Különleges Kanadai KRESZ-táblák – 2. Rész

A magyar-kanadai közlekedést bemutató cikkel megkezdett úton haladunk tovább. Ma a “Különleges Kanadai KRESZ-táblák” cikk-sorozatunk 2. része következik. A legutóbbi alkalommal a sebességkorlátozást vettük szemügyre. Ahogyan ígértük, most a vadveszélyt jelző táblák következnek.

poénos a falon, élőben azonban nagyon is komoly

Egy megmosolyogtató, falra akasztható szuveníren túl elsőre talán unalmasnak hangozhat ez az egész. Hiszen Magyarországon csak egyféle jelölés létezik. Igen, igen, az lesz az! A köznyelvben csak „honfoglalás”, vagy „csodaszarvas” beceneveken ismert, veszélyt jelző szarvasos tábla.

Észak-Amerikában ez viszont egészen másképp van. De miért kell ezt ennyire túl bonyolítani? A hatóságok a lehető legkülönfélébb módon próbálják a közlekedők figyelmét felhívni arra, ha egy területen nagy a valószínűsége annak, hogy valamilyen vadállat sétálhat az úton, vagy futhat keresztül azon.

Akkor hát, lássuk a medvét!


felül: „vigyázat, medvék a következő 10 km-en” – alul: „ne etesd a medvéket

 

Vagy inkább mégse, Maci Laci és Bubu jobb helyen vannak bent az erdőben. De gyakran – az összes többi vadon élő állattal együtt – előfordul, hogy az autópályák, országutak, kedvelt túrista utak, vagy a városok közelébe kerülnek.

 

Év- és napszaktól függetlenül érdemes ezeket a jelzéseket Észak-Amerikában is nagyon komolyan venni! Nem csak azért, mert egy esetleges baleset komoly következményekkel járhat mindkét fél számára. Hanem azért is, mert ha mobilszolgáltatói lefedettség nélküli helyen történt a baj, akár több km-es gyaloglás várhat az illetőre, mire térerőt talál, hogy egyáltalán segítséget hívhasson. Vagy bele telhet pár órába, mire valaki más is arra jár, s segíteni tud nekünk.

felül: „Kérjük, ne etesd a medvéket.
alul: „A medvék veszélyesek lehetnek!

Ha vadállatot, pl. medvét, szarvast látunk az út szélén, semmi esetre se álljunk meg és szálljunk ki a járművünkből! Ne próbáljunk szelfizni egy-egy medveboccsal! Mert a több száz kilós édesanyjuk nem fog megértést tanúsítani a kíváncsi turisták felé, s igen barátságtalanul léphet fel. A mama majdnem mindig ott lapul a bozótban. Egy-egy szarvas is komoly súlytöbblettel bírhat az emberhez képest, az agancsosok legnagyobbika, a jávorszarvas pedig az „erdők királya”. A statisztikák szerint több ember haláláért felel évente, mint például a medvék vagy a pumák.

kiemelt ütközési terület – figyelj a vadvilágra

Azt mondják róla, hogy még a medvével is szembe száll, ha meg kell védenie magát, vagy kicsinyét. A valaha megmért legnehezebb jávorszarvas bika több, mint 800kg volt, de az „átlagos” egyedek is szépen eléldegélnek 700-750kg körül. El lehet képzelni, hogy egy ballábas napon (figyelem, kettő is van neki), mit tud művelni azzal, aki szembe kerül vele. Magas, zömök termetével (marmagassága 1,5-2 m), hatalmas agancsával (fesztávolsága lehet 2 m feletti is) komoly károkat tud okozni egy 3-400 kg-os medvében, vagy az autónkban, de még egy kamionban is. És nehogy azt higyjük, hogy megijed a hangos kürt szótól, vagy riadtan irányt változtat, ha meglát egy teherautót közeledni… Nem, esze ágában sem lesz lassítani, kitérni, vagy vissza fordulni, hiszen megszokta, hogy vele senki sem kötekszik!

nagyfokú jávorszarvas-ütközési terület

De nem csak szarvasokat és medvéket ábrázoló táblák vannak Kanada szerte, hanem majd minden vadon élő állatra létezik egy-egy figyelmeztető jelzés. Ludak, kacsák, hódok, őzek, juhok, és ez nem vicc, hanem a törvény ereje által  kihelyezett táblák! A teljesség igénye nélkül mutatunk néhányat az alábbiakban.

Kecskék, juhok. Előfordulásukra jellemzően a 4800km-es észak-déli kiterjedésű Sziklás-hegységben (angolul: „Rocky Mountains„, vagy „The Rockies„) lehet számítani.

 

Szárnyuk van, repülhetnének is, de inkább gyalogolnak.

Természetes módon, teljes biztonságban át is repülhetnének az út felett a kacsák, ludak, libák, de ők sokkal jobban szeretnek keresztül totyogni azon. Ezért aztán többféle tábla is hirdeti, ha számítani kell a feltűnésükre az útpályán.

Leegyszerűsítendő a kérdést, léteznek a „gazdaságos”, három az egyben táblák:

magyarul: „vigyázat, vadfolyosó – vezess óvatosan a következő … km-en

 

És az összefoglalólag csak „vigyázat, vadvilág az országúton” feliratot viselő tábla:

Sajnos minden igyekezet ellenére Kanadában is több száz, vadakkal összefüggésbe hozható autóbaleset történik az utakon. Vezessünk mindig figyelmesen és körültekintően! Egy 5-10 perces késés sokkal jobb, mint egy több órás baleseti helyszínelés, kármentés, vagy kórházi kezelés.

Legközelebb az országutak fáradthatatlan vándorai, a kamionosok számára kihelyezett KRESZ-táblák áttekintése következik.

2 hozzászólás “Különleges Kanadai KRESZ-táblák – 2. Rész” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.