Kamera-kérdés: iPhone, Vagy Samsung?

Az egyik nap a héten egy kollégám, aki Samsung Galaxy Sxx okostelefon tulajdonos (és egyben kissé Android hívő) – vicceskedve persze -, megjegyezte, hogy milyen rossz lehet iPhone-osnak lenni, mert annak nagyon rosszak a kamerái… Utána jártam hát néhány adatnak: nem csak a fotózási képességeknek, hanem az árazásnak és a piaci erőfölényeknek is.

Nem akartam vitát kezdeményezni arról, hogy miben jobb/rosszabb egy iPhone, vagy egy Galaxy S kamera lencséje, érzékelő szenzonra, stb. – mivel jól ismerem a kollégáimat -, így inkább ráhagytam, legyen neki igaza. A helyzet az, hogy nagyon nehéz meggyőzni őt tényekkel és adatokkal a tévedéseiről (van neki egy pár). Ugyan soha nem volt még neki iPhone-ja, maximum az én kezemben látja – lassan már 3 éve – nap, mint nap, értesülései így tehát hallomásból és szedett-vedett Facebook-os videókból vannak. Ezért aztán sajnos nem tudom nektek megmondani, hogy pontosan mit jelent szerinte az, hogy „az iPhone-nak rossz a kamerája”?

Gondolom, a kollégám arra célozhatott, hogy egy iPhone egy Samsung Galaxy Sxx-hez képest rosszabb minőségű képeket készít? Vagy arra, hogy kisebb felbontásban képes videót rögzíteni?

Mert ma már 8k (holnap 16k?) alatt nincs YouTube videó, Netflix-es film, vagy sorozat, és legalább 480 képkockát kellene rögzíteni másodpercenként, akkor is, ha annak az ég világon semmi értelme?!

Techie-ként erősen kételkedem a kollégám szavaiban, amikor technológiai dolgokról beszél. Ezért haza érve megkerestem, hogy mit mutatnak a teszt eredmények, milyen pontszámot kaptak a DXOMARK vizsgálatain résztvett okostelefonok? A DXOMARK a világelső Minőség Értékelő Laboratórium, a teszt-laborok alfája és omegája, a különöző műszaki cikkek (digitális fényképezőgépek, okostelefonok, laptopok, stb.) tesztelő csapatainak csúcsa, amelyről ide kattintva tudhatsz meg többet. Aki fotózással, videózással foglalkozik, azok számára már régről ismerős ez a weboldal és annak mögöttes tartalma!

Nagy meglepetésre egyáltalán nem kell számítani – én látatlanban megmondtam volna ott helyben, hogy mi lesz a végeredmény a lista állása. Igen, tisztában vagyok vele, hogy ez csak egy pillanatnyi állás és amint kijön egy újabb okostelefon, a sorrend megváltozhat. De ez mindig csak egy-egy új belépő modellt jelent, nem pedig a mezőny teljes átrendeződését. Sőt, ahogyan az alábbiakban is láthatjátok, még az is lehet, hogy a lista helyezéseire egy vadonatúj modell sem lesz különösebben nagy hatással.

Okostelefonok listája a kamerák képességei szerint 2024. Február 6-án.
forrás: DXOMARK

Hogy könnyen össze tudjuk hasonlítani, hogy hogyan teljesítettek az iPhone-ok és a Samsung Galaxy S modellek egymás ellen, az alábbiakban a „megtisztított” listát láthatjátok. Ami azt jelenti, hogy nem fogom feltüntetni a a többi gyártó (Huawei, Oppo/Vivo, Google, Xiaomi) modelljeit, csak az iPhone-okat és a Samsung Galaxy S modelleket listázom, a helyezésük sorrendjében. Akit érdekelnek a részletek, kérem, kattintson ide.

3.Apple iPhone 15 Pro Max (154 pont)
és Apple iPhone 15 Pro (154 pont),

14.Apple iPhone 14 Pro Max (146 pont)
és Apple iPhone 14 Pro (146 pont),

16.Apple iPhone 15 (145 pont)
és Apple iPhone 15 Plus (145 pont)

18.Samsung Galaxy S24 Ultra (144 pont)

20.Apple iPhone 13 Pro Max (141 pont)
és Apple iPhone 13 Pro (141 pont),

24.Samsung Galaxy S23 Ultra (Snapdragon) (140 pont),

33.Samsung Galaxy S22 Ultra (Snapdragon) (135 pont)

37.Apple iPhone 14 Plus (133 pont)
és Apple iPhone 14 (133 pont),

41.Samsung Galaxy S23 Plus (Snapdragon) (133 pont)
és Samsung Galaxy S23 (Snapdragon) (133 pont),

43.Apple iPhone 12 Pro Max (131 pont),
és Samsung Galaxy S22 Ultra (Exynos) (131 pont)

54. Samsung Galaxy Z Fold5 (128 pont)

55.Apple iPhone 12 Pro (127 pont)

A listán a Samsung okostelefonok közül a legjobb eredményt elérő, a 18. helyen álló és 2024 Januárjában megjelent Samsung Galaxy S24 Ultra csak 3 ponttal tudta megelőzni a 2021 Szeptemberében megjelent iPhone 13 Pro/Pro Max páros. Innen nézve úgy tűnik, mintha a Samsung Galaxy okostelefonok zászlóshajója több, mint 2 évvel lenne lemaradva az iPhone-ok mögött – legalább is, ami a kamerarendszer (lencsék, szenzor, szoftver, stb.) képességeit illeti.

Ha ugrunk egy nagyot az 54. és az 55. helyezésekhez, akkor azt láthatjuk, hogy a 2023 Augusztusában megjelent Samsung Galaxy Z Fold5 csak 1 ponttal ért el jobb eredményt, mint az Apple által 2020 Szeptemberében piacra dobott Apple iPhone 12 Pro. Itt pedig már majdnem 3 év az iPhone előnye, vagyis a Samsung hátránya.

  • a Top3-ban: 2 db iPhone / 0 db Samsung
  • a Top10-ben: 2 db iPhone / 0 db Samsung
  • a Top20-ban: 6 db iPhone / 1 db Samsung
  • a Top40-ben: 8 db iPhone / 3 db Samsung
  • a Top55-ben: 12 db iPhone / 7 db Samsung található meg.

Akár hogyan is nézem, a kamerarendszer képességei alapján az iPhone-ok hol toronymagasan, hol pedig csak kiemelkedően jól állnak a Samsung Galaxy S modellekhez képest.

De a Samsung-nak – vagyis inkább a Samsung Galaxy S tulajdonosoknak -, talán nem is emiatt fáj a feje igazán, hanem amitt, hogy a legújabb, az alig pár hete megjelent Galaxy S24 Ultra-t a tavaly és a tavaly előtt megjelent Oppo, Vivo, Huawei és Google okostelefonok is megelőzik a listában!

A 18. helyezett Samsung Galaxy S24 Ultra kezdő ára 1.299 USD, miközben a nála jobb eredményeket elért iPhone 15 és iPhone 15 Plus árai: 799 USD és 899 USD. S mindezt miért? Mert ahogyan azt az elmúlt években mind megtanultuk, az iPhone DRÁGA.

Hasolítsuk össze az almát az almával?

Akkor lássuk az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max árait is: 999 USD és 1.199 USD. Hogyan kerülhet a 18. helyezett Galaxy S24 Ultra (legalább) 100 dollárral többe? Biztos az lehet az oka ennek, hogy az Apple lehúzós árpolitikát alkalmaz, ezért aztán az iPhone DRÁGA.

A 2023 Augusztusában megjelent Samsung Galaxy Z Fold5 induló ára 1.799 USD volt, míg. a nála csak 1 ponttal alacsonyabb eredményt elért, 2020 Szeptemberében piacra lépő Apple iPhone 12 Pro-ért csak 999 USD-t kértek.
Na de tudjátok-e, hogy miért? Segítek, mert szerintem nem fogjátok kitalálni! Azért, mert az iPhone DRÁGA. Tudom, hogy a Galaxy Z Fold5 egy félbe hajtható okostelefon és emiatt kerül jelentősen többe. De ettől még kaphatott volna egy modern kamera-rendszert, nem? Ettől még lehetnének korszerűek a fotózási képességei…

Még a 2021 Márciusában megjelent Xiaomi Mi 11 Ultra is 1 ponttal jobb tudott lenni, mint a majdnem 2 évvel később, 2023 Januárjában megjelent Samsung Galaxy S23 Ultra (Snapdragon). És ennek a két modellnek az induló ára még meg is egyezik: 1.200, illetve 1.199 USD.
Miért? Mondjuk együtt, jó hangosan: mert az iPhone DRÁGA.

És a már nem aktuális adatok + egy picike rosszindulat. Mert az Apple-t még mindig divat fikázni, hiszen … ja, azt nem tudjuk, hogy miért! Mert az Apple bezár egy ökoszisztémába. Mert az Andorid és a Google meg nem, ugye? Mert a Microsoft a Windows-zal nem ugyanezt csinálja? Mert az Apple az mindig mindenkinek hazudik és mindenkit lehúz, míg a Samsung, a Huawei, a Google, a Microsoft maga a megtestesült ártatlanság és jótékonysági szervezetként működnek?

És ha már idáig eljutottunk, akkor ne álljunk meg félúton.

Az utolsó érv az szokott lenni, hogy az iPhone az ostobáknak való, ezért olyan egyszerű a használata, míg az Android-os Samsung az okos emberek eszköze, mert 24/7-ben tetszőlegesen lehet módosítani a beállításait, heti 28 alkalommal lehet a legkülönfélébb módon testre szabni, mert jailbreak-elhető és moddol-ható a végtelenségig. Természetesen a világ összes applikációjának futnia kell Android-on, s persze mindnek egyszerre.

Az Android-os felhasználók naponta kétszer fordítanak szerver-oldali Linux-kernelt, VPN-en csatlakozva a szerverhez, ezzel párhuzamosan konzolban a UI-t konfigurálják, ezalatt 4k videót renderelnek a háttérben, miközben 6-8 óra hosszú ZOOM meeting-en vesznek részt, s a kép-a-képben funkciónak köszönhetően még bele-bele is néznek a kedvenc Netflix-es sorozatukba – vagy ha nem, akkor torrenteznek.
Hiszen mint tudjuk, minden Android-os felhasználó pont így használja az okostelefonját nap, mint nap.
Vagy nem.

Az okostelefonos paicot világviszonylatban az Apple vezeti – én azt mondanám, hogy közel biztos a pozíciójuk (legalább is most). A Samsung a második helyet tudhatja magáénak, amelyet jelenleg egyetlen kínai gyártó sem veszélyeztet. A harmadik Xiaomi jelentősen le van maradva, az Oppo/Vivo páros a kanyarban sincs.

az elmúlt 6 év: a Samsung tündöklése és zuhanórepülése
(klikk a képre a teljes nézethez)

A fenti grafikonon azt látható, hogy a 2018. első negyedévében még toronymagasan vezető Samsung-ot hogyan kezdte lehagyni az Apple: 2021-ben egy rövid időre átvették vezetést a népszerűségét vesztő Samsung-tól. Akik ekkor még tudtak szépíteni.

Majd jó 1 évvel ezelőtt az Apple tartósan is megszerezte a világelsőséget a zuhanórepülésbe kezdett Samsung-tól. A Huawei-jel egy ideig versengő Xiaomi egy pár negyedévre alul maradt, de miután a Huawei brutálisan beleállt a földbe, a Xiaomi még erősíteni is tudott és magabiztosan tartja a 3. helyet.

Kanadában és az Egyesült Államokban magabiztosan vezet az Apple, második helyen áll a Samsung. Az „Unknown” név mögött a futottak még kategória gyártói állnak (pl. Nokia, OnePlus, Kyocera, TCL, Sonim, ZTE), akik csak többen együtt tudtak valamekkora piaci részesedést elérni.

Érdekességként megemlíteném a Google 5. helyezését az USA-ban: a piaci részesedésük még hazai pályán sem éri el a 3%-ot – pedig 2016. óta jelen vannak a Pixel okostelefonokkal… A Google a Lenovo-nak 2014-ben 2,91 milliárd dollárért eladott Motorola márka az USA-ban jobb eladásokat produkál, mint ők maguk a Pixel-ekkel.

Európában az Apple a piac 1/3 részét birtokolja, s ezzel ők vezetnek, de szorosan a nyomukban van a Samsung.

Nyugat-Európa 2 véletlenszerűen kiválasztott országában is az Apple vezet, az Egyesült Királyságban a piac felét, Németországban pedig az 1/3-át tartja magabiztosan. A Samsung a második mindkét országban, a Google pedig a briteknél jobban teljesít, mint az USA-ban.

Az árérzékeny, az Apple számára harmadlagos vásárlóközönséget jelentő Magyarországon a Samsung vezet, majdnem 40%-os részesedéssel, őket a kínai Xiaomi követi, akik a piac kicsivel több, mint 1/5-ét tudhatják magukénak, az Apple csak a harmadik.
Ez – valószínűleg – betudható annak, hogy mind a Samsung-nak, mind a Xiaomi-nak meglehetősen sok alsó és középkategóriás modellje érhető el, míg az Apple csak a felső kategóriában játszik.

Ázsiában is szoros a verseny az első helyért. Ha nem is sokkal – de az Apple vezet, 5-ből 1 vásárló az iPhone-t választja. A Samsung közel 2%-kal lemaradva a második, a nyomukban viszont ott a Xiaomi.

Az óceániai szigetvilágban kétszer olyan jól áll az Apple, mint a Samsung. A Google pedig még itt is jobb eredményt tud felmutatni, mint az USA-ban.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó