EXKLUZÍV 2.0: Lőfegyver Vásárlás Las Vegas-ban?! (Videóriport!)

Az eset hétfőn (ami kedd) történt. Egy teljesen átlagos, dolgos hétköznapnak indult. A megszokott ütemben zajlottak a dolgok. Egészen addig, amíg egy messziről jött idegen be nem lépett Las Vegas dél-nyugati Walmart-jába és megállt a lőfegyverekkel teli vitrin előtt… Lázadó volt az.

 

 

Aki feltette a kérdést az első arra járó eladónak, hogy: „miként tudok lőfegyvert és lőszert vásárolni Önöknél?”. A választ követően került rögzítésre az alábbi videó közepétől látható rész.

Annyi kiegészítés szükségeltetik, hogy lőfegyver vásárláshoz:

  • nem árt amerikai állampolgárnak lenni,
  • ezen felül szükséges a betöltött 21 éves életkor
  • és a bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvány (police clearence),

valamint kell egy fényképes igazolvány is, jellemzően egy érvényes gépjárművezetői engedélyre.

 

A második videó elkészítése a legkevésbé sem volt tervben, azaz teljesen spontán a felvétel. De! Megtaláltam a pontos választ arra, amit Csaba és Robi fejtegetett (az „USÁNKA 2.12” című) Las Vegas-i videójukban! Chillichote (Missouri) városának egyetlen Walmart-jában jártam, ahol nem is annyira szokatlan látvány fogadott.

 

A megfejtés tehát: nem minden amerikai állam Walmart-jában lehet éles lőfegyvert vásárolni. Például Nevada-ban csak a fegyverboltban,
Missouri-ban pedig akár a szupermarketben is.

Ennek oka az lehet, hogy az 1800-as években Missouri (az alábbi térképen MO jelöléssel az ország középső részén) a déli államokhoz, azaz a konföderációhoz tartozott. Jellemzően ezekben az államokban magas a polgári fegyvertartást támogatók száma. Nevada 1864-ban jött létre, 36. államként csatlakozott az Unióhoz (az északiakhoz, a korai Egyesült Államokhoz) körül-belül fél évvel az amerikai polgárháború befejezését megelőzően.

 

A videók felvételének napjaiban 1 USD kb. 280 Ft-ot ért. Egy átlagos amerikai háztartás bevétele 59.000 USD (kb. 16,5 millió Ft) évente. Ennek tükrében kérem értelmezni az árcimkéken látható összegeket.

Az amerikai polgári fegyvertartás és az iskolai lövöldözések témáját jártuk körül a 12. adásunkban – igen alaposan és szerte ágazóan. Aki lemaradt róla, vagy még egyszer meghallgatná, klikkeljen ide!

 

A nyitóképen Michael Murphy által 2014-ben készített „Gun Country”, magyarul „Fegyverország”, c. installációja látható, amelyet a Michigan-i Grand Rapids-ban, az UICA (Városi Kortárs Művészeti Intézet) tetőteraszán állított össze.

Az Amerikát formázó alkotás 130 darab műanyag játékfegyverből készült.

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó

2 hozzászólás “EXKLUZÍV 2.0: Lőfegyver Vásárlás Las Vegas-ban?! (Videóriport!)” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.