Téli Álmot Alszuk?

Nem, a legkevésbé sem. Ha a jeleit most még nem is látjátok, a háttérben azért zajlanak a dolgos hétköznapok. Egy kis pihenő után ott folytatjuk, ahol abbahagytuk: hamarosan érkezik az év első podcast epizódja (készülőben vannak a továbbiak) és jönnek az újabb és újabb cikkek, blogbejegyzések ide a weboldalunkra.

(nyitókép: Hermann Schmider / Pixabay)

Jó reggelt kívánunk!

A 2021. év és a 203. évtized első Kanada Banda cikke megérkezett. Mert nem telhet el hónap bejegyzés nélkül!

Erőteljes kezdésnek következzen a svédországi profi fotós és művész, Jonna Jinton reggeli rutinja. Lecserélnéd a fürdőszobai zuhanyzást egy frissítő mártózásra a szabadban? Ne aggódj, az ezt követő forró kávédról azért nem kell lemondani.

Ha szeretnél többet megtudni Jonna életéről, munkásságáról, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a videóját és a blogját, amelyet itt olvashatsz.

Nem volna rossz különben átaludni 1-2 téli napot, mert mostanában gyakran volt -15 C körüli a napközben hómérséklet maximuma Calgary-ban. De ez még mindig jobb, mint a kanadai prérin a napokban tapasztalható -22/-25 C fokos zord hideg a 40, esetenként 65-70 km/h-s széllökésekkel. Az erős szél jelentős hatással van hőérzetünkre is.

Vagy ott van a 2 legközelebbi terület fővárosának, Whitehorse (Yukon) és Yellowknife (NWT) -30 fokos napközbeni maximum hőmérséklet értékei, lásd a mellékelt képernyőmentéseket.

És ha már tél, hideg, hó és fagy. Nem olyan régen jött szembe velem a National Geographic YouTube csatornájának egyik videója, amely szerintem az idei tél legszebb és egyben legérdekesebb videós tartalma is. A „Vékony jégen táncolsz!” közmondás helyett itt a vékony jégen korcsolyázva túlvilági hangot hallhatsz a helyes megfogalmazás. És valóban, ha véletlen csukott szemmel néznénk a videót, a hangokból könnyedén következtethetnénk egy mítikus horrorfilm részletére.

Svédország keleti oldalán járunk, a fővárostól, Stockholm-tól (magyarul: Stokhalom) néhány km-nyire délre. A Kvarnsjön-tó egy hosszú, keskeny tó Lissma városkájától északra, 51,4 méterrel a tengerszint felett fekszik. Legnagyobb mélysége 1,7 méter, területe 145.000 m2. Aki szeretne térképészkedni, vagy megszemlélni a környéket, az a Google Maps linkhez ide kattintson.

Mårten Ajne (YouTube csatorna a linken, a Facebook profilja pedig itt található) „megszállott” vékony jégen korcsolyázó, aki telente 40-50 alkalommal is hódol szenvedélyének. Elmondása szerint vékony jégnek az 5 centiméteres jégvastagság számít, de part közelben ez lehet akár 3,5 centiméter is. Itt még éppen elég vastag, vagy inkább már elég vékony a jégréteg a tavon, hogy megtartsa a korcsolyázót és ne szakadjon be alatta a jégpéncél. Ennek a videónak az elkészítésekor a tavat „csak” 4,5 cm-es jégréteg borította.

Ahogyan az a videóból kiderül, a vadvizi korcsolyázás, vagy északi korcsolyázás művészet és tudomány egyben. A felvételen 1:40 és 1:47 között jól látható a jég felszínre helyezett kamera képei alapján, hogy a jégtakaró hullámzik, ahogyan Mårten keresztül korcsolyázik rajta. A vékony jégpáncélt úgy kell elképzelnünk, mint egy dómot/kupolát, amely az alátámasztást csak annak szélein, a partvonaltól kapja meg. A megfelelő tapasztalat és gondos tervezés a kulcsa a sikeres vékony jégen történő korcsolyázásnak. Ha pedig törik a jég, Mårten – aki egyébként matematikus végzettséggel rendelkezik -, szerint:

„Ha nem sikerül, akkor a saját hibádból tanulsz és megpróbálod újra.”

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!