Mondd A Címed, Megmondom, Ki Vagy!

Mondd a címed, megmondom, ki vagy! Olyan cégekről írunk, akik saját maguk, termékük, vagy szolgáltatásuk után nevezték el azt az utcát, ahol székhelyük található.

Egy angol nyelvű cikk inspirálta mai írásunkat, amely az amerikai IT cégek elérhetőségét vette nagyító alá. A cikk hozzánk képest kicsit erősebben fogalmaz („idétlen címek kockáknak”), a benne foglaltakat kiegészítettük magyar vonatkozású vállalkozásokkal és címeikkel.

Jöjjenek tehát először az Egyesül Államok informatikai/technológiai cégei és főhadiszállásaik címe.

 • AOL: 

 • APPLE: 1 Infinite Loop,  (Végtelen Hurok 1., Cupertino, Kalifornia): az új irodakomplexum, az „Űrhajó” átadását megelőzően ez volt a hivatalos lakhelye az i-termékek gyártójának. A neo-futurisztikus stílusban épült új irodaépület az Apple Park-ban, az 1 Apple Park Way 

 • Dell: a világ harmadik legnagyobb számítógép gyártó cége is a saját magáról elnevezett utcában székel: 1 Dell Way, Round Rock, Texas.

 • Facebook: A cég a SUN Microsystems volt irodaépületeibe történő beköltözést követően a régi címet (1 Network Way, ) szerette volna 1 Social Circle-ra (Közösségi kör 1.) változtatni. De ekkor jött a Google és kifogást emelt ez ellen, mondván, az egyik közösségi szolgáltatásának a neve Google+ Circles. Így aztán más név után kellett néznie Mark Zuckerberg-nek és csapatának, végül a 1 Hacker Way-re esett a választás. A hacker szó jelentése magyarul nehezen meghatározható. Jelenthet informatikai betörőt, támadót, aki jogosulatlanul hatol be informatikai rendszerekbe adatlopási, károkozási szándékkal. De lehet legális, hivatalos megbízással rendelkező IT szakember is, aki egy-egy informatikai rendszer biztonságát, sérülékenységét térképezi fel.

 • Genentech: biotechnológiai és genetikai kutató szervezet Kaliforniában, a címük pedig: 1 DNA Way, South San Francisco, CA. Azaz: DNS út 1.
 • Microsoft: a Windows operációs rendszer, az Office irodai szoftvercsomag megalkotója, a Nokia mobiltelefon üzletágának felvásárlója, az egykori LUMIA okostelefonok, az XBox-ok és a Surface termékek gyártója a 

És egy kivétel, amely erősíti a szabályt, például a Google. Ők simán csak az 

De ne gondoljuk, hogy ez a trend csak a nagy vízen túl jellemző. Magyarországon is számtalan olyan utca létezik, akár a múlt század elejéről eredeztetve elnevezését, amely a helyi iparosról, az ott készült termékről, vagy az utcában gyárat, irodákat működtető cégről/cégtől kapta a nevét. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban következzen egy felsorolás.

 • A Nokia Hungary egykori mobiltelefon gyára Komáromban a Nokia utcában volt megtalálható. Itt készültek több százezres, több milliós darabszámokban a klasszikus mobiltelefonok, mint például a nagyon sikeres NOKIA 3310.

 • AUDI Hungária Zrt.: Győr, 

 • LEGO Manufacturing Kft.: A világhíres dán kockagyártó magyar, hamarosan 122.000-ről 290.000 négyzetméteres alapterületre bővülő, ultramodern technológiákat felvonultató egysége 2014. óta Nyíregyházán, a Lego u. 15-ben üzemel.
 • Telenor Magyarország Zrt.: A Pannon GSM néven indult, majd rövid ideig Pannon néven működő mobiltelefon szolgáltató Törökbálinton, a Pannon út 1. cím alatt lelhető fel.
 • Magyar Posta Zrt., Országos Logisztikai Központ: Budaörsön, a Gervay Mihály u. 9-11-ben találhatóak. Érdekesség, hogy ez az egyetlen ingatlan a rövidke utcában. Gervay Mihály 1867-től 21 éven át volt a függetlenné vált magyar posta első országos postafőigazgatója, a postai levelezőlap elterjesztője.
 • Eni Hungaria Zrt.: Az AGIP üzemanyagtöltő állomások magyar tulajdonosa a felvásárlásukig Budaörsön, az Agip u. 2. alatt volt megtalálható.
 • Samsung Zrt.: a 80-as évek végén a magyar Orion-nal közösen alapított jászfényszarui gyár a Samsung tér 1. szám alatt végzi tevékenységét.
 • Dél-Pest egyik francia autókat értékesítő autószalonja a Citroën (vagy André Citroënutcában értékesíti és szervizeli a gépjárműveket.

 • Hertz Autókölcsönző: A magyar származású amerikai üzletember, Herz Sándor által megálmodott és megvalósított autókölcsönző cégközpontja Vecsésen, a Hertz utca 2. szám alatt található. A cég honlapja szerint joggal lehetünk büszkék a sikeres magyar üzletemberre: „Hertz utcanév hirdesse a magyar szakember munkaszeretetét, szorgalmát, alkotókészségét, kreativitását, elkötelezettségét”. Szlovákiai magyar család gyermekeként született, az Egyesült Államokba történő kivándorlás után változtatta meg nevét.

Idősebb John Daniel Hertz, született Herz Sándor
(1879. április 10. – 1961. októbre 8.)