Lázadó Gondolatok: Jótékonykodás, Vagy Ingyen Reklám?

CENZÚRA?! A Facebook posztunk mai törlése ellenére cikkünk egy újabb posztban továbbra is kedvelhető, megosztható, kommentelhető!

Azon gondolkodom, vajon mi lehetett a posztunk törlésének az oka? Ha valakinek bántotta a szemét, az szólhatott volna előbb nekünk.

Lehet, hogy maga az üzletember állna a törlés hátterében. aki nem bírja a kritikát? (Nem tudjuk, mert a Facebook nem közölte az okokat.)
Annyira nehéz lehet elviselni más ember véleményét üzletemberünk számára, hogy velünk ellentétben az Ő oldalát nem lehet osztályozni, értékelni a Facebook-on.

Vajon az üzletember a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályánál bejelentette-e a decemberi nyereményjátékát? Hol volt elérhető a játékszabályzat? Vajon odafigyelt-e arra, hogy miket kötelező betartani, vagy éppen tilos használni egy promóció szervezése során? Bővebb információ a Facebook szabályzatáról itt!

Úgy tudom, hogy Facebook-os nyereményjátékhoz
a szabályzat alapján nem szabad
sem lájkot, sem megosztást kérni
a felhasználóktól…

* * * * *

Jó reggelt kívánok!

Egy profitorientált vállalkozás adományozásról szóló bejegyzésének megjelenése a Facebook-on jótékonyság, egy kedves, figyelemfelkeltő gesztus? Vagy egy rossz döntés eredményeként létre jött, vitatható etikájú ingyen reklám?

Lendületesen indul a 2018-as év a Facebook magyar nyelvű oldalain. Az első hétvégén Krámli Kinga kórházi várólistás posztja és a körülötte kialakult beszélgetés, vita (nagyobb részben) és rossz indulatú vádaskodás, gáncsoskodás (kisebb részben) zengte be a közösségi oldalt, több magyar hírportált, blogot és propaganda gyárat.

Ez a hét, illetve hétvége sem eseménytelen.

Adott egy magyar származású, Nagy Britania és Magyarország között ingázó szakközgazdász, független tőzsdei kereskedő, gyakorlati tréner. Elsősorban nem oktatónak (tőzsdei képzések), hanem kereskedőnek tartja magát, aki megosztja a tudását az érdeklődőkkel. Saját névre regisztrált domain alá készült egy tetszetős, igényes megjelenésű weboldal, hogy bemutassa magát és szolgáltatásait. Persze, a kor követelményeinek engedve, van Facebook oldalát is.
Ezzel eddig semmi baj, sincs. Sőt!
Valami hasonlót csináltunk mi (Lator és a Lázadó) is, amikor tavaly belevágtunk a Kanada Banda projektbe.

Fotómontázs az üzletember posztjából.
Név és arcok kitakarva, mielőtt valaki megsértődik.

Feltételezem, a jó szándék vezette az üzletembert, amikor megírta a posztot, amiben arra kér mindenkit, hogy egy szívecskével és egy megosztással „adományozzon” 1 Ft-ot, azaz egy forintot a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (röviden: MGYA) számára.

Aztán pár óra leforgása alatt kiderült, hogy rosszul sült el a dolog… nem olyan színezetet kapott a kampány, amilyen az eredeti tervben szerepelhetett.

Ha valaki önzetlenül ad, önszántából segít, jótékonykodik, támogat valakit, valamit egy nagyobb összeggel (100 ezer, 500 ezer, vagy 1.000.000 Ft – kinek mit jelent az „egy nagyobb összeg” fogalma), abban semmi kivetni való nincs. Sőt, egyenesen elismerésre méltó! Egy követendő példa. Szabad és kell is büszkének lenni egy ilyenre.

a nagyobb felbontású kép megtekintéséhez klikkelj a képre

A baj azzal van, ha valaki anyagi megfontolásból, a nagyobb ismertség elérése és későbbi haszonszerzés céljából egy nemes célt használ fel. Jelen esetben a Magyar Gyermekmentő Alapítványt használja arra a Facebook oldalán, a nyílvános, tehát bárki által megtekinthető posztjában, hogy pár nap leforgása alatt begyűjtsön több ezer lájkolót és követőt, s áttételesen több százezer forintba kerülő szakmai képzéseit minél több emberrel megismertesse.

Alább a szóban forgó poszt látható az üzletember Facebook oldalán, a képernyőfotó 2018. január 14-én készült:

Ha nincs szívecske és megosztás, nem lesz adományozás??
(a nagyobb felbontású kép megtekintéséhez klikkelj a képre)

 

Nem az irígység beszél belőlünk, mert nem sajnálok tőle egyetlen egy lájkot sem. Csupán a kivitelezésbe csúszott több kisebb, nagyobb hiba.

A problémám azzal van:

 • ha valaki Facebook lájkokhoz és megosztáshoz köti az adomány mértékét,
 • és ezzel együtt önmaga, vagy szolgáltatásának ingyenes reklámozására használ fel egy közhasznú alapítványt,
 • visszaél mások jóindulatával és a jótét lélek álcájába bújva gyűjt lájkokat, követőket.

Pont, ahogyan a facebookos nyereményjáték oldalak, amik ugye soha nem sorsolnak ki semmit… amik a felhasználók naivitását kihasználva igyekeznek minél több lájkot, megosztást begyűjteni. Amiből aztán szép hasznot húznak.

 

a nagyobb felbontású kép megtekintéséhez klikkelj a képre

 

De a fent álló helyzet nem csak az üzletember hibája. Ebben a felhasználók egy jelentős része is benne van, akik (bizonyítottan!) gondolkodás nélkül lájkolnak, tovább osztanak akárkit és akármit, szinte azonnal. Anélkül, hogy előzetesen információt gyűjtenének. Anélkül, hogy akár csak 1 mp-re is megállnának és átgondolnák a szituációt. Nekik elég 3 fotó és a gyermekek megemlítése a posztban. Kritikus gondolkodásnak, a bővebb információ megszerzésére való igénynek semmi jele

 

Kérdésem van, választ várok!

Miért kell kommentben az „osztva” szót kiírni?? Miért kell kommentben piros és rózsaszín szívek százait, puszit dobó kiskutyát, szívecskét ölelgető figurát, stb, stb. kitenni?? Komolyan kíváncsi vagyok a válaszra!!

A teljesség igénye nélkül:

 

 

 

a nagyobb felbontású képek megtekintéséhez klikkelj az egyes képre

 

 

És természetesen: tisztelet a kivételnek! Szerencsére nem mindenkit sikerül megvezetni. Persze, a nagy többség, aki szívecskézik, tehát nem lájkol, hanem „imád”, egyszerűen csak segíteni akar, szeretne jót tenni, szeretne helyesen cselekedni. Ráadásul ez az egész (szívecske és megosztás) hamar megvan, pár másodperc az egész.

Ahhoz, hogy az alapítvány adományt kapjon az üzletembertől, a poszt szerint szívecske kell, nem kedvelés, vagy mosolygós fejecske! Tehát csak a  és megosztás számít! A kettő együtt ér 1 Ft-ot! Azaz egy forintnyi adományt az alapítványnak. Azon gondolkodom, hogy ha nem lenne Facebook, az üzletember nem tudna jótékonykodni?? A „gyűjtés” egyébként január 12-én indult és február 28-ig lehet „adományozni”.

Ha csak minden olyan ember, aki megosztotta a posztot, csak 100 Ft-ot (száz forintot) adományozik az alapítványnak, akkor a több, mint 113.600 db megosztás után minimum 11.360.000 Ft-ot (11 millió 360 ezer forint!) kaphatna az alapítvány. Ha csak 10 Ft/megosztással számolok, akkor is 1.136.000 Ft-ról van szó. De nem leszek ennyire filléreskedő!

Így viszont még 40.000 Ft-ot sem fog kapni a MGYA, mert a cikk megjelenésének pillanatában kevesebb, mint 40.000 szívecskét kapott összesen a poszt. Az egyik komment alapján az a rengeteg ember, a Facebook Népe „nem gondolkodni és okoskodni” érkezett a poszthoz, hanem segíteni. De hogy pontosan itt mi is a valódi segítség, nem tudom…

És valóban, nem kell gondolkodni, egy picit sem. Az ingyen reklámmal operáló üzletember jelen állás szerint 39 ezer párszáz Ft-ot kell átadjon az alapítványnak, amely a Facebook Népének gondolkodás esetén akár 11.360.000 Ft-ot is kaphatott volna. Így jártak, a 39.000 Ft pont 39.000 Ft-tal több mint a semmi, ennek is örülni kell.

 

FRISSÍTÉS 1.! Elnézést kérek, ha nagyon szigorú lettem volna a matekkal. Nem akarok ennyire szőrös szívű lenni. Szóval: adjuk össze a   és a megosztások számát. Felfele kerekítve van 40.000 db szívecske + 113.700 megosztás = 153.700 Forint. Ez még mindig igen messze van a 11.360.000 Ft-tól. De még az 1.136.000 Ft-tól is.

 

Vélemények? Azok vannak!

Következzen pár komment, amely a poszthoz íródott, az „osztva” és a temérdek szívecske mellett érdemi mondanivalóval is bír:

 • Ha adományozni akar valaki, van egy bizonyos összege amit erre szán, akkor miért köti ilyen gyagya feltételhez?
 • amíg ezt kitalálta és lebeszélte mindenkivel és mire felkerült a face-re ez idő alatt simán el utalhatott volna 100 millió forintot ami szerintem a mai világban nem tartana tovább semmivel mint egy reggeli kávé elkészítése majd elfogyasztása viszont fontos meg jegyezni hogy így nem szerepelne 80.000 like és 100.000 megosztásban a neve amit az a még több ember se látná a nevét aki egyszerűen csak át fut észre lehetne venni a különbséget az között aki ténylegesen akar adományozni vagy csak a nevét akarja láttatni úgy mond 1 forint/ osztás illetve like
 • Az „IMÁDOM” helyett (…) javasolnám az SZJA 1 % -át! Undorítonak tartom az ilyen nyilvános, közösségi oldalon való, ilyen jellegű, pláne ilyen alapítványfelhasználásával való önmaga népszerűsítését.
 • Ez a (..) meg reklámozza azt hogy ő milyen nagylelkű hogy segít… Nem …akkor lenne az esetleg… Ha megfogná magát bemegy … Letesz az asztalra x pénzt… És elsétál .. Nem kell hozzá szívecske .. Se likeok… Se megosztások….
 • Hat remelem, azert annyira ember, hogy a szavat betartja, ha mar ilyen gerinctelenul reklamozza magat. Ugyanis miert kene 50.000 Like, hogy valaki adomanyozzon 50.000 forintot?
 • „Eszméletlen baromság… majd a megosztásokon meg a lájkokon fog múlni hogy mennyit adományoz, nem? A sok naiv ember el is hiszi ráadásul.”
 • Ha önzetlenül, tiszta szívből adományoznál, nem reklámoznád magad! Amíg megosztásokat vadászol ilyen poszttal, addig csak egy utolsó szarházi vagy!
 • Nemes gesztus és kezdeményezés…! Önfényezés és Önreklámozás nélkül sokkal értékesebb lett volna… és A segítség az önzetlen és feltétel nélküli…

 

Az üzletember már jótékonykodott egyszer a tél folyamán, sokkal szerényebben, mint ahogyan azt most tette.

a nagyobb felbontású kép megtekintéséhez klikkelj a képre

Akkor az MTVA „Jónak lenni jó” kampányához csatlakozott. Ezzel maximálisan azonosulni tudok, dícséretes dolog volt. Elismerésem! Őszintén, nincs ebben semmi szarkazmus. Az erről szóló 2017. december 17-i bejegyzése összesen 8, azaz nyolc darab lájkot kapott.

Két napra rá, december 19-én köszönetet mondott oldalának 500. lájkjára.

Ma, január 15-én, az újabb, már „jobban felépített” posztját követően a legfrissebb adatok alapján:

 • 9.221 lájkolója és
 • 9.277 követője van.
 • közel 49.000 reagálást (lájk, szívecske, mosolygós fejecske, stb.)

gyűjtött össze mindössze 3 nap alatt. Ez már látható eredmény, abszolút pozitív végkifejlet egy profitorientált vállalkozó számára.

Az üzletember december 20-i posztjában így fogalmaz: 😲 NINCS INGYEN EBÉD! 😟😡 Gondold csak végig, ha valamit ingyen kapsz, az marketing fogás (és nem ér egy fabatkát sem). Ha jól értelmezem sorait, akkor az ingyen kapott több, 8500 új lájkoló és követő egy fabatkát sem ér… Ha tévedek, nyugodtan ki lehet javítani.

Az új borírtóképhez – amely vasárnap került fel az üzletember Facebook profijához -, íródott ez a komment: Összesen ennyit kellett volna kitenned alapból (az „is” nélkül) és átutalnod pár százezer forintot csendes magányodban az alapítványnak. Minden korábbi eljárásod ízléstelen..

Vasárnap délután üzletemberünk szépíteni
próbált Facebook profiljának új borítóképével… szerintem nem járt sikerrel.

 

Azt azért érdemes tudni, hogy ha valaki saját Facebook oldalát, vagy egy-egy posztját akarja reklámozni a Facebook-on, hogy a semmiből indulva rövid idő, azaz pár nap leforgása alatt több, mint 8500 lájkot és követőt, vagy több, mint 113 ezer megoszást szerezzen, ahhoz több tízezer, vagy százezer forintot kellene kifizetnie a Facebook számára. Így viszont elég volt egy ötlet, az alapítvány és máris futótűzként terjedt el a poszt és jöttek a lájkok, követők ezer számra.

Kérjük Kedves Hallgatóinkat és Olvasóinkat, hogy minden esetben kritikusan álljanak hozzá a „túl szép, hogy igaz legyen” tematikájú posztokhoz, cikkekhez, videókhoz, interjúkhoz és weboldalakhoz. Sajnos mai világunkban sokan gondolják úgy, hogy egy jó ügyet felkarolva sztárolják magukat. Mások jóindulatát kihasználva, mások segítőkészségével vissza élve tesznek szert ingyenes megjelenésre, befektetés nélküli pénzügyi haszonra. Olyan mértékű ismertségre, amelyre más esetben komoly anyagiakat kellene áldoznia.

Kérjük, minden esetben fontolják meg és gondolják át alaposan, hogy kit, mit támogatnak lájkjaikkal, megosztásaikkal, vagy a való életben anyagiakkal. Nem biztos, hogy ami elsőre jó ötletnek, nemes célnak tűnik, az valóban az. A csalók pont az együttérzésünkre játszanak rá, érzelmi oldalról támadnak. Egyesek azért tudnak nagyon hatékonyak lenni, mert jól kiismerték az emberi tulajdonságokat és tudják, hogyan kell mézes-mázos szavakkal kiédesgetni a sajtot a holló szájából.

Na de ki vagyok én?

2008-tól 2016-ig az SZJA-m 1%-t minden évben a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak adtam. És akkor is beszálltam a költségekbe, amikor autójukat összetörte egy figyelmetlen autós. 2013-ban a gyermeknap alkalmából a VIASAT3/VIASAT6 televíziós csatornák, a REGIO Játék és a Kockamánia.hu segítségével, abszolút civil alapon a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelõintézet és Baleseti Központ Gyermek-traumatológiai osztály számára adományoztunk játékokat és irodai kellékeket. Ha erre a Facebook, lájk-vadászat és önsztárolás nélkül egymagam is képes voltam, akkor egy profi pénzügyi szakember is képes lehet(ne) rá. Ha akar.

Ha a MGYA számára szeretnél adományázni most az egyszer, vagy többször is, akkor a „Támogatás” menüpontot válaszd. Az alapítvány weboldala a logóra kattintva érhető el.

 

Az üzletember nevét és Facebook oldalának elérhetőségét szándékosan nem közöljük, nem linkeljük! Amennyiben szeretne megjelenni a Kanada Banda weboldalán névvel, linkkel, elérhetőséggel, a maximális korrektség jegyében csak és kizárólag anyagi ellentételezés fejében lesz rá lehetősége. A december 20-i posztjában Ő maga írta: „NINCS INGYEN EBÉD! Gondold csak végig, ha valamit ingyen kapsz, az marketing fogás (és nem ér egy fabatkát sem)„.

Köszönöm a figyelmet.

a Lázadó

 

Egy hozzászólás “Lázadó Gondolatok: Jótékonykodás, Vagy Ingyen Reklám?” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.