Széllökés: 172 KM/H | Napi Hőingás: 57 Celsius Fok

Széllökés: 172 km/h, napi hőingás: 57 Celsius fok. Ezek a meghökkentő időjárási rekordok nem az egyik sarkvidéki kutatóállomásról, vagy valamely kietlen sivatagból származnak, hanem Kanadából (Alberta tartomány) és az Egyesült Államokból (Montana állam).

Akinek pedig ezen hihetetlen értékek köszönhetőek, nem más, mint a Hó Evő Szél. Azaz a Chinook Wind (Chinook szél), amely novembertől áprilisig (vagy májusig) hoz kisebb, nagyobb lendülettel meleg levegőt a Sziklás-hegység keleti oldalára, a gyakran -20/-25 °C-os kemény télbe.

A Chinook szó ejtése többféleképpen lehetséges, nyelvjárástól függően ejtik „csinok”-nak/„sinok”-nak, „sönok”-nak, vagy „(c)sinúk”-nak is.

 

A Chinook szél útja az óceánparttól, a Sziklás-hegységen át a prériig. A keleti lankákon kiadja csapadékát, majd felerősödve, felmelegedve éri el a nyugati lejtóket és a préri nyugati oldalát.

A Chinook szél a főn szelek csoportjába tartozik. Száraz és meleg bukószélként jellemezhetjük. A magashegység egyik oldalán az érkező levegő felfelé kényszerül, lehűl és nedvességtartamát a hegy ezen oldalán adja ki: a szél a Csendes-óceán felől érkezik a Sziklás-hegység nyugati oldalához.

A levegő a gerinceken átbukik, s innen kiszáradva a másik oldalon (a Sziklás-hegység keleti oldalán) leáramlik, felmelegszik és ezáltal relatív nedvessége jelentősen lecsökken. Jelenlétére a hegységgel párhuzamosan kialakuló lecsiszolt felhőformák, például lencse formájú felhők – a helyi szóhasználatban Chinook boltívek –, a jellemzőek.

A levegő/légkör erősen pozitív töltésű a Chinook szél érkezésekor. Ennek okán a drótkerítések feltöltődhetnek és villanypásztorként működhetnek.

Alberta déli részein évente 30-35 napon át fúj a Chinook szél. És most következzen pár, általa született, időjárással kapcsolatos rekord:

  • a mai napig legerősebb széllökést, amely 172 km/h-s volt, 1962. novemberében mérték az Alberta déli részén található kisvárosban, Lethbridge-ben. A szél autókat borított fel…
  • még ugyanebben az évben, Lethbridge-től nyugatra, Pincher Creek-ben mindössze 60 perc leforgása alatt a -19 °C-ról +22 °C-ra elemkedett a hőmérséklet! Azaz 41 fokos hőemelkedés 1 óra alatt! Azt hiszem, a „Hó Evő Szél” elnevezés ebből eredeztethető…
  • 1972. januárjának közepén a Loma (Montana, USA) nevü falucskában 24 óra leforgása alatt a -48 °C-ról +9 °C-ra emelkedett a hőmérséklet: 57 °C volt a különbség a leghidegebb és a legmelebb értékek között.
  • az Alberta-i februári +24 °C-os napi csúcshőmérséklet is a Chinook-nak köszönhető.
  • Calgary két rekordot is magáénak tudhat. 1983-ban 4 óra alatt -17 °C-ról +13 °C-ra emelkedett a hőmérséklet. A Petro-Canada Center toronyház építésekor a 45. emeleten (talajszinttől kb. 145m-es magasságban) dolgozó ácsok a toronydaru hőmérője szerint szeles, +12 °C-os „melegben” végezték munkájukat, miközben a talapzatnál, az utca szintjén -20 °C-os szélcsend volt.

A Chinook szél alatt készült álomszép fotőkkal zárjuk cikkünket.

6 hozzászólás “Széllökés: 172 KM/H | Napi Hőingás: 57 Celsius Fok” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kanada: A Nagy Ösvény -

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.