Napfogyatkozás – 2024. Április 8.

Kanada dél-keleti részén ismét megtapasztalható lesz ez a szemeket csak védőszemüvegen át gyönyörködtető égi jelenség: ez lesz az egyetlen teljes napfogyatkozás a XXI. században, amely látható lesz Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában is.

illusztráció: TimeAndDate
illusztráció: TimeAndDate

A Canada Post egy új, 10 darabos emlékbélyeg füzetet bocsátott ki a teljes napfogyatkozás megünneplésére., amelynek ára 9,20 CAD (kb. 2.433 HUF). A Kanadai Űrügynökség (Canadian Space Agency) pedig egy külön weboldalt is létrehozott az esemény alkalmából.

illusztráció: Canada Post

A teljes napfogyatkozás során a Földnek a Hold által teljesen árnyékolt részét a teljesség útjaként ismerjük. Ez az árnyéksáv jellemzően 100-115 kilométer széles és a teljesség útja mentén bármely adott helyen két-három percig teljes napfogyatkozás figyelhető meg. Ez alkalommal ez így fog történni Ontario és Quebec tartományok déli, határ-menti részein, valamint Új-Brunswick és Új-Fundland és Labrador tartományok középső részein.

illusztráció: Canadian Space Agency

Csak részleges napfogyatkozás lesz látható Kanada összes többi részén: , Új-Skócia-ban, Prince Edward-szigeten, Nunavut területen, valamint Manitoba-ban, Saskatchewan-ban, Alberta-ban, Brit Columbia-ban, az Északnyugati területek és Yukon-ban, amely területnek a észak-nyugati sarkában egyáltalán nem lesz még részleges napfogyatkozás sem.

Ezt fogjuk látni mi itt, Dél-Alberta-ban:

A legnagyobb mértékben 12 óra 43 perc 13 másodperckor vetül árnyék Alberta-ra
illusztráció: TimeAndDate

Safety first! Azaz: a biztonság az első!

videó: Canadian Space Agency

Csak és kizárólag a megfelelő fény- és UV-védelemmel ellátott, erre a célra legyártott „solar eclipse viewer” használata a megengedett.
Ahogyan a Kanadai Optometrikus Szövetség. tanácsolja:

„Gondoskodjon arról, hogy szemei minden körülmények között védve legyenek, csak olyan napfogyatkozás-nézegetőket használjon, amelyek megfelelnek
az ISO 12312-2 nemzetközi szabványnak a biztonságos megfigyelés érdekében.
Használat előtt győződjön meg arról, hogy a szemüveg lencséi nem sérültek, vagy karcolódtak meg. A hagyományos napszemüvegek közül még a nagyon sötét lencsével ellátottak sem nyújtanak megfelelő védelmet.”

A The Weather Network is készített egy videót az eseménnyel kapcsolatban:

A napfogyatkozás nem csak a földön-vizen lesz mefigyelhető, hanem a levegőben is: az amerikai Delta Air Lines egy speciális, napfogyatkozást követő repülést ütemezett Austin-ból Detroit-ba egy nagy ablakú A220-300 utasszállítóval. De emellett a napfogyatkozás útvonalán számos más légijárat utasai is a felhőtakaró felett figyelhetik majd a napfogyatkozást.

Ezt megelőzően 2008 Augustus 1-én és 2021 Június 10-én volt napfogyatkozás Kanadában: az előbbi csak Nunavut terület keleti és északi részén volt megtapasztalható a reggeli órákban, az utóbbi pedig Ontario, Quebec tartományok mellett Maritime (Atlantic) Canada-ban, valamint Nunavut területen is.

illusztráció: Canadian Space Agency

A keleti parton, Ontario tartományban és attól keletre, valamint Nunavut területen 2025. Március 29-én lesz majd napfogyatkozás. Alberta tartomány lakóinak a következő

  • részleges napfogyatkozásra 2026. Augusztus 12-ig,
  • a teljes napfogyatkozásra pedig több, mint 20 éven át kell majd várnia! Legközelebb 2044. Augusztus 23. délutánján lesz észlelhető teljes napfogyatkozás a tartomány nagy részén – beleértve Edmonton-t, Calgary-t és Lethbridge-t is, a keletre és nyugatra eső tartományokban csak részleges napfogyatkozás lesz észlelhető.

Az 1600-as évek legelején a későbbi Kanada területére érkezett francia misszionáriusok már 1618-ban, a jezsuita misszionáriusok pedig 1632-ben észleltek napfogyatkozást. A kanadaiak a legelső napfogyatkozást, mint önálló állam – a feljegyzések szerint -, 1925. Január 24-én tapasztalhatták meg, akkor is csak Ontario tartományban.

Valahogyan így nézhet ki egy teljes napfogyatkozás az űrből megfigyelve.
illusztráció: Canadian Space Agency

A számítások szerint a legtávolabbi dátumú:

  • részleges napfogyatkozásra 2111. Augusztus 4-én,
  • teljes napfogyatkozásra (Északnyugati Területek, Nunavut) 2115. Május 24-én történik majd meg.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó