70 Éves A Gyermekvasút

Nem csak a norvég NOHAB-oknak van oka ünneplésre 2018-ban, hanem a Gyermekvasútnak is. Hivatalos nevén MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, amely 2015-ben bekerült a Guiness-rekordok közé, a maga 11,7 km-vel, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és a kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

A CNN utazási rovata megjelentetett egy nagyon kedves, korrekt cikket a Gyermekvasútról, amelyet Jennifer Walker, angol-magyar író és volt fizikus írt, jelenleg is Budapesten él.

Errefelé Facebook-ozik, itt twittel, ide fotózik, és saját weboldalán többet is meg lehet tudni életéről, munkájáról. Budapestről, Magyarországról készült cikkeit, írásait ajánljuk mindenkinek, aki küföldi ismerőseinek, üzletfeleinek szeretné bemutatni országunkat!

A gyermekvasutas cikket májusban publikálta a CNN és reményeink szerint ennek köszönhetően a nyár folyamán több külföldi turista fogja meglátogatni és megismerni, sőt, mi több, megkedvelni a Gyermekvasutat.

Az úttörővasút ötlete 1947-ben született meg, építeni 1948. április 11-én kezdték, július 31-én pedig az első 3200 méter hosszúságú szakaszt át is adták. A vonal teljes átadására 1950 augusztus 20-án került sor.

a Hűvösvölgy állomás építése

A leendő helyszínek között Gödöllő és a Margit-sziget is felmerült. Az építési munkálatokról ifjúsági regény jelent meg 1948-ban. Az új vasútvonal építését önkéntesek és egyetemisták végezték el, költséghatékonyságra hivatkozva a teljes vonalat három részre bontották.

Átadásától kezdődően 1990-ig Üttörővasútnak hívták, a rendszerváltást követően nevezték át Gyermekvasútra. 1970-ben volt a legmagasabb a túljelentkezés: tízszer annyian akartak szolgálatot teljesíteni, amint amennyi hely rendelkezésre állt. Népszerűsége a 2010-es években sem csökkent, 2012-ben rekord számú gyermekvasutast avattak.

büszkék lehetünk a világon egyedülálló magyar Gyermekvasútra

 

Aki szeretne többet is megtudni a Gyermekvasútról, múltjáról, azon olvasók számára az alábbi linkeket ajánljuk:

Azon Kedves Olvasóink pedig, akik a Gyermekvasút jelene érdekel, azt tanácsoljuk, hogy ha tehetik, a nyár, vagy akár a kora ősz folyamán üljenek fel rá, s utazzanak vele pár megállót. Töltsenek el egy kellemes, régi emlékeket felidéző napot gyermekeikkel, unokáikkal, barátaikkal, vagy akár a kollégákkal!