Fészbúk Cenzor

Azt már mindenki tudja rólam, hogy csak a Kanada Banda Podcast hallgatói miatt van élő felhasználói fiókom a Facebook-on. És a legkevésbé sem könnyíti meg számomra a platform kedvelését annak elszabott működése. És az egész tavaly nyáron kezdődött.

2023. Júniusa óta a kanadai Facebook felhasználók számára nem jelenik meg olyan poszt, illetve nem posztolható olyan tartalom a Facebook-on, amely egy hírportál/hírszolgáltató linkjét tartalmazza. Pontosabban: „a hírügynökségektől származó tartalom, beleértve a kiadókat és a műsorszolgáltatókat is”.
És a Facebook-nak aztán teljesen mindegy, hogy ez a hírügynökség/hírportál, vagy éppen hírszolgáltató történetesen a kanadai CBC, vagy a magyarországi TELEX.HU. Mert a Faszbúk nem válogat: nem posztolható és nem látható semmi sem a számunkra, mert nekik ne mondja meg senki!

A Bandázz Velünk! zárt Facebook csoportunkba Március 28-án
megjelentetni kívánt posztban megtalálható volt egy link a CBC egyik cikkéhez.

A kanadai C-18-as (az Online Hírekről szóló) törvényjavaslat tavaly emelkedett jogerőre, amikor is a kanadai parlament megszavazta azt. A törvény célja az, hogy rákényszerítsék a digitális óriásokat, például a Facebook-ot és az Instagram-ot tulajdonló Metát és a Google-t, hogy kompenzálják a hírkiadókat tartalmaik használatáért.

Amire egyébként ők nem igazán hajlandók… ennek eredményeképpen a Facebook-on a kanadai felhasználók számára nem oszthatók meg azok a posztok, amelyikben valamelyik hírportálra, online újságcikkre mutató link található meg. És mindegy, hogy hol akarom közzé tenni: nem működik sem a Kanada Banda Podcast Facebook oldalán, sem pedig a Bandázz Velünk! zárt csoportban.

„Why? Because of f*** you, that’s why!”

Az egyetlen lehetőség jelenleg – ha linket akarunk megosztani veletek -, hogy „csalnunk kell egy kicsit”, azaz a linkbe, pontosabban magába a domain-névbe a pont helyére beírjuk, hogy

[dot], vagy [pont]

és így a Facebook a linket már nem linkként, hanem szövegként kezeli és beilleszthető a posztba. Sajnos ez extra aktivitást kíván a T. Hallgatóinktól: mivel az egyszerű szöveg nem kattintható, ezért

  • a linket ki kell másolni a vágólapra,
  • majd a böngésző címsorába illesztve
  • a szögletes zárójeles részt ki kell cserélni egy . -ra.

Lásd:

A hírportálok Facebook oldalai használhatatlanná váltak Kanadában…

Játszunk el a gondolattal egy pillanatra. Ez az egész olyan, mintha mi, mint Podcast megtehetnénk azt, hogy nem fizetünk jogdíjat a zenei kiadóknak, zenészeknek, énekeseknek a jogdíjas műveikért – egész egyszerűen azért nem, mert nem akarunk.
És kész!
Miért??? Mert nekünk ne mondja meg senki!!!!4!!
Örüljön a zenekar, a zenei kiadó, a dalszerző-énekes, hogy reklámozzuk a szerzeményét és ingyenes megjelenést biztosítunk neki az adásban…

LÓFAX!

Ez nem így működik.

A Facebook-on nem lenne akkora látogatottság, amekkora, ha nem lehetne egy-egy hírportál cikke, videója, podcast-ja alatt kultúráltan beszélgetni, megvitatni a különböző nézőpontokat, vagy éppen elküldeni a másikat a halál f*szára, csak azért, mert az Ő véleménye különbözik a miénktől.

…akkor is, ha a hírportál magyarországi és magyar nyelvű.

Ma a Facebook úgy működik, mintha a cégek, vállalkozások a Tinder-t használnák arra, hogy állásokat hirdessenek, hogy PR-közleményeket adjanak ki, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat részletesen bemutassák, hogy itt toborozzanak új alkalmazottakat… Ma már a Facebook minden is szeretne lenni. Ahelyett, hogy megmaradt volna annak, ami.

Ha a Facebook ma is az lenne, aminek annak idején elindult, ha ma is csak a magánszemélyek – és esetleg non-profit civil szervezetek -, számára lenne elérhető, ha csak és kizárólag távoli ismerősök, volt osztály- és/vagy évfolyamtársak, haverok, szomszédok, jelenlegi és volt kollégák adatbázisaként szolgálna, legalább 3 nagyságrenddel lenne kisebb a napi látogatottsága – FarmVille ide, vagy oda.

Azzal, hogy bárki regisztrálhat a Facebook-ra és ezáltal a platformon tartja az olvasóit, hallgatóit, nézőit, azaz a Facebook kiemelkedően magas napi látogató-számából és a META által elhelyezett reklámok bevételéből csak és kizárólag a META húz hasznot. A hírportálok/hírügynökségek, tartalomgyártók – legyenek azok profi, céges alapon működő szerkesztőségek, hírszolgáltatók, vagy akár podkasztok – mint például mi -, nem kapnak egy centet sem. Mi dolgoztunk meg a tartalomért és mi helyeztük ott el – tehát nélkülünk nem látogatná senki sem a Facebook-ot.

Mert a T. Felhasználó az ismerőseivel tarthatja a kapcsolatot a Messenger-applikációban, vagy annak a weboldalán, vagy gyakorlatilag bárhol máshol: élőben, vagy telefonon, e-mailben, esetleg a Skype-on, vagy a Viber-en át.

Nem azt mondja a C-18-as kanadai törvény, hogy 123456789 összeget kell, muszáj, kötelező átadni a META-nak (Facebook-nak, Insta-nak) az oda beregisztrált hír- és műsorszolgáltatóknak, hanem az elvárás az lenne a törvényalkotói oldalon, hogy a META méltányossági alapon osztozzon meg a profiton azokkal, akik miatt a Facebook-ot a felhasználók megnyitják, amiért a felhasználók kijelzők előtt töltött idejének jelentős részét a Facebook lapozgatása teszi ki.

A probléma ott lehet majd, hogy a magas látogatószám nem fog mindig ennyire magas maradni.
Miért?
Gondoljunk csak a NOKIA-ra: egykoron a világ mobiltelefon-piacának a 38,6%-t tudhatta magáénak. Az iPhone megjelenésének idején az okostelefonos szegmens 49,4%-t birtokolta… 6 évvel később, 2013 első felében már csak a 3%-t. Ennek az évnek az őszén a Microsoft felvásárolta a NOKIA mobilos üzletágát, majd 4 év szenvedést követően végleg becsődölt a Microsoft második mobiltelefonos próbálkozása is, több milliárd dolláros veszteséget kellett elkönyvelnie a szoftver óriásnak…
Ugyanitt meg lehetne még említeni a Swissair-t, az Enron-t, vagy az MG Rover Group-ot is…

Nem azt mondom, hogy ugyanez vár a Facebook-ra is. Nem gondolnám, hogy jön majd egy forradalmian új közösségi média platform, ami így, vagy úgy hasonlítani fog a Facebook-ra, csak persze sokkal jobb lesz annál és a következő években majd arra fog átváltani a jelenlegi Facebook felhasználók 75-80%-a… de a Facebook sem túl nagy ahhoz, hogy ne tudjon elbukni.

Az ilyen pénz-sóvár intézkedések pedig a látogatószám csökkenését idézhetik elő. Ma már a Facebook sem megkerülhetetlen – annak ellenére sem, hogy (ma még) a legnépszerűbb közösségi média platform Kanadában.

Bőven vannak olyan platformok, amelyekkel így, vagy úgy, de helyettesíthetővé válik a Facebook: X, Reddit, TikTok, YouTube, opcionálisan Pinterest, vagy éppena kiadók, szerkesztőségek saját okostelefonos app-jai. Vagy – ha valakit nem érdekel közösségi média mocska (fizetett tollbamondás, agyhalott trollok, semmitmondó kommentek, anyázás, reklám + reklám, stb.), sokkal inkább csak a napi legfontosabb hírek, méghozzá egyéni preferenciák alapján történő rendszerezett gyűjteménye -, akkor ott a GROUND.news. Igaz, nem ingyenes, de legalább nincsenek idegesítő hirdetések sem. További lehetőségként rendelkezésre áll a szintén jól testre szabható Apple News, vagy Google News is.

Miért kellene azt és úgy fogasztani (olvasni, nézni, hallgatni), amit a Facebook jónak gondol? Millió másik lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy azt (csak) lásd, olvasd, hallgasd, amit TE, a felhasználó szeretnél.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó