Az Év Leghülyébb Kéretlen Levele

Nem is igazán értem, hogy „mire gondolt a költő”? Az eszesebb (igényesebb?) csalók igyekeznek az eredetihez megtévesztésig hasonló üzenetekkel próbálkozni, hogy könnyen átverhessék az áldozataikat. Ennek a levélnek a készítője azonban alaposan mellé lőtt, nagyon hanyag munkát végzett. Rutinosabb felhasználók már az első sor alapján észre veszik, hogy valami nincs rendben. A kevésbé rutinosaknak pedig igyekszünk most mi segíteni.
(fotó: Mohamed Hassan / Pixabay)

.

A levél vicces nyelvezete, rettenetesen rossz helyesírása mellett van azért komoly dolog is, mégpedig a csatolmány, azaz az e-mail-hez mellékelt fájl. Soha, semmilyen körülmények között NE nyissunk meg, NE mentsünk le olyan mellékletet, amely ilyen, vagy ehhez hasonló e-mail-lel együtt érkezett! Még kíváncsiságból se kattintsunk, hanem azonnal töröljük a levelet!

A Kanada Banda postafiókjába érkezett kéretlen levél, az, amelynek ennek ezt a cikket köszönhetjük.
(kattints a képre a nagyobb nézethez)

.

A feladó már az e-mail első sorával lebuktatja magát: „Tisztelt settings!” – azaz: Tisztelt beállítások. Így azért nem szólítunk meg senkit sem. Nem véletlen elgépelésről van szó, hanem arról, hogy a küldés során hiba csúszott a gépezetbe és nem a címzettek nevei (pl. Kanada Banda Podcast) került beillesztésre az automatikusan kiküldött kéretlen körlevelekben, hanem egy hibás érték. Már ennyiből is látható, hogy valami nincs renben a levéllel.

Ami aztán így folytatódik: „a Főiskola küldte Önnek augusztus 2411-én.” Milyen főiskola? A feladó e-mail címe alapján egy magyar vállalkozás/cég írt nekünk. És hanyadikán is küldte? 2411-én? Az aláírásban tehát egy létező magyarországi cég aláírása látható, névvel, címmel (természetesen a csalók ellopták eme adatokat a megtévesztés jegyében – én pedig a GDPR-ra való tekintettel levágtam a kép aljáról az aláírást). Az elköszönés pedig, ha állítólag magyar cégtől küldték a magyar nyelvű levelet, akkor miért bűcsűznak el angolul is?

Jól látható tehát, hogy a levél tartalma totális káosz, nyelvezete nehezen értelmezhető. Már csak ezért sem kell komolyan venni egyetlen szavát sem!

fotó: cattu / Pixabay

Ez az e-mail nem más, mint egy kéretlen levélszemét (angolul: spam), amelyet hanyag módon fordítottak le, ki tudja milyen nyelvről, magyarra. Az adathalászok az interneten nyilvánosan elérhető e-mail címekre küldik el ezeket a kamu leveleket abban a reményben, hogy a több tíz-, vagy százezer, néha millió címzett között lesznek olyanok, akik megnyitják a levélben található fáljt (amely vírust/kémprogramot tartalmaz) és ezáltal sérülékennyé teszik saját rendszerüket. Így nyitva lehetőséget arra, hogy a levél küldője akár személyes és/vagy banki adatokhoz is hozzáférhessen – azaz egy óvatlan kattintással saját magunkat keverjük hatalmas bajba.

Ismeretlen címzettől érkezett, rossz magyarsággal írott levél esetén legyünk nagyon körültekintők! Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább ne tegyünk semmit a levéllel (hagyjuk olvasatlanul, vagy jelöljük meg spam-ként) és kérjük ki hozzáértő családtag, ismerős, vagy informatikus szakember tanácsát! Teljesen mindegy, mi az üzenet tartalma, semmi esetre se válaszoljunk a kéretlen levélre és még véletlenül se kattintsunk rá a mellékletre és nyissuk azt meg!

.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó