Zöld Energia & Egy Zongora Csernobilból

A mai napon 32 éves (szomorú) évfordulójához érkezett a csernobili atomerőmű katasztrófája. A hírhedt nukleáris pusztaság a közelmúltban egy elgondolkodtató videóklipnek adott otthon, hamarosan pedig a világ leghihetetlenebb zöldenergia-kísérletének helyszíne lesz.

az új szarkofág, amely a több, mint 200 tonnányi radioaktív
szennyezőanyagra vigyáz a következő 100 évben:
105 m magas, 257,5 m széles és 150 m hosszú

 

A zongora

Az 1988-as születésű Evgeny Khmara neve lehet, hogy többeknek nem mond túl sokat.

 

 

 

Személyében az ukrán nemzet büszkeségét, korunk egyik legtehetségesebb komponistáját, zongora virtuózát, díjnyertes zenei producerét tisztelhetjük. Mindemellett jótékonysági projekteket és tehetséges gyermekek kulturális fejlődését is támogatja.

A zöld energia

A napelem park célja, hogy tiszta energiát termeljen a csernobili atomerőmű romjai mellett, ezzel is csökkentve Ukrajna fosszilis energiahordozóktól való függőségét… és feledtetni próbáljon valamennyit a tragédiából.

a februári hóval takart napelemek a csernobili atomerőmű területén

 

A közel 4000 darabos napelem farm közvetlen a szarkofág mellett került felállításra az 1,6 hektáros területen, amelyet a Rodina Energy Group és a Enerparc AG nevű ukrán/német vállalkozások közvetlenül Ukrajnától bérelnek. A terv megvalósításán a két cég csapata közösen dolgozik 2016 óta. A terveik szerint 2019 első negyedévében 100 Megawatt energiát szeretnének előállítani. Az egyik tulajdonos, Yevgen Variagin szerint: „Számunkra ez a projekt a társadalmi felelősségvállalásról szól. Ez a helyes dolog.„. Variagin 10 éves kijevi kisfiúként élte mindennapjait, amikor a katasztrófa bekövetkezett.

halálosan komoly figyelmeztetés

 

Elmondta, hogy: „Elképzelésünk az volt, hogy hasznosítsuk a más számára alkalmatlan szennyezett területet és üzleti tevékenységet folytathassunk Csernobilban.”.

Bár a Zóna, amely kb. 100 km-re fekszik Kijevtől északra, nem minden része szennyezett (vannak területei, ahol akár huzamosabb ideig is lehet tartózkodni), továbbra is teljesen zárt és különleges rendőrséggel őrzött objektum, csak igen alapos indokkal, engedély bitrokában lehet belépni. (A zs-kategóriás horrorfilmekkel szemben a valóságban nincsenek eldugott, őrizetlen hátsó kiskapuk a kerítésen, sőt, emberevő mutáns állatok sem vadásznak a Zónában.) A kilépést megelőzően négyszer vizsgálják át a látogatót, hogy biztosan nem fertőződött-e meg a Zónában.

a Zóna egyik kapuja
(rendőrségi és sugárzásellenőrzési pont)

 

A Zóna területének erdőgazdasági, vagy mezőgazdasági hasznosítása még pár száz évig lehetetlen lesz a továbbra is határértékeket átlépő radioaktív sugárzás miatt. Ezért ezen megoldások szóba sem jöhetnek. Ennek okán Ukrajna 2020-ra 11%-ra akarja növelni biomassza és biogáz termelését.

 

a háttérben az 1,5 milliárd Euróból épült új szarkofág,
az előtérben az új napelemek

 

Ukrajna a 2017. év végére 1,2 Gigawattos napenergia mennyiség előállítására volt képes, jelentős szereplővé lépve elő s beérve ezzel Ausztriát. Az Ukrán Nemzeti Befektetési Tanács vezetője szerint a következő lépés a már meglévő mennyiség megduplázása, így akár 200.000 háztartást is elláthatnak a Csernobilból érkező tiszta energiával.

Ukrajna további két területen is szeretné hasznosítani az egykori atomerőmű reaktorait, kiszolgáló épületeit: első sorban az ország más atomerőműveinek kiégett, elhasznált fűtőelemeinek eltárolására, másrészt pedig informatikai adatközpontokat, szerverparkokat szeretnének létesíteni.

balra az új, 100 évre tervezett szarkofág, jobbra a telepített napelemek

 

Az ukrán kormányzat a cégek szerint lassan reagált az új, környezetbarát technológiák bevezetésére – lássuk be, az elmúlt évtizedben ennél sokkal fontosabb dolgokkal kellett foglalkozniuk (a szerk.) – de ma már 203 vállalat rendelkezik engedéllyel napelem parkok létesítéséhez.

Köztük van a Calgary-ban székelő TIU Canada nevü cég is, amely 2018-ban tervezi átadni a Kijevtől 550 km-re délkeletre található 10,5 MW-os teljesítményű napelem farmját. A kanadai Refraction Asset Management elnöke azt mondja, hogy a napsütés pont ugyanolyan tökéletes a napelemek számára Csernobilban, mint Texas-ban, vagy Floridában. (forrás és fotók: Bloomberg)

 

Ezen a téren Magyarország sem szégyenkezhet: „A megújuló energiaforrásból előállított, kötelező átvételi támogatásban részesülő villamos energia erőművek beépített kapacitása 2015-ben 837 megawatt volt. Ha minden tervezett erőmű elkészül, akkor a hazai napelemes kapacitás – a háztartási méretű kiserőműveket nem számítva – mintegy 2100 megawattra nőne 2018 végéig. Ez összességében meghaladja a paksi atomerőmű teljesítményét – jelezte a MEKH.” (forrás: napi.hu)

A SolarPower Europe napenergia szövetség éves jelentése szerint 2016-ban összesen 76,6 GW új napenergia-kapacitás épült ki a világon, ami 50 százalékos növekedést jelent az előző évi új telepítésekhez képest.