Okosabb Vagy, Mint Egy Biológus?

De kérdezhetném azt is, hogy: okosabb vagy, mint egy virológus? Esetleg azt, hogy: okosabb vagy, mint egy akadémikus? A CoViD-19 (SARS-CoV-2) már több, mint 1 éve köztünk „jár” – de olaszországi hivatalos vizsgálatok kimutatták, hogy a koronavírus már 2019-ben megérkezett Európába. Azóta rengeteg rémhír, fél igazság és hiedelem kelt életre – szerencsénkre ezek vannak kisebbségben. Mert rengeteg hiteles, szakmailag helytálló információ érhető el az interneten, csak meg kell találni azokat. Én most ebben segítek nektek.

Van itt minden, mint a búcsúban, tudsz hát miből válogatni: Facebook-os blog, videós tartalom, hírek és cikkek, podcast-ok. Biztosra veszem, hogy mindenki meg fogja találni a számára optimális információ forrást.

Telex.hu

Akiknek a Facebook oldalára a Kanada Banda Podcast felhasználóval valamilyen rejtélyes oknál fogva nem tudunk kommentet írni az egyes poszok alá (WTF, de tényleg?!).
Ennek ellére persze nincs harag, sőt! Kezdjük a sort velük, s azzal a videós tartalommal, amelyet nem is a Telex.hu-nak kellett volna elkészítenie. Hanem mondjuk a Magyar Orvosi Kamarának. Vagy az Aperitif Törzsnek.

Magyar Tudomás Akadémia

Egy picit megkésve érkezett, de hasonlóan könnyen érhetően mutatja be a vakcinák hatásmechanizmusát a Magyar Tudomás Akadémia rövid videója is, amelynek narrációját Epres Attila, Jászai Mari-díjas (továbbá Kazinczy-díjas és Ruttkai Éva-emlékdíjas) magyar színész, szinkronszínész vállalta el:

az MTA 2021. március 31-én újra feltöltötte a videót, ezért a korábbi linket frissítenünk kellett

Az MTA koronavírus-járványhoz kapcsolódó cikkei ezen az oldalon érhetőek el (klikk a linkre). A hosszú listából az alábbit emelném ki: „A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának felhívása a SARS-CoV-2 elleni védőoltásról”:

„A védőoltások a fertőző betegségek elleni küzdelem leghatékonyabb eszközei. A védőoltásoknak köszönhető, hogy a gyermekkori halálozással járó fertőző betegségek a világ legtöbb részén eltűntek vagy visszaszorultak. Védőoltások védenek a himlő, a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő ellen, csak a legfontosabbakat említve. A védőoltások jelentik a legfontosabb lehetőséget a felnőttkori fertőző betegségek kialakulásának és terjedésének megakadályozásában is.”

Szertár Podcast

Aki nem ismeri Zsíros László Róbert, a.k.a RobiLaci (@RbLc81) 13 évre visszatekintő munkásságát, az most tartson 1 perc szünetet az olvasásban és szégyelje magát egy picit. Véleményünk szerint RobiLaciról, illetve a Szertárról tudni kell, hogy:

a közszolgálatiság és a tudománykommunikáció etalonja.
Naprakész, informatív, hiánypótló és szórakoztató tartalom.
Nélkülözhetetlen és sokszínű információ forrás.
Szakmai alázata példa értékű, fáradhatatlanul értünk
és nekünk dolgozik már sok-sok éve.

Ezek után pedig álljon itt egy felsorolás azon podcast epizódokból, amelyeket meghallgatásra ajánlok:

 • CLXXXVI. Készen állsz a második hullámra?
  • A koronavírus járvány második hullámának kilátásairól, a vakcinafejlesztésekről, illetve a gyorstesztekről beszélgettünk.
 • CXCIV. Az okos vírus? – Covid Conversations #01
  • Hogy épít stratégiát egy kórokozó? Mi járhat a koronavírusok fejében (már ha lenne nekik olyan)? Bajer-Molnár Orsolya evolúcióbiológussal beszélgetünk a Covid Conversations első adásában.
 • CXCVI. Collecting Pandemics | Covid Conversations #2
  • Today’s guest is Roger Highfield, Scientific Director at the Science Museum Group. He studied Chemistry at the University of Oxford and was the first person to bounce a neutron off a soap bubble.
 • CXCVII. Társadalmi mintázatok | Covid Conversations #03
  • Vedres Balázzsal, az Oxfordi Egyetem kutatójával arról beszélgetünk, milyen hatásokat idéz elő egy világjárvány a társadalmi hálózatokban.
 • CXCVIII. A legszemetebb ellenállók!
  • November 18. az Európai Antibiotikum Nap. Pál Csabával, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont biológus kutatójával beszélgettünk az antibiotikum rezisztenciáról, szuperbacikról, felelősségteljes antibiotikum használatról és persze a magyar sikerekről az antibiotikum-rezisztencia elleni harcban.
 • CXCIX. Everything about vaccines
  • Today’s guest is Beate Kampmann, Director of the Vaccine Centre at London School of Hygenie and Tropical Medicine.
 • CCI. The power of (dis)information | Covid Conversations #05
  • Aliaksandr Herasimenka – Researcher – Oxford Internet Institute, Computational Propaganda, Péter Krekó – Social psyhcologist, political scientist – Director of Political Capital , Associate Professor at ELTE University
 • Aki egy ebolás denevért is simán hazahurcolna
  • Kemenesi Gábor neve a járvánnyal együtt robbant be a köztudatba, most mégsem a COVID-csontot rágcsáltuk le újra. Ha vérmintákat hoznál haza Vietnámból, tippekért mindenképpen hallgasd meg ezt az adást! Hogyan dolgozz veszélyes vírusokkal a laborban? Mire figyelj, ha a dzsungelbe mész expedícióra? Miért érdemes a szúnyogokat és a denevéreket vizsgálni? És végre az is kiderült, miért van hátizsák pántja a folyékony nitrogénes Dewar edényemnek.

Gondolatok egy biológustól – Tauber Zsófia

A biológus diplomával rendelkező fiatal hölgy (a nemzetthy-érzelmű bunkóknak: asszonyság) rendkívüli módon elhivatott és aprólékos, jól kidolgozott posztokkal vár mindenkit Facebook oldalán. Amelyre jómagam ajánlás alapján találtam rá (Köszönöm, Erzsi néni!) és ledöbbentett, amit ott láttam!!!!4!!!4!!

Természetesen, ezt pozitív értelemben mondom: ami RobiLaci a tudománykommunikációban, az Zsófi a biológiában! (biológiakommunikáció – ilyen van?) „Tudomány egyszerűen, biológia, mítoszirtás” – szól a blog mottója. Ahogyan nekünk is, úgy Zsófinak is tele van a … hócipője a szövegértelmezni képtelen, ámde mások által a szájába adott mantrákat hangos visszaböfizni jól tudó internetezőkkel, a biológia – fizika – kémia tanulmányait teljesen elfelejtő lényekkel, a mindenkinél mindent jobban is tudókkal, a mindenhol és mindenben átverést, hazugságot, csalást, megtévesztést kiáltókkal.

A blogjának szerkesztése alapos, a tartalom részletes, a tematika szerte ágazó és már első olvasásra is befogadható. Mert Zsófi nem a szakmabelieknek, hanem nekünk ír, akik kevésbé járatosak a biológiában, virológiában, stb., Mert Zsófi – Nyunyóka nénivel ellentétben – a hiteles szakmai hozzáállást, a felelősségteljes profizmust testesíti meg. Mert Zsófi, „emberi” nyelven megfogalmazva jutattja el hozzánk a legbonyolultabb összefüggéseket is. Kérlek, hogy segítsd önkéntes munkáját azzal, hogy lájkolod az oldalát és megosztod posztjait. Köszi!

Felsorolhatnék még pár szakszót, hogy Zsófi mi mindennek a tudója és ismerője, de egyrészt nem ugye értek hozzá, másrészt jobban jársz, ha klikkelsz és olvasol és olvasol és olvasol a Gondolatok egy biológustól blog bejegyzései között és folyamatosan bővíted az ismereteidet, vagy csak feleleveníted azt, amit az iskolában tanultál. De ha nem csak olvasnád, vagy kérdeznéd Zsófit a Face-n, hanem meghallgatnád a vele készült interjút is, akkor kattints ide: Mit lépnél, ha választhatnál vakcinát?.

444.hu

A Pozitív c. podcast adás 10. epizódja azt mutatja be, hogyan néz ki a független magyar sajtó élete tavaly március óta. A 444 újságírói nagy körültekintéssel beszélik át a különböző témaköröket, amelyek alapján megérthetjük, hogy mi, miért történt és történik a szerkesztőségekben és a híroldalakon, miért azt és úgy írja meg a független magyar sajtó, amit és ahogy.

Klikk a háromszögre és induljon az adás. Kapaszkodj meg jól, ez a téma magával ragad!
Pozitív 10.: A független sajtónak kell bemutatnia a valós járványhelyzetet, amit a kormány el akar hallgatni

Elmondják, hogy nem az újságíró hadakozik a kormány propagandistáival, hanem az újságíró csak válaszokat akar kapni a mindenkit érintő témákkal kapcsolatos kérdéseire, adatokat szeretne elemezni és megosztani az T. Olvasóval. Hogy a kormányzati kommunikáció egyirányú utca (ők kinyilatkoztatnak, te meg kussolsz!), mert „itt minden nagyon szép, itt minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagyok elégedve”.

Közben a valóság pedig az, hogy: „a járvány egyéves történetében, világszinten is példátlan terhelés hárul a magyar kórházakra” – írják. És ugyan: „Oltásban, tudásban, védőfelszerelésben jobban állunk, (..) de a szakszemélyzet hiánya nagyon aggasztó. Egyre hangosabbak az egészségügyi dolgozók segélykiáltásai, de a kormány egyelőre álhírterjesztéssel, hazugsággal vádolja a rossz hírek hozóit.”. Az idézett és az itt linkelt cikkben grafikon is található, amely alapján megtudhatjuk, hogy a koronavírussal kórházban lévők száma 1 millió lakosra vetítve: Kanadában 55 fő, addig Magyarország a világelső(!!), mert 1.229 fertőzöttel „büszkélkedhet” (a 2. helyen Bulgária áll, 962 fővel)!!

KOVIDők

6

A következő ajánlatom szintén egy, a Facebook-on elérhető blog, a KOVIDők, amelyet két nemzetközileg elismert szegedi kutató, dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus nevével fémjelzett, hiteles és független tájékoztató csatorna. „Mi a pánikkeltő téves információ és mi az igazság? A KOVIDők célja, hogy a tévhitek eloszlatásával segítse a tisztánlátást. – jelentik ki a blog szerkesztői. Az alábbi 3 posztot emelném ki az oldalról:

Szemléletes illusztrációk és infografikák, bővebb leírás a fenti linkek mögött, a KOVIDők Facebook oldalán. Az urak töretlen lelkesedéssel folytatott munkásságát is támogathatod egy-egy lájkkal, megosztással! Köszönöm!

Paraméter.sk

A 2007-ben alapított szlovákiai magyar hírportál által készített videót hagytam a végére. Ez az a tartalom, amelynek már Magyarországon is el kellett volna készülnie! A Paraméter szerkesztősége Laczkó Balázs aneszteziológus és intenzív terápiás orvos szemén keresztül mutatja be a dunaszerdahelyi kórház intenzív terápiás osztályát és így lehetünk mi is szem- és fültanúi az ott történteknek.

A videó elkészülte óta Magyarország letaszította a trónról Szlovákiát, ma, Március 23-án/24-én, a COVID-19 haláleseteket tekintve lakosságarányosan Magyarország áll a világon a legrosszabbul. Valószínűleg kevésbé lenne tragikus az egészségügyi helyzet az országban, ha 10 fő kórházban ápolt betegre nem csak 1-2 ápoló jutna a nap 24 órájában…

„A 2021 februárjában az egymillió főre jutó COVID-haláleseteket tekintve Szlovákia világelsővé vált. A koronavírus-járvány súlyos helyzetbe sodorta a Dunaszerdahelyi járást, amely a január-februári időszak legfertőzöttebb régiója lett. A dunaszerdahelyi kórházban 2020 októberétől 2021 február közepéig 757 COVID-beteg fordult meg. Minden harmadik páciens meghalt. Az egészségügyi személyzet éjjel-nappal harcol a kilátástalan állapottal, a járványhelyzet azonban csak egyre súlyosbodik.”

Ha valaki angol nyelvet beszélő ismerősével osztaná meg a videót, akkor itt az angol nyelvű változatot itt találja.

Szégyen és gyalázat, hogy a magyar egészségügyi dolgozókról, akik már a 13. hónapja erőn felül teljesítenek, nem láthatunk hasonló képeket! Elfogadhatatlan, hogy hírzárlat és szankciók kerültek bevezetésre a magyar egészségügyben! Egy-egy ilyen videóriport sokat segítene megérteni azt az áldozatos munkavégzést, az az elközelezettséget, amelyet nővérek, ápolók, rezidensek, orvosok, professzorok végeznek a 24 óra minden percében! ÉRTÜNK dolgoznak, szeretnék hát többet tudni, többet látni azokból a kihívásokból, feladatokból, nehéz,vagy meghitt pillanatokból, amelyeket átélnek nap-nap után.

A Paraméter szerkesztőségének és Laczkó Balázsnak szívből köszönjük, hogy ez a kisfilm elkészülhetett!

Vége

Tartalom gyártóként, podcaster-ként, bloggerként minden említettnek hálásan köszönöm a fáradhatatlan munkáját, az elhivatottságát!

Ha ti is ismertek olyan weboldalt, blogot, YouTuber-t, akivel ezt a listát ki tudom egészíteni, kérlek, írjátok meg nekem és frissítem a bejegyzést. Ha több ajánlás is érkezik, akkor elkészítem ennek a listának a második részét.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: torstensimon / Pixabay