British Columbia / Colombie-Britannique / Brit Columbia

Mivel úgy láttam, hogy nem mindenki számára egyértelmű, hogyan írják helyenesen Kanada legnyugatibb tartományának a nevét, ezért arra gondoltam, hogy írok erről egy referencia cikket. A könnyebbség kedvéért már a címben megtalálható a helyes megfejtés.

Sorrendben: angol – francia – magyar nyelveken a fentebb látható módon írják helyesen a tartomány nevét.

Ne értsetek félre, a legkevésbé sem az egyik podkaszter kollégát, Stökit akarom cseszegetni (kioktatni meg főleg nem áll szándékomban!), de el kell mondjam, hogy az általa írt, a Telexen megjelent kanadai vonatkozású cikk volt az utolsó csepp a pohárban. És ahogyan azt korábban már megírtam: Kanadával kapcsolatban meglehetősen kevés dolog szokta elkerülni a figyelmünket.

Nem történt ez most sem másképpen. Az is igaz, hogy a Telex-es cikk már több, mint 1 hónapos és sem a megjelenés előtt, sem az elmúlt hetekben – rajtunk kívül(!) – senki sem vette észre a hibát, így aztán nem is kerülhetett kijavításra.

Stöki védelmében el kell mondanom, hogy elég csak körülnézni a Google magyar nyelvű találati oldalain, s láthatjuk, hogy többen, többször is ugyanebbe a hibába estek, azaz Brit Columbia nevében a C helyett K betűt írtak! Így járt korábban pl. a 444.hu, az index.hu és a HVG.hu is.

Stöki cikke a Telex.hu-n

A névben található Columbia-nak semmi köze nincs a dél-amerikai országhoz, Kolumbiához! Sokkal inkább a Columbia folyóhoz, amely a Kanadai Sziklás-hegységben ered, Brit Columbia tartományban, amely aztán 2.000 km hosszan kanyarog, keresztül Washington és Oregon államokon, s végül a Csendes-óceánba torkollik valahol az Oregon-i Astoria városa mellett.

Így keress a Google-ben: site:hu brit kolumbia

A tartomány nevét Victoria királynőnek köszönhetjük (az Ő nevében sem találunk k betút…), aki a területen élő, népes számú brit telepes miatt és a tartomány legnagyobb folyója után nevezte el Kanada legnyugatibb tartományát BRIT COLUMBIA-nak.

A kanadai-amerikai Columbia folyó
forrás: Wikipédia

A kanadaiak és az amerikaiak legtöbbször csak rövidítve, nevének kezdőbetűivel hivatkoznak erre a kanadai tartományra: BC (ejtsd: bí-szí). Ha szeretnél többet tudni erről a szemetgyönyörködtető tájakkal rendelkező tartományról, kattints az alábbi cikkünk linkjére:

Végére maradt a nyelvlecke:

  • a kanadai tartomány: British Columbia (angolul), Brit Columbia (magyarul), Colombie-Britannique (franciául) , Columbia Británica (spanyolul), British Columbia (németül),
  • és a dél-amerikai ország: Colombia (angolul), Kolumbia (magyarul, hivatalos neve: Kolumbiai Köztársaság), Colombie (franciául), Colombia (spanyolul), Kolumbien (németül).

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Lázadó


Ha nem volt elég ennyi, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi podcast epizódokat, ahol Kanadáról beszélgettünk!


nyitókép: 3282700 / Pixabay