🔥 Go Flames Go! 🔥

Videós tartalom következik! December 14-én a céges karácsonyi rendezvényünkre a Calgary-i Saddledome-ban került sor. A tényleg csak 2 perc hosszúságú menedzseri beszéd után következett az ajándékosztás és egy könnyű vacsora (a végén Whisky-kóstolóval), majd a kollégáimmal megtekintettük a Flames – Canucks NHL mérkőzést.

Lángok a nyereg alatt

a Saddledome nyugati bejárata
fotó: Lázadó

Életemben először jártam az idén 39. éves Saddledome-ban, mint vendég és életemben először láttam NHL jégkorong mérkőzést élőben. A Nemzeti Jégkorong Ligát 1917. November 26-án alapították meg a Montreal-i Windsor Hotel-ben (mert a jégkorong kanadai sportág). Jelenleg 32 csapat játszik a ligában, ebből 25 amerikai és 7 kanadai.

A stadion nagyon nagy, azaz inkább hatalmas, 19.289 néző befogadására alkalmas lelátóval rendelkezik. A saddle szó jelentése: nyereg. Oldalnézetből jól látható, hogy a tetőszerkezete egy nyerget formáz.

balra a Saddledome, a háttérben Calgary belvárosa
fotó: AceYYC – Own work, CC BY-SA 4.0

Calgary profi jégkorongcsapata – vagyis a Calgary Flames – egyidős velem. Az eredeti csapatot 1972-ben Atlanta városában, Georgia államban alapították meg Atlanta Flames néven. Az akkori tulajdonos anyagi nehézségek miatt kénytelen volt eladni a csapatot 1980-ban, amelyet az Edmonton Oilers egykori tulajdonosa vásárolt meg és költöztetett Calgary-ba, megtartva a csapat eredeti nevét.

Calgary Flames

A csapat a Saddledome 1983-as átadását követően költözött be a stadionba és azóta a hazai mérkőzéseit ott játsza. A pályán a Calgary Wrangler AHL profi hokicsapattal, a Calgary Hitmen (16-21 éves korosztályú) utánpótlás jégkorongcsapattal és a Calgary Roughnecks aréna lacrosse csapattal osztozik.

Minden csapatnak van egy hazai és egy vendég mérkőzésekhez való meze. A Flames az elmúlt évek során visszahozott néhány retrós mez-dizájnt, mint harmadik mez opció a kötelező kettő mellé. Így a 2022/23-as szezonra ismét a mezek elején látható Blasty, az orrain át lángot fújó lófej.

Blasty

Az NHL legelső és állítólag ma már a legkevésbé kedvelt kabalája a Flames nevéhez kötődik: Harvey the Hound (Harvey, a vadászkopó) 1983-ban született meg. Ismertetőjele a 2003-ban elhíresült hosszú piros nyelve.

Harvey és a Flames szurkolók

December 14-én a Vancouver Canucks vendégeskedett a városban és nem elég, hogy az első 2 gólt ők lőtték, de még a mérkőzést is megnyerték: a végeredmény 3-4 lett a javukraRészeletes mérkőzés-információ a NHL weboldalán.

Vancouver Canucks

A Canucks logójában nem egy cápa látható, hanem egy orka, azaz egy kardszárnyú delfin.

A canuck szó jelentése: kanadai. Ez kb. olyan, mint a yankee szó használata az Egyesült Államok lakosaira. Ha az információink helyesek, akkor maga a canuck elnevezés az 1869-es megjelenésű szatiríkus képregény főhősének nevéből jön (Ő lenne Johnny Canuck), aki egy kisebb szünet után a II. világháború alatt, 1942-ben „született újjá”.

A Flames először és utoljára az 1988/89-es szezonban nyerte meg a Stanley-kupát.

A csapat hivatlos whisky-jéről, a Rupert’s-ről, ezen a linken lehet többet megtudni.

hivatalos Flames itóka – részrehajlás nélkül: az egyik legfinomabb whisky ever
fotó: Lázadó

A pálya közepe felett található kijelzők (hivatalos nevén: Flames Energy Board) két oldala és a lelátó közé kifeszített sodronyon található 1-1 piros színű, C-logós „doboz”, amelyekből lángnyelvek csapnak fel – például egy Flames gól esetén. Majd figyeljétek a videót, többször is látható lesz. Ott, ahol ültünk, minden alkalommal érezhető volt a lángok hője.

További lángoló linkek:

Fotók a Saddledome-ból:

a pálya és a lelátó picivel több, mint 1 órával a mérkőzés kezdési időpontja előtt
fotó: Lázadó
fotó: Lázadó
a vacsora tálalva, a kijelzőkön a TSN csatorna pre-game műsora látható
fotó: Lázadó
dupla sajtos mini-burger
fotó: Lázadó
nagyon süti
fotó: Lázadó
ajándék (bólogató-fejes Mike Wernon bábú), pale ale sör és pattogatott kukorica
fotó: Lázadó
a földszinten már gyülekezik a nézősereg
fotó: Lázadó
game night
fotó: Lázadó
Zamboni-k a pályán: az utolsó simítások a meccs elött…
fotó: Lázadó
fotó: Lázadó
világjegy
fotó: Lázadó
ajándék és ajándék, sör Blasty-val és pattogatott kukorica…
fotó: Lázadó

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: NHLTradeRumor.com