Közlekedés: Magyarország vs Canada

Beszéljünk a közlekedésről! Egészen pontosan Európa és Észak-Amerika közlekedéséről és annak különbségeiről. Áh, nincs is nagy különbség, mit fogok erről írni gondoltam elsőre, aztán csak összeírtam vagy húsz, kisebb-nagyobb különbséget.

Amikor megérkezel egy másik országból akkor vagy szőrén cserélik a jogsidat, mint pl az angoloknak, vagy újra vizsgáznod kell. Az angolok esetében ez amúgy nagyon furcsa, mert legalabb a kreszt át kellene venni, mert vannak különbségek. Nincs például jobbkéz szabály, de erről kicsit később. Nekünk magyaroknak viszont újra kell vizsgázni, ha 3 hónapnál tovább akarunk vezetni a nemzetközi jogsival.

Államok vannak ugye, így a szabályok nagy többsége ugyanaz, kivéve ami nem. Amíg Albertának és Saskatchewannak (még ennyi év után is meg kell néznem, hogy jól írtam-e, hihetetlen ez a név) nincs elöl rendszámtáblája, addig a többieknek van elöl és hátul is.

Az úthálózat mivel sokkal később kezdett el kiépülni mint az európai, így sokkal átgondoltabb és nagyobb forgalomra van tervezve. Igaz láttunk mi már autókat 2×9 sávon állni Torontóban, ám általában nem ez a jellemző. Ezek az utak nem lovaskocsikra készültek, majd lettek kiszélestve.

Biciklisek, robogósok:

Európához képest itt alig vannak biciklisek, így bicikli utak sem hálózzák be a városok nagy többségét. Robogóval pedig csak a tizenévesek járnak. Felnőtt férfi biztos, hogy nem ül fel még egy nagytestűre sem, mert fél, hogy kinevetik.

Az autók egy egész számmal nagyobbak. Ami otthon a kompakt, az itt nincs, ami az alsó-közép osztály, az a kis autó és így tovább. Felül pedig ott vannak a nagy sedan-ok, a pickup-ok és a nagy SUV-ok. Mindeközben nagyon sok az új autó, viszont a régiek sokszor rettenetes állapotban vannak. Itt nincsen évente/kétévente műszaki vizsga, csak ha át akarsz íratni egy autót és az öregebb 12 évnél, akkor lehet, hogy kérnek, vagy nem (környezetvédelmi vizsga meg egyáltalán nincs).

Táblák és jelek:

Nagyon sok szöveges tábla van, nem szimbólumok, mint otthon. Ha be akarsz sorolni az autópályára, akkor akár oldalakat is olvashatsz bátran. Sokan nem tudják mi a különbség például a sárga (ajánlás) és a fehér (korlátozó) sebességjelző tábla között. 

 

Ha azt gondoltad, hogy otthon miért van ennyi kamion, akkor csak szólok, hogy egyáltalán nincs sok és szegények nagyon be vannak korlátozva Európában. Itt a kamion simán mehet 100-al és nyugodtan előzhet a belső sávban, ha a másik feltartja. Viszont a gyorshajtásra nagyon harapnak. Amíg otthon technológiával, például kamerarendszerekkel oldják meg, hogy mindenki jól viselkedjen, addig itt minden bokorban rendőrök figyelik a rendet és ha bármi történik azonnal ott terem vagy három. Tudni kell viszont, ha minden rendben veled, soha nem fognak megállítani.

 

Amíg otthon a reflektorral történő villogást többféle szituációban is használom és mást jelenthet – belső sávban rávillogsz, hogy kifelé majom, míg a táblánál, gyere már mazsola, neked van elsőbbséged – addig itt villoghatsz bátran, mert a legtöbben nagyon bambán fognak nézni, hogy mit szeretnél. Ha valaki leveszi mi a szitu, akkor már azt is tudod, hogy az európai volt.

 

A benzinkúton:

Mindig előre fizetsz! Bent is lehet, de legtöbbször a kútfejen van olvasó, ahol lehet chip-pel, érintéssel, apple pay-el, akárhogy fizetni.

Itt 3-4 féle benzin (gas) van 87, 89, 91 ez felel meg kb a 95-nek otthon és a 94 ha van, ez lenne a mi 98-asunk. Diesel pedig vagy van, vagy nincs. Nem kétféle mint európa sok országban. Itt elég kevés diesel van, mert kormol és nem nagyon szereti a -40-et. Mondjuk azt mi sem.

A gyerekekre pedig iskolabusz vigyáz:

Ezt egy nagyon jó rendszernek tartom. Nem sok változott ezekkel a buszokkal az elmút 30 évben. Kicsit modernebb, de nagyjából ugyanaz az elgondolás. Jó magasan ülnek a gyerekek egy nagyon feltűnő tárgyban, amire mindenki nagyon vigyáz. Ha villog, mindenki elkerüli, megáll mögötte, megvárja míg minden kicsi elmegy valamerre és csak aztán mozdul. A legelhagyottabb farmokra is kimegy a gyerekért és haza is viszi. Ha nincs, aki levegye vagy nincs külön megbeszélve, hogy bemehet egyedül a házhoz, akkor vissza viszik és a szülő majd felveszi a sulinál.

 

 

 

 

 

 

Néhány nagyon fontos különbség:

Itt a körforgalmak és a jobb kezes utcák helyett stop táblák vannak. Amikor egy helyi Európába megy, ez nagyon kellemetlen lehet, mert azt szokták meg, hogy addig neki van elsőbbsége, amíg egy tábla meg nem állítja, így az összes jobbkezes utca meg fogja lepni otthon. Mideközben a lámpák a kereszteződésben nem az első autós feje felett vannak, hogy biztosan ne lásd, hogy piros-e még, hanem az utca túloldalán ahogy az a képen is látszik. Ezt nagyon szeretem, főleg, hogy oda van mellé téve a keresztutca neve is, így kevésbé növi be a borostyán. Valamint ki tudja megmondani, hogy a villogó piros lámpa (a 3 színűn csak a piros villog, nem a sárga!) mit jelent? Az bizony egy stop tábla.

A végére hagytam a legjobbat. Nem kötelező vezetési oktatásra járni. Nem nem, jól hallottad. Megtaníthat apu, anyu, tesó is. Vizsgázni azt kell, de se EÜ, se műszaki ismeretek (bár lehet ez már otthon sincs). Csinálsz egy kresz vizsgát – ami egy vicc, mert a könyv pár A5-ös oldal – és már vezethetsz is, ha ül melletted valaki, akinek van teljesértékű jogsija. Ennek nagyon szomorú és durva következményei vannak. Sok a baleset és rengeteg a durván életképtelen sofőr. Ezzel még fogunk foglalkozni egy másik alkalommal.

Ha kihagytam volna valamit, ami szinte biztos, nyugodtan írjátok oda kommentben.


Tags: észak amerika vs európa, vezetés, különbségek, kresz

 

 

4 hozzászólás “Közlekedés: Magyarország vs Canada” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.