 14 éves zaklatóm, én 6 éves voltam.
„Mindketten tudjuk, hogy nem gondoltad komolyan, amikor NEMet mondtál. Hamarabb véget ért volna, ha nem ellenkezel.”
A következő nap azt mondta nekem: „Te NEMet, de a tested IGENt mondott nekem.” – azt hittem, az én hibám volt. Ő 28 éves volt, és csak éppen 18.
„Állítólag fáj.” „Nem tudom úgy élvezni, ha tovább bőgsz.”

.

Ez így együtt nekem egy picit tömény volt, megyek és megpróbálom mindezt megemészteni.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó