55 Éves A Kanadai Zászló

Jó reggelt és boldog születésnapot kívánok azon Kedves Hallgatónknak és Olvasónknak, akik 1965-ben február hónap 15. napján születtek, mert ők együtt ünnepelhetik 55. születésnapjukat Kanada juharleveles zászlójával. Ígéretünkhöz hűen következzen a történelemóra második része.

Az első rész, az „A Kanadai Zászló Megszületése” c. cikkünk ide kattintva olvasható. Ha a kanadai himnuszról szeretnél többet tudni, kattints ide és olvasd el „Canada Day 2019” c. cikkünket.

Bármennyire is meglepő fiatalabb Hallgatóink, Olvasóink számára, Kanada ma használt nemzeti lobogója nem tekint vissza olyan tekintélyes múltra, mint például a magyar trikolór. Az új kanadai zászlót 1964. december 15-én anoním módon szavazta meg a Kanadai Parlament Alsóháza: 163 db támogató és 87 db ellenző vokssal végül a juharleveles lobogó nyert – s mindez valamikor a kora hajnali órákban történt.

canada_paper_flag_01

447px-Lester_Pearson_1957Kanadának a legszenvedélyesebben új zászlót kereső embere nem volt más, mint az ország 14. miniszterelnöke, az 1957-ben Nobel-békedíjat kapó, Toronto-i születésű Lester B. Pearson (1897. április 23. – 1972. december 27.), akinek nevét 1984-ben a Toronto Nemzetközi Repülőtér is felvette.

De nem volt könnyű dolga! S nem csak azért, mert 5.900 db (le kell írnom betűvel is: ötezer-kilencszáz!) nevezés, azaz zászló terv érkezett be a döntéshozatallal foglalkozó többpárti bizottsághoz, hanem mert a Parlamenten belül és azon kívül, az utca emberénél sem talált mindig hasonlóan lelkes és támogató hangokra.
(fotó forrása: Wikipedia)

Pearson egy egyedi, Kanadára jellemző zászlót, egy könnyen és egyértelműen azonosítható nemzeti lobogót szeretett volna az akkoriban használatban levő Piros Lobogó (Red Ensign) helyett. És ahogyan a videóból is látható, eme elképzelését nem mindenki fogadta örömmel, többek között John Diefenbaker sem! Ő volt Kanada 13. miniszterelnöke és jobb szerette volna, ha a már jól ismert és megszokott Piros Lobogó marad a helyén: beszédében, látva és hallva Pearson határozottságát addig merészkedett, hogy már a szabadságot, a szabad döntéshozatal intézményét temette.

Az új, piros-fehér juharleveles lobogót legelőször 1965. február 15-én, helyi idő szerint déli 12-kor, 21 díszlövés mellett vonták fel, a Kanadai Parlament épülete előtti és annak tornyában.

részlet egy korabeli filmhíradóból

A Kanadai Zászló Apukája kitüntető cím bírtokosa John Ross Matheson, a Québec-i származású ügyvéd, bíró, politikus, II. Világháborús veterán, 6 gyermek édesapja volt. 1914-ben született és hosszú, teljes életet élve 96 éves korában hunyt el. Matheson vezette azt a többpárti bizottságot, amely 1964 végén az új kanadai zászlóról döntött.

John Ross Matheson (Nov. 14, 1917 – Dec. 27, 2013)
a juharleveles kanadai zászló előtt 2013. február 13-án

Egy bizonyos Calgary-i (Alberta) születésű George Stanley által készített tervek a többihez képest nagyon jó fogadtatásban részesültek a bizottság által. Stanley a Kanadai Királyi Katonai Főiskola (Kingston, Ontario tart.) Művészeti Dékánja volt ekkoriban és az általa 1964. március 23-án benyújtott tervek így néztek ki:

john_matheson_canada_maple_leaf_flag_memo_1964

Stanley számára az ötletet a főiskolájának zászlaja adta, amelynek 2 szélén szintén piros csíkok futnak és a közepén elhelyezkedő fehér sávban megtalálható egy piros színű, 3-ágú juharlevél. A juharlevélnek eredetileg 13 csúcsa volt, de ezt végül heraldikai okok miatt Jacques St-Cyr leegyszerűsítette és lett belőle a ma ismert 11 csúccsal ábrázolt változat.

Ruth_&_George_StanleyGeorge Stanley (1907. júl. 6. – 2002. szept. 13.)
és felesége, Ruth

Tehát ez volt George Stanley leírása alapján készült terv:

stanley_design_13_point__maple_leaf_flag

Majd 2 kisebb módosítás, azaz csúcs-eltávolítást követően megszületett a végleges változat:

canada_maple_leaf_flag_(official_pantone)

Az alábbiakban Matheson levele látható és olvasható, amelyet George Stanley-nek küldött  1964. december 15-én pár perccel azután, hogy az általa beküldött zászló terv elfogadásra került.

matheson_original_note_to_stanley_15dec1964„kelt: 1964. dec. 15, 02:00

Kedves George, az általad javasolt zászló
most került jóváhagyásra
az Alsóház által 163/78 arányban.

GRATULÁLOK.
Úgy gondolom, hogy ez egy kiváló zászló,
amely jól szolgálja majd Kanadát.

John Matheson”

A kanadai zászló története …

canada_flag_finalists_winner online grafikán …

canadian_ensign_and_flags… és egy hivatalos állami kiadványban.

flag_50th_anniversary_ofdc
a Canada Post (a kanadai posta) által
az 50. évfordulóra kiadott emlékboríték

Köszönöm a figyelmet!

– Lázadó