Nem Kell Neked Tintasugár!

Van annak talán már 15 éve is, hogy a tintasugaras nyomtatók pénztárcabarát árat értek el és – a számítógépet/laptopot és az internetmodemet követően – egyre több háztartás egészült ki egy tintasugaras nyomtatóval. Így aztán már nem kellett fénymásoló szalonba, vagy internet-kávézóba járni, ha ki akartuk nyomtatni az önéletrajzunkat, egy iskolai beadandót, egy szerződést, esetleg egy tuti receptet az egyik weboldalról. De! Egy ideje úgy gondolom, hogy a tintasugaras nyomtatóknak leálldozott és hozzájuk képest már nagyon jó áron megvásárolhatók a lézernyomtatók (és tartozékaik), ezért nincs és nem is lesz többet szükséged tintasugaras nyomtatóra.
(nyitókép: hp.com)

 

hp_ink_cartridge_564_black_xlÖt darab tintapatron? Miért?

Nem csak az a lényeges szempont, hogy egy tintasugaras nyomtatóhoz képest a lézernyomtató gyártótól és modelltől függően azonos, vagy közel azonos árban kapható, hanem – mivel hosszabb távon szándékozunk használni az eszközt -, számolunk kell a fenntartás költségeivel is.

Jellemzően egy tintapatron olcsóbb árcimkével rendelkezik, mint egy lézernyomtatóba való tonerkazetta – de ez sem igaz minden esetben! Megeshet, hogy egy nagyobb kapacitású tonerkazetta olcsóbb, mint egy fotónyomtatáshoz ajánlott tintapatron. Első ránézésre az egyik tintapatron olyan, mint a másik, de a lényeg belül van: nem mindegy ugyanis, hogy hány mililiter festéket tartalmaz egy-egy patron és hogy abból végül mennyi kerül a papírra?

Ahogy a példa is mutatja, a legtöbb esetben nem elég 1 darab tintapatron a tintasugaras nyomtatókba, hanem kell legalább kettő (egy fekete, egy pedig amely a 3 alapszínt tartalmazza – cián, magenta, sárga), de inkább négy tintapatron (fekete, plusz a 3 alapszín önálló kiszerelésben), amelyeket egyesével kell megvenni és a sok kicsi sokra megy alapon máris többet költöttünk tintapatronra, mint az 1 darab tonerkazettára.

Igen, tudom, hogy a lézernyomtató továbbra is csak monokróm, de! Hányszor volt olyan, hogy egy fényképen kívül bármit színesben kellett kinyomtatnod? A legtöbb cégnél pedig még ma is csak monokróm lézernyomtatót használnak, nem pedig színest.

 

epson_6x_printer_ink_cartridge

Az Epson kimaxolta? Nem 2 db, nem 4 db, hanem
6 db tintapatron kell egyes nyomtatóikba!

 

A megbízható működés és az elérhető legjobb minőség elérése érdekében a gyártók is azt javasolják, hogy ha a 3 színes festékpatronból (cián, magenta, sárga) az egyikből már kifogyott a festék és a többiben alacsony a festék szint, akkor egyszerre cseréljük ki valamennyit! Mert abban biztosak lehetünk, hogy ha valamelyik színes patronban nincs festék, akkor csak a feketét sem fogjuk tudni használni, azaz hiába akarunk csak a fekete szín használatával pl. egy dokumentumot kinyomtatni, akkor az nem fog sikerülni.

brother_dcp-l2520dw_monochrome_laserBrother DCP-L2520DW monokróm multifunkciós lézernyomtató

 

Következzen egy személyes példa.

Volt egy multifunkciós HP PSC 1510 márkájú multifunkciós tintasugaras nyomtatónk, amelyet aránylag hamar le kellett cserélnünk – erről az alábbiakban még részletesebben is mesélek. Új készülékkel váltottuk le, egy Brother márkájú multifunkciós lézernyomtatóval (DCP-L2520DW), ehhez még 2017. karácsonyakor vásároltuk meg a nagyobb teljesítményű, akár 2.600 oldal(!) kinyomtatására is alkalmas eredeti(!) Brother TN660 tonerkazettát. Ebben a rendelkezésre álló festék mennyiség közel 20%-a még ezekben a napokban is megvan.

hp_ink_catridge_92_93_combo

Azaz a festékport tartalmazó tonerkazetta, amely a nyomtató árának (kb. 140 CAD) kb. a fele – a mai napig 70 CAD pl. az Amazon-on -, több, mint 2 év után még mindig megfelelően működik. Hasonlítsuk ezt össze azzal, hogy a Walmart-ban (ami az egyik legolcsóbb beszerzési forrás számtech tartozékokra), a rövid úton kukában landoltatott HP PSC 1510-hez a kettő-az-egyben gyári HP tintapatron ára 63 CAD, a nyomtatási kapacitása pedig kb. 220 oldal. Mondanom se kell, hogy soha nem jött ki belőle ennyi, talán ha 40-50 oldalra volt jó.

Tehát a két opció még egyszer:

  • megbíthatóan múködő, 2600 oldalnyi nyomtatás 70 CAD-ért lézerrel, vagy
  • megbízhatatlanul működő, 220 oldalnyi nyomtatás 63 CAD-ért tintasugarassal?

Azt hiszem, egyértelmű a válasz. Még akkor is, ha beleszámolom, hogy a Brother-ben egy alkalommal cserélni kellett a dobegységet (fényhenger), amelynek egy kb. 30 CAD-os költsége volt. Mindent összegezve a lézernyomtatóval az így megkapott 0,038 CAD/oldal nyomtatási költség (ez kb. 8 Forint 91 fillér) szerintem több, mint baráti.

 

hp_ink_cartridge_950xl_951xlnem a tinta mennyisége miatt van ott az XL megjelölés

 

A Brother előtt összesen 3 tintasugaras eszközünk volt: 2 db HP és 1 db Canon. Az, hogy volt köztük multifunkciós is, a cikk szempontból mindegy, hiszen eme készülékek fax funkcióját soha nem használtuk, a fénymásolás/lapolvasás (azaz a scan-elés) pedig hibátlanul működött minden alkalommal. A fénymásolásnak, amikor a nyomtató rész is működött és a szkennelésnek sokszor hasznát vettük Kanadában is.

De hiába használtunk HP és Canon gyári tintapatronokat több éven keresztül, sok esetben nem voltunk megelégedve a kapott eredménnyel. Egy-egy alkalommal megpróbálkoztunk az utántöltött tintapatronokkal is, de igazából ez csak arra volt jó, hogy még több negatív tapasztalatot szerezzünk.

printer_inkjet_patrons

Számunkra a végső döntés akkor született meg, amikor egy alkalommal hivatalos dokumentumokat szerettünk volna kinyomtatni és a sorban a legutolsó, ajándékba kapott*, a HP PSC 1510 névre hallgató ipari hulladék, azaz „multifunkciós eszköz” hosszú-hosszú, tehát hooosssssszzúúúúú perceken át csak a nyomtatófejet tisztította. Nem kevés mennyiségű festéket elpazarolva ezzel, mire vééégreee, naaagy nehezeeen kinyomtatott 3 db, azaz három gépelt oldalt. Hármat! Közel 10 perc „szerencsétlenkedés” után ott lehetett a kezünkben a kívánt nyomat. Eme nagyszerű termék specifikációjában pedig az szerepel, hogy: „Print and copy at speeds of up to 20 pages per minute in black and up to 18 pages per minute in colour.” – azaz percenként akár 20, csak fekete színt tartalmazó oldalt is képes kinyomtatni, lemásolni.

Vagy nem.

És a poén nem ez.

hp_inkjet_cartridge_01

Hanem: a második oldal kinyomtatása után jött a felugró ablak, miszerint a színes tintapatronban kevés a festék, cserélni kellene. A rend kevéért: a Word-ből kinyomtatott hivatalos dokumentumban csak és kizárólag 1, azaz egy darab szín volt megtalálható, ez pedig a: fekete volt. Hogy színes képet, logót, rajzot, bármit mikor nyomtattunk utoljára? Fogalmunk nem volt… Éppen ezért, mivel otthon csak dokumentumokat kellett nyomtatnunk feketeszürkében, engem nem is foglalkoztatott, hogy mennyi festék van, vagy nincs a színes patronban: a fekete fog kelleni a jövőben is, abban meg még van.

Persze, a következő nyomtatás alkalmával is lefutott ugyanez a kör a nyomtató részéről fejtisztítással és a tintapatronok festékszintjén történő aggodalmaskodással. Ekkor megelégeltem, hogy nyomtatni nem tudok, a festékre költött pénz viszont azonnal ki van dobva az ablakon, szóval nem volt vita: a tintasugaras nyominak mennie kellett! A helyére még aznap délután beköltözött az azóta is jószolgálatot teljesítő Brother multifunkciós lézernyomtató. Amely csak monokróm, azaz nem nyomtat színesben, csak feketeszürkében, de mindezt gyorsan teszi, ráadásul költséghatékony és még gyors is, kiemelkedően szép nyomatot készít és azt mondtam már, hogy gyors?

 

inkjet_printer_failed

a tintasugaras nyomtatók egyvalamire jók:
a pénzedet és a festéket pazarolni

 

A tintasugaras nyomtatóknál a legnagyobb probléma maga a technológia.

A legtöbb esetben a tintapatron-keret a nyomtatópartonokkal és a nyomtatófej 2 különálló egység a nyomtatón belül. Ideális esetben a tintaparton nyílása, amelyen a tinta a fej irányába távozik nem szokott beszáradni akkor sem, ha a nyomtató hónapokig kikapcsolva áll. Ugyanez sajnos nem mondható el a nyomtatófejről. Amelybe amellett, hogy beszáradhat a festék, még el is koszolódik, azaz a miliméter századrésze méretű aprócska kis nyílások, amelyen át a tinta a papírlapra jut még el is tömődhet a papírról, vagy a szoba levegőjéből odakerülő porral, kosszal.

Ezért a nyomtató bizonyos időközönként igyekszik a nyomtatófejet – a hibátlan nyomtatási eredmény érdekében -, megtisztítani, s ehhez több-kevesebb festéket fel is használ. Azaz nem csak letörli a nyomtatófej külső részét, hanem festéket is keresztül fecskendez rajta, hogy ellenőrizze, nincs-e eltömődve a fúvóka? Számomra ez a „legjobb hír”, hogy a nyomtatóm a drága pénzen megvett festéket pazarolva takarítja ki a fejet.

hp_inkjet_printhead

Abban biztos vagyok, hogy többet nem vásárolok ilyen idejét múlt, gazdaságtalan és pár hónap után rendeltetés szerűen kvázi használhatatlan technológiát! Nem látok olyan szempontot, amely alapján mindez megérné számomra.

hp_print_papersHa családi fotókat akarok színesben kinyomtatni, amelyre amúgy több tintasugaras nyomtató még a megfelelő és elég drága fotópapír használatával sem képes, akkor felkeresek egy erre szakosodott online szolgáltatót és a weboldalukra feltöltött fotóalbumomat pár nap után kiváló minőségben a kezeimben tarthatom. Ilyen szolgáltatás már évek óta elérhető Magyarországon is, magyar nyelven (pl.: Cewe, Sooters, Fotomarket, Onlinefoto, Fotologus, 220foto, Fenykeplabor – csak, hogy a Google találati listájának első oldalát említsem). Fotónyomtatásra való hivatkozással tehát a továbbiakban nem látom semmi létjogosultságát a tintasugaras nyomtatóknak a háztartásokban.

Az alábbi videó arról is szól többek között, hogyan próbál nyerészkedni egy-egy gyártó az olcsón árult tintasugaras nyomtatót használókon a drága kiegészítókkel és tartozékokkal. És ahogy esetemben is, a hangzatos marketing maszlagot követően a várt felhasználói élmény elmaradt. A nyomtatási parancs kiadását követően nem lesz értékelhető produktum, ott marad nekünk egy végtelen ciklusban nyomtatófejet tisztogató és festéket pazarló nyomtató meg az ebből fakadó bosszankodás, hogy ezt a pénzt okosabban is elkölthettük volna.

egy kis kereséssel további hasonlóan informatív és lehangoló
videók találhatók tintasugaras nyomtatókról a YouTube-on

 


 

*  használt dohányzóasztalt vásároltunk apróhirdetés útján, s az adás-vétel után már éppen távozóban voltunk, amikor az eladó utánunk szólt a garázsajtóból, hogy nem kell-e nekünk ez a HP multi-akármi-cucc, mert nála csak a helyet foglalja? Ránézésre abszolút újszerű volt, s mint kiderült, csak pár oldalt nyomtatott vele, mielőtt kitette a lakásból a garázsba. „Neki nem kell, csak a helyet foglalja, vigyük, ha kell”. Mi meg elhoztunk.

Cikkemben nem a HP-t, az Epson-t, vagy a Canon-t akartam ócsárólni, vagy a Brother-t dicsérni és ingyen reklámozni. Ahogyan azt említettem, személyes példámon keresztül szerettem volna bemutatni, hogyan milyen mértékű és mennyiségű negatív tapasztalatot szereztem a tintasugaras nyomtatóknak köszönhetően, illetve azt, hogy mennyire messzemenően elégedett tulajdonosa vagyok a Brother multifunkciós lézernyomtatójának.

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó