Juharfák A Kihalás Szélén

Egy frissített jelentésből kiderül, hogy a világon ötből egynek, azaz 36 juharfafajnak nagy esélye van a kihalásra és a veszélyeztetett fajok 75%-a földrajzilag az őshonos területein él. A közel 40 juharfafaj – amelyeket színes megjelenésük és/vagy sziruptermelésük miatt nevelnek -, egyedeinek száma csökkenőben van és a közeljövőben a kihalás veszélye fenyegeti őket.
(nyitókép: Design_Miss_C / Pixabay)

A Botanic Gardens Conservation International (BGCI) által 2020. szeptemberében megjelent Juharfák Vörös Listája átdolgozott és kibővített kiadása tartalmazza mind a 158 juharfafaj védettségi állapotát. A jelentés szerint a közeljövőben minden ötödik juharfafajt a kihalás veszélye fenyeget majd. A szakértők további védelmi intézkedéseket sürgetnek. Kiemelik továbbá, hogy szerte a világon a juharfafajok több, mint egyharmadánál az élőhelyük jelentős csökkenése tapasztalható. Ennek oka a városfejlesztés és a mezőgazdasági termelésbe bevont egykori erdőterületek számának növekedése. A fakitermelés szintén nagyban hozzájárul a veszteséghez, a veszélyeztetett juharfajok 25 százalékát érinti.

Douglas Justice, a Brit Kolumbiai Egyetem Botanikus Kertjének társigazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy Délkelet-Ázsiában néhány rövid év alatt a juharfák élőhelyének fokozott csökkenését és a juharfák „riasztó mértékű irtását” figyelte meg. „Az idő elfogy a világ biodiverzitása számára. A vadon élő növények és állatok minden újabb felmérése erre utal. És bármennyire robusztusak is a juharfafajok, ők sem védettek.” – mondta Justice. „Ez szinte mindenütt megfigyelhető, ahol ritkább juharfafaj él. És az éghajlatváltozás miatt a száraz vidékek peremén és a hegyek tetején a fajokat számára ideális élőhelyi körülmények gyorsan eltűnnek.”

A kutatók által veszélyeztetettként azonosított 36 juharfa faj közül 7 kritikusan veszélyeztetett, 14 veszélyeztetett, 15 pedig kihalásra esélyes. A juharfák az északi félteke egyik legnagyobb fa nemzetség részét képezik, a populációi szubtrópusi és trópusi régiókban találhatók, egészen Indonéziáig. A jelentés szerint az észak-amerikai cukor juhar két legközelebbi hozzátartozóinak – az Acer skutchii és az A. binzayedii, amelyek juharszirupot állítanak elő -, „rendkívül nagy szüksége van a megőrzésre”.

autentikus kanadai juharszirup

A tanulmány a juharfák fontosságát is kiemeli; kijelentve, hogy a „legismertebb fáink” közé tartoznak és rendkívül népszerűek a parkokban, kertekben sőt, megtalálható dísznövényekként is. „Még mindig van lehetőségünk megmenteni ezeket a juharfa fajokat a kihalástól, de ehhez szakértelemre és erőforrásokra, valamint a siker érdekében a világ botanikus kertjeinek összehangolt, együttműködő erőfeszítéseire van szükség!” – mondta Justice.

– Lázadó