Egy Téli Reggel Calgary-ban

Jó reggelt kívánok! Az alábbi, December 20-án, a reggeli órákban készült képekhez csak annyit tennék hozzá, hogy a rajtuk látható számok valóban Celsius fokot mutatnak. Alberta tartomány legszebb városában akár ilyen is lehet egy téli reggel.

🥶 🥶 🥶

Ennek egyetlen előnye van: nem kell a sarkvidékre látogatni akkor, ha szeretnénk megtudni, hogy ott milyenek a hétköznapok ott fent a messzi északon a téli évszakban. Ilyenkor minden lassabban történik odakint: lassabban sétál az ember, nem akar kimelegedni, nem akarja kapkodni a levegőt, hanem kényelmesen az orrán át beszívni és kilélegezni. Lehetőség szerint puszta kézzel nem érint meg semmit, s nem csak azért, mert rettentően hideg, hanem mert nem akarrunk pillanatok alatt fagyási sérülést szenvedni.

A raktárban, ahol dolgozom, a mélyfagyasztó teremben – amelybe állva be lehet sétálni -, az állandó hőfok „csak” -18 °C: azaz oda járunk melegedni, ha a raktárak ajtaját a ki-berakodás miatt hosszabb ideig nyitva kell tartanunk… a hagyományos hűtőteremben meg egyenesen tombol a „kánikula”, mert ott +3/+4 °C-os a levegő hőmérséklete.

🥶 🥶 🥶

Az autóm saját hőmérője szerint -35 °C volt a külső hőmérséklet. És a beltéri is. Hiába van az elektromos hálózatra csatlakoztatva a motorblokk fűtő, hosszú kilométerek megtétele után is csak nehezen melegszik fel az autó motorjának hűtőfolyadéka.

Az autóm saját hőmérője szerint -35 °C volt a külső hőmérséklet.
És a beltéri is.

fotó: Lázadó

Ilyenkor az autó is érezhetőbben lustább, nem csak az beindítás folyamata, de az automata váltó működése is (a váltóműben található olaj is besűrűsödik, nem csak a motorolaj), a fékek reakció ideje is és a lengéscsillapítók is érezhetően feszesebbek, elpattoknak a kerekek az úthibákon, nem pedig áthuppan rajta az autó.

Az útfelületek havasak, jegesek, csúsznak elindulásnál, csúsznak megálláskor: hiába van kiszórva apró kavics az útburkolatra, az nem sokat segít a téli abroncsok tapadásában ekkora hidegben.

🥶 🥶 🥶

Csilla Punjabi – akivel a KB055 adásban találkozhattatok -, azt írta válaszként, amikor meglátta a fenti fotót, hogy az átlagos testhőmérsékletünk több, mint 70 Celsius fokkal melegebb… őszinte leszek: Csillánál a pont – én ebbe bele se gondoltam eddig.

Petty pedig azt írta nekünk, hogy szerinte „Magyarországon is nagyon hideg van.”
Ez +3 °C fokot jelent.

A feels like-ot leginkább úgy tudom lefordítani, hogy a: hőérzeted: a szeles időjárás (17 km/h-s széllökések) miatt a -33 °C fokot olyannak érzed, mint a -43 °C fokot szélcsendben.

Az ECCC riasztását valamennyi applikáció és időjárási weboldal átveszi. A figyelmeztetéseiket és a jótanácsaikat pedig érdemes meghallgatni és megfogadni. Ilyen, valóban sarkvidéki klímában pár perc alatt is súlyos egészségkárosodást lehet szenvedni.

Calgary-ban ma egész nap nem volt melegebb -28 Celsius foknál, hiába volt napsütéses idő reggel, délre megérkezett a hó és késő délutánra/kora estére lehűlt a levegő -31 °C fokra és még most is havazik. A közel 30 km/h-s széllökések miatt pedig a hőérzet -44 °C fok.

❄️ 🌨 ☃️

Az ECCC adatai szerint a cikk írásakor Kanadában a:

  • legmagasabb hőmérsékletet, 4.7 °C-t, Sable Island meteorológiai állomása mérték Új-Skócióban,
  • a legalacsonyabb hőmérsékletet, -51.1 °C-ot pedig Rabbit Kettle településen mérték, Nunavut-ban.

De ez már nem tart sokáig: az előrejelzés szerint a karácsonyi ünnepekre visszatér a szelídebb téli időjárás.

Ha szeretnél többet tudni, hallani Kanada téli időjárásáról, akkor a szíves figyelmedbe ajánljuk a KB046 epizódot tavaly márciusról:

Továbbá, hogy mindig időben értesülj arról, ha új tartalmat publikálunk, arra kérünk, hogy:

  • kövess és lájkolj bennünket Facebook-on,
  • csatlakozz a Bandázz Velünk! zárt csoporthoz,
  • mentsd el weboldalunk linkjét a könyvjelzők közé és
  • iratkozz fel a kedvenc podcast applikációdban és/vagy
  • a YouTube-on.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó