Kanadai Juharszirupos Kóla

Előbb az egyik közeli szupermarketben a 4 üveges kiszerelésű Coca-Cola Quebec Maple-t (Québec-i juharszirup) vettem meg, aztán pedig a bátorságot ahhoz, hogy megkóstoljam. Korábban már átestek ezen a British Columbia Raspberry (málna), a Georgia Peach (őszibarack) ízesítésű és a mexikói cukornáddal készült Coca-Cola kólák. A sorban tehát az 4. új íz olyannyira nagyon kanadai lett, hogy ennél keresve sem lehetne kanadaiabbat találni. Ezért is gondoltam úgy, hogy ezt megér egy bejegyzést weboldalunkon.
(nyitókép: Lázadó)

kb_coca-cola_quebec_maple_bottle_canada_flag_00Coca-Cola Quebec Maple – az első juharszirupos kóla
(fotó: Lázadó)

.

A növényi-alapú húspótló burgerhez és a gyökér sörhöz hasonlóan – amelyet még 2019. telén teszteltem le és mutattam be nektek az A&W-nél -, a legkanadaibb üdítőital sem kerülhette el a figyelmem.

Mielőtt a kóstolóról írnék, jöjjön egy kis történelmi kitekintő.

A Coca-Cola – az észak-amerikai kontinensen gyakran csak Coke-nak hívott -, szénszavas üdítóital 1886-ban indult világhódító útjára a Georgia állam beli Atlanta városából, s azóta is töretlen a siker. A cég a forgalmazás első évében 25 db üveget adott el, ma pedig minden nap 1,8 millárd üveggel (azaz inkább palackkal) adnak el üdítőitalaikból. Ez azt jelenti, hogy a Coca-Cola-tól több, mint 10.000 db üdítőitalt fogyasztanak a nap minden másodpercében.

Az „OK” (azaz: „Okay!”, vagy „All correct!” – magyarul: minden rendben) kifejezés a világon a legeslegismertebb, a második a sorban a „Coca-Cola”. A cég volt a világon az első, amely nemzetközi sporteseményt szponzorált: a 1928. évi nyári olimpiai játékok (IX. nyári olimpiai játékok – Amszterdam, Hollandia) egyetlen támogatója volt. A Coca-Cola volt az első üdítőitalt, amelyet űrhajósok ittak az űrben tartózkodásuk alatt és az cég elsőként mutatta be az újrahasznosított anyagokból készült üdítóitalos palackjait. Mexikóban a legmagasabb a Coke fogyasztók száma, egy főre nézve ebben az országban adják el a legtöbb Coca-Cola üdítőitalt. És ha az információm helyesek, az első kóla ízű energiaital is a cég nevéhez köthető (forgalmazás kezdete: 2019).

kb_coca-cola_energy_drink_monster_supermarketMonster energiaital + Coca-Cola:
tutti-frutti íz + kóla?!
(fotó: Lázadó)

.

Az első ízesített Coca-Cola a cseresznye ízű Cherry Coke volt, amelyet itt, az észak-amerikai kontinensen 1985-től forgalmaztak, de Magyarországra egy évtizednyi késéssel, csak 1995-ben jutott el. Biztosan vannak olyan, hozzám hasonló korú (1980-ban, vagy a közeli években született) Hallgatóink és Olvasóink, akik emlékeznek még:

  • a megszokottól jelentősen eltérő, rendhagyó látványt nyújtó logóra, dizájn nyelvre (mert hogy azóta sem készült még hasonló sem),

coca-cola_cherry_coke_original_logo_1995

  • a Cherry Coke dalra („Say cherokee, cherokee, cherokee”), amely a korabeli házi- és iskolai bulik elmaradhatatlan zenéje volt,
  • az aludoboz alakú CD-lemezre:

coca-cola_cherry_coke_cd_compact_disk_music_cherookee

.

Jó néhány évvel később, 2002-ben jött a vanília ízesítés, 2005-ben pedig a zöldcitromossal ismerkedhettünk meg, 2006-tól három éven át volt málna ízű kóla is, majd jött a fekete cseresznyés vanília, 2007-ben meg a narancsos ízesítés. Aztán 9 évvel később, 2016-tól Ausztráliában megjelent a gyömbér ízű kóla és 2018-ban Észak-Amerikában bevezetésre kerültek a helyi piacokat, helyi termékeket előnyben részesítő vásárlók számára egy új, a cég szerint exkluzív termékvonal.

kb_coca-cola_quebec_maple_bc_raspberry_4packs_supermarketúj típusú Coca-Cola üdítőitalok az
egyik Calgary-i áruház polcain
(málnás és juharszirupos)
(fotó: Lázadó)

.

Négy darabos (mondjuk úgy, hogy kartonos kiszerelésben) vásároltam meg a juharszirupos kólát, az üdítőital nem műanyag palackba, vagy aludobozba került betöltésre, hanem 355 ml-es (12 oz) kontúrüvegbe, amelyet az 1950-es évek óta használnak és amely 1973 óta védjegy oltalom alatt áll.

Valamennyinek egy adott tájegységen termő gyümölcsnek a levét, vagy növényének nedvét adják (nincs bennük mesterséges aroma!). Az elsőként a:

  • Georgia Peach (őszibarack),
  • Amerikábana California Raspberry (málna), Kanadában British Columbia Raspberry (málna) volt elérhető,
  • és ezeket követte a mexikói cukornáddal, Mexikóban készült („Hecho En México”) hagyomános kóla, amelynek íze valóban olyan, mint mondjuk 20 éve volt. A ma kapható „Coca-Cola – original taste” kólából én kiérzek egy kevés édesítószeres utóízt.

kb_coca-cola_quebec_maple_bc_raspberry_mexican_bottle_canada_flagmálnás, juharszirupos és cukornádas kóla
(fotó: Lázadó)

.

A cég által felkért 9.500 üdítőital fogyasztó 30 ízből válaszhatta ki a végül legyártásra és forgalmazásba kerülteket. A legújabb változat, amely 2020-ban került forgalmazásba, a hamisítatlanul eredeti, a legkanadaibb üdítőital 1886 óta:

a juharszirupos kóla!

Amikor először láttam a reklámját, akkor nem hittem sem a szememnek, sem a fülemnek. Aztán pár napra rá már ott voltak az üvegek a boltok polcain… nekem pedig, a lelkes podcast-ernek, a kíváncsi természetű bloggernek kötelező volt megkóstolnia, legalább egyszer.

coca-cola_quebec_maple_4pack_frontCoca-Cola Quebec Maple – 4 pack

.

Hozzávetőlegesen 1 teljes napon át hültek az üvegek a hűtőben, aztán elérkezett a kóstolás pillanata. Pohár és a kólás üveg az asztalon.

kb_coca-cola_quebec_maple_bottle_test_01Az ezt követő pár lépés ugyanaz, mint bármelyik hasonló kiszerelésű szénsavas üdítőitalnál: sörnyitó a kézben, kupak le, szisszenés, kitöltés, pezsgés és buborékok a pohárban. Aztán ahogyan közelebb emeltem a poharat a számhoz, megérkezett a juharszirup semmivel sem összetéveszhető kellemesen édeskés illata.

A családom hölgy tagjai, fiatalabbak és kevésbé fiatalabb itt szaladtak a lakás másik végéig. Habár feleségem – a lányainkkal ellentétben -, szereti a juharszirupot a kanadai palacsinta tetején és között, a kólával létrejött kombináció nála egyáltalán nem ért el sikereket. Nem mondanám tolakodónak az illat áradatot, mert valóban csak a szájhoz közelebb emelve a poharat érződik. (fotó: a juharszirupos kóla próbája. / Lázadó)

Az íz pedig: juharszirup és kóla. Határozottan érvényesül a juharszirup aromája, már az első korty alkalmával, de én egyébként ezt is várom el egy ízesített kólától. Az évek alatt pont ezt rontották el a cseresznyés kólánál: az egykori Cherry Coke, amiből mára Coca-Cola Cherry lett, ízében már csak nyomokban emlékeztet az első változat karakteres cseresznyés ízvilágára.

cherry_coke_vs_coca-cola_cherryÍgy kell ezt elrontani: a cseresznyés kóla már nem a régi.
„Köszi szépen”, Coca-Cola!

..

A juharszirupos kóla utóízében is inkább juharszirupos, mint kólás. Érzésem szerint egy picit jobban figyelhettek volna az egyensúlyra, egy kicsivel több kóla ízt elbírna az üdítőital. Ettől függetlenül sikerült igazán egyedit alkotni, amely az eredeti juharszirupnak köszönhetően még finom is. Az alapanyagot a kanadai Québec tartomány juharszirup termelőitől szerzi be a Coca-Cola Company, tehát nem aromá(ka)t használnak fel a készítés során, hanem valódi kanadai juharszirupot adnak a kólához. Pontosan ugyan olyat, vagyis ugyanazt, mint amit én a kanadai palacsintára öntök. Az pedig nagyon finom, le nem mondanék róla!

Az összhatás ízletes, kellemes: egy 10-es skálán 9 pontot érdemel, mivel a régi Cherry Coke a 10/10, de ahhoz fogható meg már nem készül soha. A juharszirupos kóla nem gejj, a legkevésbé sem émelyítően édes (ahogyan az önmagában fogyasztott juharszirup sem az!), egyáltalán nem olyan, mintha vattacukor ízű szivárványt innál unikornissal.

kb_coca-cola_quebec_maple_bottle_canada_flag_01Coca-Cola Quebec Maple – az első juharszirupos kóla
(fotó: Lázadó)

.

Kanadai olvasóinknak – szerintem – egyszer ki kell próbálniuk, főleg, ha egyébként is rendszeresen fogyasztják a cég termékeit. Ha nem riadnak meg egy különleges ízesítésű kólától, akkor itt az remek alkalom a tesztre. Kóstolj és oszd meg velünk a te tapasztalatod, hogy neked hogyan ízlett? Ha pedig Kanadán kívül (pl. Egyesült Államok, Nagy-Britannia) találkoztál szembe a juharszirupos kólával egy bevásárlás alkalmával, kérjük, hogy mondd el nekünk, hogy melyik országban, városban, boltban találtál rá?
Köszönjük!

Azon kedves olvasók kedvéért, akik a már említett Cherry Coke slágerrel szeretnének nosztalgiázni, azok számára következzen a 25 évvel ezelőtti videóklip, amely 1995-ben mindent vitt (legalább is Magyarországon) és alatta található az eredeti dalszöveg, hogy végre mindenki helyesen énekelhesse végig a dalt:

Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Say cherokee, hey cherokee.
Say cherokee, cherokee, cherokee.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
No hagas el indio haz el cherokee.
Say cherokee, sey cherokee.
Say cherokee, cherokee, cherokee.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Coke, coke, cherry coke.
No hagas el indio haz el cherokee.
Say cherokee, sey cherokee.
Say cherokee, cherokee, cherokee.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Eh cheika,eh cheika,eh cheika,
Quemada.
Cherokee

.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó