Van Mentség A Nemi Erőszak Elkövetésére? (18+)

Cikkünkben csúnya szavak találhatók, de tartalma miatt
olvasását mindenkinek ajánljuk!


Én csak tegnap (2020. október 29.) döbbentem rá arra, hogy milyen országban, milyen társadalomban éltem le életem első 35 évét! A mai napon döbbentem rá arra, hogy milyen országból költöztem el a családommal! Nem vagyok sem büszke, sem boldog, rettentesen szégyellem, sőt, egészen jól fel vagyok baszva, hogy ilyen honfitársaim (nők és férfiak, egy és kétneműek, semlegesek, stb.) voltak és vannak! Hihetetlen, döbbenetes, elkeserítő, gyalázatos, felháborító a mai magyar társadalom szemlélete!
(nyitókép: Nino Carè / Pixabay)

Csak a rend kedvéért azoknak, akik nem ismernének: 1980-ban születtem Magyarországon, megszakítás nélkül egészen 2015-ig éltem/laktunk Budapesten, ennek az évnek a nyarán (kevéssel a 35. születésnapom előtt) költözem Kanadába. A családom pár hónappal utánam költözött Calgary-ba, Alberta-ba.

A Telex.hu mai cikkeinek tartalmai adták az témában történő elmélyedéshez a kiindulást:

> Ha igazán szeretsz, lefekszel ezzel a tizenöt haverommal, mondta a srác, és senkiben nem merült fel, hogy ez erőszak
> Újabb nők vádolják nemi erőszakkal Ron Jeremyt

aztán a következő megerősítés akkor érkezett, amikor a kommenteket kezdtem elolvasni a Telex egyik kapcsolódó Facebook posztja alatt. Számomra csak az alább látható felmérés ismeretében nyertek értelmet az egyes kommentek tartalmai, a témán ízléstelenül viccelődők kifordult látásmódja.

A nemi alapú erőszakról 2016. júniusában készült egy Unión belüli felmérés az Európai Bizottság égisze alatt, a közvéleménykutatás Magyaroszágra vonatkozó eredményei ezen a linken tekinthetők meg, természetesen magyar nyelven (PDF fájl, 2,14 MB). Magyarországon összesen 1.046 személyt kérdeztek meg személyesen (tehát nem telefonon, vagy írásban) kellett választ adniuk a feltett kérdésekre.

.

Miért csak 1.046 személyt kérdeztek meg és miért nem „mindenkit”? Mert a reprezentatív mintavételezés így működik, a közvéleménykutatásokat így végzik:
„A statisztikai mintavétel a statisztikai gyakorlatnak az a része, amely során a populációból egyéneket választunk ki független, vagy véletlenszerű kiválasztással, azzal a szándékkal, hogy ismereteket szerezzünk a megfigyelni kívánt populációról, és statisztikai következtetésen alapuló előrejelzéseket tehessünk. A mintavétel a statisztikai adatgyűjtés fontos aspektusa. A kutatók ritkán végzik el a felmérést a teljes populáción, mégpedig két okból kifolyólag: a költségek nagyon magasak lennének, valamint mert a populáció dinamikus, azaz idővel változásokon mehet keresztül. A mintavétel három fő előnye, hogy a költségek alacsonyabbak, az adatgyűjtés gyorsabb, és mivel az adathalmaz kisebb, biztosítani lehet a homogenitását, és fokozni lehet az adatok pontosságát és minőségét.”
(forrás: Wikipédia)

Az egy dolog, hogy a magyarországi lakosság 49%-a nem ismer semmilyen áldozatsegítő segélyszolgálatot (EU átlag: 23%), az rettentően kínos, hogy a magyaroszági férfiak 56%-a, a nők 43%-a egyáltalán nem hallott sem a NANE-ről (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, alapítva 1994-ben), sem az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatról (Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., szolgáltatás indulása: 2011.), sem a Patent Jogvédő Egyesületről (alapítva 2007-ben)! Rendben, persze, nem kell mindenkit ismerni, de azért egy, a médiában, közfelületetek rendszeresen jelenlevő, akkor már 22 éves egyesületről azért illik tudni, legalább a nevére emlékezni, ha egészen pontosan nem is tudom, hogy mivel is foglalkoznak.

Most jön az a rész, ahol neked is ajánlatos megkapaszkodnod, mert a következő két eredmény magával ránt! A magyar lakosság 22%-a (EU átlag: 17%) az áldozathibáztatás pártján áll, azaz egyetért azzal a kijelentéssel, hogy: a nők elleni erőszakot gyakran az áldozat provokálja.

Most komolyan.

Mi a szar??? Jól értem, hogy 5-ből 1 magyar szerint tehát elfogadható a nemi erőszak ténye, mivel azt az áldozat provokálja ki! Szeretnék elbeszélgetni ezekkel az embernek látszó véglényekkel, hogy szerintük milyen módon lehet kiprovokálni egy jogkövető, tisztességes, becsületes férfitól azt, hogy előre kitervelten bűncselekményt kövessen el egy nő ellen? Ezek szerint van erre olyan indok, amit méltányolni lehet???

A következő: hogyan gondolhatja azt a lakosság 17%-a, hogy a családon belüli erőszakot kizárólag a családon belül kell kezelni? Ez azt jelenti, hogy nem vonják be sem a rendőrséget, sem az egészségügyet, sem a rokonság más tagjait. Tehát ha apu elveri anyut, vagy ha anyu veri meg aput, mint a rongyot és ebből kijut a gyermekeik is, akkor mindez inkább maradjon köztük, mert majd maguktól jól megoldják a problémáikat?! Ha meg tudnák, vagyis meg tudták volna oldani a problémáikat civilizált, európai ember módjára, akkor NEM lenne erőszak a családon belül! Miből gondolják úgy egyesek, hogy egy-egy ilyen eset idővel majd megoldódik magától, vagy hogy egy bűncselekményt (eseti, vagy rendszers bántalmazást, erőszakot) jobb nem felfedni a hatóságok előtt??? Nem is értem…

A következő kérdésre adott válasz sem mutat jobb képet a magyarországi állapotokról. Ahelyett, hogy mindenhol 0-t, azaz nullát látnánk, akár az EU átlagról, akár a magyarországi számokról van szó, egyértelműen kijelenthető, hogy vannak olyanok, akik szerint egy férfit, vagy egy nőt megerőszakolni teljesen rendben való, ha:

> az áldozat nem volt beszámítható (alkoholos, vagy kábítószeres befolyásoltság alatt áll/fekszik),
> az áldozatot hazakisérték egy buli, vagy egy randevú után,
> az áldozat öltözéke kihívónak, vagy szexisnek volt tekinthető,
> nem mondott igent az aktusra, de nem adott egyértelműnek tűnő nemleges választ, vagy nem tanusított egyértelmű fizikai visszautasítást.

.

Jól látod, kedves olvasó, a magyar lakosság 50%-a szerint bárki beleegyezés nélküli szexuális aktusra kényszeríthető, ha van egy jó kifogásod!

Gusztustalan? Az! Nekem is felfordult a gyomrom.

Azon gondolkodom, hogy vajon ezek az álláspontok hogyan alakultak ki?

Miért gondolja 100-ból 50 magyar azt, hogy egy egyszerű kifogással megindokolható, hogy miért követ el bűncselekményt egy másik ember kárára?

Hogyan lehet az, hogy magyarországi a lakosság fele halálosan komolyan gondolja, hogy mentséget találhat az általa elkövetett nemi erőszakra?

.

A fentiek ismeretében tehát nem kell meglepődni azon, hogy egyesek viccet csinálnak abból, hogy egy amerikai ex-pornószínészt 35 rendbeli szexuális bűncselekménnyel vádolnak. Az idén 67 éves Ron Jeremy nevéhez több, mint 2.000 felnőtt filmes alkotás fűződik, pályáját a 70-es években kezdte. Ron, a vádak alapján, 17 év alatt 35 esetben követett el bűncselekményt nők ellen: 11 alkalommal nemi erőszakot, 8 esetben egyéb szexuális erőszakot és további 16 esetben szexuális zaklatást. Legfiatalabb áldozata 15, a legidősebb 54 éves volt a bűncselekmények elkövetésének időpontjában. Ha és amennyiben valamennyi vádpontban bűnösnek találják, akkor 330 év börtönbüntetést szabhatnak ki rá.

2020. június 23.: Ron Jeremy a Los Angeles megyei Felsőbb Bíróság előtt, Kalifornia, USA.
fotó: Robert Gauthier/Pool / REUTERS

.

A sok tufa kedvéért, akit esetleg ide esz a fene okoskodni, elmondom, hogy: egy jóérzésű, a nőket – itt most kérlek, gondolj a kedves édesanyádra, nővéredre/húgodra, a feleségedre, a lányodra -, az embertársait elfogadó és tisztelő, empatikus, törvénytisztelő ember

nem csinál viccet abból, nem üti el ostoba poénnal azt,
hogy 35 nővel szemben történhetett szexuális bűncselekmény,

még akkor sem, ha mindez most még csak vád, csak feltételezés! Még akkor sem ökörködünk nagy nyilvánosság előtt (például Facebook-on) ilyennel, ha még nincs törvényerőre emelkedett ítélet Ron Jeremy mellett, vagy ellen!

Milyen példát mutatsz így gyermekeidnek? Milyen mintát tanulnak meg tőled, mit visznek magukkal a szülői házból a nagybetűs életbe?

.

A fentiektől függetlenül, ezelőtt pár nappal hallgattam meg a Párnacsata podcast friss epizódját, amely a párkapcsolaton belüli erőszakról szól. Ha még nem hallgattad meg, akkor kérlek, hogy klikk a linkre és hallgasd meg Őket a weboldalukon elérhető online lejátszó segítségével! Természetesen az általad használt podcast alkalmazásban is megkeresheted a Párnacsata-t és ott a „Mi fér bele egy egészséges párkapcsolatba?” c., október 25-én megjelent epizódot.

Ha további információkat szeretnél szerezni a témában (angol nyelven), akkor itt egy kiváló forrásanyag hozzá (PDF fájl, 334 kbyte). Ebből megtudhatod, hogy a 2010-es évek közepéről olvasható kimutatás alapján az Európai Unióban, a 15 éven felüli nők közül minden harmadik szenved el szexuális, fizikai, vagy minkétféle bántalmazást, hogy minden harmadik él át pszichológiailag erőszakos magatartást hozzá közelálló partner részéről, hogy 55%-uk szexuális zaklatás áldozata lesz, hogy minden huszadik nemi erőszak áldozatává válik.

.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


Ha tetszett eme blogbejegyzésünk és unod már a Facebook hírfolyamát, a szíves figyelmedbe ajánljuk további, Magyaroszággal foglalkozó írásainkat is:
> Magyarország Mindenkié!
> Nemzeti Pedofil-simogató Párt (18+)
> #index – Szomorú És Szégyenletes, Ami TörténtŰ
> Nyunyológia*
> Lefelé A Lejtőn
> Agyarország Ormánya
> Ne Félj A Gendertől!