Szeptemberi Hóvihar

Amíg Magyarországon a téli hónapokban is alig-alig esik hó, Alberta-ba (Saskatchewan-ba és egy picit Brit Columbia-ban is) az idei első hó ezen a hétvégén érkezett meg. A tartomány déli, dél-nyugati részein 3 napon át, változó intenzitással ugyan, de folyamatosan esni fog a hó – közben északabbra fekvő régiókban mindebből semmit sem fognak megtapasztalni: Edmonton-ban 0 fok közeli hőmérséklet mellett csak felhős égre van kilátás, hó nem fog esni. Az első hópelyhek péntek éjszaka érkeztek meg Calgary egére, s azóta nincs megállás.

Így festett a The Weather Network honlapján Calgary városának időjárás jelentése szeptember 29-én délelőtt:

twn_site_cgy-ab_20190929

Egyes területeken, például a Waterton Tavak Nemzeti Park-ban a szombat esti hírek szerint, kb. 24 óra alatt közel fél méter hó esett, azóta pedig még további 30-40 centiméter hullott. A hőmérséklet -2 fok volt, de a szél miatt (helyenként 33 km/h-s széllökések) ennél hidegebbnek, -9 foknak lehetett érezni.

Az alábbi képen Alberta tartomány déli részeire lehullott teljes hómennyiség látható, ez itt kb. másfél nap mérlege: ABSnowTotals

Belinkeltem az időjárás előrejelzést:

de ha valamilyen oknál fogva a te böngésződben nem lenne látható, akkor erre a linkre kattintva megnézheted ezt is, több más kapcsolódó videóval együtt.

Következzék a CTV híradójának időjárás jelentése – ha nem indul el a böngésződben a videó, ezen a linken megnézheted.

A hó Calgary-ban és környékén körül-belül keddig tart ki, majd október első napjaiban az éjszakai fagy mellett napközben +6/+8 fokra lehet számítani, több napsütéssel és kevesebb felhővel, csapadék nélkül. A távlati előrejelzés szerint a hónap közepén nappal már +10 fok feletti hőmérsékletre kell számítani, de az éjjeli mínuszok megmaradnak.

Az időjárás Alberta-ban mindig is ilyen volt, nem az utóbbi két évtizedben változott meg! Nem ritka az sem, hogy egy-egy nyári napon havaseső hullik a magasabb területeken. A valódi télre, a tartósan megmaradó hóra csak október végétől, illetve november elejétől lehet számítani.

További képek Twitter-ről Alberta-i felhasználóktól:

 

 

Aki további képeket, videókat szeretne nézni a szeptemberi hóviharról, az a #abstorm-ra keressen rá Twitter-en.

A fűtést természetesen mindeki bekapcsolta otthonában és az ügyesebbek már téli abroncsokkal az autóikon várták a hétvégét. Az élet természetesen nem állt meg, nem hirdettek ki katasztrófa helyzetet, hétfőn nem lesz iskolaszünet, nyitva vannak a boltok, a kutakon van áram- és üzemanyag. Azaz minden ugyanúgy megy tovább, mint bármely más napon. A közlekedés kicsit lassabb és nehézkesebb, de nem lehetetlen.

Leginkább a gyerekek örülnek ennek a korán érkezett hétvégi havazásnak, mert kimehetnek játszani a hóba, hóembert lehet építeni, vagy akár el lehet kezdeniük gyarkorolni a közeledő síszezonra.

A város közterület fenntartója a héten tartott tájékoztatót és elmondták, hogy készen állnak a télre. Ezt ma a városban járva én is így tapasztaltam, tiszták voltak az utak és a járdák, bár kétségtelen, hogy 3 napos folyamatos havazás mellett nehezebb a dolguk.

Egy érdekesség a végére: Calgary városának átszámítva kb. 9 milliárd Ft áll rendelkezésére a téli munkálatokra. Ez kanadai mércével nézve nem kirívó, Edmonton, vagy Ottawa ennél több pénzből oldja meg a hóeltakarítást.

– Lázadó

Egy hozzászólás “Szeptemberi Hóvihar” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.