Repülőjegy Vásárlás 2024-ben

Az egész ott kezdődik, hogy meg kell találni a megfelelő időablakot. Ha ez megvan, akkor jön a finomhangolás, hogy például utazzunk-e 1 héttel/5 nappal korábban, később? S mindez annak köszönhető, hogy a légitársaságok – innen nézve – teljesen véletlenszerű elvek alapján árazzák be a jegyeiket.

Utazási irodánál – pl. Expedia, Booking -, nem akartunk jegyeket venni. Jobb ötletnek tűnik közvetlenül a légitársaságnál jegyeket vásárolni: ennek oka az, hogy ha esetleg komplikációk történnének az utazás előtt/közben, akkor sokkal könnyebb közvetlenül magával a repülőgép társasággal egyezkedni/reklamálni, mint mindent egy „middle man”-en át, azaz egy közvetítőn keresztül intézni (biztos vagyok benne, hogy majd csak az egymásra mutogatás menne és az Ügyfél a lenne a ping-pong labda a 2 cég között).

Miért? Miért?? MIÉRT???

A korábbi – mondhatni 100%-ban pozitív tapasztalatok miatt – a KLM-nél is megnéztem a jegyeket a Lufthansa mellett – s végül az utóbbi mellett tettük le a voksunkat. Sajnos a KLM nagyon drága volt – tudom, hiszem láttam, hogy kiváló szolgáltatást nyújtanak, de egy családi nyaralás alkalmával azért sokat tud számítani néhány száz dollár különbség is.

A legelejétől megvolt bennem a „german engineering” ködös emléke, a világhíres német precizitás megbízhatósága, a kimaxolt professzionlizmus hite, hogy az Ügyfélért mindent is megteszünk…

Sajnos, a valóság azonban valami mást mutat.

Úgyhogy még fel sem ültünk a repülőgépre – ekkor még kb. 2 hónap volt hátra az utazásig/nyaralásig -, de máris volt egy keserű szájízünk. Danke Schön.

Jegyeket tessék!

Először is: a Lufthansa valamiért nem nagyon szeret Lufthansa járatokat üzemeltetni Calgary és Budapest európai célállomások között, ezért azokat a cégcsoporthoz tartozó – nemrégen egy kisebb re-branding-en átesett -, Discovery Airlines üzemelteti. Amelyről azt írják, hogy „leisure destinations”-ra repül, azaz szabadidős célállomásokra, tehát népszerű, nagyforgalmú turisztikai városokba teljesít járatokat. Rendben van, Calgary nem ér fel egy Vancouver, New York, Toronto, vagy LA méretű metropolisz utasforgalmával… De azért heti 1-2 „igazi” Lufthansa járat beleférhetne.

Mivel a Calgary – Budapest repülőutat még így is kissé drágának találtam, ezért kíváncsiságból megnéztem, hogy mennyit kellene fiztenünk, ha Budapest helyett a sógorokhoz repülnénk, azaz Bécsben szállnánk le?

Meglepetésemre nagyjából – az 5 fő esetén – kb. 1.200 CAD-t tudunk azzal spórolni, ha nem Ferihegyre, hanem Schwechat-ra érkezünk/indulunk majd. És ha már így esett, akkor megnéztem, hogy hogyan lehet a legolcsóbban eljutni Bécsből Budapestre (aztán majd hazafelé ugyanez visszafelé). A megoldás a FLIXBUS formájában gurult be a képbe: további kb. 200 CAD megfizetése ellenében, a helyfoglalásokkal együtt biztosított az út a bécsi reptér és Népliget Autóbusz állomás között.

az egyik FLIXBUS autóbusz Manchester-ben

Ezzel a megoldással kb. 1.000 CAD-t spóroltunk meg. És ha netán késés lenne a repülőtéren (Calgary-ban, vagy Frankfurt-ban a csatlakozásnál) és nem érnénk el a Flixbus-járatot, akkor sincsen semmi gond, mert indulás előtt, szinte az utolsó percig lemondható a buszfoglalás. Aztán pedig a bécsi repülőtér vasútállomásán indítható a B-terv, azaz a vonatjegy vásárlás és a vonatozás Kelenföldig – kb. hasonló áron, mint amennyibe a buszjegyek kerültek.

Fizess + hallgass!

A repülőjegyek árazása az átlagos halandók számára felér egy misztikummal, egy lassan évszázados rejtéllyel. Szinte nincs két egyforma jegyár – nem egy napra, hanem akár több hónapra vetítve se. A következő képpen alakultak a Lufthansa jegyárai abban a pillanatban, amikor a képernyőképeket készítettem a Május 31-től Szeptember 31-ig tart időszakra (14 napra szóló nyarlással, oda-vissza utazást feltételezve).

A kanadai dollár jelölése lehet CAD, vagy C$. A dollár jele: $. Egyértelművé téve, hogy melyik ország valutájáról van szó, a ‘C’ jelöli a kanadai dollárt, az ‘A’ az ausztrál dollárt, a ‘US’ az Egyesült Államok fizetőeszközét, és így tovább.

Véget ér az oktatás az általános- és középiskolákban, gimnáziumokban és abraka-dabra, máris kilőnek a jegyárak: 250-300 CAD-ral, vagy éppen 650 CAD-ral kell többet fizetni, fejenként!

Május 31-én még „csak” C$1.863,87 a jegyár/fő, majd 1, azaz egyetlen héttel később már ugyanazért C$2.517,87-t kérnek el! A következő hetekben nagyjából hasonló a trend, s ennek fényében a Május 14.-i C$2.053,87 ajánlat egészen kedvezményesnek tűnik.

Ha valamely hétfői napon utaznál, akkor sem lesz jobb helyzet: Május 10.-én még „csak” C$1.493,97 a jegyár, de a 2 héttel későbbi hétfői járatra már C$1.985,87.

És mik ezek a 77 – 87 – 97 centes árak?
Ma már nem divat a 99 centre végződő árazás? Pedig milyen jól néztek ki…

Ekkorra már a múltté a filléreskedés centeskedés, 0-ra végződő, kerek összegeket találhatunk a kalendáriumban. A két nyári hónap néz ki igazán érdekesen: a korábban 1.433 dolláros jegy helyett a legolcsóbb ajánlat C$1.740-ról szól.
Az kapzsiságot Augusztus hónap végére sikerül kimaxolnia a Lufthansa-nak: május utolsó péntekjéhez képest az Augusztus 23.-i jegy ára 947 dollárral kerül többe: 2.810 CAD-ot kérnek érte. Viszont a következő hét péntekjén akcióznak, C$680-ral kevesebbet kell fizetnie a T. Utasnak ugyanazon a járaton elfoglalt helyért…

Véleményen szerint ez olyan, mintha a helyi közlekedési vállalat (Calgary-ban a Calgary Transit, Budapesten a BKK, Pécsen a Tüke Busz, Sopronban a Kisalföld Volán, stb.) úgy szabná meg az árait, hogy mivel a tanítási félévekben rengeteg az utas, ezért olcsóbbak a busz-, metró-, és villamosjegyek, a heti és havi bérletek…

Majd mivel nyáron, 2 hónapon át nincs oktatás, ezért a nyári szünet alatti hónapokban, Június végétől Augusztus 31-ig – a kieső bevételekre való tekintettel – a helyi közlekedési társaság 25-30-40%-kal megemeli a napijegyek és heti-, havibérletek árait.
Például az Augusztus 20.-i hétvége környékén inkább 40%-kal drágább a jegy az oktatási időhöz képest, előtte utána meg inkább csak 25-30%-kal.

Nooormális? Nem, ezért nincs is így.

Tényleg, te mit szólnál hozzá? Gondolj bele:

 • ugyanaz az útvonal,
 • ugyanaz a menetidő,
 • ugyanaz a busz/metró/villamos,

és Májusban 450 Ft/jegy, de Augusztus elején felugrik 560 Ft-ra, majd Augusztus 20. környékén pedig – arra a 4-5 napra – már 630 Ft lenne, hogy aztán Szeptember 1.-től ismét csak 450 Ft legyen. Egy bérlet esetében ugyanez történne: pl. a Budapest-bérlet 8.950 Ft az év nagy részében, majd Júniusban és Júliusban: 11.190 Ft, végül Augusztus hónapra pedig már 12.530 Ft, s aztán Szeptember 1.-től ismét „csak” 8.950 Ft-ba kerül majd.

Te korrektnek tartanád ezt az árpolitikát? Ugye, hogy nem?

A légitársaságok valamiért mégis azt és úgy áraznak, ahogyan nekik tetszik. Van valaki, aki nyomon tudja követni? Nem, mert semmi közöd hozzá! Az árszabás üzleti titok és pont!

És ekkor még csak a jegyről beszéltünk, a helyfoglalásról, a köribari repülés költségeiről – amelyet természetesen voltak oly’ kedvesek és átháratanak a T. Ügyfélre – még nem.

Mi van benne a jegyárban? Minden is.

Természetesen egy meglehetősen informatív részletezés is elérhető arról, hogy miért is fizet ilyen sokat a T. Ügyfél: az alapdíjon felül mindenféle egyéb költségek, díjak, pótdíjak (Pótdíj? Mi van?) és adók kerülnek felszámolásra, összesen 10 különböző tételből áll össze a repülőjegy ára:

Mi van benne az árban? A Lufthansa részletezése.

Ahogyan azt fentebb már említettem, neked, a T. Ügyfélnek kell mindent is megfizetnie, mert mindent is áthárítanak rád a légitársaságok – csak hogy érezd, mennyire Ügyfélközponztú a gondolkodásuk.

Mivel nem mindegy, hogy egy 5 tagú család tagjai hol fognak ülni egy 300+ fős repülőgépen az interkontinentális utazása 9 órája alatt, ezért tanácsos helyet foglalni a repülőjegy megvásárlását követően. Mivel 4, azaz négy darab repülőgépen fogunk utazni, ezért 4, azaz 4 alkalommal kell helyeket foglalni a család számára:

 • Calgary – Frankfurt,
 • Frankfurt – Bécs,

majd hazafelé:

 • Bécs – Frankfurt,
 • Frankfurt – Calgary.
A név kitalált, az ár valódi!

Gondold el, milyen varázslatos lenne, hogy ha te – mint légiutas, mint a légitársaság Ügyfele, mint szerződött üzleti partner -, nem lennél instant hülyének nézve.

A helyfoglalás és annak árazása – hogy odaülj, ahova szeretnél, azaz hogy együtt utazhass a családoddal(!) – sem olcsó megoldás. De miért is lenne? Hiszen így is, úgy is 5 ember fog ülni a gépen. Olyan színezete van ennek az egésznek, mintha Jürgen és Hans csak a te kedvedért, csak miattad vinne fel a hátán 1-1 ülést a repülőgépre csak azért, hogy te le tudj ülni a 9 óra hosszú repülőúton és biztonságban tudj utazni!

Mintha nem kellene egyébként is ülnöd valahol, nem?! A légitársaság eladja a 250-300-320 darab jegyet egy-egy járatra. Tényleg nem mindegy, hogy a 250-300-320 hol ül? Mármint miért kell annak külön költségnek lennie, ha a szülők a 4, a 10 és a majdnem 13 éves gyermekeikkel egy sorban, vagy legalább egymás előtt/mögött szeretnének ülni? Minden elektronikus úton zajlik, egyszer kell leprogramozni és soha többet! Nem kell Ingének és Juttának névre szóló névkártyákat gyártania, vagy nem kell személyesen felmenniük a repülőgépre és belehímezni a neveinket az ülés fejtámlájába!

Mert bár leírják, hogy helyfoglalás nélkül is igyekeznek a családokat, főleg a 12 éven aluli gyermek(ek)kel utazó szülő(ke)t egymás melletti helyekre ültetni, erre azonban sem szóbeli, sem írásos garanciát nem vállalnak!

Mert miért tennék? A több ezer dollárért cserébe még ennyi sem jár.

Lufthansa Discovery A330-200 üléskiosztása a helyfoglaláshoz.

Vannak az olcsóbb…

… és a drágább…

…és a még drágább ülőhelyek is – attól függően, hogy az ülés hol helyezkedik el és mit nyújt a T. Utas számára: például C$121-ért megnövelt lábteret.

Rettentően drága dolog az extra lábtér…

Vannak a „hagyományos” ülések, az „előnyben részesített” ülések és a „megnövelt lábtérrel rendelkező” ülőhelyek és ahogyan a mozis helyfoglalásnál, a már lefoglalt ülőhelyek is láthatók a térképen.

Jelmagyarázt a térképhez.

Frankfurtból Bécsbe az Lufthansa Group-hoz tartozó Austrian-nal megyünk majd, az Ő helyfoglalásuk így néz ki és olcsóbb is voltak az ülőhelyek árai, mivel rövidebb távot repülünk velük.

Méregzöld vagyok!

Meglepetés!
A klímavédelmi intézkedések költségei is téged, a T. Ügyfelet terhelnek.

A jegyvásárlás során az alapbeállítás szerint a középső, mérsékelten költséges csomag van kiválasztva a számodra. Mi a legolcsóbb, huszon-pár dolláros, Climate Protection Project Package-t választottuk ki, amely annyit jelent, hogy az általunk 5 személy után mefizetett nagyjából 114 CAD-nyi összeget 100%-ban klímavédelmi projektekre fogja elkölteni a Lufthansa.

A három lehetőség közül valamit kötelezően választanod kell egyet – nincs olyan lehetőség, hogy: „Kösz, de nem kérem egyiket se!”. Az alábbiakban látható a választásodról szóló tájékoztató, hogy tudd, miért is fizetsz:

Azaz naftát – köribari kerozint -, nem vettem nekik, hogy mindezek után még repülni is tudjunk majd… De most komolyan! A repcsit ne tankoljam meg?

Gondolom, más módja nincs annak, hogy a T. Ügyfél láthassa, hogy a Lufthansa Csoport mennyire környezetbarát, hogy mennyire a szívén viseli az igazgató-tanács a környezetvédelmet, csak az, ha ennek a költségét a T. Ügyféllel fizettetik meg.

Nem elég a horrorárú repülőjegy, hogy kisgyermekkel történő utazás miatt kötelező helyfoglalás is drága mulatság, erre ők még úgy gondolják, hogy majd ÖNKÉNT kifizetek 247 dollár 90 centet FEJENKÉNT – egy 5 tagú család esetében kb. 1.230 CAD-t – azért, hogy a betöltésre kerülő kerozinban 20% bióüzemanyag legyen?!?

Tudsz a sorok között olvasni?
Majd akkor lesz a nagy és nemzetközi Lufthansa környezetbarát és majd akkor foglalkoznik a károsanyag-kibocsátásukkal, ha én megveszek még 1 repülőjegy árába kerülő karbonlábnyom-csökkentő kreditet?!

WHAAAT?

Az legolcsóbb megoldást választva az alábbi klímavédelmi intézkedések történhetnek meg a pénzedért:

A másik – alapbeállításként is elérhető opcióval – már komolyabb dolgokra van lehetősége a Lufthansa Csoportnak: amellett, amit az előbbi megoldás nyújt, ennél a verziónál a repülőgép 5%, vagy 20% bióüzemanyaggal üzemel majd.

Akit komolyabban érdekel, hogy hogyan és miből, miként készül a SAF, a Sustainable Aviation Fuel, azok számára itt vannak az alábbi linkek:

Oldal alja. Apróbetűk.
(katt/tap a képre a teljes nézethez)

Mennyi? 30.

Miután kifizettél mindent és megkaptad a jegyeket, letöltheted a számlákat.

Majd.

Ha lesz hozzá kellő türelmed.

Mert hát a számláid nem érkeznek meg automatikusan e-mailben (Oh, jajj, mit szólna ehhez a NAV?) – ahogyan az megtörténik rendes helyeken -, de nincs még egy aloldal se a profilod alatt a Lufthansa weboldalán, hogy 1-klikkre le tudj tölteni minden számlát/fizetési igazolást 1 db PDF-fájlban, amikor éppen szükséged van rá.

Figyulum! A számlák csak az utazás utáni 90. napig érhetők el (Hahó, NAV, tetszik ezt hallani?!) – ha csak eztán jut eszedbe, hogy mégis szükséged van rájuk, akkor beszélgetned kell a Lufthansa Ügyfélszolgálattal.

Kis kitérő: az EBAY évekre visszamenőleg megőriz neked minden vásárlási információt (jó tudom, az Amazon is). Nem tudom, hogy kinek lehet fontos 2024. Májusában, hogy mit vásárolt több, mint 7 évvel ezelőtt, 2017. Márciuásban, de ha kíváncsi vagy rá, akkor meg tudod nézni, a belépést követően nagyjából 15-20 mp alatt megtalálható:

Elköltöttél 5 USD-t és ezért cserébe az EBAY emlékszik arra, hogy mit és mikor vettél. Ugyanakkor a németesen precíz Lufthansa több ezer dollárért cserébe sem teszi egyszerűen, felhasználóbarát módon elérhetővé a számláidat sem a vásárlás után, sem később. Tudom, tudom, azért nem kell nekik, mert nem készeríti őket erre a törvény ereje!
Bezzeg a hülye amerikai EBAY-t…

A vásárláskor kapsz egy hosszú, 13-jegyű azonosítót, ami a jegyednek a sorszáma, amelyet a foglalási azonosító alapján találhatsz meg. Ezt a sorszámot és a nevedet kell megadni itt, hogy le tudd tölteni a jegyvásárlásról szóló számlát.

És ez csak a repjegyednek a számlája lesz. Repülőjegy-foglalásonként 1 számla jár – fejenként!

Ha kellenek a számlák

 • a helyfoglalásokról ÉS
 • a klímavédelmi költségeidről is,

akkor azokhoz már kelleni fog az Lufthansa Ügyfélszolgálata + fél óra szabadidő. Csak, hogy érezd a törődést… Szerencsére elérhetők online (éjszaka is!), nem kell telefonközpontos zenét hallgatni, hogy megszerezd a számláidat. Az ügyfélszolgálatos nagyon készséges, s bár be kell jelentkezned az profilodba a weboldalukon, azért a biztonság kedvéért azonosítanod kell magad, mert akárkinek csak úgy nem teszik elérhetővé a számláidat.

De még ekkor sem a számláidhoz férsz hozzá! Hanem csak a „kulcshoz”, azaz a további 13-jegyű azonosítókat adja meg neked a LH Üfsz (a maradék ötöt, fejenként), amelyeket egyesével felhasználva le tudod tölteni a további számláidat. A repülőjegy mellett minden ülőhely-foglalásnak külön számlája van, ahogyan a klímavédelmi költségednek is:

 • repjegyek: 1 db számla,
 • helyfoglalások: 4 repülőgéppel utazunk majd, azaz 4 db számla
 • klímavédelmi költségek: 1 db számla.

Tehát fejenként 6 darab számlát állít ki a Lufthansa egy oda-vissza utazásról. Mint már említettem, 5 fős család vagyunk, azaz mi 30, tehát HARMINC darab számlát kaptunk.

Like WTF?
Biztos, hogy ezt így kell csinálni? Nem lehet egy másik, az Ügyfél szemszögéből sokkal egyszerűbb, felhasználó-barátabb, gyorsabb megoldást találni?

Elvégre ez nem egy banán-köztásaságbeli, zavarosban halászó repülő légitársaság, nem egy tapasztalatlan, olcsó pénzből üzemeltetett fapados charter-járatokat teljesítő légitársaság, hanem ez kérem maga A Lufthansa – a 71 éve alapított, hagyományokat örző európai cégcsoport!

Több, mint 48 órája beszélgettem a LH Üfsz-szel.
A számlák azóta sem érkeztek meg…

Mennyi az annyi?

Még nem árulom el, hogy pontosan mennyit is a fizettünk ki a repülőjegyekért – ehhez meg kell hallgatni az erről szóló podkaszt epizódot (megjelenést követően lesz itt egy link). De annyit azért elárulhatok, hogy (sokkal) többe került, mint egy szobafoglalás 5 fő számára, 10 napra/9 éjszakára a Hyatt Place hotelben Honolulu-ban, a Waikiki strand közvetlen szomszédságában:

Klikk/tap a képre a teljes nézethez.

Minden jó, ha a vége jó?

Még van néhány nap az utazásig, de már nagyon várom, hogy hazaérjek…

Még fel sem ültünk a repülőre, de már alig várom, hogy leszálljunk.

Az eddigiek – és a Latorék által elmondottak -, alapján azt kell mondjam, hogy ha lehetőségetek van rá, akkor

Azt szokták mondani a sportban, hogy innen jó szépíteni.

Meglátjuk, hogy a negatív online tapasztalatok után milyen lesznek a személyes tapasztalatok? Bárhogyan is, néhány napon belül kiderül, hogy van-e még ennél is lejebb, vagy a légitársaság értékelése is a felhők közt fog-e szárnyalni majd?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: Discovery Airlines / Lufthansa Group

színkódok: Lufthansa Color Palette