Hazudik, Ferdít És Csúsztat …

… a tájékoztató oldal a koronavírusról, a koronavirus.gov.hu? A november 22-i cikkükben ugyanezzel vádolják az index.hu-t, mert szerintük az „hazudott, ferdített és csúsztatott, félinformációkat jelentett meg„. Ebből a 4 állításból az index.hu cikkének már az első verziójában is csak 1 volt igaz: a félinformációk megjelentetése. Ennek oka nem a rosszindulat, hanem az, hogy átvettek egy cikket egy másik hírportáltól és leközölték anélkül, hogy ellenőrizték volna a rendelkezésre álló információkat, és/vagy megkérdezték volna az illetékes elvtársat.

Haladjunk időrendben!

A Hírklikk hírportál 2020. november 22-én, reggel 7 órakor tette ki N. Vadász Zsuzsa által írt Nincs praxisengedélye Müller Cecíliának c. cikket. Jegyezzük meg magunknak a vasárnap reggel 7 órás időpontot, később még fontos lesz. Ebben a cikkben arról írnak, hogy: „dr. Müller Cecília nem rendelkezik praxisengedéllyel (..) egyik szakképesítése sincs meghosszabbítva. Nem tesz eleget a folyamatos továbbképzésnek. Az általa eredetileg megszerzett öt szakképesítés közül háromban tisztiorvosként nem is tudna megfelelni.”.

Az a bizonyos cikk a Hírklikk-en, amit miatt ismét hazugnak lehetett kikiáltani az index.hu-t.

Ezt a cikket vette át az index.hu, amelyet eredeti formájában szintén vasárnap publikáltak, pontosan délelőtt 9:46-kor. Először: Müller Cecíliának nincs meg a praxisengedélye, főorvos sem lehetne volt a cikkük címe, majd ezt később (még vasárnap délután) a jelenleg is olvasható: Müller Cecília nem tesz eleget a folyamatos továbbképzés követelményének, de tisztifőorvos ettől még lehet címre módosították.

a cikk az index.hu weboldalán, vasárnap késő délután – forrás: Internet Archive WaybackMachine

Az index.hu cikkének első bekezdése így kezdődik: „Bár tisztsége betöltéséhez nincs szüksége rá, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján szereplő adatlap szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos nem rendelkezik praxisengedéllyel – szúrta ki a Hírklikk.” – jól olvashatóan megnevezték az információ forrását itt be is linkelték azt. Pont úgy, ahogyan én is tettem ebben a cikkben minden alkalommal, amikor valamire hivatkozom.

.

az átvett cikk az index.hu weboldalán, vasárnap késő délután – forrás: Internet Archive WaybackMachine

Az index.hu a címváltoztatás előtt az alábbi frissítést tette közzé:
Frissítés: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról tájékoztatta az Indexet, hogy praxisengedélye a háziorvosoknak van. Azt írták: amiről szó van a cikkben, az a működési nyilvántartás, amit 5 évente kell megújítania minden orvosnak, aki önállóan végez egészségügyi tevékenységet. Aki közfeladatot lát el (pl. a tisztifőorvosok, államigazgatási szerveknél dolgozó orvosok) nekik nem szükséges, hogy érvényes működési nyilvántartással rendelkezzenek, mert a közfeladat idejével a működési nyilvántartási ciklus meghosszabbodik. A tisztifőorvosoknak nem szükséges érvényes működési nyilvántartással rendelkezniük – tették hozzá.”


Ez a frissítés az Internet Archive szerint már vasárnap este 6 óra 53 perc előtt(!) kint volt az index.hu weboldalán. Jegyezzük meg ezt az időpontot, később még fontos lesz.

az index.hu cikk módosított, jelenleg is elérhető változata

Majd – még vasárnap éjszaka(?) – az alábbiakkal pontosították a korábbi frissítést:
PONTOSÍTÁS
Cikkünk első változatának a címében és a szövegében csak a praxisengedély kifejezés szerepelt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban tájékoztatta az Indexet, hogy praxisengedéllyel a háziorvosoknak kell rendelkezniük. Amiről a cikkben ezen kívül még szó van, az a működési nyilvántartás, ezt pedig ötévente kell megújítania minden orvosnak, aki önállóan egészségügyi tevékenységet végez. Aki közfeladatot lát el (a tisztifőorvosok, államigazgatási szerveknél dolgozó orvosok) nekik nem szükséges, hogy érvényes működési nyilvántartással rendelkezzenek, mert a közfeladat idejével a működési nyilvántartási ciklus meghosszabbodik. A tisztifőorvosoknak nem szükséges érvényes működési nyilvántartással rendelkezniük – fűzi hozzá a tárca.”

az index.hu cikk módosított, jelenleg is elérhető változata – a frissítés helyén már egy valamivel bővebb pontosítással.

Ami mindkét változatban szinte szó szerint megegyezik és ami tulajdonképpen a lényeg:az a működési nyilvántartás, amit 5 évente kell megújítania minden orvosnak, aki önállóan végez egészségügyi tevékenységet. Aki közfeladatot lát el (pl. a tisztifőorvosok, államigazgatási szerveknél dolgozó orvosok) nekik nem szükséges, hogy érvényes működési nyilvántartással rendelkezzenek, mert a közfeladat idejével a működési nyilvántartási ciklus meghosszabbodik.

Mindezek után a Tájékoztató oldal a koronavírusról (https://koronavirus.gov.hu) weboldal, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda üzemeltet, az Újra hazudott az Index c. cikket jelenteti meg november 22-én, azaz vasárnap este, 8 óra 50 perckor.

a Koronavirus.gov.hu weboldal Hírek menüpontjának tartalma

A cikk tartalma a következő:

Újra hazudott az Index. Korábban a veszélyhelyzetről hazudtak, most a tisztifőorvost támadták hazugsággal.
Az Index szerkesztősége az érintettek megkérdezése előtt ferdített és csúsztatott. Az internetes portál félinformációkat jelentett meg azt sugallva, hogy megkérdőjelezhető az Országos Tisztifőorvos szakmai hozzáértése. Elkeserítő látni, hogy az országunkat is sújtó rendkívüli helyzetben egyesek azon fáradoznak, hogy hibát találjanak a járványügyi védekezésben, és indulatokat gerjesztve aláássák az emberek bizalmát.
A hivatkozott cikk eleve ferdít, mert praxisengedélye a háziorvosoknak van. Amiről szó van a cikkben, az a működési nyilvántartás, amit 5 évente kell megújítania minden orvosnak, aki önállóan végez egészségügyi tevékenységet. Aki közfeladatot lát el (pl. a tisztifőorvosok, államigazgatási szerveknél dolgozó orvosok) nekik nem szükséges, hogy érvényes működési nyilvántartással rendelkezzenek, mert a közfeladat idejével a működési nyilvántartási ciklus meghosszabbodik. A tisztifőorvosoknak nem szükséges érvényes működési nyilvántartással rendelkezniük.
Kormányzati Tájékoztatási Központ”

a.; csúsztatás – b.; félinformációk megjelentetése – c.; hazugság – d.; ferdítés. A megfelelő rész aláhúzandó!

.

Tegyünk rendet!

A Tájékoztató oldal a koronavírusról (https://koronavirus.gov.hu) weboldalt a Miniszterelnöki Kabinetiroda működteti. Ugyanakkor az index.hu-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tájékoztatta. A helyzet pedig valójában az, hogy az EMMI által írt közleményt a Kormányzati Tájékoztatási Központ küldte el az MTI-nek. (A Miniszterelnöki Kabinetirodát négy államtitkárság alkotja, az államtitkárság része a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amely a Tartalom-előkészítő Főosztály, a Sajtószervezési Főosztály és a Kormányzati Kommunikáció Koordinációjáért Felelős Főosztály összefoglaló elnevezése.)

Szemmel láthatóan az index.hu gyorsabban reagált/dolgozott, mint a koronavírusról tájékoztató weboldal szerkesztői bértollnokai. Az index.hu bizonyíthatóan 18:53 előtt pontosította a cikkét, majd körül-belül 2 órával később, 20:50-kor került ki a tájékoztató oldal a koronavírusról weboldalra az index.hu-t rágalmazó, hazugnak nevező, a kormánypárti propagandának mindenben maximálisan eleget tevő közlemény.

Amely azóta sem frissült. Micsoda véletlen! Ja, ez nem véletlen.

A koronavirus.gov.hu-t szerkesztői, az újságírónak látszó személyek több hibát is vétettek:
1.; a kormánypárti propagandának nincs semmiféle helye egy egészségügyi vészhelyzetről elméletileg(!) objektíven, elméletileg(!!) szakmai alapokon, professzionális módon tájékoztató internetes portálon! És pont. Ez ilyen egyszerű!
2.; egyetlen szóban sem említik meg, hogy az index.hu csak a másodlagos forrása volt(!) a pontosításra szoruló információknak, az eredeti cikket a Hírklikk közölte le.
Miért? Mert csak így nyílt lehetőségük arra, hogy a kormányzati körökben álhír-portálként nyilvántartott kormány-kritikus index.hu-t egy újabb felületen is mocskolni lehessen.
3.; a Hírklikk-ről nem jelent meg cikk, miszerint ők is hazudnak és az országos tisztiorvost támadják. Pedig kellett volna, hiszen több, mint 2,5 órával korábban írták le ugyanazt, amit az index.hu is, mégsem foglalkozott velük senki sem a Miniszterelnöki Kabinetirodánál.
4.; Azt írják:Újra hazudott az Index. Korábban a veszélyhelyzetről hazudtak, most a tisztifőorvost támadták hazugsággal.” – de az állítást, hogy pontosan miről is hazudhatott szerintük az index.hu, azt már nem közlik. Nincs hivatkozás a korábban kifogásolt index.hu-s tartalomra, nem derül ki az olvasó számára, hogy korábban mit kamuzhatott az index.hu a veszélyhelyzetről.
Miért? Mert így 2 mondatban háromszor tudják leírni az, hogy hazudott az index szerkesztősége. Nem véletlen a háromszoros szóismétlés (meg a Bonszai Duce háborús retorikájának egyik kedvenc szavajárása, a: támadták): súlykolni kell a narancsvérű hívek számára, hogy ki és mit csinált! Egyszer elmondani, leírni nem elég, szájba kell rágni.
5.; nem tartották fontosnak, hogy pontosítsák a legalább 2 órás késéssel kiadott cikküket. Az internetes újságírás „csodája”, hogy rögtön ott, a cikkben és a cikk alatt frissítések, pontosítások, helyreigazítások eszközölhetők a cikk megjelenése után is, nem kell megvárni a következő lapszámot…
Az index.hu ezt – mint megannyi más alkalommal -, most is megtette, sőt, még egy második alkalommal is pontosítottak a címen és a tartalmon, hogy a cikk tartalma fedje a valóságot! Ugyanezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda bértollnokai által üzemeltetett Tájékoztató oldal a koronavírusról c. weboldalról nem mondható el. Ők még most is, több, mint 1 nappal a történtek után hazudnak, ferdítenek és csúsztatnak az index.hu cikkével, szerkesztőségével kapcsolatban!

Nagyon ügyesek vagytok, ti újságírónak látszó lények, jár a jutifalat a gazditól!

.

Egy érdekesség.

A Hírklikk a cikkük a végén a 168óra.hu egy korábbi írására hivatkozik. Ebben arról is írnak, hogy: „[Dr. Müller Cecília] mintha mindig azután szerezte volna meg a képesítéseit, hogy már éveket dolgozott adott területeken.” A hivatkozott, 2020. június 17-én megjelent 168óra.hu cikkre semmiféle reakció nem érkezett a Tájékoztató oldal a koronavírusról c. weboldalon. Lásd: itt és itt – semmiféle nyoma sincs annak, hogy azonnal a nemtetszésüket fejezték volna ki, hogy hazugsággal, csúsztatással, ferdítéssel vádolták volna meg a 168óra.hu szerkesztőségét még aznap, ahogyan azt tették az index.hu esetében.

.

Személyes véleményem

A probléma nagyságát jelzi, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ sértődött hangnemben foglalkozik a működési nyilvántartással és a praxisengedéllyel, de eközben jótékonyan kussol Dr. Müller „Nyunyóka” Cecília folyamatos továbbképzésének kérdéséről!! Feltételezésem szerint azért, mert kínos lenne bevallni, hogy Cecília doktornő egyetlen ilyenen sem vett részt.

Egy egész világra kiterjedő egészségügyi vészhelyzetben (amely elkerülhetetlenül mindannyiuk életének része lett 8 hónappal ezelőtt) az illetékesektől és leginkább az egészségügyi személyzettől és az Operatív Törzs tagjaitól a legmagasabb szakmai nívót, a naprakész tudást, az alapos, minden részletre kiterjedő figyelmet követelem meg!
Mert emberéletekről van szó!
Mert ez a hivatásuk.
Mert ez a minimum, amit nyújtaniuk kell a beléjük vetett bizalomért cserébe.

a Zoperatív Törzs munkába’ van

.

Dr. Müller „Nyunyóka” Cecília „2000-ben az általános orvosi, továbbá a közegészségtan-járványtani, majd végül 2009-ben a megelőző orvostan és népegészségtani szakképesítést [szerezte meg]. Ezekben a szakképesítésekben az a közös, hogy egyik sincs meghosszabbítva.” – írja a Hírklikk.

„Az azonban semmiben nem hátráltatja a munkájában Müller Cecíliát, hogy nem rendelkezik érvényes szakvizsga-engedéllyel. Hiszen a tisztiorvosnak inkább szervezési vezetői feladatai vannak.” – a lehetőségekhez mérten a legszélesebbkörűbb és naprakész szaktudás hiányában hogyan és miként lehet vezetői feladatokat ellátni? Hogyan tudsz akár több területet is koordinálni a legmagasabb vezetői beosztásban, ha a szakmai tudásod legfrissebb eleme már vagy 20 éves? Mert az, hogy valaki adott szakterületen vizsgátt tett 2000-ben, nem jelenti automatikusan azt, hogy azon a területen Ő lesz az országban a legfelkészültebb! Főleg, ha ezalatt a 20 év alatt egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen foglalkozott ezzel a szakterülettel.

Május 16-án írtam le ezeket a sorokat. Minden, amit akkor írtam, aktuális ma is!
„Ha magyar adófizető állampolgár lennék, akkor úgy gondolnám, hogy elvárható lenne egy országos tisztifőorvos asszonytól a normálishoz (azaz az átlagoshoz) hasonló viselkedés és a feladatához mért komoly, hiteles szakmai hozzáállás, a felelősségteljes profizmus! Még akkor is, ha a kamerák előtti kommunikáció problémákba ütközik a számára. Bármikor, bárkinek lehetősége van önkritikát gyakorolni és azt mondani, hogy: erre én nem vagyok alkalmas és/vagy én ezt nem szeretném csinálni. Ha ez nem megy, akkor közszereplővé válva muszáj lesz elviselni az ezer számra érkező kritikákat.”


Kapcsolódó cikkek:
> NyunyológiaNyunyóka a magyar járványügyben.
> Mélységes Döbbenet!Magyar Rendőrség előállított és kihallgatott két magyar állampolgárt, mert Ők ketten egy nyílt internetes felületen mások által is elérhető bejegyzésekben megosztották magánvéleményüket, közzétettek mások által már korábban nyilvánosságra hozott, máshol is elérhető információkat a magyar egészségüggyel, kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban.
> Mélységes Döbbenet – Második Felvonás!Elkezdődött a tragikomédia második felvonása. A színpadon a szerepét erősen túl játszó Magyar Rendőrség, a nézőtéren az adófizető állampolgárok.
> CoViD-19 Helyzetjelentések cikk sorozat – koronavírus, Kanada vs. Magyarország, egészségügy, számháború, stb.

.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó