Lázadó Gondolatok: Adakozni Szerény(ebb)en Is Lehet(ne)!!

Jó reggelt kívánok!

Már a kezdetektől arra kérünk mindenkit, hogy ossza meg velünk gondolatait. Ahogyan az a weboldalunkon is olvasható: „Tetszik? Utálod? Vitatkoznál? Egyetértesz? Felháborít? Megnyugtat? Mondd el vélemenyed, javasolj témákat, vagy tedd fel kérdéseid! Hallasd a hangod – ők is ezt teszik.”.

Szeretném elmondani, hogy mi a története az első és eddigi egyetlen 1 csillagos véleményezésünknek a Facebook oldalunkon.

Jó néhányan kikapcsolják a véleményezési lehetőséget. Aki így tesz, feltételezem, nehezen viseli a kritikát, mimóza lelke sértőnek érezné az 5 csillagnál alacsonyabb értékelést. Vagy a másik lehetőség, hogy egyáltalán nem kíváncsi még a pozitív véleményekre sem

A Kanada Banda Podcast oldalán ez a funkció a kezdetektől fogva elérhető volt, ahogyan ma is az. Kérjük, ne csak a csillagokra kattints, hanem pár mondatos értékelést is írj rólunk. Így tudni fogjuk, mi az ami tetszik neked és mi az, ami kevésbé. Aki ezt már megtette, annak nagyon köszönjük, sokat jelent számunkra! Aki pedig még nem, kérjük, szánjon ránk pár percet és mondjon véleményt!

 

Egy nagyon fontos dolog!

Aki nem szereti az oknyomozást, a tényfeltáró újságírást, annak a cikk további része csípni fogja a szemét! Nem kenyerünk a sárdobálás, azonban van néhány tény a téma lezárása előtt, amelyet ismertetnem kell.

Az alábbiakban csak a neten fellelhető adatokra hagyatkozom, nyilvános információkat ismertetek továbbra is, fotókkal és linkekkel illusztrálva a száraz tényeket! Eddig is és most is bárki által leellenőrizhetó lesz minden állítás.

Januárt 15-i cikkünkben egy olyan üzletemberről (az úr Gáli Viktor) írtunk, aki

-ecskékhez (szívecskékhez) és megosztáshoz köti
a Magyar Gyermekmentő Alapítvány számára
szóló adományának nagyságát!!

Ennek az egyetlen, szerintem kérdéses erkölcsi vetületű posztjának köszönhetően több, mint 9500 kedvelésre és követőre, több mint 122.000 megosztásra tett szert 6 nap leforgása alatt. Amihez normál esetben több tíz, vagy 100 ezer forintot kellene elkölteni a Facebook-on hirdetésekre, szponzorált megjelenésekre.

Kérem, figyeljen mindenki, mutatok valamit:

Ezeknek a számoknak az eléréséhez a fenti alapítványoknak több évre volt szüksége, nem pár napra!

Ami pedig Gáli urat és az Ő Facebook-os számait illeti, az alábbiakról tudok beszámolni:

 • 2017. december 3-án 413 ember kedvelte és 438 követte,
 • december 19-én már 500 ember kedvelte,
 • 2018. január 11-én, az általam kifogásolt poszt megjelenése előtt 1 nappal még csak 543 ember kedvelte, 566 követte. Január 12-én pedig megjelent a   -ek és megosztások számához kötött adományozós posztja. Ennek következtében:
 • január 15–én már 9808 ember kedvelte, 9867 követte,
 • ma, január 17-én 10152 ember kedveli és 10212 követi.

A Google a mi barátunk is.

az üzletember Facebook oldala december 3-án (nagyításhoz klikk a képre)

az üzletember Facebook oldala január 11-én (nagyításhoz klikk a képre)

Az üzletember Facebook oldala január 16-án,
a véleményezési lehetőség időközben eltűnt.
(nagyításhoz klikk a képre)

Tehát egyetlen posztnak köszönhetően szerdára az 543 lájkolóból 10.150 lett. Ez biztosan csak a véletlen műve, ugye? Vagy mégsem? Aki tudja a választ, kérem, ne restelkedjen elárulni nekem.

Ki az a Tündérkör Alapítvány és hogyan jönnek ők ide? A 2017. december 15-én elhunyt hajdúszoboszlói édesanya férjét és hármas ikreit a Tündérkör Alapítvány segítette, támogatta és így tesznek a jövőben is

LÁJKOK, SZÍVECSKÉK ÉS MEGOSZTÁSOK
KUNYERÁLÁSA NÉLKÜL!!!

Volt olyan cég, aki egy összegben 3 millió Ft-ot adományozott a megözvegyült apuka és 3 picurka számára. És bármilyen meglepő, ehhez a vállalkozás sem kért a Facebook-on sem lájkot, sem szívecskét, sem megoszást. Egyszerűen csak segíteni szerettek volna, amit aztán meg is tettek. És pont.

Tudjátok, hogy mennyi pénzt sikerült összegyűjtenie az alapítványnak az özvegy és a 3 újszülött számára szívecskék és megosztások koldulása nélkül? December 16-18.: 24 milliót Ft-ot. December 20-szal bezárólag pedig összesen több, mint

azaz negyvenöt millió forintot!!  A hatalmas adományt 15 ezren, 80%-át magánszemélyek adták össze. Ha szeretnéd segíteni a munkájukat, nem csak pénzzel, kérlek, ide kattints! Köszönöm szépen. Gyöngyösi Péterrel, a Tündérkör kuratóriumi elnökével készült interjú itt olvasható.

Természetesen tudom, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítványt is többen támogatják pár száz, pár ezer, pár százezer, sőt, pár millió forinttal, névtelenül. Szerényen, önfényezés nélkül. Olyanok, akiknek nincs gyomruk ahhoz, hogy jócselekedetüket lájkokhoz, vagy megosztáshoz kössék, miközben  saját magukat népszerűsítik.

szükség van a támogatókra… na de ennyire?

 

Mivel az üzletember a kritikát szemmel láthatóan egyáltalán nem viseli el:

 • lekapcsolta a „Vélemények” menüpontot a Facebook oldalán, mert a poszt publikálását követően rövid idő alatt 46 db 1 csillagos értékelést kapott. Ahogyan az egyik hozzászóló írja a Magyar Gyermekmentők Alapítvány Facebook oldalán: „Érdemes végiggörgetni a véleményeket! A sok 5-ös után még több 1-es. Jó húzásvolt ez?)” „Nagyon melléfogott Gáli úr! Eddig szép csendesen eléldegélt 10 csillagos ötössel, majd pár óra alatt beszedett 46 db 1-est! Az átlag 1,7 lett! Gratulálok! És szerintem még nincs vége az osztályozásnak!” Egész délelott csak 1-es értékeléseket és rossz véleményeket kapott, ezért mindet eltüntette és már nem is lehet véleményt írni oda.”

nagyításhoz klikk a képre

 • a hozzászólások közé betettük a saját cikkünkről írt saját posztunk linkjét (figyelem felhívási célzattal), amely törlésre került,
 • és ezt követően kitiltott az oldaláról (így oda hozzászólást írni már nem tudunk). Pont úgy, ahogyan sok más felhasználót is, akik kritikát fogalmaztak meg, vagy csak egy kérdés erejéig kifogásolták az adományozás módját.
 • nem sokra rá a Facebook előzetes értesítésünk nélkül törölte a posztunkat a saját Fecebook oldalunkról.

Így viselkedik-e egy magát jó színben feltüntetni kívánó, adományozásra buzdító üzletember?

Mindezek után Gáli úr egyik kedvelője, Althoffer Petra felkereste Facebook oldalunkat és mély felháborodásában jól kiosztott nekünk 1, azaz egy darab csillagot.

Hogy miért pont Ő? Gondolom, a szakmai múltra való tekintettel mintegy kötelességének érezte, hogy hisztérikusan védelmébe vegye az egyébként némaságba burkolózó üzletembert.

a képet elemezve sokminden értelmet nyer
(nagyításhoz klikk a képre)

Sajnos szöveges értékelés nem született az 1 csillagunk mellé, így csak sejtésem lehet… De ne legyünk álszentek, mindenki tudja, hogy inkább volt ez egy gyermeteg bosszú, mint őszinte, megtapasztaláson alapuló hiteles vélemény. Ha ez nem így lenne, akkor nem csak egy gyors, pár másodperces „értékelés” született volna, hanem lenne mellette kísérő szöveg, lenne hozzászólás a posztunk alatt, stb. Lenne konkrétum, észrevétel, egy védhető álláspont. De semmi ilyesminek nincs nyoma. Ez picit olyan, mint amikor elviszed az autódat a szervízbe és amikor megkérdezik, hogy mi a baj, azt mondod neki, hogy „Rossz!”.

Van pár kérdésem még. Tartok tőle, hogy soha nem kapok rájuk választ.

 • Egy úrnak, egy férfinak helyén való-e egy törékeny nő háta mögé bújnia, ahelyett, hogy kiállna az igazáért Ő maga, személyesen?
 • Gáli úr vajon milyen jó példával kíván előljárni úgy, hogy a neki nem tetsző vélemények szinte azonnal törli, a felhasználókkal együtt? Azon elmélkedem, hogy vajon mi oka van eme diktatórikus moderáció fenntartására?
 • Miért csak 1 Ft-ot ér neki egy-egy megosztás és szívecske? Ennyire becsüli mind az alapítványt, mind az kedvelőit?

Az alább látható nyeremányjátékot hirdető poszt december 1-én született. Teljesen véletlenül 1 nappal azután tűnt el a Facebook-ról, hogy említést tettünk róla cikkünkben.

Volt, nincs… (nagyításhoz klikk a képre)

 

Kedves Petra! Reméljük, nem bántottunk meg valamivel. Mindíg nagyra értékeljük, ha valaki elmondja a véleményét. Kérjünk, hogy tedd meg ezt te is bátran! Még ha nem is értünk egyet, reméljük, sokáig a hallgatónk maradsz! Gondolom, azzal tisztában vagy, hogy a mi tényfeltáró cikkünknél az életben nagyobb sérelmek, kellemetlenségek is érnek majd?

Podcastjainkat iTunes-on, Podbean-en, vagy bármilyen okoseszközön egy podcast applikáció segítségével meghallgathatod. De letöltheted őket mp3 formátumban is, így hordozható zenelejátszón bárhol és bármikor veled lehetünk. Iratkozz fel hírlevelünkre te is, lájkold és oszd meg posztjainkat Facebook-on!

Köszönjük!

a Lázadó