Szilveszter 2022/Újév 2023 – Kanada Időzónái

Jó reggelt kívánok! Míg az Európai Uniónak „csak” három, Európának, mint kontinensnek hét, addig Kanadának 6 különböző időzónája van, de …. szóval ez egy picit komplikáltabb ennél, mert vannak tartományok, területek, amelyek 2 időzónát is használnak.

Európai Unió: ez lesz a legegyszerűbb, mivel tagországok összesen 3 időzónában találhatók. Nagy meglepetésekre nem kell számítani, az országhatároknál húzódik az időválasztó vonal, ezt azért elég könnyű észben tartani utazáskor.

EU tagállamok és az időzónák
illusztráció: Europe.EU

Európa – az öreg kontinens -, egy kicsit nagyobb türeletettel bír: itt már 7 különböző időzónáról kell beszélni, mivel Törökország mellett Georgiát (Georgia – ejtsd: ge-or-gi-a / korábban: Grúzia), valamint Örményországot, Azerbajdzsánt és Oroszország keleti felét is az európai kontinens részének tekintjük.

az európai kontinens időzónái
illusztráció: Wikipedia

Hogyan néz ki a szilveszter éjszaka Kanadában?
Egy kicsit bonyolultabb a kérdés, mint például az EU-ban. Ennek oka, hogy a 6 időzóna között találni olyat is, amely nyáron a tőle keletre eső idózónával használ azonos időt, míg télen a tőle nyugatra eső idózónával használ azonos időt. Egy-egy tartománynak (pl.: BC, SK, ON), vannak olyan részei, ahol a szomszédos tartomány időzónáját használják – s ennek csupán földrazji okai vannak. Így aztán hamar összejön a – földrajzi/közigazgatási szempontok alapján a 10 különböző időzóna-kategória.

A könnyebbség kedvéért itt egy Kanada térkép szilveszter éjszakáról, tartományi/területi bontásban:

ez még egy régebbi térkép (sajnos),
Yukon 2020. ősze óta egész évben UTC-7-hez tartozik.

A hat időzóna – nyugatról keleti irányba haladva – a következők : Pacific, Mountain, Central, Eastern, Atlantic, Newfoundland. Ez utóbbi, az Új-Fundland-i azért különleges, mert nem 1 óra, hanem csak 30 perc az eltérés.
Miközben tehát az ország keleti sarkában már Január 1., éjjel negyed 2 volt, a szomszédos tartományokban három-negyed 1 volt, mi itt Alberta-ban még mindig csak December 31-t írtunk és még csak három-negyed 10 volt az idő. Az ország, amelynek egyik része már a jövőben, míg a másik fele még a múltban járt…

Amikor BC-ben és Yukon-ban az óra az éjfélt ütötte és mindenki dalra fakadt, akkor az 1583. Augusztus 5-én megalapított St. John’s-ban (Új-Fundland és Labrador tartományi fővárosa) már hajnali 4:30-t mutatott az óra.

Elsőnek tehát Newfoundland and Labrador tartomány nagy szigete, Newfoundland lépett át 2023-ba, őket követte 30 perccel később Labrador, Új-Skócia, Új-Brunswick és Prince Edward-sziget. 1 órával utánuk jött Quebec tartomány és Ontario keleti oldalát leszámítva a teljes tartomány, valamint Nunavut terület nyugati fele – és így tovább, nyugat felé 1-1 óra különbséggel: Nunavut nyugati fele és Manitoba, majd Saskatchewan, aztán Alberta, az Északnyugati területek és Yukon, végül pedig Brit Columbia.

Íme a National Research Council Canada térképei Kanada téli és a nyári időzónáival.

kanadai időzónák télen
illusztráció: NRCC
kanadai időzónák nyáron
illusztráció: NRCC

Talán érdemes inkább csak ez utóbbi 2 térkép alapján tájékozódni, hiszen ha nem egy-egy különleges részén élsz Kanadának, vagy érkezel pont oda látogatóba, nem igazán kell komolyabban elmélyedned abban, hogy adott település melyik időzónához is tartozik?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyiitókép: TimeZonesBoy, Public domain, via Wikimedia Commons