Szedlák Ádám Zoltán (Kelt) Emlékére (1983. – 2023. Szeptember 1.)

Megdöbbenve olvastuk a hírt, hogy a magyar podkaszter-szcéna egyik úttörője, annak a későbbiekben is meghatározó egyénisége, szabadúszó újságíró, geek, könyv-kritikus, fotós, blogger, váratlan hirtelenséggel elhunyt.

Családtagok, rokonok, barátok, kollégák:
kérjük, fogadjátok őszinte részvétünket!

Sokáig nem igazán találtuk a szavakat… Egy tartalmas, sokszínű és aktív életút ért véget. Kelt az elsők között vágott bele a podkasztolásba Magyarországon. Több, mint 10 éven át volt a Hármas Könyvelés és a Meti Heteor podkasztok hosztja, blogját, a WorldShots-ot éppen 20 éve indította el.

Éveken át hallgattam a Meti egyik epizódját a másik után. Volt, hogy egyetértően bólogattam, volt, hogy később a Twitter-en vitatkoztam vele… (- Lázadó)

Az Origo-tól történt távozása és a VS.hu megszűnése után szabadúszásra váltott és jobbnál jobb cikkeket írt a HWSW-nek, a Forbes-nak, a MaNcs-nak és a Kreatívnak.

A jelenlegi és volt kollégái így búcsúztak tőle:

„Végtelenül kedves ember volt, a magyar média egy roppant széles világlátású, művelt és humoros újságírót veszített el. A tudományos-technológiai újságírás is sokat köszönhet neki, sokakat inspirált közérthető, de szakmai cikkeivel, tudásával és társadalmi érzékenységével.”

Forbes

„elképesztően jó tollú és humorú újságírót veszített a magyar média. Aki pedig volt olyan szerencsés, hogy személyesen is ismerhette Szedlák Ádámot, az egy remek embert is”

Földi Bence, Medium

A HWSW Szerkesztősége címlapra emelte Kelt személyiségét leghitelesebben bemutató 2017-es cikkét

ami talán a legjobban megmutatja, mire is volt képes ez a srác – több kellett volna ilyenből, sokkal több, JÓ CIKK, GRATULA!
Te pedig Kelt – úgy képzeljük – odafentről vagy valami alternatív dimenzióból most elnézően mosolyogsz rajtunk, akik most is itt állunk a futószalag mellett és mindenfélét összehordunk arról, ami elénk esik. Egyszerre voltál a legnagyobb geek és nerd, a szavak legjobb értelmében, mert hát – most őszintén – ki másnak jutna eszébe, hogy a franciák internetéről, a Minitelről cikket írjon?

a HWSW csapata

Aki szeretne múltat idézni Kelt hangjával, gondolataival, fotóival az:

A Meti Heteor utolsó bejegyzését így zárta Kelt:

„Köszönjük, hogy hallgattatok, ajánlottatok,
hozzászóltatok, vitába szálltatok velünk.”

A helyzet az, hogy mi, a hallgatók, az olvasók, a tartalomfogyasztók tartozunk neked egy hatalmas köszönettel az elmúlt másfél évtized fáradthatatlan munkásságáért, a jobbnál jobb cikkekért, a rendszeres és igazán tartalmas hírlevelekért, az érdekesebbnél érdekesebb podcast epizódokért, minden egyes fotóért a rajtuk szereplő megismételhetetlen pillanatokkal.

Köszönjük, Kelt!

Szedlák Ádám Zoltán (Kelt)
1983-2023

Too-da-loo.


  • nyitókép: Elias / Pixabay
  • magán úton megkerestük Kelt podkaszter kollégáit is, Ferit, Gabit és Balázst – ha válaszolnak, megemlékezésünket frissítjük