Totálkáros Autós Újságírás (Frissítve!)

Az egyik magyar autós hírportál átvett egy hírt egy, feltételezhetően amerikai weboldalról. Hogy pontosan melyikről, az nem derül ki a cikkből, mert forrásmegjelölés lemaradt. Azaz egyetlen árva hivatkozás sincs a cikkben. Nem mértem az időt, de kb. 8-10 percet vett igénybe, hogy megtaláljam azt a sajtó munkatársainak szóló publikációt, amelyet maga Ted Cannis, a Ford Motor Company elektromosítással foglalkozó üzletágának globális igazgatója írt. Átolvasása után kiderült, hogy nem csak a magyarul megírt Totalcar.hu-s cikkel vannak komoly gondok, hanem az eredeti cikkben leírtak is hagynak maguk után kivánni valót!

 Frissítés!

Nem igazán értem, hogy miért lett olyan tartalmú a Totalcar.hu cikke, amilyen Egyfelől lényeges adatok hiányoznak, tehát nem áll össze kerek egésszé a cikk tartalma. Mondom ezt úgy, hogy olvastam az eredeti, angol nyelvű cikket. Másfelől, a Facebook-on sikerült nagy mértékű negatív kommentet generáltatni vele. Érdekelne, hogy „mire gondolt a költő”, azaz miért ilyen tartalmú cikk íródott és mit mondott róla a főszerkesztő/hírszerkesztő, amikor kirakta a weboldalra? Biztos van rá valami nyomós ok.

Lator nevében is mondom, amikor kijelentem, hogy hisszük azt, hogy fontos egy-egy esemény, hír kapcsán a teljes történetet ismerése. Hűséges olvasók nélkül nincs bevétel, bevétel nélkül nincs szerkesztőség. Hűséges olvasó meg akkor lesz, ha hiteles forrásból tájékozódhat. A ma Magyarországában pedig különösen nagy hangsúlyt kell kapnia a hiteles újságírásnak, az értékteremtésnek, a magas szintű reputáció megtartásának – legalább a szakmai tematikájú hírportálokon. Sajnos az általunk tapasztaltak pont ennek az ellenkezőjét mutatják.


 

Egy újságcikk és kommentelők találkozása

A TotalCar-on szeptember 6-án megjelent cikkben arról írnak, hogy a ____ és ___ amerikaiak 42%-a szerint az teljesen elektromos autókat is meg kell tankolni benzinnel ahhoz, hogy használni lehessen őket. Az üres részekre kettő, szélsőségesen rosszindulatú tulajdonságot kellene behelyettesíteni!

ford_f150_west_coast_custom_designegy patrióta Ford F150-es

 

Mert ugye Magyarországon, 29 évvel a rendszerváltás után is divat, sőt, elvárt társadalmi norma a „hülye amerikaiakat” zsigerből gyűlölni, és/vagy ócsárolni, és/vagy lenézni és/vagy teli pofával kiröhögni olyanért, amely Magyarországon a szittya ősmagyarokra talán még nagyobb mértékben jellemző!

Persze, akinek csak erre van igénye, akinek minden igényét kielégíti az, hogy az adott TotalCar cikk Facebook-posztja alatt kiengedheti a gőzt (ha már otthon a szőnyeg szélén állva anyu/asszony előtt kussolnia kell), azaz tudatlanságát megvillogtatva kollektíven szapulhat más nemzeteket. Aki ebben a cipőben jár, annak hajrá, nyomás vissza a Fb-ra, kérem, hogy ezt a cikket se olvassa tovább! Már ha egyáltalán eljutott idáig…

Azóta érkezett egy újabb cikk, amely alá megint olyanok kommentelnek a „legnagyobb hangon”, akik talán soha nem jártak még Kaliforniában, s nem tudják, hogy Kalifornia tulajdonképpen néha „állam az államban”-ként viselkedik, nem ismerik az Egyesült Államok belpolitikai berendezkedését, nem ismerik a vonatkozó jogszabályokat, s a legkevésbé sincsenek tisztában a részletekkel…

 

ford_f150_on_the_streets_motor1-com.jpgegy teljesen elektromos F150 prototípus

 

A történelmet író FORD F150

Miért fontos oly’ nagyon, hogy a Ford Motor Company (később: FMC) egy teljesen elektromos F150 változattal jelenik meg a pick-up piacon – várhatóan 2021-ben?

Nos, a Ford F150-es pick-up-pal kapcsolatosan tudni kell, hogy:

 • csak 2018-ban az USA-ban eladtak belőle pontosan 909.330 darabot, Kanadában pedig további 145.694-t, ez összesen 1.055.024 vadiúj F150-es pick-up-ot jelent. A típust forgalmazzák Mexikóban, valamint Európában is, de ezeknek a darabszámoknak most nem néztem utána.
  Utoljára ekkora mennyiséget 2004-ben értékesítettek belőle.
 • az USA-ban a második legnépszerűbb pick-up a Chevrolet Silverado 585.581 db-os eladással, a harmadik helyen pedig a RAM (korábban Dodge RAM) áll 536.980 darabszámmal. Azaz az F150 toronymagasan vezeti a piacot, senki és semmi nem veszélyezteti az elsőségét!
 • Összehasonlításul: a Ford Europe 2018-ban 20 európai országban összesen 970,000 db személyautót és 380,900 tehergépkocsit értékesített.
 • A típus 1948 óta van folyamatosan gyártásban, jelenleg a 13. generációnál tartanak és a hírek szerint 2020-ban érkezik a 14. generáció.
 • Az észak-amerikai új pick-up piac még mindig bővülőben van, mindhárom gyártó (Ford, GM, FCA) láthatóan több új pick-upot adott el tavaly, mint 2017-ben, vagy 2016-ban.

ford_f150_all-electric_proto_railwayegy teljesen elektromos F150 prototípus
(fotó: Wired)

Az elmúlt 71 évben valamennyi modell dízel- vagy benzinmotorral került eladásra, jellemzően V8-as és V6-os motorokkal. Nem csak tehergépkocsiként vásárolták meg, hanem hétköznapi, munkába járós, gyereket iskolába hordós, 12 méteres lakókocsit vontatós autónak is sok százezer háztartásban megtalálható. Nem egy fapados fehér furgon kényelmét kell elvárni egy amerikai pick-up-tól, hanem a felszereltségi szinttől függően ugyanúgy felextrázható, mint egy BMW, vagy Mercedes. És nem mellesleg, mivel a jármű felépítése „heavy duty”, ezért többségében városi, civil felhasználás mellett (a maximális teljesítményének 20-25%-ánál többet nem vesznek ki belőle szinte soha), a kopó alkatrészek és folyadékok cseréje mellett egy-egy ilyen pick-up addig tart, amíg világ a világ, +1 nap.

Ezért aztán nem véletlen, hogy a FMC marketinges csapata a hazai piacon (is) nagyon odafigyel arra, hogy már az első pillanattól jó legyen a teljesen elektromos pick-up-juk fogadtatása, hogy a lehető legtöbb embert érjék el reklámjaikkal, hogy a lehető legtöbb információt elmondják róla, amit csak lehet.

ford_f150_electric_conceptEgy ráérő grafikus koncepciója a teljesen elektromos F150-ről
– nagyon úgy tűnik, hogy a szériagyártású modell nem ilyen lesz.

 

Fekete-fehér, igen-nem

Ezen elképzelés mentén és a mítoszok eloszlatása végett a FMC közvélemény-kutatást végzett az elmúlt időszakban. Ezzel csak néhány probléma van. Mégpedig nem tudni, hogy az FMC:

 • pontosan mikor,
 • pontosan kiket,
 • pontosan hogyan

kérdezett meg! Azaz nem tudni, hogy a Ford által felkért közvélemény-kutató cég:

 • pontosan hónapban végezték a kutatás,
 • USA-n és Kínán kívül pontosan még melyik európai országban,
 • milyen végzettségű, mennyire kevésbé/jól informált, milyen életkorba tartózó embereket, vagy Ford vásárlókat, más márka tulajdonosait, vagy autóval nem rendelkezőket is megkérdezett-e, illetve
 • hogyan zajlott a felmérés: telefonon, márkakereskedésekben, buszmeállókban, vasútállomáson, internetes felületen, stb., stb.

Lehet, hogy egyes Olvasóknak ezek a részletek nem fontosak, azonban ezeknek a kis paramétereknek a jó megválasztásával nagy vonalakban már előre megjósolható lesz a felmérés végeredményének kimenetele. Azaz nem mindegy, hogy kiket, hol és hogyan kérdezek ahhoz, hogy teljesen pártatlan és őszinte, vagy hogy az én kívánalmaimnak megfelől, vagy ahhoz nagyon közel álló végeredmény születhessen. Amit aztán nagyon nem mindegy, hogy milyen úton és módon kommunikálok a sajtóban.

rivian_f150_hybrid_on_charge.jpga pletykák szerint a Rivian gördeszka alváza
és saját akkumulátor csomagja van
ezalatt a Ford F150 kasztnija alatt

 

Bekezdésről bekezdésre

Ezt írja a Ted Cannis a medium.com-on publikált cikkében:

 • Ted Cannis, FMC: „More than 90 percent of Americans and Europeans don’t believe quick acceleration is a great benefit of electric vehicles.”
 • Ted C., FMC: „Forty-two percent of Americans think electric vehicles still require gas to run.”
 • Totalcar.hu: a klikk-mágnes címen kívül szuper-általánosságban csak „emberek”-ről és „vevők”-ről ír a cikkben.

A Totalcar-on sehol sem írnak arról, hogy az amerikaiak ÉS az európaiak 90%-a nem hiszi, hogy a nagy nyomaték/kiemelkedő gyorsulás nagy előnye lenne az elektromos autóknak. Tehát sokan úgy gondolják, hogy a csak akkumulátorról múködő, a belső égésű motorral szerelt autókhoz képest, lassúk.

(Arról most ne beszéljünk, hogy amerikai szemmel – meg hát tulajdonképpen szerintem is – nagyon sok európában eladott új autó a 2000 köbcenti alatti turbós erőforrással továbbra is alulmotorizált. Az Észak-Amerikai kontinensen ma is nagyon népszerűek a V6-os, 2500-3700 köbcentis motorok, amelyek mind nyomatékkal, mind lóerővel gazdagon el vannak látva, ennek ellenére nem esznek többet 10-12 liternél. És egy kisebb méretű egyterűben, vagy közepes SUV-ban is jellemzően ilyen motorok vannak.)

Majd következik a Totalcar cikkének címét adó eredmény: az amerikaiak 42%-a gondolja úgy, hogy a teljesen elektromos autóknak (hagyományos) üzemanyagra van szüksége a működéshez. Azonban az eredeti cikkből sem derül ki, hogy erről milyen iskolázottságú, milyen érdeklődési körű, milyen életkorú amerikaiakat kérdeztek meg. Biztosra veszem, hogy a funcionális analfabétizmus magyarországon is meglepő kereteket ölt: lásd személyi számítógép használat.

pick-up_tesla_supercharger_redneck2-3 év múlva nem bunkóságból fognak pick-up-ok
parkolni a töltőoszlopok előtt

 

Saját, közel 15 éves IT tapasztalataim alapján biztos vagyok benne, hogy Magyarországon (is) több százezren használnak Windows operációs rendszerrel ellátott személyi számítógépeket munkahelyükön és otthonukban egyaránt úgy, hogy alapszintú informatikai ismeretük sincs se a gép hardverének, se az operációs rendszer, se a nyomtató, se a hálózat működéséről! Az IT biztonságról nem is beszélve…

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én megnéznék egy erre vonatkozó magyarországi felmérést. De félek, siralmas eredmények születnének. Erről persze egyetlen amerikai médium se írna egy sort sem, mert amíg a magyarok többségét a fentebb említett okok miatt minden is érdekli az amerikaiakkal kapcsolatban, addig az amerikaiakat nem különösebben foglalkoztatja egy kicsi, már-már jelentéktelen kelet-európai ország közvélemény-kutatásának lehangoló eredménye.

Tudom, tudom, nem kell mérnöknek lenni ahhoz, hogy egy megnyisson és kinyomtasson egy WORD dokumentumot, hogy megírjon egy e-mail-t, vagy lebonyolítson egy webkamerás Skype hívást. Akkor az elektromos autóknál miért kellene, hogy így legyen?

Ted magabiztosan még hozzáteszi: „So can we make an amazing, fun-to-drive thrilling electric vehicle? Trust me: We can.”, azaz: „Tehát el tudunk készíteni egy érdekes, jó-mulatság-ezt-vezetni, izgalmas elektromos járművet? Bízz bennem: tudunk!”. Kiemeli még az elektromos autóknál szinte azonnal és folyamatosan rendelkezésre álló maximális nyomatékot, amelynek köszönhetően pokolian gyorsulhatunk, ha akarunk.

ford_f150_prototype_crew_electric.jpgegy másik F150 prototípus

 

Kettő.

 • Ted C., FMC: „I sat down with many electric vehicle owners in diverse places like California, China and Germany. You learn one thing very quickly: Among most owners, all their charging is done from the convenience of their home. Many have never visited a public charging station at all. Similarly, surveys of U.S. battery electric vehicle owners show that 80 percent of charging occurs at home, followed by charging at work.”
 • Totalcar.hu persze erről egy szót sem ír.

Ted tehát több, kaliforniai, kínai és német elektromos autó tulajdonossal is leült beszélgetni arról, hogy ők hogyan és miként töltik autójukat. Kiderült, hogy legtöbbjük az otthona kényelmében tölti fel az autó akkumulátorát. Sokuk még soha nem járt nyilvános töltőállomáson. Az felmérés szerint az amerikai villanyautó tulajdonosok 80%-a otthon tölti az autóját, s ennél valamivel kevesebben vannak, akik a munkahelyükön teszik ezt.

Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak 80%-a a saját pénzét költötte arra, hogy otthon, a saját garázsában tudja feltölteni autója akkupakkját. Ha információim nem csalnak, például Budapesten a bérelhető elektromos autók és a PHEV autókkal dolgozó taxisok is az ingyenesen használható nyilvános töltőállomásokat használják az akkumulátoraik feltöltésére… lehet, hogy majomra volt pénzük, de banánra nem? Bezzeg az amerikaiak, ők bezzeg saját maguk finanszítozzák a villanyszámlájukat!

 

Három.

 • Ted C., FMC: „Close to 80 percent of Americans would not pick an electric vehicle for extreme weather”
 • Totalcar.hu: „80 százalék meg van győződve róla, hogy a villanyautó sem hidegben, sem melegben nem működik rendesen.

Ez megint egy olyan adat, amit elég nehéz értelmezni. Mit jelent az, hogy hideg, vagy meleg? Milyen az extrém időjárás? Nos, hogy érthetőbb legyen ez a kijelentés, Ted leírja a hibrid autóikkal kapcsolatban, hogy gyakorlottak az akkumulátor technológiában, továbbá: „our electric batteries are tested at temperatures as extreme as minus 40 degrees Fahrenheit” – azaz: a Ford által felhasznált akkumulátorok az extrém hideg -40 Fahrenheit fokban (-40 Censius fokban) lettek tesztelve. Természetesen gondoltak a megfelelő hűtésre/melegen tartásra is, hogy az akkucellák mindig az optimálishoz közeli állapotban működhessenek.

A fentieket Ted az alábbiakkal egészíti ki a leírtakat:

 • Ted: „it would probably come as a surprise to most Americans that the top market for electric vehicles in Europe last year was cold and mountainous Norway, with over 35,000 sales in the first half of this year. It would come as a surprise to most Europeans that hot Southern California and mile-high, snowy Denver are among the top U.S. markets for electric vehicles.”
 • Totalcar: nem írnak erről sem.

denver_colorado_usa_800pxDenver, Colorado állam – háttérban a Sziklás-hegység
(fotó)

 

A lényeg: az amerikaiak többségét valószínúleg meglepi a tény, hogy az elektromos autók legerősebb európai piaca a hideg és hegyvidékes Norvégia volt, az év első felében eladott 35.000 db elektromos autóval . Feltételezem, a 2019-es év első feléről beszél, mert ez a cikkéből nem derül ki. Továbbá: az európaiak többségét pedig az lepi meg, hogy az USA-ban a forró Dél-Kaliforniában és a havas, 1600 méteres tengerszint feletti magasságban található Colorado állambeli Denver városában adják el a legtöbb elektromos autót.

2018-ban mindkét államban megfordultam. Kérlek, higyjétek el nekem, a 40 fok közeli nyári tartós meleg és a magas-hegyvidék téli zimankó próbára teszi még a belső égésű motorral szerelt autókat is.

 

Négy.

 • Ted C., FMC: „while nearly 65 percent would not choose one for all-wheel drive.”
 • Totalcar.hu: „az emberek 65 százaléka nem venne villanyautót, ha összkerékre lenne szüksége”

Ezt sikerült jól eltalálni és pontosan forítani angol szövegből. Szuper.

 

Öt.

 • Ted C., FMC: „Over two-thirds of Americans (67 percent) and Europeans (68 percent) don’t believe that electric vehicles are capable enough in terms of towing and hauling.”
 • Totalcar.hu: „Azon már meg sem lepődünk, hogy 67 százalék úgy tudja, villannyal semmilyen esetben nem szabad vontatni.”

És ez rész már megint nem volt meg teljes egészében a Totalcar újságírójának. Ted azt írja, hogy az amerikaiak 67%-a ÉS az európaiak 68%-a nem hiszi úgy, hogy a teljesen elektromos járművek kellően alkalmasak arra, hogy bármit (utánfutót, lakókocsit) is elvontassanak.

A pick-up truckok teljesen hétköznapi felhasználásai, jellemzően nyáron, Kanadában és az USA-ban:

pick-up_camper_hauling_petro-canada(fotó: Lator / Kanada Banda)

2014 Ford F-150(fotó)

Ezért nagyon nem mindegy, hogyan gondolkodnak a jelenlegi pick-up tulajdonosok és leendő elektromos F150 vásárlók, hogy az új akkumulátoros modell mennyire lesz „capable”, azaz mire és milyen módon lesz majd képes – szemben a belső égésű motorral szerelt, 7-10 sebességes automata váltós, esetenként 4-kerék meghajtású modellekkel.

Ennél a résznél linkeli be az FMC által készített bemutatóról szóló videót, ahol azt demonstrálják, hogy a teljesen elektromos F150 képes volt egymaga elhúzni több, mint 1.000.000 fontnyi (kb. 454 tonnányi!!) terhet. Persze, mindezt vasúti kocsikon, amelyre ezt megelőzően 42 db Ford pick-up-ot raktak fel. Tudni kell, hogy a surlódási ellenállása az acélkeréknek az acélsínen jóval kisebb, mint a gumiabroncsnak az aszfalton, vagy a betonon. Szóval ennél a grandiózus produkciónál a Ford kihasználta a fizika nyújtotta előnyöket. Elsőre: „ez igen!!”, másodjára meg: „azért ez annyira nem volt nagy kunszt”.

 

ford_built_tough_2

 

Összegzés.

Két dolgot nem szoktam szeretni.

Az egyik, amikor valaki a hivatás szerűen végzett munkáját félgőzzel végzi és ennek a végeredményét látva inkább gondolja azt, hogy „inkább hozzá se kezdtél volna”. Szerintem ha neked, Kedves Újságíró, ez a munkád, ezért kapod a havi fizetésed és ezrek válnak szemtanújává munkásságodnak, kérlek, ne végezz félmunkát! Ha már belekezdtél, csináld végig tisztességgel. Legyen köszönet abban, amit csinálsz. Mert ebben a cikkben most nem volt. Talán legközelebb.

A másik pedig, amit még ennél is jobban tudok utálni: ha valaki félinformációk alapján von le messzemenő következtetéseket. S közben az igénye már nincs meg arra, hogy utána menjen az információknak. Lusta arra, hogy bővítse tudását és megpróbáljon megérteni más kultúrákat. Inkább választja a buta megoldást és csak azért, mert valaki/valami más valamiben, mint Ő, gyűlölni és habzó szájjal kritizálni kezdni.

Miért elégednél meg a teljes kép (olykor kevesebb, mint) felével? Miért lennél ennyire felületes? Hozzászokhattunk volna ahhoz, hogy a kattintás a lényeg, s nem a minőség. Ha együtt többet várunk el, ha nem elégszünk meg hanyagul összeszedett hírekkel, akkor talán idővel javulhat a szinvonal.

 


 

A témához kisebb-nagyobb mértékben kapcsolódó olvasni és hallgatni való tőlünk, nektek:

 • Levegővel Működő Japán Busz?“üzemanyaga a hidrogén, amit a levegő oxigénjéből nyernek”
 • Méregzöld!„a hétköznapi magyar állampolgárnak miért lesz jobb akkor, ha a TESLA holnapután csődöt jelent, vagy Musk-ot leváltják az elnöki székben? Biztos Elon tehet arról, hogy sz*r munkahelyen, sz*r pénzért dolgozol, amiből még 25 év után se futja használt villanyautóra?”
 • A “Hülye Amerikaiak”…Cica a mikróban, elnökválasztás, magyar-amerikaiak.
 • Erdőtűz Szibériában„összehasonlításul: Kanadában 2013-2014-ben összesen 8,76 millió hektár erdő égett le. És a magyarok még csak nem is tudtak róla. Szibéria most miért más?”
 • KB027 – Ez A Magyar MentalitásKanada/Magyarország összehasonlítása több témában, kritikával.
 • A Gólyák És A Tojáslabdaegy teljes sportágnak: 10.000.000 Ft-os éves állami támogatás, eközben egy vidéki focistadionnak 300.000.000 Ft állami támogatás közmű számlákra.

 

Köszönöm a figyelmet.

– Lázadó

4 hozzászólás “Totálkáros Autós Újságírás (Frissítve!)” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Index Pont Húúú -
 2. Visszajelzés: KB029 - Iskolakezdés? -
 3. Visszajelzés: flapper girl hat etsy

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.