Autóval A Világűrbe!

Autóval a világűrbe! Ez nem a jövő. Ez már a múlt. Február 6-án ismét történelmet írt a SpaceX.

Elon Musk és a piros (vörös) Tesla Roadster

A Falcon Heavy a Kennedy Űrközpont legendás 39A indítóállásáról indult útjára majdnem 2 nappal ezelőtt, a rakterében a vállalat alapítójának, Elon Musk-nak a piros Tesla Roadster-ével.

A 39A indítóállás már 107 indításon van túl, a legelső 1967 november 9-én volt: ez volt az Apollo 4 startja.

indítóállás-ikrek: elől a 39A , a háttérben a 39B

Aztán szintén innen indult útnak a Hold felé Neil Armstrong, Edwin „Buzz” Aldrin, Michael Collins az Apollo 11 fedélzetén. A 70-es évek végén az első teszteket is itt végezték az űrsiklóval, majd a 1981 áprilisában innen szállt fel a Columbia (STS-1 küldetés).

a 39A indítóállásra tolt Enterprise űrsikló 1979-ben

Aki lemaradt volna az élő közvetítésről, az most bepótolhatja a lemaradását. Egy újabb mérföldkő az űrhajózásban.

a videó hossza 34 perc

Amikor tavaly december közepén Elon Musk azt írta egyik Instagram-os fotójának kommentjéül, hogy A Red Car for the Red Planet (magyarul: vörös autó a vörös bolygónak), teljesen komolyan gondolta, amit mondott, még ha egyeseket meg is mosolyogtatott eme bejelentése.

Csillagember a helyén, a rakomány útra kész

Az indoklás az volt, hogy a tesztrepülés során a rakéta rakterében az általa unalmasnak gondolt beton, vagy acél kockák helyett egy piros Tesla Roadster lesz. Mert ez így sokkal érdekesebb.

hely van bőven – de ez nem egy holland raktárépület,
hanem a Falcon Heavy teherszállító modulja

Az első „űrautót” Starman (Csillagember) „vezeti”. A küldetés a SpaceX űrruhájának tesztje is egyben. A SpaceX YouTube csatornáján sok más videó mellett a Csillagember útját is figyelemmel kísérhetjük, amint több, mint 20.000 km/h-val száguld az űrben.

Amíg az akkumulátorok bírják, az autóra szerelt
kamera segítségével élő adásban mi is ott ülhetünk a Roadster-ben.

 


A mérnökök humoruknál voltak: a műszerfalon a „Don’t panic!”, azaz a „Ne pánikolj!” felirat olvasható.

A Falcon Heavy még összeszerelés közben…

…és az indítóálláson.

A Falcon Heavy rakétát 3 darab Falcon 9-es rakétából kombinálták össze a SpaceX mérnökei. A cég idén lesz mindössze 16 éves, közel 7000 alkalmazottal működik és egészen elképesztő tempót diktálnak! Magántőkéből olyan űripari innovációt hoztak létre, amelyre többek között az államilag finanszítorozott űrhivatalok sem voltak képesek. Olcsóbban indítanak rakétákat, mint a NASA, vagy a Roszkozmosz (Orosz Szövetségi Űrhivatal). Újrahasznosított Falcon 9-es rakétákat fejlesztettek ki – ezt pár éve még megvalósíthatatlannak tartották többen is a szakmában. Aztán 2002-ben jött Elon Musk, a SpaceX és megmutatták, hogy a lehetetlen nem létezik.

A fellövés és az autó (elnyújtott) Nap körüli pályára állítása probléma mentes volt. Sőt, a világ első „űrautója” még túl is teljesítette a kezdeti terveket, mert nem csak a Mars pályájáig, hanem azon túlra is eljutott.

A két szélső első fokozatot az indítóállástól nem messze lévő leszállóhelyre hozták vissza, szimultán landolásuk szemet kápráztató műszaki bravúr volt. Sajnos a középső első fokozat a landolási helyét kb. 100 m-rel elvétve, kb. 500km/h-ás sebességgel a tengerbe csapódott. A tervek szerint a tengeren úszó drón-hajón (kb. távirányítású uszály) kellett volna landolnia.

a start pillanata

A SpaceX a sikeresnek minősített teszt repülés után már a következő generációs BFR rakétára, azaz a Big Falcon Rocket-re koncentrál és annak fejlesztésén dolgozik majd a következő 3-4 évben.