Kanada Nemzeti Kincse: A Juharszirup + 1 Recept

Kanada legédesebb nemzeti kincse: a juharszirup. Igazán egyedi, egzotikus ízű tápláléka ez az emberiségnek, akár csak a korábban már bemutatott méz.

Keletkezésének pontos idejére már senki sem emlékszik. Az észak-amerikai őslakosok már jóval az első európai telepesek érkezése előtt rendszeresen fogyasztották a juharszirupot. Az elkészítésének fortélyait aztán – szerencsénkre – átadták a telepeseknek.

A juharszirupnak magas a pozitív élettani hatása, mert többféle aminosavat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A benne található cukrok fokozatosan kerülnek be a véráramba, így lassabban bomlanak le, s így kevésbé terhelik meg a szervezetet, a tiszta juharszirup glikémiás indexe: 54 (közepes).

A különféle juharszirupokat nem minőségük szerint rangsorolják, hanem színük, fényáteresztő képességük, ízük, intenzitásuk szerint A-tól D-ig osztályozzák. Az „A” legvilágosabb, kevésbé erőteljes ízű, a „D” a legsötétebb, legerőteljesebb ízhatással bíró változat.

A juharszirup készítése nagyon egyszerű. Ültess sok cukor juhart, vagy fekete juhart, vagy vörös juhart például Quebec tartományban, majd várj úgy 40-45 évet. Ugyanis ennyi idős korukra válnak a juharfák alkalmassá arra, hogy a nedvük lecsapolható legyen.

A juharszirup származási helyeinek sorrendje az előállított éves mennyiség alapján, gallonban (1 gallon = 3,78 liter):

A világtermelés 71%-át Kanada adja, s ennek a 91%-a Quebec tartomány termelőitől származik.

 

A nyár folyamán a juharfák a gyökereikben raktározzák a talajból és a levegőből felvett nedvességet és egyéb tápanyagokat, amelyekkel a hideg telet kívánják átvészelni. Ezeket a fák a tél során cukorrá alakítják. A juharszezon, azaz maga a szüret 4-6 hétig tart. Ennek ideje kora tavasszal (március) jön el, amikor éjszaka még fagypont alatt, de napközben már 0 fok felett jár a hőmérők higanyszála.

Az előző év időjárásától, a fa életkorától és méretétől függően egyes juharfákból 20-60 liter fanedv csapolható le kora tavasszal. Tudósok szerint legfeljebb az adott fa nedvtartalmának kb.  10%-a nyerhető ki anélkül, hogy a fát károsodás érné. Egy liter kész termékhez, azaz 1 liternyi juharsziruphoz, amelyet üvegekbe töltve a termelőktől, vagy a boltokban megvásárolhatunk, kb. 40 liter nyers fanedvre van szükség.

A kérget megfúrják, abba kis csapokat helyeznek, amelyen át a fák nedve kicsepeghet. Ezt régebben közvetlen vödrökbe gyűjtötték, mára azonban csőhálózatokon keresztül történik az alapanyag begyűjtése.

Ezt követően a fanedvet nagy üstökbe töltik, majd felforralják, átszűrik és végül sűrűre főzik. Nagyjából hasonló az eljárás ahhoz, ahogyan nagymamáink, anyukáink a lekvárt főzték és főzik. Miután a szirup kihűlt, palackozzák. És kész is van! Ugye mondtam, hogy egyszerű? Talán csak az első 40-45 év tűnhet egy picit hosszúnak.

Angolul a juharszirup: „maple syrup„. Az üvegeken a tiszta juharszirup: „pure maple syrup” megnevezés a használatos.

Miért fontos ezt tudni?

Ahogyan a mézhez sem, úgy a juharsziruphoz sem kell semmit sem (pl. színezék, ízfokozó, tartósítószer, cukor, stb.) hozzáadni! Ahogyan az üstökben készre főzték a termelők, a palackozást követően a juharszirup készen van! Amire nem a fentiek valamelyike van írva, az nem juharszirup! Vásárláskor tehát érdemes elolvasni a címkék feliratait, mert több boltban is forgalmaznak „sütemény szirup”, vagy „arany szirup”, esetleg „juharszirup-ízesítésű, cukormentes szirup” (hogy mi?!? – a szerk.) nevű ételkészítményt, amelynek csomagolása kísértetiesen hasonlít a valódi juharszirupéra. De ezek mindegyike közönséges cukorral (vagy édesítőszerrel) készült, adalékanyagokkal ellátott „hamis” szirupok, amelyek juharfát még távolról sem láttak.

 

Ha mostanra kellően megéhezett mindenki, akkor mutatunk egy amerikai palacsinta receptet, amelyhez tökéletesen illik az igazi, kanadai juharszirup.

A hozzávalók:

  • 1 üveg igazi, kanadai juharszirup!
  • Valamint: 40 dkg finomliszt, 10 dkg olvasztott teavaj, 6 dl tej (laktóz-mentes is használható), 3 evőkanál kristálycukor, 2 db tyúktojás, 1 csomag (12 gramm) sütőpor, egy csipet só.
  • Továbbá vaj, vagy margarin a sütéshez.

Az elkészítés: a hozzávalókat öntsük egy tálba és jól keverjük össze. A felforrósított palacsintasütő serpenyőbe tegyünk egy késhegynyi vajat, vagy margarint. Ha elolvadt, akkor 1, vagy 3/4 merőkanál palacsinta tésztát öntsük a serpenyő közepére. Próbáljunk a magyarhoz képest kisebb és vastagabb palacsintákat készíteni. Amikor az alsó fele aranybarnára sült, fordítsuk meg.

Tetszőleges mennyiséget, de legalább 3-4 darabot helyezzünk egy tányérra és ízlés szerint öntözzük meg igazi, kanadai juharsziruppal. Emellett az ínyencek egy kis teavajjal, és friss bogyós gyümölcsökkel is ízesíthetik a palacsitákat.

Jó étvágyat kívánunk!

6 hozzászólás “Kanada Nemzeti Kincse: A Juharszirup + 1 Recept” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.