Az 5. Évszak Kanadában (2023) – A „RAP Program” Megszüntetése

Az idei 5. évszak meglehetősen korán elkezdődött, már Május elején nagy kiterjedésű erdőtüzekről érkeztek a hírek. Aztán a hónap közepére, Május 16-a reggelén a füstfelhő elérte Calgary városát is. Azóta pedig hol jobban, hol kevésbé, de mindig érezhető/látható a füst a városban.

A cikk megírásának pillanatában, Május 21-én, Alberta-ban

  • 86 aktív erdőtűz égett a tartományban, ezek közül
  • 25 darab a tűzoltók kontrollján kívül esve, szabadon terjedt tovább, valamint
  • az elmúlt 3 hétben összesen 19.000 Alberta-i lakosnak kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.

Az ismétlés a tudás jó édes anyukája

Nem egy alkalommal írtam már a kanadai erdőtüzekről, akit jobban érdekel a téma, podkaszt adásaink mellett cikkek formájában is elmerülhet a témában, például itt:

Vagy itt:

Vagy itt:

A jól informáltság fél egészség!

Az AQI weboldalán hasznos információkat találni az aktuális levegőminőségről és a légszennyezettségi adatokról.

Nem csak weboldalon, hanem
okostelefonos applikációban is elérhetők a levegőminőségi adatok

forrás: AQI

A már többször hivatkozott FireSmoke.ca weboldalon az rendelkezésre álló időjárási adatok alapján próbálják modellezni, hogy az elkövetkezendő órákban/napokban miként mozog, mely területeket érintheti majd az erdőtüzek füstfelhői.

A füstfelhő mozgása Észak-Amerika légterében Május 21. – 23. között.

Calgary városáról elmondható, hogy tisztában van a klímaváltozás okozta kihívásokkal és talán még azt is kijelenthetjük, hogy felkészültek a szakemberek a legrosszabbra is: Status of Emergency Preparedness – Focus on risk: Heat-related risks.

Lator ajánlotta az alább megtekinthető videót: nyugodtan be lehet helyettesíteni Alberta Kormányzatát az Ausztrál Kormány helyére… Mert a szélsőjobbos D. Smith vezette konzervatívok még mindig nem akarják megérteni, hogy ha ma (2023 Május 21-én, vasárnap) kezdünk el a környezetvédelem érdekében radikális változtatásokat bevezetni az iparban, a közlekedésben, az energiatermelésben, már az is késő lenne.

A UCP választási kampányában elhangzottak szerint „túl költséges” a 2035-ös NetZero elérése, tehátszóvalakkor a költséghatékonyság – és a még nagyobb olaj- és gázipari haszonszerzés oltárán – még sokkal jobban összebaszhatnák a légkört a további 15 évben és ráér a NetZero elérése majd 2050-ben… ami innen nézve még 27 év!

Több, mint 1/4 évszázad.

Tehát nem elég a konzervatív/szélsőjobbos elvakult, pénzéhes politikusoknak az elkövetkezendő 12 év olajipari környezetszennyezése, kellene nekik még további 15 év…

Az alábbi ábrán az látható, hogy Calgary városában hogyan alakult az erdőtüzek füstjével szennyezett órák száma 1935 és 2022 között. Jól látható, hogy a 2010-es évek közepére valami már megváltozott, ennek eredménye képpen soha nem látott értékeket mértek a városban: a füstös órák száma meghatványozódott az elmúlt 8 évben – de no para, majd 27 év múlva, majd 2050-re karbon-semleges lesz a tartomány.

Piros vonal: a füsttel teli órák számának átlaga 1981-2011 között

És nem csak a karbon-semlegességen van a hangsúly, hanem azon is, hogy hogyan számolta fel a tartományi kormányzat a hatékonyságot felmutató és eredményeket elérő tűzoltó csapatokat és hogyan vágta vissza a tűzoltók költségvetését – és hogyan hazudott a valójában megtakarított összegekről. Amelyek, mint „mérőszámok”, mint igazolások mennyire nem jelentenek semmit a valóságban.

Eközben Danielle „szélsőjobbos” Smith dollár százmilliókkal ösztönözné a törvény által a kezdetektől kötelezett, a rosszabb gazdasági körülmények mellett is minden esetben nyereséget termelő olaj- és gázipari cégeket, hogy:
„- Lécci-lécci, most már tényleg takarítsd fel a saját mocskodat magad után”.

Azaz: Alberta Kormánya nem megbírságolja a multimilliárdos olaj – és gázipari cégeket, amiért azok nem végzik el a törvény ereje által előírt munkálatokat, hanem még az adófiezetők által a közösbe befizetett pénzt adna nekik egy keveset, hogy azok végre felszámolják az évek (évtizedek) óta felhagyott olajkutakat.

Alberta Wildfires – a RAP Program halála

2023-ban – Május 19-ig -, Alberta-ban összesen 802.571 hektár (= 8.025,71 km²) égett le az erdő- és bozóttüzek következtében. Magyarország legnagyobb megyéje Bács-Kiskun megye, amelynek területe: 8.445 km².

Az Edson (Alberta) közelében égő erdőtűz Május elején.
forrás: Alberta Wildfires

Az erdőtüzekkel kapcsolatos (tűzoltók óradíja, az evakuálás, egyéb járulékos költségek, mint például járműpark karbantartása, felhasznált üzemanyagok) költségvetést először az A-NDP kormányzat vágta vissza 2016-ban, majd az UCP kormányzat beszüntette a 63 fővel működő Wildland Firefighter Rappel Program-ot, röviden a: RAP Program-ot.

A RAP Program: az 1983-ban létrehozott, speciális tűzoltókból álló egység (Rappel Teams) helikopterekkel repült a lakott településektől távol eső erdőtüzekhez, ahol a helikopter nem szállt le – mert a fák között/a hegyoldalban/a tó parton erre egyáltalán nem is lett volna lehetősége: a tűzoltók egy kötél segítségével ereszkedtek le a talajra, gyakran több, mint 25 méteres magasságból, magukon hordva a több tíz kilogrammos felszerelést.

Így néz ki a földről, amikor megérkezik a RAP Program tűzoltója:
a helikopter a 25-30 méteres fenyőerdő felett áll, amíg a tűzoltók leereszkednek a talajra.

fotó: Alberta Wildfires

A sebesség és a mobilitás ezen kombinációja lehetővé tette a kis létszámú tűzoltó csapatok gyorsabb bevetését, kifejezetten az olyan erdőtüzek esetén, amikor a tűz helyszíne nem volt elérhető közúton, vagy nem volt megoldható a helikopter(ek) biztonságos leszállása. Ezek a gyors reagálású tűzoltó csapatok meg tudták fékezni a lángokat még a korai szakaszban, amikor azok kiterjedése még kicsi volt.

Az UCP kormányzat volt mezőgazdasági- és erdészeti minisztere, Devin Dreeshen, azzal indokolta a program megszüntetését, hogy alacsony volt a Rappel Team-ek által kontroll alá vont erdőtüzek száma, továbbá évente 23 millió kanadai dolláros megtakarítást tudnak majd elérni, ha megszüntetik a RAP Program-ot.

A politikus tervez, a természet végez!

Naná, hogy nem adta ki a matek – mert politikusaink mindenhez értenek, csak a természeti erőforrásokhoz nem.

Ha a tűzoltók egy gyors reagálású csoportja – ahogyan az megtörtént évtizedeken át a RAP Program keretein belül -, még azelőtt megérkezik az erdőtűzhöz, hogy annak kiterjedése átlépné a 2 hektárt (= 20.000 m² = 0,02 km²), akkor másnap délelött 10 óráig a tűzeseteknek a 94%-a kontroll alá került – tehát sikeresen megakadályozták annak tovább terjedését. Ha azonban csak azt követően érkeztek meg, miután a tűz kiterjedése már meghaladta a 2 hektárt, akkor másnap délelött 10 óráig a tűzeseteknek csak a 43%-a került kontroll alá, azaz a tüzek 57%-a szabadon terjedt tovább – a széljárástól és a növényzet fájtájától, az erdő sűrűségétől függő intenzitással.

Egy kis segítség, hogy könnyebb legyen elképzelni a 2 hektárt, azaz a  20.000 m²-nyi erdőt: elméletben ez egy 141,421 méter * 141,421 méteres négyszögletű terület. Ez nagyjából 2,5 darab focipálya területe.

Aztán az egyik – egykoron a RAP Program-ban dolgozó -, tűzoltónak köszönhetően fény derült a jelentés tartalmára – és mondanom se kell, a konzervatív politikus (jegyezzük meg a nevét: Devin Dreeshen, UCP) picit lebukott.
A valóságban a program felfüggesztése csak 1,4 millió kanadai dolláros megtakarítást eredményezett – szembe a 23 millióval. A csapat pedig évente több, mint 100 riasztást teljesített.

Alberta Kormánya 2019-ben megbízást adott az erdőtüzekkel kapcsolatos megelőzési és reagálási stratégiák felülvizsgálatára. A jelentést megrendelték (gondolom, előre ki is fizették), de még messze nem volt készen, amikor a UCP vezette tartományi kormány 2019 Novemberében megszüntette a RAP Program-ot.

Ez a terjedelmes hosszúságú jelentés – mint az később kiderült -, számos ajánlást tartalmaz, valamint újra és újra megemlíti az erdőtüzekre való korai reagálás kritikus fontosságát. A jelentés még kemény számokat is közöl ennek fontosságáról… A jelentés számításai szerint a kezdeti védekezés teljes megtakarítása, beleértve a földterület értékét és a tűzoltás költségeit az összes Alberta-i erdőtűz esetében 2011 és 2019 között – több mint 500.000.000 kanadai dollár.

2015-ben a Notley vezette A-NDP Kormány vágott egyet a költségvetésen, elvonva 15 millió CAD-ot. Abban az évben a védekezési és oltási munkálatokra 375 millió kanadai dollárt költött Alberta Kormánya. A 2019-es jelentés világossá teszi, hogy a gyors reagálás jelentős változást hozhat, és a rappel csapatok gyorsan elérhetik a legnehezebben hozzáférhető területeket is.

Hogyan tovább? Nem tudjuk.

Ahogyan a tudósok azt évek óta mondják, az éghajlatváltozás egyik mellékhatása az, hogy a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válnak. Ebbe beletartoznak:

  • a hőhullámok,
  • az aszályok,
  • az erős szél és
  • a villámlás,

a fentiek pedig az erdő- és bozóttüzek alap összetevői.

2019-ben, amikor a RAP Program-ot megszüntették, Alberta tartományban 883.411 hektár (= 8834.11 km²) égett el az erdőtüzekben – ez volt a legnagyobb pusztítással járó év 1981 óta. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján pedig biztosak lehetünk benne, hogy ez a negatív rekord pár napon belül megdől és ne feledjük, hogy a 3 nyári hónap még előttünk van

Mi pedig boldogok lennénk, ha Alberta Kormánya inkább elköltené azt az 1,4 millió kanadai dollárt a RAP Program-ra! Sőt, tőlünk akár elkölthetnék rájuk ennek a tízszeresét is – majd az olaj- és a gázipar beszáll a költségekbe!
És akkor nem kellene napokon/heteken át füstben élnie pár millió Alberta-inak, s nem emelkednének jelentősen az egészségügyi kiadások az évről évre ismétlődő, légszervi megbetegedések tömegeit okozó erdőtüzek sűrű füstfelhői miatt.

Mert arról egyik politikus sem beszél ám, hogy milyen tartós megbetegedéseket okoz az egészségügyi határértéket napokon át magasan túllépő légszennyezettség! Hiszen nem úgy lehet választást nyerni, hogy vigyázunk az állampolgárok egészségére és hosszútávra tervezek, hanem hogy állítólag megspórolunk pár tíz milliót (miközben porrá ég a tartomány egy jelentős része és a multimilliárdos olaj- és gázipari cégeknek meg több százmilliót adnának, bírságolás helyett).

.

További audio, videó és exkluzív tartalmakért iratkozz fel:
Podcast és YouTube csatornáinkra,
s ha van kedved hozzá, Bandázz velünk! a Facebook-on!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: Lázadó