Országutak A Pokolban

Nem AC/DC, még véletlenül sem Chris Rea és a legkevésbé sem Jamie Davis! Hanem a Brit Columbia-i erdőtüzek a 2021. év nyarán.
Videós tartalmak következnek.

A rövid helyszíni beszámolók készítóje a legtöbb esetben Kyle Brittain, a The Weather Network televíziós csatorna és weboldal munkatársa. Kyle korábban 4 nyáron át dolgozott vadvilág-beli tűzoltóként (wildland firefighter) és ezen hónapok alatt csak erdőtüzeket oltott, de a most megtapasztaltak még őt is sokkolták.
(Kötelezően megnézendő film: Only the brave / A bátrak).

A helyszínek

Az erdőtüzek füstje vörösre festette az eget Brit Columbia-i Vernon felett is. A videó nem sokkal este 7 óra előtt készült, kb. másfél órával naplemente előtt. Az utolsó pár filmkockán jól látható az autó motorháztetején a hamu és a pernye, amely az égből hullik alá… A füst olyan erős, hogy marja a torkot és a szemet is.

„A szomszédság most csendes. Még a madarak is csendben vannak…”

Az alábbi, 2 perc hosszúságú videót Kyle már a városon kívül készítette.
Az időpont: délután 4:35 (kb. 3,5 órával naplemente előtt), a hőmérséklet 33°C volt a füst miatti vaksötétben. Még a tücsökcsiripelést is hallani, miközben a háttérben a térséget elhagyó lakosok autóinak hangja hallható.

Az ég szó szerint(!) koromfekete volt, csak az égbolt déli oldalán sejlett fel valamennyi vörösség, a Nap miatt. „Dráma, félelmetes, hihetetlen!” – ezekkel a szavakkal írja le Kyle a helyzetet. A megremegő hangja miatt elnézést is kér: „Soha életemben nem tapasztaltam meg még ilyet. Az adrenalin a fülemen folyik ki.”

A következő megrázó felvételeket Adrian Chivers készítette a Coq-on (Coquihalla autópálya, BC HWY-5), akinek még sikerült a lezárást megelőzően a Merritt közelében található farmra autóznia nagybátyjához, aki az állatok kimentéshez kért tőle segítséget. (Adrian a Lower Mainland-en lakik, onnan kb. másfél óra alatt lehet Merritt-be érni.)

„Szó szerint a sz**os pokol egy részén autózom.” – kezdi megdöbbent kommentárját Adrian. „20-25 méteres fenyőfák fákjaként égnek. A forróságot az autóban is éreztem.” – nyilatkozta később a CBC-nek.

Az állatokat egy kivétellel végül sikerült megmenteni: nagybátyja kancája megbokrosodott és nyakát szegte, amikor egy esés következtében beütötte a fejét a lószállító trélerbe.

A Merritt és Hope között futó BC HWY-5-t másfél napra, vasárnap (Aug. 15.) estétől kedd (Aug. 17.) délelőttig lezárták a forgalom elől.

Az Okanagan felett az füstfelhőben…

Michelle Gregoire vasárnap (Aug. 15.) este egy Facebook-posztban osztotta meg élete legfelélmetesebb élményét. Egy belföldi járaton repült Vancouver-ből a sűrű fekete füsttel borított Kelowna-ba (Vernon-tól kb. 40 km-re déli irányban).

https://www.facebook.com/michelle.gregoire.583/posts/10158698454246409?cft[0]=AZUFjCOPBC1YMBrVApxj3aJYl3rmmUp0ditNYBnliOWXiqi-AdrK63Svbbi4g3dc75qDr-EV-gp_dakAVymf6R-O9CH3Jk8g5l6qDchphag03VkOVemKnXUTzoykcQkqGdoV81DdsQrjrUJ8R1Fd_woM&tn=%2CO%2CP-R

Elmondása alapján vasárnap délután, amikor járatuk beért az Okanagan völgy légterébe, a repülőgép ablakain egyre kevesebb fény jött be és az utastér levegője megtelt a füst savanyú szagával. Kelowna felett kb. 4:45-kor kezdték meg a leszállást, de légörvénybe kerültek: a repülőgép erősen rázkódni kezdett és fedélzeten az utasok pánik hangulatát a kintről beszűrődő vöröses fények nem csökkentették. A pilóták 5 perc elteltével bejelentették, hogy megszakítják a leszállási manővert…

A járat szerencsésen visszatért és landolt Vancouver-ben még aznap este. „Minden olyan hirtelen történt. Egyik pillanatról a másikra lett sötét az ég. Az utasok sikoltozni, a repülőgép pedig rázkódni kezdett.” – mondta Michelle egy interjúban. Egy volt utastársa azt írta a videóját látva a Facebook-on, hogy ők akkor ott úgy érezték, hogy itt a vég, le fognak zuhanni!

Te repülnél-e füstben?
fotó: TWN

Michelle posztjában üzent a fotel-tűzoltóknak is: „Nevetségesek vagytok, ha úgy gondoljátok, hogy repülőgépek és helikopterek biztonságosan át tudnak repülni ekkora füstön (és mi még csak a közelében sem voltunk az erdőtűznek), teljes őrültség. Tanulj és becsüld meg a földi [tűzoltó] egységeket, ők értünk küzdenek.”

Köszönjük, Tűzoltók!
fotó: Kyle Brittain, The Weather Network (@KyleTWN)

Szomorú számok

Brit Columbia tartományban az idei szezonban – Augusztus 21-ig -, összesen 1.541 db erdőtúzet regisztráltak a hatóságok, hozzávetőlegesen 8.600 km2-nyi terület égett le. Az erdőtüzek 55,8%-a villámlás, 32,1%-uk pedig emberi gondatlanság miatt keletkezett.
248 erdőtűz még ma is aktív, ebből – a rendelkezésre álló adatok alapján -, 46,4%-a „out of control”, azaz befolyásolhatatlanul ég, tehát nem tudni, hogyan és mikor fogják tudni megfékezni és eloltani, illetve nem megjósolható, hogy milyen irány(ok)ban terjedhetnek tovább a lángok.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: sippakorn yamkasikorn / Pixabay